Jak využít husí sádlo

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít husí sádlo

    Jaké vlastnosti má husí sádlo

    Už jsme naznačili, že husí sádlo se mezi živočišnými tuky vyjímá, ovšem pozitivně vyjímá. Čím a jak? Jistě jste si všimli, pokud už máte s husím sádlem zkušenosti, že při pokojové teplotě je tekuté, na rozdíl od skopového či hovězího loje nebo od sádla vepřového. Proč tomu tak je?

    Odpověď je prostá, je to samozřejmě složením, kdy prim v husím sádle hrají nenasycené mastné kyseliny, a to až ve dvou třetinách obsahu. Nenasycené mastné kyseliny jsou ty „hodné“, které jsou brány jako lidskému tělu prospěšné.

    Díky vysokému podílu nenasycených mastných kyselin je husí sádlo velmi zdravou záležitostí. Tuk k životu potřebujeme, bez něj by nám například nemohlo ani bít srdce. Ale potřebujeme se stravovat tak, aby poměr nenasycených mastných kyselin byl vysoký, ve srovnání s přijatými nasycenými mastnými kyselinami.

    Ale pozor, i nasycené mastné kyseliny potřebujeme, mnohé z nich jsou esenciální, tedy naším tělem nevyrobitelné, musíme je sníst, abychom je měli. Jen je nutné jejich množství v potravě přísněji regulovat, potřebujeme jich jen trošku. Díky tomu je husí sádlo ideálním tukem do kuchyně, ve které se připravuje i maso.

    Když srovnáme kalorické hodnoty, tak vás možná překvapí, že husí sádlo má méně energie na 100 g než olivový olej (ale to má i vepřové sádlo). Konkrétní hodnoty na 100 g jsou následující:

    • husí sádlo: 3 164kJ
    • sádlo vepřové: 3 412kJ
    • olej olivový 3 881kJ

    Husí sádlo z lednice je mírně tuhé a žluto-bílé, husí sádlo pokojové teploty teče a je průhledné. Pokud jej namažeme na chléb, je nutné jíst rychle. A husí sádlo se dá dobře využít i jinak, než jen na chlebu se solí. Dobře vyškvařené husí sádlo vydrží v lednici i několik měsíců.

  2. Jak vyškvařit husí sádlo

    Jak postupovat, aby bylo husí sádlo dobře vyškvařené, chutnalo a dlouho vydrželo? Není to naštěstí nijak složité. Podmínkou úspěchu je pomalé a dlouhé škvaření. Pokud byste měli příliš ostrý plamen, sádlo by se přepálilo a nebylo by vůbec chutné.

    Husí sádlo nakrájíme na menší kousky. Je vhodné si na to vzít prkénko s vyhloubeným vroubkem po okraji, které se používá také na krájení rajčat, zachytí šťávu. Husí sádlo totiž docela teče i za syrova, a to zejména u kupovaných hus chovaných na granulované stravě podporující vázání vody v organismu. Ale i husa z farmy má sádlo, které (byť syrové), při pokojové teplotě bude při krájení vytékat.

    Nakrájené sádlo dáme do hrnce, ideálně s nepřilnavou úpravou, ale ta nutná není. Sádlo bude mít hned na počátku škvaření dostatek tekuté formy. Z počátku nastavíme ostřejší plamen (vyšší teplotu), ale jakmile se sádlo prohřeje a kusy nakrájeného sádla začnou bělet, teplotu stáhneme a škvaříme již jen na mírném plameni.

    Sledujeme nakrájené kousky sádla (později škvarky), zda se ještě zmenšují, vyškvařují. Když budou po delší dobu konstantní velikosti, můžeme sádlo považovat za vyškvařené. Pozor musíme dávat i na případnou vodu, která v sádle nesmí zůstat.

    U hus z běžných chovů totiž může ze sádla během škvaření vybublávat voda formou pěny. Voda se do syrového sádla dostala vlivem krmení vážícího vodu na tukové buňky. V tomto případě musíme důsledně škvařit na mírném plameni tak dlouho, dokud pěnění neskončí.

    Kdybychom vodu v sádle ponechali, bude sádlo brzy plesnivé. Jedině pokud chcete sádlo pouze na krátkodobou spotřebu, nemusíte se s ním škvařit tak důkladně. Jen pozor, voda v sádle mění jeho chuť, není tak lahodné.

    Škvařené husí sádlo je bez příchuti jakéhokoliv koření, nesolí se, a tak je vhodné pro jakékoliv další použití, včetně mazání na hrudník při kašli, na sladko do buchet nebo na slano na opražení cibulky, kterou pak posypete bramborovou kaši. Husí sádlo ale můžete získat i z výpeku.

  3. Jak získat husí sádlo při pečení husy

    Když pečete husu, většinou se při pečení uvolní spousta tuku jako výpek. Je vhodné husu v celém výpeku nějakou dobu péci, aby bylo dostatečně vyškvařené. Poté svrchní sádlo opatrně slijeme do nádoby, která snese vysoké teploty, a v ní necháme vychladnout.

    Často se na dno nádoby položí husí játra a ta se sádlem zalijí. Část sádla je nutné v pekáči nechat, aby bylo možné husu polévat během pečení. Vypečení a křupavost kůže totiž dost ovlivníme právě tím, že budeme kůži pravidelně polévat mastným výpekem.

    Husí sádlo získané touto metodou je ochucené tak, jak jsme ochutili husu, takže je slané a je v něm cítit i koření, které jsme použili. Hodí se proto jen na polévání slaných pokrmů, na natření na pečivo, na těsto na slané pečivo, ale rozhodně ne třeba do buchet či na pizzu.

  4. Jak skladovat husí sádlo

    Husí sádlo musíme skladovat v chladu, nejlépe v lednici, ve spodních přihrádkách. Vhodné jsou uzavíratelné nádoby, klidně například zavařovací sklenice (ty se mohou zavřít ještě s horkým sádlem, aby se vička „přicucla“, stačí však i plastové misky. Pokud sádlo brzy spotřebujete, stačí jej mít jen v plecháčku, ve kterém jste jej škvařili.

    Sádlo netřeba dál konzervovat, vydrží opravdu dlouho, když do něj budete sahat čistým nádobím a budete jej skladovat v lednici, případně ve sklepě, ale to jen do prvního otevření sklenice se sádlem, pak je nutné ji přemístit do lednice.

  5. Jak využít husí sádlo ve studené kuchyni

    Ve studené kuchyni se dá sádlo využít nejen na namazání na pečivo, kdy chléb pomazaný sádlem osolíme a poklademe třeba cibulí nebo česnekem, ale například i jako základ pro masové pomazánky, nejlépe z pečeného masa, které ve výsledku vypadají jako paštiky.

    V takovém případě vezmeme pečené maso nakrájené na menší kousky, dáme jej do sekáčku, přidáme husí sídlo a nasekáme na jemnou kaši, ochutíme podle potřeby ještě solí, bylinkami, česnekem. Pokud sekáček nemáte, nevadí, stačí pečené maso nakrájet najemno a se sádlem jej smíchat.

    Klasikou jsou husí játra zalitá sádlem, která se pak krájí na tenké plátky a pokládají na pečivo. Aby vydržela alespoň 2 týdny, je nutné játra dostatečně tepelně upravit. V tomto případě je vhodné hotová játra před zalitím sádlem nasolit a ochutit bylinkami.

  6. Jak využít husí sádlo v teplé kuchyni

    V teplé kuchyni je variant využití mnohem více. Sádlo z výpeku použijeme například pro osmažení cibulky, kterou pak přelijeme bramborovou kaši nebo knedlíky. Stejné sádlo můžeme využít při zadělávání těsta na slané pečivo.

    Skvělé je husí sádlo i s výpekem například na vařené brambory, kterým je pouze přelijeme, dokonce i do rizota, na kroupy, díky sádlu bude rýže i kroupy lépe klouzat do krku, pokrm bude šťavnatější.

    Husí sádlo, které jsme škvařili přímo ze syrového sádla, a tak není ochucené, použijeme na zadělání kynutého těsta sladkého i slaného, na vymazání pekáče při pečení bábovky, šunkafleků nebo francouzských brambor, na přípravu běžných masových i zeleninových pokrmů, kam jindy používáte máslo, sádlo nebo olej.

  7. Jak využít husí sádlo při nemocech

    Babské rady jsou často docela účinné, a to platí i v případě husího sádla, zejména ve spojení s kašlem. Pokud dojde na zánět průdušek, je vhodné natřít hrudník (zepředu i zezadu) husím sádlem, překrýt natřená místa igelitem nebo folií a převázat ručníkem nebo i prostěradlem.

    Zapaření mastné vrstvy velmi prospívá odhlenění. Je nutné také zvýšit příjem vody, aby se hlen měl čím naředit a aby bylo možné jej pohodlně vykašlat. Podobným způsobem bude fungovat i sádlo vepřové nebo tzv. „psí sádlo“ z lékárny, což je směs tuků a bylin.

    Husí sádlo dokáže i pokrýt sliznice, a tak osolené sádlo užívané po lžičkách mírní průběh angíny. Samozřejmě nenahrazuje léčbu, jen mírní bolestivé stavy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.