Jak upéct kapra

Marie Janáčová
Publikováno 9. prosince 2023
  1. Jak upéct kapra

    Kde koupit kapra?

    Kde koupit kapra před Vánocemi?

    Kapra není před Vánocemi není problém sehnat, kádě s nimi najdete téměř u každého obchodního domu. V dnešní době ho ale objednáte i z Rohlíku, Košíku či online Tesca.

    Pokud jste koupili kapra celého, vykuchejte jej a očistěte. Ostrým nožem rozřízněte břišní stranu od ocasu až k hlavě. Dále vyndejte opatrně vnitřnosti a odstraňte také žluč. Hlavu odřízněte (hlavy můžete použít na kapří polévku). Kapra opláchněte, dobře osušte a nakrájejte na podkovy či filety.

    Kde koupit kapra mimo vánoční sezónu?

    Máte několik možností. Kapra můžete zakoupit přímo u rybářů, pokud je ve vašem okolí rybník s kapry, pravděpodobně se ve zdejším rybářství bude dát kapr zakoupit. Další možností jsou specializované prodejny s rybami. Těchto prodejen sice příliš mnoho není (zvlášť v menších městech), pokud na některou ale natrefíte, je velká šance, že zde kapra koupíte.

    Třetí možností jsou větší supermarkety, které nabízí čerstvě naporcované nebo i živé ryby (Makro, Kaufland…) a také ryby vakuově balené, takto zabaleného kapra koupíte už naporcovaného na podkovy, filety, půlky apod. V obchodech můžete nejspíš natrefit také na mražené kapří podkovy či filety.

    Čtvrtou možností (pouze pro šťastlivce) je poprosit kamaráda, který rybaří, aby vám kapra vlastnoručně vylovil.

  2. Jak upéct kapra na bylinkách?

    Smícháme 2 lžíce oleje, prolisovaný česnek (4 stroužky), trochu hořčice a šťávu z jednoho citrónu. Naporcované kousky kapra osolíme, opepříme a následně bohatě potřeme připravenou olejovou směsí. Potřené kousky vložíme do pekáče vymazaného máslem, pokud nám směs zbyla, ještě kousky v pekáčku přelijeme.

    Nyní si připravíme bylinky, ke kaprovi se hodí petržel, celerová nať, oregano nebo třeba tymián, může být ale i rozmarýn nebo bazalka. Bylinky by měly být čerstvé. Všechny je nakrájíme na drobno a posypeme jimi kapra připraveného v pekáčku.

    Troubu rozehřejeme na 200 °C. Vložíme do ní pekáč a pečeme zhruba půl hodiny. Déle se kapr péct nedoporučuje, jelikož by se rozpadl. Po půl hodině máte kapra hotového.

  3. Jak upéct kapra na zelenině?

    Na kapra si nejprve připravíme marinádu. Smíchejte cca 100 ml oleje, několik drcených stroužků česneku, šťávu ze dvou citrónů a čerstvě nasekané bylinky, může být petrželka, pažitka, celerová nať, rozmarýn apod., záleží na vaší chuti.

    Naporcovaného kapra osolíme, opepříme a vložíme do marinády, kde jej necháme uležet (čím déle, tím lépe, stačí ale i půl hodiny).

    Nyní si připravíme zeleninu – celer, mrkve a kořenové petržele, vše po cca 200 g. Všechny tři suroviny nakrájíme na kostky. Dále si připravíme 200 g červené cibule a 400 g brambor, cibuli i brambory nakrájíme na plátky. Nyní si rozpustíme 100 g másla, vlijeme ho do nakrájené zeleniny a promísíme. Na závěr osolíme a opepříme.

    Přichystáme si pekáč a na jeho dno naklademe polovinu zeleninové směsi. Na směs poklademe naložené kousky kapra a nahoru přidáme zbytek zeleniny. Pekáč přikryjeme a pečeme 30 minut na 140 °C. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme dalších 15 minut. Kapra podáváme se zeleninou.

  4. Jak upéct kapra v troubě?

    Začněte předehřátím trouby na přiměřenou teplotu, obvykle kolem 180-200°C. Poté umístěte kapra do pekáče a můžete ho například potřít olejem, osolit, opepřit a přidat bylinky podle chuti. Pokud se rozhodnete pro plnění, můžete vnitřek kapra například naložit citronem, cibulí, bylinkami nebo zeleninou.

    Nezapomeňte načasovat pečení podle váhy kapra, obvykle se počítá asi 20 minut na každý kilogram masa. Pokud používáte teplotní sondu, dosažení vnitřní teploty kolem 60-65°C je optimální. Během pečení můžete kapra polévat vlastní šťávou nebo případně přidat trochu vody či vína do pekáče.

    Aby byl kapr dokonale upečený, měl by mít zlatavou kůrčičku a být šťavnatý. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda je uvnitř dobře propečený.

  5. Jak upéct kapra na grilu?

    Ke grilování se více hodí filety z kapra, použít můžeme ale i podkovy. Kapra osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a kmínem, potřít jej můžeme česnekem, který ke kaprovi chuťově výborně ladí, pokud z nějakého důvodu česnek nemůžete, vynechejte jej. Dále si připravíme bylinky, použijeme tymián, rozmarýn nebo třeba petržel. Kapra nakonec zakapeme olivovým olejem a necháme odležet v lednici ideálně do dalšího dne.

    Kousky kapra rozložíme na mřížku grilu a na středním plamenu grilujeme 5 minut z každé strany. Podáváme jej s opečenou bagetkou, pečenými brambory na grilu nebo třeba jen se zeleninovým salátkem. Volba přílohy záleží na vašich preferencích.

  6. Jak upéct kapra v ohni?

    Kapr se dá připravit také přímo v ohni u táboráku. První možností je dát doprostřed ohniště plochý kámen, který poslouží jako gril, kolem něj udržujeme malý, ale silný oheň. Kousky kapra osolíme, opepříme, můžeme posypat bylinkami a mletou paprikou. Jakmile se kámen rozpálí, můžeme na něm kapra upéct. Pro tento účel vyberte vždy suchý kámen, nesmí být mokrý, praskal by.

    Druhou možností je kapra zabalit do alobalu a položit na rozpálené uhlíky v ohništi (pozor na plameny, kapr by vám shořel). Do alobalu můžete ke kouskům kapra přidat nakrájenou zeleninu, bylinky, česnek apod.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás