Jak uvařit kroupy

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit kroupy

    Jak uvařit kroupy

    Před samotným vařením krup je dobré vzít větší sítko a přebrané kroupy do něj nasypat. Pod tekoucí vodou je důkladně propláchneme. Kroupy se tak zbaví případných nečistot (zákalu). Pro uvaření krup zvolíme také vhodný hrnec – kroupy totiž hodně nabydou. Po propláchnutí kroupy ještě namočíme do studené vody na minimálně půl hodiny (lepší bude samozřejmě delší časový interval, kroupy krásně nasají vodu = nabobtnají). Nejenže si zkrátíme následnou dobu varu, ale navíc pro nás budou kroupy lépe stravitelné. Podle dostupných rad a návodů na uvaření se kroupy vaří v osolené vodě v poměru 1:3-4 (1 díl krup a 3 či 4 díly vody), na mírném plameni, zhruba půl hodiny. Scedíme je a můžeme podávat.

    Čím déle ovšem budeme kroupy vařit, tím většího celkového objemu docílíme. Kroupám je jedno, jestli je budeme vařit 30 nebo 50 minut (čím menší kroupy, tím ale budou rychleji uvařené). Měkké budou kroupy opravdu za zmíněnou půl hodinku, ovšem pokud je necháme ještě chvíli na mírném plameni probublávat, nasáknou do sebe více tekutiny a celkově získají na objemu.

    Jestliže chceme kroupy přidat do polévky, uvaříme je samostatně ve vedlejším hrnci. Zejména z důvodu delšího varu. Po uvaření kroupy přidáme do polévky.

  2. Jak uvařit kroupy na zabijačku

    Kroupy na zabíjačku uvaříme už den předem před samotnou zabíjačkou. Jejich doba varu trvá o trochu déle, neboť je zpravidla nenamáčíme. Při zabíjačce potřebujeme také daleko větší množství uvařených krup (ovšem v závislosti na velikosti celého prasete) a v den samotné zabíjačky bychom se akorát vařením krup zbytečně zdržovali.

    Připravíme si větší hrnec, neboť kroupy hodně pění a vaříme, předem propláchnuté a přebrané, v poměru 1:3 (1 díl krup, 3 díly vody). Vodu můžeme i nemusíme osolit. V tomto se totiž názory rozcházejí – nejlépe uděláme, zeptáme-li se samotného řezníka, který zabíjačku bude řídit. Doba varu, pokud jsme předem kroupy nenamáčeli, bude asi 1 – 2 hodiny. Kroupy průběžně ochutnáváme, jejich rozvaření by totiž bylo nežádoucí. Během varu, kdy necháme plotnu stále zapnutou na mírný výkon, kroupy občas promícháme. Po uvaření je scedíme, neproplachujeme a máme na druhý den připraveno.

  3. Jak uvařit kroupy na kubu

    Protože se jedná o zapékané jídlo, je nutné mít kroupy uvařené předem. Pro 2 osoby bude stačit, použijeme-li tak 100 g krup. Při vaření krup na kubu postupujeme úplně stejně, jako je popsáno v prvním boxíku. Jestliže chceme chuť výsledného pokrmu lehce obohatit, je možné použít při vaření místo vody vývar. Na přípravu tohoto pokrmu používáme i houby. Máme-li sušené, namočíme je před přípravou úplně stejně jako kroupy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.