Jak upéct vepřové maso

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct vepřové maso

    Jak se nazývají různé části vepřového masa?

    Jak už asi víte, každá část vepřového masa nese jiné označení. Pojďme si proto nyní představit ty nejvíce využívané a říct si, k jakému druhu úpravy jsou nejvhodnější.

    Vepřová krkovice

    Kde najdeme tuto část? Jak samotná název napovídá, bude to na zadní straně zad mezi hlavou a pečení.  Vepřová krkovice je skvělým druhem masa například pro pečení či grilování, zároveň se dá také udit. Výborně poslouží i pro výrobu masných výrobků.

    Vepřová plec

    Plec se nachází v oblasti ramene prasete. Hodí se na pečení či smažení. Často je také jednou ze surovin pro výrobu guláše.

    Vepřová pečeně

    Tuto část najdeme na hřbetu zvířete. Pečeně je výborným druhem vepřového masa k přípravě plátků a následných minutek. Pokud tedy plánujete připravit rychlou večeři, vepřová pečeně vám skvěle poslouží!

    Vepřová kýta

    Maso z oblasti zadních končetin se nazývá kýta. Tento druh často slouží k výrobě šunky. Dá se však využít i pro přípravu řízků či špízů.

    Vepřový bok

    Jak samotný název napovídá, vepřový bok najdeme na bocích zvířete. Jedná se o poměrně tučné maso, které se skvěle hodí na pečení či uzení. Často je také jednou ze surovin pro výrobu klobás.

    Vepřová panenka

    A kde najdeme vepřovou panenku? Přece v bederní části, poblíž vepřové pečeně. Z panenky lze připravit medailonky či minutky.

    Vepřové koleno

    Pro přípravu pokrmů se používají přední i zadní kolena. Nejčastějšími způsoby úpravy jsou vaření či uzení. Vepřová kolena se také často nakládají.

    Vepřová kotleta

    Posledním druhem vepřového masa, které si představíme, je vepřová kotleta. Jedná se o nasekané části pečeně. Nejčastěji se smaží či grilují, je však možné je použít i pro uzení.

  2. Jak dlouho péct vepřové maso

    Jak asi tušíte, jednotná doba pro pečení vepřového neexistuje. Vždy záleží na konkrétním druhu masa, způsobu přípravy a na daném receptu.

    Například vaření vepřového kolena zabere 2-3 hodiny, jeho pečení však pouze 1,5-2 hodiny.

  3. Jak upéct vepřovou krkovici

    Příprava pečené krkovice není ničím složitým. Je samozřejmě možné připravit krkovici i složitějšími způsoby (výsledek pak jistě stojí za to!), pokud však nepatříte mezi zdatné kuchaře, pečení krokovice vás rozhodně nemusí potrápit.

    Nyní si představíme jeden z klasičtějších receptů, který je velmi jednoduchý, ale zároveň je výsledek velmi chutný. Budeme potřebovat následující:

    • vepřová krokovice (s kostí),
    • jednu větší cibuli (dle preferencí jich můžeme použít více),
    • česnek (množství opět dle preferencí),
    • trochu kmínu,
    • trochu pepře,
    • lžíci oleje,
    • sůl,
    • kousek sádla.

    A jak na to?

    Nejdříve si předehřejeme troubu na 250 °C.

    Poté si připravíme krkovici. Osolíme ji, opepříme a potřeme trochou oleje.

    Následně vložíme do pekáčku sádlo, nakrájenou cibuli a česnek. V dalším kroku již vložíme do pekáčku krkovici, kterou posypeme kmínem, cibulí a česnekem.

    Dále krkovici podlijeme menším množstvím vody (zhruba 100 ml), pekáč přikryjeme víkem a vložíme do trouby.

    Zhruba po 30 minutách opět podlijeme kotletu vodou. Následne ji shora polijeme výpekem a dáme zpět do trouby, jejíž teplotu snížíme na 200°C. Maso pečeme další hodinu či hodinu a půl za občasného podlévání.

  4. Jak upéct vepřovou kotletu

    Přípravě vepřové kotlety jsme již věnovali celý článek. V něm se samozřejmě dozvíte, jak vepřovou kotletu péct, zároveň si však budete moci přečíst mnohé o tom, jak ji grilovat či z ní připravit steaky. Návod se věnuje také postupu pro nakládání kotlety.

  5. Jak upéct vepřovou pečeni

    Vepřovou pečeni je opět možné připravit mnoha způsoby. Výborně chutná s dušeným zelím, chybu však neuděláte ani v případě, že ji upečete například na česneku. Možností je opravdu celá řada a je jen na vás, pro kterou variantu se rozhodnete.

  6. Jak upéct vepřový bok

    Receptů na přípravu vepřového boku je opět mnoho, my si však představíme jeden z nejjednodušších, díky němuž zvládne připravit pečený vepřový bok i začátečník.

    Potřebovat budeme jen vepřový bok, cibuli, vodu a sůl, můžeme přidat kmín, česnek, papriku, rozmarýn, vše dle chuti. Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200°C. Kůži na vepřovém boku nařežeme do tvaru mřížky. Není nutné řezat sádlo, stačí jen proříznout kůži.

    Následně nakrájíme cibuli na kolečka a vložíme ji do pekáčku. V dalším kroku ji podlijeme do poloviny vodou.

    Dále vložíme bok na cibuli a dostatečně jej posolíme. Pekáček s bokem vložíme do trouby a během pečení jej průběžně kontrolujeme. Hotovo máme ve chvíli, kdy je cibule do hněda opečená.

  7. Jak upéct vepřovou panenku

    Vepřová panenka je skvělým druhem masa pro přípravu steaků. Podívejte se, jak z ní steak připravit! Zjistíte, že to není nic složitého. Musíme však upozornit, že vepřové steaky není možné podávat propečené ve stupních  rare a medium rare – důvodem je riziko nakažení svalovcem.

  8. Jak upéct vepřové koleno

    Chystáte se na přípravu pečeného vepřového kolena? Pak si přečtěte náš návod, ve kterém vám poradíme, jak na to. V něm vám například prozradíme, jak připravit grilované vepřové koleno s marinádou či vařené koleno. Možná vás některý z těchto způsobů úpravy zaujme a dáte mu přednost před pečením.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.