Jak dlouho škvařit sádlo

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho škvařit sádlo

    Jak škvařit sádlo?

    Ke škvaření nejčastěji používáme sádlo řemenové (též zevní, hřbetní). Je totiž mnohem více chutnější než sádlo vnitřní.

    V dobách minulých šlo bez problémů sehnat řemenové sádlo větší výšky. Vepříci se vykrmovali a vykrmovali. Nyní se jateční váha (váha, při které jdou čuníci na porážku) pohybuje kolem 100 – 120 kg, někde více, jinde naopak méně. Což samozřejmě není mnoho a výška hřbetního sádla už není co bývala. Pokud seženeme vysoký kousek syrového sádla třebas od známého, můžeme si gratulovat.

    Abychom si usnadnili práci při krájení, sádlo před zpracováním na chvíli vložíme do lednice. Bude se mnohem lépe krájet. Následně je nutné pláty sádla pokrájet na stejně (!!!) velké kostky. Musíme počítat s tím, že kostky škvařením ztratí cirka polovinu svého objemu.

    Budeme-li tedy chtít zužitkovat i škvarky, zvolíme rozměr větší, klidně i 2×2 cm (malé hotové škvarky bývají tvrdší). Není ovšem výjimkou, že se syrové sádlo před škvařením rozemele (z něho ale potom škvarky nemáme).

    Připravíme si větší hrnec se silnějším dnem. Nakrájené kostky sádla do něho vložíme, přilijeme hrnek vody a plotnu zapneme na nejvyšší výkon. Vodě se lze vyhnout, v tom případě je ale ze začátku potřeba neustále míchat, aby se sádlo nepřichytilo ke dnu.

    Jakmile je voda pryč a sádlo začíná pouštět tuk, žár plotny zmírníme (v závislosti na typu sporáku i klidně o více než polovinu). Sem tam obsahem hrnce zamícháme, ale v podstatě jenom čekáme, než bude hotovo. Stále kontrolujeme hrnec pohledem.

    Důležitá je v tomto případě teplota. Pokud se bude sádlo škvařit při více než 120 stupních Celsia, nebude to ono.

    Jakmile tuk v hrnci přestane pěnit, nastává ten správný čas, abychom odstavili hrnec z plotny a vše přecedili. Pozor ovšem na horké sádlo!

    Na pomoc si můžeme vzít i naběračku a sádlo z hrnce odebírat postupně (jakmile přestane pěnit). Na vhodnou nádobu položíme kovový cedník a sádlo cedíme skrz něj.

    Sádlo uchováváme třeba ve skleněné nádobě (i hliněné, kameninové), nikdy nevolíme plast. Po vychladnutí vždy pečlivě uzavřeme.

  2. Jak dlouho škvařit sádlo?

    Jak je uvedeno v prvním boxíku, sádlo slijeme do vhodné nádoby ve chvíli, kdy přestane pěnit. Čas se různí, v závislosti na použitém hrnci, teplotě i množství sádla. Je tedy více než nutné sádlo sledovat pohledem.

  3. Jak dlouho vydrží škvařené sádlo?

    Lepší bude škvařené sádlo vůbec nesolit (ani jinak kořenit). Nejenže najde v domácnosti větší upotřebení, ale ještě daleko déle vydrží.

    Nutností při skladování je sádlo ponechat na tmavém a chladném místě, v uzavřené nádobě. Sádlo má schopnost do sebe natahovat ostatní chutě a vůně, víčkem na sklenici se tomu ale vyhneme.

    Při dodržení podmínek vhodných ke skladování škvařeného sádla nám vydrží klidně i rok. Vzhledem k tomu, že domácí škvařené sádlo se dá využít všelijak, není příliš pravděpodobné, že nám celý zmíněný rok vydrží. Takový guláš se základem na sádle je vyloženě dobrůtka. Zkusit lze, v houbové sezóně, připravit i bedly.

  4. Jak dlouho škvařit škvarky?

    Do té doby, než získají růžovozlatou barvu. Pokud sádlo v hrnci přestane pěnit, ale barva škvarků se nám ještě nelíbí, nic se neděje. Sádlo slijeme i tak, ale trochu sádla necháme v hrnci. Škvarky doděláme na nám milou barvu na zbytku sádla.

    Na krásnou barvu škvarků lze do hrnce přilít trochu mléka (do toho zbytku sádla se škvarky). Uvádí se, že škvarky díky mléku získají báječnou barvu i chuť.

  5. Jak dlouho vydrží škvarky?

    I neochucené škvarky vydrží poměrně dlouho. Samozřejmě uložené v uzavřené nádobě, v chladu a temnu.

    Pokud chceme škvarky solit, lze toto provést přímo před samotnou konzumací.

    Se škvarky můžeme zkusit novou chuť, pokud si pečeme například domácí chléb.

  6. Jak udělat škvarkovou pomazánku?

    Škvarky na pomazánku použijeme studené. Jestliže jsme právě doškvařili sádlo, raději tak s výrobou pomazánky počkáme do druhého dne.

    Potřebovat budeme:

    • zhruba 100-120 g pomletých škvarků
    • 1 vejce uvařené natvrdo
    • 1-2 kyselé okurky
    • 1 cibuli
    • 1 lžičku plnotučné hořčice
    • 1 lžíci majonézy
    • sůl a pepř na dochucení

    Uvedené suroviny pokrájíme nadrobno, okurky lze nastrouhat, přidáme hořčici a majonézu, smícháme s pomletými škvarky a dochutíme solí s pepřem.

    Poměr uvedených surovin si každý může upravit dle své chuti. Stejně jako samotnou pomazánku. Cibuli například můžeme pokrájet nadrobno a zdobit s ní až pomazánku na krajíci chleba.

  7. Jak dlouho vydrží škvarková pomazánka?

    Protože je škvarková pomazánka vynikající, určitě se dlouho v lednici zabydlovat nebude (tedy záleží na množství, v jakém jsme ji připravili).

    Pokud ji ale nesníme hned, více než týden bychom ji nechávat ladem neměli. Přece jenom přidáváme vejce a majonézu, což jsou potraviny z kategorie dříve se kazící.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.