14 triků, jak ušetřit na jídle a nejíst blafy

Petr Novák
Publikováno 2. prosince 2022
  • Čech vyhodí za rok průměrně 38,5 kilogramů potravin
  • Datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti jsou dva rozdílné pojmy
  • S křehčeným masem kupujete předraženou vodu
  1. Nekupujte více potravin, než kolik jich spotřebujete, a dojídejte zbytky

    14 triků, jak ušetřit na jídle a nejíst blafyPodle výzkumu Mendelovy univerzity v Brně jeden občan České republiky vyhodí průměrně 38,5 kilogramů potravin za rok (data pro léto 2021 až jaro 2022).

    Zkuste si tedy naplánovat jídelníček na týden dopředu a nakupte potraviny, které na vaření potřebujete. Nákup i vaření přizpůsobujte také potravinám, které už doma máte a potřebují spotřebovat. Hlídejte si datum spotřeby a co nestihnete sníst, zamrazte.

    Jednou z variant, jak neplýtvat, je také kompostování. V dnešní době existuje i domácí kompost (vermikompostér), který lze mít jednoduše v bytě.

  2. Nakupujte zboží v akci

    Tento tip platí v první řadě pro trvanlivé zboží s dlouhou minimální trvanlivostí, jako je cukr, mouka, olej či mléko. Takové zboží je nejvýhodnější kupovat ve větším množství a v okamžiku, kdy se objeví v letácích super a hypermarketů. S hlídáním cen vám zdarma pomůže Kupi.cz.

    Tipy na nejlepší akce najdete také ve Skrblíkově Letákové hlídce, která vychází jednou za 14 dní v úterý.

  3. Nepoužívejte polotovary

    Bramborová kaše z prášku nebo zmrazený hotový guláš možná ušetří čas strávený přípravou jídla, s penězi je to ale přesně naopak. Řetězec výrobců, distributorů a prodejců těchto polotovarů je poměrně dlouhý a každý chce vydělat.

    Většinu z ceny potraviny tvoří marže jednotlivých článků řetězce a výrobní náklady produktu tak jsou minimální. Použité suroviny se obvykle řadí mezi ty nejlevnější, a tak kvalita většiny polotovarů je ve srovnání s domácí přípravou velmi špatná.

  4. Vyzkoušejte potraviny privátních značek supermarketů

    Téměř všechny super a hypermarkety prodávají výrobky vlastních (privátních) značek. Tyto produkty bývají levnější, přičemž se dost často stává, že je supermarketu dodává stejný výrobce, který produkuje své značkové výrobky.

    O tom, jaký rozdíl je mezi privátní, standardní a prémiovou značkou se dozvíte více v našem článku “Jak se liší privátní, standardní a prémiové značky“.

  5. Vařte doma a nejezte v restauracích

    Vysoké výdaje za stravování lze snížit omezením návštěv restaurací nejen v době obědů a nahrazením tohoto zvyku jídlem z domova.

    Například za cenu jednoho poledního menu v restauraci lze připravit chutný domácí oběd pro celou rodinu.

  6. Používejte kohoutkovou vodu místo té balené

    Ušetřit peníze, fyzické síly i čas lze používáním kohoutkové vody namísto balené. Její kvalita ve většině měst přesahuje parametry vody balené.

    Kupte si filtrační konvici, do které jen nalijete kohoutkovou vodu, ta proteče filtrem a zbaví vodu nečistot a škodlivých látek. Až přefiltrovanou vodu vypijete, konvici jen znovu  napustíte. Poté stačí jednou za měsíc vyměnit filtr.

  7. Rozlišujte datum použitelnosti a minimální trvanlivosti

    V závislosti na typu potraviny se přímo na výrobku uvádí jeden ze dvou údajů, který informuje o životnosti výrobku.

    Mléčné a některé další chlazené výrobky, jež rychle podléhají zkáze, se doplňují datem použitelnosti (DP, spotřebujte do, use by date). Po tomto termínu se dané zboží nesmí prodávat a nedoporučujeme ho ani konzumovat.

    U trvanlivých potravin se používá označení data minimální trvanlivosti (DMT, minimální trvanlivost do, best before). Po překročení tohoto data nemusí být potravina zdravotně závadná, ale již nejsou garantovány všechny její původní vlastnosti. Jeden týden prošlý balíček těstovin tak není nutné automaticky vyhazovat, nejsou-li na něm patrné zjevné známky ztráty kvality.

  8. Používejte produkty z vlastní zahrádky

    14 triků, jak ušetřit na jídle a nejíst blafyVlastní zahrádka či chov vyžaduje čas a péči, používáním vlastních surovin ale ušetříte peníze vynaložené na nákup zeleniny, ovoce, bylinek či vajíček.

    Pěstovat zeleninu a bylinky lze jednoduše na balkóně i parapetu okna, nemusíte mít nutně u domu zahrádku. Vlastním chovem či pěstováním si zároveň ohlídáte jejich kvalitu.

  9. Sběr lesních plodů

    Obdobným způsobem můžete nasbírat a posléze zpracovat některé lesní plody, jako jsou houby nebo borůvky.

    Výhodou je, že sběr těchto plodů se dá spojit s rodinným víkendovým výletem a přebytky je možné zamrazit, zavařit, odprodat či darovat známým a přátelům.

  10. Připravte si jídelníček na další týden a přizpůsobte mu nákup potravin

    Jste-li již zvyklí vařit si obědy či večeře doma, doporučujeme si plánovat jídelníček na týden dopředu. Podle zvolených jídel následně sestavíte nákupní seznam a toho se budete striktně držet.

    Nebudete pak chodit po obchodě s tím, že nevíte co uvařit a nenakoupíte nepotřebné potraviny.

  11. S křehčeným masem kupujete předraženou vodu

    Jedním z novějších trendů obchodníků je prodej tzv. křehčeného masa, jež je ve srovnání se standardním masem výrazně levnější. To proto, že nezanedbatelnou část masa tvoří uměle přidaná voda, kterou výrobce pouze zvyšuje hmotnost.

    Pokud bychom brali v úvahu pouze čistou hmotnost masa (bez vody), vychází křehčené maso výrazně dráž – i když to na první pohled vypadá opačně.

  12. Připravujte si vlastní pečivo

    Pečivo se na účtence na první pohled jeví jako zanedbatelná položka. Ve skutečnosti hraje vzhledem k frekvenci a nakupovanému objemu v rodinném rozpočtu poměrně významnou roli. Ušetřit na něm můžete tak, že si ho budete připravovat sami doma. Domácí pekárnu lze koupit již za cca 1 500 Kč a vy  si můžete kdykoliv připravit čerstvé a zároveň levnější pečivo.

    Recepty, nejrůznější tipy a zkušenosti najdete v článku Domácí pekárna: Vše o pečení chleba.

    Alternativou je obstarání si kvásku (např. přes PečemPecen.cz) a upečení chleba v klasické troubě. Vyzkoušet můžete třeba jeden z osvědčených receptů na klasický či žitný chléb.

  13. Nakupujte jídlo v zahraničí

    Máte-li to blízko do Polska či Německa, doporučujeme nákup potravin v zahraničí, kde jsou mnohé z nich výrazně levnější nebo kvalitnější.

  14. Namísto kupovaných limonád si je připravujte doma

    Limonády, džusy a ledové čaje v plastových lahvích jsou nejen přeslazené, a tedy nezdravé, ale také velmi drahé.

    Připravit si je můžete levně doma, stačí k tomu obyčejný zelený čaj, bylinky (máta, meduňka…), k doslazení med a v parných letních dnech ještě led.


J
Johny 30.01.2023 – 19:39

Přeji hezký den. V článku mě zaujalo, že každý z nás ročně vyhodí téměř 40 kg potravin. Já jsem však šťoura a protože pravidelně 1-2x týdně chodím s mikroteňákem (původně od rohlíků- nyní je v něm odpad) ke kontejneru na komunální odpad- donutilo mě to k zamyšlení. V onom mikrotenu jsou hlavně všemožné slupky od brambor, cibule, pomerančů a jiné zeleniny, či ovoce. Potraviny jako takové téměř nikdy. Samozřejmě, jednou za pár měsíců i my zjistíme, že se nám z různých příčin zkazil jogurt, sýr, salám, nebo nějaká zelenina, či ovoce. To je ale skutečně výjimka. Z pečiva nevyhazujeme nikdy nic. Co se nesní 1. den, sní se opečené, nebo jen rozpečené další den. Tak by mě zajímaly 2 věci. Za prvé, zda se zmíněné slupky ze zeleniny a ovoce také počítají do objemu vyhozených potravin. A za druhé, jestliže já s paní vyhodíme za rok celkem, nevím, 10 kg všemožných slupek + kilo normálních potravin (viz výše), kde jsme něco neuhlídali, potom se nabízí základní otázka: " Kdo z Vás chachaři to jídlo vyhazuje za nás" ? :-) PS. Papíry, plasty, kovy a sklo třídíme do jiných kontejnerů. Až zde někdy bude kontejner na kompost nevyhodíme snad již vůbec nic s výjimkou starých bot a roztrhaného textilu. Snad mi potom někdo vysvětlí, proč mám povinnost platit za kontejner na komunální odpad.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.