Skrblík.cz

Web

Menu
  • Finance
    Finance
    • Banka
    • Účty zdarma
    • Pojištění
    • Pojištění majetku
    • Cestovní pojištění
    • Spoření
    • Úvěry
    • Bankovní půjčky
    • Dluhy
  • Energie
    Energie
    • Elektřina
    • Plyn
    • Voda
    • Teplo
    • Zelená úsporám
    • Dotace na kotel
  • Telefon
    Telefon
    • Mobilní telefon
    • Předplacenky
    • SIM karty zdarma
    • SMS zdarma
    • 75% sleva na tarif
    • Studentské tarify
    • Internet
    • Televize
  • Auto
    Auto
    • Povinné ručení
    • Havarijní pojištění
    • Pohonné hmoty
    • Ekonomická jízda
    • Koupě auta
    • Oprava auta
    • Autonehoda
    • Pokuty a přestupky
  • Nakupování
    Nakupování
    • Na internetu
    • Cashback
    • Kamenné obchody
    • Práva zákazníků
    • Reklamace
    • Odstup od smlouvy
    • Věrnostní karty
    • Nákupní kluby
  • Rodina
    Rodina
    • Bydlení
    • Daně a dávky
    • Domácnost
    • Jídlo a vaření
    • Děti
    • Studenti
    • Zvířata
  • Cestování
    Cestování
    • Letenky
    • Parkování na letišti
    • Jízdenky
    • Ubytování
    • Zájezdy
    • Půjčení auta
    • Rady na cesty
    • Cestovní pojištění
    • Zdraví a bezpečí
    • Víza
  • Seriály
    Seriály
    • Skrblíkův týden
    • Letáková hlídka
    • Levné letenky
    • Tipy z AliExpressu
    • Cestovní průvodce
    • Chráníme spotřebitele
    • Lidl katalog
    • Tipy a triky
  • Návody
    Návody
    • …všechny návody
    • Jak zamrazit houby
    • Jak připravit krevety
    • Jak udělat kvásek
    • Jak dlouho vařit houby
    • Jak uvařit batáty
    • Jak jíst fíky
    • Jak připravit bulgur
    • Jak uskladnit česnek
    • Jak zjistit majitele vozidla
  • Vaše město
    Vaše město
    • …všech 219 měst
    • Praha
    • Brno
    • Ostrava
    • Plzeň
    • Liberec
    • Olomouc
    • České Budějovice
    • Hradec Králové
    • Pardubice
  • Vzory zdarma
    Vzory zdarma
    • …všechny vzory zdarma
    • Plná moc
    • Výpověď ve zkušební době
    • Žádost o rozvod
    • Kupní smlouva
    • Výpověď dohodou
    • Cestovní příkaz
    • Příjmový pokladní doklad
    • Daňový doklad – faktura
    • Dohoda o provedení práce
  • Kupóny
    Kupóny
    • Brzy vyprší
    • Top 20
    • Cestování
    • Domácnost
    • Elektronika
    • Oblečení
    • Obuv
    • Potraviny
    • Alza.cz
    • McDonald’s

Jak připravit bulgur

Bulgur je specifický pokrm z pšenice, na který u nás zatím nejsme příliš zvyklí. Jde však o výbornou alternativu například ke kroupám nebo k rýži. V podstatě jde o předvařenou nalámanou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Nejhodnotnější pro nás je špaldový bulgur, protože pšenice špalda má nutričně výhodnější složení než pšenice šlechtěná. Jak a také proč si připravovat bulgur? Na to vám Skrblík přináší spousty odpovědí!

  • Jak se vůbec vyrábí bulgur?
  • Jak se dá připravit bulgur?
  • Jak můžete ochutit bulgur?
  • Jak vlastně chutná bulgur?
  • Jaké jsou jednoduché recepty na bulgur?
  • Proč vlastně máme jíst bulgur?
Jak připravit bulgur

1Jak se vyrábí bulgur

Bulgur se vyrábí tak, že se pšenice vypere, usuší, následně podrtí na menší kousky. Potom se roztřídí podle velikostí (pomocí sít) a předvaří se. Nakonec je potřeba pšenici opět usušit. Právě předvařením se odlišuje bulgur od šrotu.

Bulgur se předvařuje proto, aby se usnadnilo jeho použití v kuchyni. Mnohdy ho stačí totiž jen spařit horkou vodu anebo nechat nabobtnat. Menším dětem je však vždy lepší jej vařit. Jednak jej lépe pokoušou a jednak se vyhnete potížím při případné kontaminaci organismy (které ale dospělému a zdravému člověku neuškodí).

2Jak připravit bulgur

Jak připravit bulgurPříprava bulguru, pokud jej chcete ještě tepelně zpracovávat, se příliš neliší od přípravy rýže. Takže kdo je zvyklý připravovat rýži svým osvědčeným způsobem, může při zachování stejného postupu připravit i bulgur. Délka vaření je u světlého bulguru podobná jako u loupané rýže, můžete ji však libovolně zkrátit – podle stavu vašich zubů. A délka vaření tmavého bulguru je o něco kratší než vaření rýže celozrnné. Pojďme ale na konkrétní postupy přípravy.

Bulgur bez tepelné úpravy – nabobtnání

Pouhé nabobtnání ve 2,5 – 3 násobku vody je nejšetrnější způsob, díky kterému se v bulguru uchovají četné minerály a vitamíny. V tomto případě zalijte bulgur studenou vodou a nechte minimálně hodinu nabobtnat. Do vody přidejte sůl nebo sójovou omáčku, případně oblíbené koření.

Bulgur zalitý horkou vodou

Pokud chcete přípravu bulguru urychlit, můžete jej zalít horkou vodou anebo vřelým vývarem, případně bujonem. Opět 2,5 – 3 násobek objemu bulguru. V tomto případě můžete konzumovat už za půl hodiny. Vodu s bulgurem pak přichutíme solí a kořením dle chuti.

Bulgur klasicky vařený

Pokud chceme bulgur vařit (a pro malé děti jde o nejlepší způsob přípravy), budeme na to opět potřebovat 2,5 – 3 násobek vody, než máme bulguru. Navíc můžeme bulgur před vařením osmahnout na másle, sádle nebo oleji (jako rýži).

Pokud zvolíte postup s osmahnutím, bude bulgur dříve měkký, asi za 8 – 10 minut. Pokud jej nijak osmahnout nechcete, nic se neděje. Osmahnutí není nutné. Bulgur lze jenom zalít vodou, osolit, zakápnout olejem či přidat plátek másla a začít vařit. Délka vaření bez osmahnutí je 12 – 15 minut u světlého bulguru a 15 – 20 minut u bulguru tmavého.

Bulgur ale můžete, stejně jako rýži, vařit jen asi 5 minut a pak nechat v hrnci se silným dnem a dobrou pokličkou postupně dojít. Můžete ho také zabalit do peřin a vydrží teplý až do uvaření zbytku oběda či večeře.

3Jak ochutit bulgur

Ochucení bulguru závisí vyloženě na vašich chuťových preferencích. Jde o obilninu s celkem výraznou chutí, a tak stačí máslo a sůl, případně pepř nebo muškátový oříšek (či květ). Tohle platí zejména u bulguru tmavého, který má vyloženě oříškovou příchuť.

Jak připravit bulgurBulgur světlý je o něco méně chuťově výrazný. Snese proto jakékoliv ochucení. Ne že by to u tmavého bulguru nebylo možné, ale může se stát, že jeho oříšková chuť se bude například s výraznějším kari nepříjemné tlouct.

Pokud připravujete bulgur jako přílohu, ochuťte ho jen jemně, aby vynikla chuť pokrmu, ke kterému bulgur coby přílohu připravujete. Když z něj děláte rizoto, nechte ho vařit ve vývaru, případně ho nechte nasáknout vývarem. Bulgur snese i sójové omáčky, rybí omáčky, zeleninové omáčky a další dochucovadla. Je opravdu všestranný.

4Jak chutná bulgur

Bulgur má chuť, která se dá popsat jako něco mezi rýží a kroupami. Jde o jemnou obilninu, a to i díky jeho předchozímu předvaření.

Už jsme zmínili, že bulgur tmavý má příjemnou oříškovou příchuť. Chuťově se všechny typy bulgurů hodí jak k masům, tak k zelenině. A tmavé bulgury můžete použít i do salátů ovocných.

5Recepty na bulgur

Bulgur se v asijských zemích používá na jídla, jakými jsou například salát tabouli, pilaf, falafel nebo kibbeh. My ho v Česku používáme nejčastěji do rizota, karbanátků, nádivek, polévek, jako přílohu anebo i ve slaných salátech. Pojďme se na některé recepty podívat blíže:

Recept na bulgur se zeleninou

Jak připravit bulgurKdyž chcete mít snadnou a rychlou večeři, poduste si na másle nebo na oleji zeleninu. Ve druhém hrnci si uvařte nebo jen nechte odstát bulgur. Zeleninu ochuťte jen solí, případně špetkou pepře, můžete přidat i sójovou omáčku, pokud ji máte rádi. A pak vše smíchejte.

K zelenině lze samozřejmě přidat i maso, které není potřeba dlouho tepelně upravovat. Například kuřecí nebo vepřové nudličky. V tomto případě začnete osmahnutím masa, může to být i na cibulce. K dochucení můžete sáhnout po bylinkách nebo i rafinovanějším koření. Jistě občas neuškodí ani rajský protlak (pud máte rádi). A ten můžete smíchat s ananasem a šťávou z něj. Tentokrát však vynechte sójovku.

Bulgur s rajskou omáčkou

Bulgur je vynikající přílohou, například v kombinaci s rajskou a dalšími omáčkami. Takže když děláte králíka na paprice, můžete místo těstovin uvařit bulgur. Týká se to všech omáček, které nejsou mléčné anebo příliš hutné. Bulgur se dobře snoubí s výpekem z masa, i s lehkou omáčkou ze zeleniny. Chybu neuděláte ani při použití sýra či smetany (bez moučné zavářky).

Místo krup

Jestli máte rádi šoulet, ale s kroupami máte při trávení těžkosti, můžete je nahradit právě bulgurem.  Výsledek sice není úplně stejně chuti, ječmen se od pšenice přece jen liší, ale měli byste být víceméně spokojení. Příprava zůstává stejná, jen bulgur se dělá mnohem jednodušeji a kratší dobu.

Bulgur v placičkách, karbanátcích, hamburgerech

Jestliže máte rádi placičky všeho druhu, využijete bulgur také bohatě. Bulgur si uvařte nebo nechte nabobtnat, posléze dobře okapat. Pak k němu přimíchejte masovou směs, případně směs zeleniny a třeba sýra feta. Využít můžete i vegetariánské nebo veganské ingredience. Placičky, kde není moc masa nebo vajíčko, bude nutné trochu spojit moukou, případně škrobem.

Aby byly placičky nadýchanější, můžete do nich přidat i špetku kypřícího prášku. Na placičky s bulgurem není potřeba žádný konkrétní recept, můžete je používat pro účelné spotřebování zbytků masa, zeleniny, luštěnin nebo sýrů. Abyste dosáhli skvělého dochucení, chce to jen trochu praxe a experimentu. Každá domácnost vezme za vděk jinou variantou.

Bulgur v salátu

Máte rádi, když je zeleninový salát něčím „zahuštěný“? Když tedy nejde pouze o zeleninu a například sýr? Do jakéhokoliv salátu můžete použít bulgur. Výsledek bude vždy vynikající. Pokud děláte salát ovocný, přidejte mírně osolený tmavý špaldový bulgur s jeho oříškovou chutí.

6Proč jíst bulgur?

Bulgur má příznivé složení, které naše tělo obohatí o mnoho více látek, než třeba těstoviny z hladké mouky. Bulgur je pro zdravé lidi lehce stravitelný. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Má také nižší glykemický index než bílá rýže A samozřejmě než těstoviny. Má však i vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů.

V sušeném bulguru najdete vitamíny B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, vitamín E. Z minerálů jsou to vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík nebo zinek.

Ale pozor, protože se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek. Takže není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku.

Štítky
jak připravit, luštěniny
Autor
Lenka Rutteová
Našli jste chybu?

Nahlásit chybu


Diskuze Jak připravit bulgur

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Komentáře


Jak vám Skrblík pomůže ušetřit?

Za prvé. Poradíme vám, jak si vyjednat levnější telefonování nebo internet. Je to jednoduché. Zabere to jen pár minut a můžete tak ušetřit tisíce korun ročně.

Za druhé. Vysvětlíme vám kdy se vyplatí změnit tarif nebo rovnou dodavatele elektřiny nebo plynu.

Za třetí. Prozradíme triky, které před vámi pojišťovny tají. Ušetříte tak třeba na povinném ručení.

A to je teprve začátek velkého šetření!

Skrblík je a bude zdarma.
A hraje fér!

SKRBLÍKOVY ZÁSADY

Bankovní účty

  • Bankovní účty zdarma
  • Účty pro děti
  • Účty pro studenty
  • Oddlužení 2021

Energie

  • Cena plynu 2021
  • Cena vody 2021
  • Dotace na kotel 2021
  • Nová zelená úsporám 2021

Telefon

  • Sleva 75 % na tarif
  • Předplacené karty
  • SIM karty zdarma
  • SMS zdarma

Auto

  • Sleva na benzín
  • Dovoz auta z Německa
  • Ekonomická jízda
  • Povinné ručení online

Pojištění

  • Cestovní pojištění (srovnání)
  • Pojištění domácnosti
  • Pojištění nemovitosti
  • Pojištění odpovědnosti

Nakupování

  • Srovnávače nábytku
  • Český návod na Aliexpress
  • Nakupování z Číny
  • Srovnání cashbacků

Cestování

  • Hotely
  • Jízdenky od 1 €
  • Levné letenky
  • Levné parkování na letištích

Slevové kupóny

  • Sleva 4kids
  • Sleva Magnet 3pagen
  • Sleva Profimed
  • Slevový kód MK lůžkoviny

© 2012-2021 PUEBLO s.r.o., kopírování obsahu Skrblík.cz je zakázáno
O nás / Jak vyděláváme? / Podmínky užívání / Pro novináře / Soukromí a GDPR / Volná místa / RSS / Kontakt

Facebook Twitter