Jak využít škvarky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít škvarky

    Jak udělat škvarky

    Škvarky se získávají škvařením sádla, nejčastěji vepřového. Co k tomu potřebujeme a jak dlouho to trvá? Vše si můžeme přečíst v návodu, který se tím podrobně zabývá. Směle tedy k článku Jak dlouho škvařit sádlo.

    Pochutnat si ale můžeme i na netradičních škvarcích. Připravit je totiž můžeme také z hub nebo třeba z ryb. Často jsou k vidění kapří škvarky. Z hub se obyčejně používají jedlé holubinky, růžovky nebo bedly (tedy lupenaté houby).

  2. Jak využít škvarky

    Ze škvarků nemusíme dělat pouze pomazánku, placky nebo cukroví, ale dají se využít i mnohem obyčejněji. Leckdo totiž škvarky chroupá jen tak, proč taky ne. Přidat je ale můžeme i do těsta, např. chystáme-li se zadělávat na domácí chléb. Se škvarky, podobně jako s osmaženou cibulkou, výborně chutnají šťouchané brambory či bramborová kaše.

    Škvarky mají v kuchyni svoje místo jisté. Pojďme se podívat na 5 Skrblíkových tipů, jak využít škvarky.

    Jak udělat škvarkovou pomazánku

    Potřebujeme:

    • 100 – 120 g pomletých škvarek
    • 1 vejce uvařené natvrdo (nadrobno pokrájet)
    • 1 větší kyselou okurku (nastrouhat)
    • 1 cibuli (nadrobno pokrájet)
    • zhruba 1 lžičku plnotučné hořčice
    • 1 lžíci majonézy
    • sůl a pepř na dochucení

    Vše smícháme dohromady, podle chuti přidáme sůl i pepř a můžeme podávat s krajícem chleba. Uvedený poměr surovin je samozřejmě možné si přizpůsobit dle naší chuti a přidat například bylinky.

    Pro ještě lepší chuť doporučujeme nechat pomazánku před podáváním chvíli odležet v lednici.

    Jak udělat škvarkové placky

    Na škvarkové placky budeme potřebovat kynuté těsto. Jako první si tedy připravíme kvásek a necháme ho 10 – 15 minut vzejít. Připravíme ho z trochy vlažného mléka, droždí (je nutné, aby mělo pokojovou teplotu), cukru a zhruba lžičky hladké mouky. Vše potřebné vezmeme z celkového množství surovin.

    Na těsto potřebujeme:

    • 250 g polohrubé mouky
    • 250 g hladké mouky
    • 200 g škvarek
    • 250 ml mléka
    • kostku droždí (42 g)
    • asi 2 lžíce sádla
    • 2 žloutky
    • 2 lžičky soli
    • 1 lžičku cukru

    Na potření:

    • 1 vejce

    Jakmile si bude kvásek žít svým vlastním životem, prosijeme mouku do mísy, smícháme se solí a přidáme všechny ostatní suroviny. Lehce promícháme. Jako poslední přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme třebas čistou utěrkou a necháme cirka 45 – 60 minut kynout na teplém místě.

    Po vykynutí těsto vyklopíme na pracovní plochu a zapneme troubu na 190 °C. Připravíme si plech s pečicím papírem.

    Těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a vykrajujeme kolečka, která rovnáme na vyložený plech. Na jejich povrchu můžeme nožem či radýlkem vytvořit mřížku. Potřeme rozšlehaným vejcem.

    Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.

    Jak udělat škvarkové pagáče

    I na škvarkové pagáče budeme potřebovat, aby nám těsto vykynulo. Leckdo ale vůbec nerozlišuje, zda ze škvarkového těsta budou pagáče, nebo placky. Kdekdo totiž ani neví, že je mezi tím malý rozdíl. A on je.

    Hlavní rozdíl tkví v tvaru. Placky jsou přece placaté, pagáče jsou zase nadýchané bochánky. A těsto na pagáče, tak to by mělo lístkovat.

    Na těsto budeme potřebovat:

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g sádla
    • asi 21 g droždí (polovina kostky)
    • 250 ml mléka
    • 1 žloutek
    • 1 lžičku cukru krystal
    • 1 a půl lžičky soli
    • špetku mletého pepře

    Na náplň:

    • 200 g škvarků (nasekat)

    Na potření:

    • 1 bílek
    • sypat je možné tím, kdo má co rád (kmín, sezam, sýr, …)

    Vypracujeme kvásek z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a 1 lžičky mouky. Necháme ho 10 – 15 minut vzejít.

    Mezitím si do mísy prosijeme zbytek hladké mouky, kterou smícháme se solí. Přidáme žloutek, rozpuštěné sádlo, zbytek vlažného mléka, špetku pepře a vzešlý kvásek.

    Vypracujeme těsto, necháme cca 45 – 60 minut kynout.

    Po vykynutí si lehce pomoučíme pracovní desku, vyklopíme těsto a rozválíme ho do obdelníkového tvaru. Posypeme připravenými škvarky a z jedné delší strany přeložíme do více jak poloviny rozváleného těsta. Druhou delší stranu přeložíme přes první a vznikne nám užší (přeložený) pás. S krátkými konci provedeme přesně to samé. Nejdříve přeložíme jednu stranu, následuje druhá. Necháme chvíli, zhruba 10 – 15 minut, kynout.

    Dále je nutné těsto rozválet a udělat opět to samé, tedy přeložit, a nechat kynout. Takto nejméně ještě 3x.

    Troubu zapneme na 200 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem.

    Jakmile máme hotovo, těsto rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolečka, do kterých nožem lehce nařežeme mřížku (použít lze radýlko či jinou vychytávku). Kolečka přendáme na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme tím, co máme rádi.

    Škvarkové pagáče je nutné průběžně v troubě kontrolovat pohledem. Mohlo by jim stačit cirka 10 minut, ale je třeba brát v potaz zkušenosti s troubou. Také musíme vzpomenout na to, že když se škvarkové pagáče přepečou, nemusí být tak chutné.

    Tip: je možné škvarky nepoužít jako náplň, ale rovnou je přimíchat do těsta. Postup s válením, překládáním a kynutím však zůstává nezměněn.

    Jak udělat škvarkové knedlíky

    Škvarky nám mohou posloužit i při přípravě knedlíků. Jak na to?

    Budeme potřebovat:

    • 5 housek
    • asi 150 ml mléka
    • 2 žloutky
    • sníh ze 2 bílků
    • 150 g škvarků
    • krupici dle potřeby
    • sůl, pepř na dochucení

    Housky pokrájíme na kostičky a přelijeme mlékem. Platí zde zásada, že méně je někdy více, proto mléko přiléváme postupně. Necháme ho do housek vsáknout.

    Dále přidáme nasekané škvarky, oba žloutky, dle chuti sůl a pepř, vyšlehaný sníh z bílků a trochu krupice. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale v každém případě musí držet u sebe. V případě potřeby přidáme ještě krupici.

    Z těsta tvarujeme menší knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě, cirka 4 – 5 minut (1. knedlík pro kontrolu ochutnáme, zda-li je opravdu uvařený).

    Podávat můžeme se zelím. Určitě se ale hodí i pečené maso.

    Jak udělat škvarkové cukroví

    Škvarkové pracny jsou rychlé, dobré a kupodivu v nich škvarky pozná a cítí málokdo. Co k jejich vytvoření potřebujeme? Těsto, formičky a troubu.

    Ingredience na těsto

    • 170 g hladké mouky
    • 120 g škvarků
    • 120 g cukru
    • 80 – 100 g ořechů
    • 1 vejce
    • šťávu z 1 citrónu
    • špetku mleté skořice

    Postup
    Škvarky je potřeba předem umlít, stejně jako nadrobno nasekat ořechy. U nás doma se používají ořechy vlašské.

    Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici (zabalené v potravinové fólii). Poté těsto plníme do formiček na pracny a pečeme v troubě vyhřáté asi na 170 °C dozlatova.

    Po upečení vyklopíme a ještě teplé škvarkové pracny obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

  3. Jak dlouho vydrží škvarky

    Dobře uskladněné poměrně dlouho, trvanlivosti se bát nemusíme. Škvarky se totiž mohou plnit do sklenic a klasicky zavařit. Uchovávat se dají ale i v mrazáku (též i namleté).

    Jestliže je budeme v dohledné době využívat, v uzavřené sklenici (bez zavaření) nám vydrží samozřejmě i v lednici (v chladu a temnu).


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.