Jak naložit panenku

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit panenku

    Jak naložit panenku?

    Vepřová panenka je velice chutný kousek vepřového masa. Pro někoho není snadné ji připravit, leckdy skončí pokusy při přípravě panenky nezdarem, neboť se panenka velice snadno vysuší. Správně připravená panenka je po rozkrojení uvnitř růžové barvy a šťavnatá. Zkusit proto můžeme připravit i z vepřové panenky steak.

    Lze nakládat panenku vcelku, nebo pokrájenou na plátky. V případě plátků rozhodně nemusíme používat paličku na maso, čiliž nenaklepáváme.

    Panenku nakládáme do marinády vždy očištěnou od blan a tuku. V marinádě ji necháme minimálně 1,5 hodiny před tepelnou úpravou (při pokojové teplotě), ale nic nepokazíme tím, když bude odpočívat v lednici přes noc. Z lednice ji vytáhneme s dostatečným předstihem, aby se stihla adaptovat na pokojovou teplotu.

    Chutná bude panenka naložená v kvalitním oleji s přidaným kořením a bylinkami. Sůl používáme až těsně před tepelnou úpravou, je ale možné solit panenku i již hotovou, před samotným podáváním.

    V zásadě platí, že k panence není třeba přidávat koření moc, neboť by pak nevynikla samotná chuť již tak výjimečného masa.

  2. Jak naložit panenku na gril?

    Aby co nejlépe vynikla chuť vepřové panenky, je zbytečné používat až moc koření a bylinek. V podstatě nám bude k jejímu naložení na gril stačit olivový olej, pepř a například tymián, rozmarýn či prolisovaný česnek. Na řadu příjde ale i sůl.

    Sůl ovšem nepoužijeme hned. Při odležení panenky v marinádě by nám zbytečně vytáhla všechnu šťavnatost, což je nežádoucí. Panenka se může osolit až po tepelné úpravě – v době, kdy ji necháme před samotnou konzumací chvíli odpočívat.

    Pokud nerazíme heslo, že v jednoduchosti je krása, můžeme samozřejmě přidat do marinády na panenku koření a bylinky v množství, jaké máme rádi.

  3. Jak naložit panenku na svíčkovou?

    I když se vepřové panence někdy říká panenská svíčková, je poměrně škoda využít ji zrovna k přípravě svíčkové omáčky. Není to ale nemožné.

    Ale čím lepší maso na svíčkovou použijeme, tím je menší potřeba ho nakládat. Panenku bychom tak nakládat vůbec nemuseli. Pokud máme přece jenom nutkání panenku na svíčkovou naložit, využijeme pouze zeleninu (mrkev, celer, petržel) a koření potřebné pro přípravu svíčkové.

    Očištěné maso opepříme, vložíme do hrnce na nastrouhanou zeleninu (nahrubo), zasypeme zbylou zeleninou a přidáme typické koření. Necháme zakryté odležet minimálně přes noc v lednici.

  4. Jak naložit panenku na uzení?

    Správně udělaná vepřová panenka z udírny je úžasný zážitek pro naše chuťové pohárky. Jak ji ale předem připravit, abychom mohli začít udit? Základem naložení je sůl.

    Nejprve ale panenku očistíme, odstraníme případné blány, opláchneme a dobře osušíme.

    K naložení panenky na uzení můžeme zvolit suchý či mokrý způsob naložení, nebo jejich kombinaci. Kombinace suchého a mokrého naložení je velmi častá (níže popsaná).

    Panenku nasolíme s pomocí běžné kuchyňské soli (či rychlosoli). Prosolíme velice řádně a sůl prsty do masa dobře zapracujeme. Vložíme do vhodné nádoby tak, aby mezi jednotlivé kousky neměl šanci proniknout vzduch. Necháme v chladu uležet, maximálně do 4 stupňů Celsia. V případě vepřové panenky bude stačit naložení na 2 – 3 dny.

    Po uplynutí 2 – 3 dnů si připravíme solný roztok. Panenku ale vkládáme do roztoku až poté, co roztok vychladne na teplotu 4 stupňů Celsia, neboť ho budeme krátce vařit.

    Návodem nám může být 10% koncentrace roztoku. Na 1 l vody použijeme 100 g soli (chceme-li ještě slanější, použijeme samozřejmě více soli, pokud méně slaný, dáme soli méně).

    Čím více masa, tím více roztoku budeme potřebovat (zhruba na 1 kg masa budeme počítat s 1 l roztoku). Směs vody a soli krátce povaříme, přičemž do ní můžeme přidat i koření (například česnek, celý pepř, nové koření, tymián apod.).

    V solném roztoku necháme panenku naloženou 1 – 2 týdny, kdy roztok pravidelně kontrolujeme a maso zespodu překládáme navrch. Rozhodně je ale nutné, aby bylo maso vždy celé ponořené a vždy v chladu.


L
Láznička 26.09.2020 – 19:47

Rád bych znal teplotu a dobu uzení

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.