12 tipů, jak ušetřit na dovolené v Itálii

Lenka Chládková
Publikováno 19. srpna 2023
  • Itálie je třetí nejnavštěvovanější zemí v Evropě, to se projevuje zejména v letních měsících, kdy jsou pláže přeplněné a ceny přemrštěné.
  • Při nákupu dovolené se vyplatí porovnat nabídky německých nebo polských cestovek, rozdíly v cenách mohou dosáhnout až několika tisíc.
  • Některé italské vesničky nabízí nemovitosti na prodej, pořízení domu je možné v rámci programu „Casa a 1 euro“ za symbolickou cenu 1 euro.
  1. Kdy jet do Itálie k moři: Cestujte mimo hlavní sezónu

    Do Itálie se dá jezdit v průběhu celého roku, nicméně sezóna pro pobyt u moře začíná přibližně v květnu a končí v září. Hlavní turistická sezóna probíhá v červenci a srpnu, pláže jsou v tu dobu přeplněné a ceny nejvyšší.

    Ceny za ubytování i jídlo jsou výrazně nižší v červnu nebo v září. Počasí je v Itálii během června a září příjemné, teploty se pohybují kolem 26 stupňů.

  2. Kam do Itálie k moři: 5 nejoblíbenějších destinací

    Itálie má z evropských zemí nejdelší mořské pobřeží, celková délka dosahuje 7 600 km, její břehy omývá hned 5 moří – Jaderské, Jónské, Ligurské, Středozemní a Tyrhénské. Nachází se zde dlouhé písečné pláže i krásné skalnaté zátoky. Mnoho italských pláží je každoročně oceňováno Modrou vlajkou, která je udělována nejlepším plážím. Hodnotí se jak čistota, tak kvalita poskytovaných služeb. V roce 2023 bylo v Itálii oceněno více než 400 pláží.

    Prakticky s žádnou italskou destinací nemůžete šlápnout vedle. Výběr konkrétní lokality by měl záviset na způsobu dopravy nebo zda půjde o rodinnou pobytovou dovolenou, či spíše poznávací zájezd. Vybrali jsme 5 turisticky nejoblíbenějších destinací, nicméně míst, které stojí za to v Itálii navštívit, je daleko více. Benátská riviéra a Toskánsko jsou poměrně snadno dostupné autem, na vzdálenější místa je lepší letět.

    Benátská riviéra: 800 km z Prahy, 700 km z Brna

    Benátská riviéra na pobřeží Jaderského moře je u českých turistů velmi oblíbená, a to především díky poměrně krátké vzdálenosti z ČR. Cesta autem z Prahy zabere 8–9 hodin. Na Benátské riviéře jsou dlouhé písčité pláže s pozvolným přístupem do moře, destinace je proto ideální pro rodiny s dětmi. Nejznámějším letoviskem je Bibione, mezi další oblíbené destinace patří Lignano, Caorle, Lido di Jesolo nebo Rosolina Mare.

    Toskánsko: Jeden z nejkrásnějších regionů Itálie 1 100 km od Prahy

    V Toskánsku se nachází dlouhé písčité pláže a nespočet přímořských letovisek. Toskánsko je proslulé nejen slavnými historickými městy jako je Pisa nebo Florencie, ale také malými starobylými městečky a termálními prameny. Do Toskánska se dá dojet autem, vlastní auto se vyplatí zejména v případech, kdy plánujete navštívit více míst.

    Palmová riviéra: Ideální prázdninová destinace

    Palmová riviéra patří k nejnavštěvovanějším oblastem Itálie. Nachází se na pobřeží Jaderského moře mezi městy Ancona v regionu Marche a Pescara v regionu Abruzzo. Turisty lákají čisté písčité pláže s pozvolným vstupem do moře a velké množství palmových alejí.

    Sardinie: Na Smaragdový ostrov letecky z Prahy za 2 hodiny

    Sardinie je po Sicílii druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Turisty je vyhledávána především pro krásné bílé pláže a čisté tyrkysové moře. Na Sardinii se jezdí buď na jižní, nebo na severní část ostrova. Jižní část je levnější a klidnější, na severu se nachází Smaragdové pobřeží – Costa Smeralda, které patří mezi nejnavštěvovanější a zároveň nejdražší lokality Sardinie. Nejznámějším a nejluxusnějším letoviskem je Porto Cervo, kde tráví dovolené nejrůznější celebrity. Levnějším místem k ubytování je například bývalá rybářská vesnička Isola Rossa nebo městečko Baja Sardinia.

    Kalábrie: Krásné pláže a panenská příroda na jihu Itálie

    Kalábrie se nachází v nejjižnější části apeninského poloostrova, najdete ji až na samé špičce „italské boty“. Turistům nabízí několik kilometrů dlouhé písčité pláže, průzračně čisté moře a nedotčenou přírodu. Západní břehy omývá Tyrhéské moře, východní Jónské moře. Kalábrie patří k nejteplejším oblastem Itálie, koupání je zde možné od května až do října.

  3. Do Itálie s cestovkou

    Naplánovat dovolenou v Itálii bez cestovky není nic složitého, stačí vybrat místo, vyřešit dopravu a zarezervovat ubytování. Pohodlnější variantou bez zařizování je dovolená zorganizovaná cestovní kanceláří. V mnoha případech dokáže cestovka nabídnout výhodnější cenu dopravy i ubytování, než kdybyste si dovolenou zajistili sami.

    3 rady, jak koupit levnou dovolenou

    • Vybírejte Last minute dovolenou
      Jako Last minute se označují zájezdy, které se rezervují jen pár dní před odjezdem. Pro Last minute dovolenou je typická nižší cena, protože cestovní kanceláře vyprodávají místa, které ještě zůstaly neobsazené. Last minute se vyplatí ve chvíli, kdy netrváte na přesném termínu a ani nevyžadujete konkrétní destinaci. Největší slevy se objevují zhruba 2–4 dny před odjezdem, resp. odletem. Jedním z největších českých internetových prodejců je Invia.cz, další nabídky lze sledovat například na Dovolena.cz nebo Zajezdy.cz.
    • Sledujte slevové portály
      Slevové portály nabízí zlevněné pobyty, slevy často dosahují i několik desítek procent. K nejznámějším slevovým portálům patří Slevomat nebo Skrz.cz.
    • Podívejte se na nabídku zahraničních cestovních kanceláří
      Při výběru dovolené se vyplatí porovnat nabídky dovolených také u zahraničních cestovních kanceláří, zejména pak u německých nebo polských. Letecké zájezdy s pobytem v hotelových komplexech mohou ve srovnání s nabídkami českých cestovních kanceláří vyjít levněji až o několik tisíc korun. Nevýhodou jsou odlety z Německa nebo Polska.
      V ČR německé zájezdy zprostředkovávají online prodejci Airstop.cz nebo NaCesty.cz. Polské zájezdy si je možné vyhledat na stránkách Itaka.cz, Tui.cz nebo Rainbowtours.cz.
  4. Cesta autem do Itálie

    Nejlepší trasa autem do Itálie závisí na místě, ze kterého na dovolenou vyrážíte, a také na tom, kam máte namířeno. Z Moravy nebo z jižní části Čech se jezdí přes Rakousko, ze západních, středních a severních Čech vede cesta přes Německo a Rakousko.

    Cesta do Itálie přes Německo

    Z ČR se do Itálie přes Německo jede přes hraniční přechod Rozvadov, trasa pokračuje přes Mnichov a dále přes Rakousko na Insbruck, kde se odbočuje na dálnici A13, která vede až na italskou hranici v Brennerském průsmyku. V Itálii se jede po dálnici A22 až k Veroně, kde se cesty rozdělují podle cílové destinace.

    V ČR je pro jízdu na dálnici mít zakoupenou dálniční známku, rakouská desetidenní dálniční známka stojí 236 Kč€9.90, za průjezd Brennerským průsmykem zaplatíte 262 Kč€11 a v Itálii se hradí mýtné podle ujeté vzdálenosti, orientačně lze počítat s částkou 214 Kč€9 za každých 100 km.

    Cesta do Itálie přes Rakousko

    Z Moravy se jezdí přes Mikulov na Vídeň a Graz, na italské straně se pokračuje na Udine až k městu Palmanova, kde se najíždí na dálnici A4. Z dálnice A4 se sjíždí do Benátek a do letovisek na Benátské riviéře. Dále se pokračuje podle konečné destinace.

    Oblíbená trasa z Čech k Jaderskému moři vede přes České Budějovice a následně přes hraniční přechod Dolní Dvořiště, dále se jede na rakouský Linz, Salzburg a Villach, poté je trasa stejná jako u trasy přes Mikulov.

    K průjezdu dálnic je třeba mít dálniční známku v ČR, rakouskou dálniční známku a ještě je v Rakousku třeba počítat s poplatky za průjezd některých tunelů a zvláštních úseků – například u trasy přes Dolní Dvořiště jde o Katschberský tunel, kde se vybírá 321 Kč€13.50. V Itálii se platí mýtné podle ujetých kilometrů. Přesnou výši poplatků zjistíte na oficiálních stránkách autostrade.it.

    Cesta do Itálie přes Švýcarsko

    Pokud míříte na Italskou riviéru, je na místě zvážit, zda nezvolit trasu přes Švýcarsko. Trasa je to sice dražší, protože švýcarská dálniční známka je dostupná pouze s roční platností, ale jízda po švýcarských dálnicích je zážitkem díky výhledům na přírodní scenérie. K cestovním nákladům je nutné přičíst ještě rakouskou dálniční známku, protože část trasy vede právě přes Rakousko.

    Kdy jet do Itálie

    Obecně se doporučuje vyjet na dovolenou ve všední dny, kdy lze předpokládat, že dálnice budou volnější. Obchvaty velkých měst je lepší projíždět mimo dopravní špičky.

  5. Ceny benzínu a nafty v Itálii

    Pohonné hmoty jsou v Itálii dražší než v Česku. I když rozdíly v cenách už nejsou tak výrazné, stále se vyplatí natankovat plnou nádrž ještě v ČR. Levněji než v Itálii natankujete také v Rakousku, kde litr Naturalu 95 stojí v průměru 39 Kč€1.65 a nafty 40 Kč€1.66.

    Průměrně za Natural 95 v Itálii zaplatíte 46 Kč€1.94. Benzin tu bývá označen jako Senza plombo. Jeden litr nafty průměrně vychází na 44 Kč€1.84.

    Nejdražší jsou pohonné hmoty u dálnic a na hlavních tazích.

  6. Do Itálie autobusem, letadlem nebo vlakem

    Do Itálie autobusem

    Společnost RegioJet provozuje několik přímých linek do Itálie. Jízdenka z Prahy do Benátek se dá v září pořídit za cenu od 1 499 Kč, v srpnu od 1 999 Kč. Z Prahy do Florencie se cena jízdenek pohybuje v podobných relacích. Přímé spoje autobusem do Itálie RegioJet.

    K cestě do Itálie se dá využít i společnosti Flixbus. Z Česka provozuje do Itálie přímé spoje, ve většině případů je ale nutné počítat s přestupem. S Flixbusem je možné cestovat mezi městy přímo v Itálii. Například jízda z Benátek do Rimini vyjde na částku od 199 Kč, do Neapole z Benátek se dostanete za cenu od 499 Kč atd.

    Do Itálie vlakem

    Z Česka do Itálie je možné jet také vlakem, při cestě do Benátek, Florencie a Říma se přestupuje ve Vídni. Itálie má poměrně rozsáhlý vlakový systém, s přestupy lze cestovat vlakem po celé Itálii. U dopravců Italotreno.itTrenitalia.it jsou dostupné nejrůznější slevy a zvýhodněné tarify.

    Letecky do Itálie

    Výhodné přímé letenky z České republiky do Itálie nabízejí nízkonákladové společnosti Ryanair, easyJet a Wizzair. Ceny za zpáteční letenky se dají pořídit už od 800 Kč. Cena letenek závisí na zvolené destinaci, sezoně a předstihu, s jakým letenky kupujete. Jak ušetřit při nákupu letenek, kdy jsou letenky nejlevnější a další praktické informace najdete v článku Levné letenky.

  7. Levné ubytování v Itálii

    Cena za ubytování výrazně ovlivňuje celkové náklady na dovolenou. Při hledání levného ubytování v Itálii se vyplatí brát ohled především na:

    • datum dovolené, mimo hlavní sezonu je cena za ubytování nižší často až o 50–70 %.
    • druh ubytování, obecně jsou nejdražší hotely, ideálním kompromisem jsou apartmány nebo jiná ubytování v soukromí, nejlevněji vychází kempy.
    • vzdálenost od pláže a turistických center, čím větší vzdálenost od centra nebo pláže, tím levnější ubytování.

    Ubytování v kempech

    Německý autoklub ADAC každoročně hodnotí úroveň evropských kempů. Posuzuje především velikost a vybavení kempu, počet a kvalitu sociálního zařízení, dostupné restaurace a obchody, volnočasové aktivity a zda se je možné v kempu koupat. Nejlepší kempy získávají pětihvězdičkové hodnocení, 5 hvězd získalo letos 37 italských kempů.

    Rezervace v kempech po celé Itálii umožňuje italský web Camping.it, dostupné jsou zde Last minute nabídky a další slevy na ubytování.

    Ubytování v apartmánech, hotelech a penzionech

    Ubytování v hotelu je možné vyhledat přes rezervační systém Booking.com. Před rezervací si přečtěte naše tipy, jak ušetřit za hotel.
    Levné ubytování v Itálii můžete sehnat také přes Airbnb, kde ho nabízí většinou přímo soukromí majitelé. Z vlastních zkušeností doporučujeme vybírat s dostatečným předstihem, nejlepší nabídky za nejnižší ceny jsou velmi brzy rozebrané. Na pronájem prázdninových domů se zaměřuje Vrbo.com.

    Ubytování v klášterech

    Zajímavou alternativou je ubytování v některém z italských klášterů. Většinou nabízí základní ubytovací služby za velmi rozumné ceny. Nevýhodou mohou být určitá omezení jako například zákaz vycházení v nočních hodinách, omezení hluku apod. Nabídky na ubytování v klášteře jsou dostupné na MonasteryStays.com.

  8. Domy v Itálii za 1 euro

    Největší položku u dovolené tvoří obvykle ubytování. Pokud se rádi vracíte na jedno místo, stojí za zvážení, zda si v Itálii nepořídit vlastní nemovitost. Mnoho italských vesniček a městeček se snaží přilákat nové obyvatele nabídkou nemovitostí za symbolickou cenu 1 euro. Jenže taková koupě má svá specifika.

    Dům za 1 euro není tak výhodná koupě, jak se může zdát

    S programem „Casa a 1 euro“ začalo před několika lety sicilské městečko Salemi, od té doby se do programu přidaly desítky dalších italských městeček. Je nutné počítat s tím, že naprostá většina nabízených domů je před kompletní rekonstrukcí, a že každá obec má pro prodej jednoeurových nemovitostí stanovena vlastní pravidla. Zájemci se většinou koupí zavazují k opravě nemovitosti do předem určeného termínu a dále skládají zálohu ve výši několik tisíc eur, která slouží jako záruka, že rekonstrukce skutečně proběhne. Další podmínkou může být závazek, že kupující k renovaci nemovitosti využije pouze místní řemeslníky a stavební firmy.

    Některé obce nabízí kromě nemovitostí za jedno euro také domy vhodné k okamžitému nastěhování za cenu od 10 tis. eur. Na výhled na otevřené moře a umístění hned u pláže ale zapomeňte. Zpravidla se jedná o nemovitosti ve vesnicích ve vnitrozemí se vzdáleností od moře až několik kilometrů.

    Kde najít nabídky s domy za 1 euro

    Na internetu je možné dohledat několik webů, na kterých jsou zveřejněny nabídky domů za 1 euro po celé Itálii, například jde o Casea1euro.it, Idealista.it nebo Nonsprecare.it.

    Stránky jsou v italštině, k překladu lze využít Google překladač. Konkrétnější představu, jak vypadají domy za jedno euro, si je možné vytvořit s aktuální nabídkou domů v sicilském městečku Troina.

  9. Cestovní pojištění do Itálie

    Cestovní pojištění není do Itálie vyloženě nutné, přesto je vhodné ho před cestou uzavřít. Průkazku zdravotní pojišťovny lze použít pouze ve zdravotnických zařízeních, která mají smlouvu s italskou národní zdravotní službou, tedy Azienda Sanitaria Locale (ASL), Agenzia di Tutela della Salute (ATS) nebo Azienda Sanitaria Provinciale (ASP). Náklady na ošetření v nesmluvních zdravotnických zařízeních si budete muset zaplatit sami.

    Za ošetření u lékaře se platí spoluúčast tzv. ticket, poplatek se pohybuje zhruba od 119 Kč€5 do 1 190 Kč€50, přesná výše poplatku se liší podle regionů a závisí na druhu ošetření. Stomatologické ošetření je hrazeno v plné výši, zubní péče není v Itálii součástí veřejného zdravotního pojištění.

    Modrá kartička zahrnuje pouze zdravotní pojištění, nikoliv však pojištění odpovědnosti, zavazadel nebo úrazu.

  10. Ceny potravin v Itálii

    Potraviny v Itálii jsou o něco dražší než v ČR, ušetřit je možné díky časově omezeným akčním nabídkám, které nabízejí obchodní řetězce. Prakticky platí stejné principy jako u nás, pouze pečivo se v menších obchodech nebo supermarketech prodává ve formě pultového prodeje na váhu stejně jako krájené uzeniny nebo sýry. V některých obchodech funguje u obsluhovaného pultu systém s pořadovými čísly, nejdříve si je třeba odtrhnout lísteček s číslem a až přijde číslo na řadu, budete obslouženi.

    Orientační ceny vybraných potravin v Itálii 2024

    • Kuřecí prsa, 1 kg za 327 Kč€13.74
    • Mleté maso vepřové, 1 kg za 190 Kč€7.98
    • Šunka Proscuitto Cotto, 150 g za 43 Kč€1.79
    • Šunka Proscuitto Crudo, 150 g za 64 Kč€2.69
    • Salám Milano, 150 g za 38 Kč€1.59
    • Máslo, 200 g za 65 Kč€2.75
    • Čerstvé mléko, 1 l za 32 Kč€1.35
    • Vejce, 12 ks za 62 Kč€2.59
    • Bageta, 250 g za 17,85 Kč€0.75
    • Těstoviny, 500 g za 30 Kč€1.25
    • Jablka, 1 kg za 57 Kč€2.38

    Supermarkety v Itálii

    Otevírací doba obchodů v Itálii je většinou od 9 do 20 hodin. Velké supermarkety a nákupní centra jsou otevřeny déle, v čase siesty, která probíhá zhruba od 13 do 16 hodin, bývají zavřeny některé menší obchody.

    Nejlevněji nakoupíte v supermarketech Aldi, Eurospin, Lidl nebo Penny Market, nejdražší je Carrefour.

    Trhy v Itálii

    Snad v každém italském městečku se minimálně jednou týdně konají trhy. Na trzích se prodává vše – od oblečení, bot, nejrůznějších suvenýrů a doplňků přes domácí potřeby až po potraviny včetně čerstvého ovoce a zeleniny. Ceny jsou mnohem příznivější než v supermarketech.

    Dny, ve kterých se konají trhy, zveřejňují některé regiony prostřednictvím webových stránek – pro přesnější představu uvádíme trhy v Toskánsku.

  11. Volání a internet v Itálii

    Všechny služby, které máte v rámci tarifu dostupné v České republice, jsou bez omezení a poplatků k dispozici v Itálii. Za volání a SMS nad rámec balíčků zaplatíte stejnou cenu jako v ČR. Jestliže nestačí vlastní datový tarif, je možné zakoupit SIM kartu s daty a voláním pro turisty, SIM kartu si je nutné vyzvednout na pobočce u příslušného operátora.

    • TIM Tourist
      Cena: €14.99357 Kč
      50 GB
      200 minut do Itálie i do zahraničí na 30 dní
    • Windtre Tourist Pass
      Cena: €14.99357 Kč + €10238 Kč cena za SIM kartu
      20 GB (13,7 GB v ostatních zemích EU)
      100 minut v Itálii + 100 minut do zahraničí na 30 dní
    • Wi-fi zdarma
      K připojení lze také využít bezplatné Wi-Fi. Přehledný seznam dostupných Wi-Fi zdarma je k dispozici na stránkách WiFiItalia.it.
  12. Výběry z bankomatů v Itálii 2024

    Všude, kde je to možné, plaťte kartou. Pro bezhotovostní styk platí zpravidla výhodnější kurz než pro hotovostní platby.

    Hotovostním platbám se ale v Itálii úplně vyhnout nedá a poplatek za výběr v bankomatu může být nepříjemným překvapením. Uvádíme proto přehled poplatků za výběr z bankomatu u nejčastěji využívaných bank. U zahraničních bankomatů se stále častěji setkáváme s tzv. supercharge fee, nebo také acces fee.  Tento poplatek si účtuje provozovatel bankomatu a jeho výše se obvykle pohybuje kolem €5119 Kč.

     

    Banka Účet Poplatek Poznámka
    Air Bank Běžný účet 35 Kč nebo měsíční poplatek 100 Kč pro výběry ze všech bankomatů na světě
    Česká spořitelna Plus účet/Standard účet 40 Kč
    ČSOB Běžný účet 40 Kč
    Fio Banka Běžný účet 0 Kč neomezené výběry s kartou Visa
    Komerční banka Tarif Start 39 Kč
    mBank Běžný účet 0 Kč při výběru nad 1 500 Kč, jinak 29 Kč
    Moneta Money účet Tom Plus 0 Kč
    Raiffeisen Bank Chytrý účet 0 Kč

Pozor na nevýhodnou konverzi měn a poplatek za výběr

“Budete platit v korunách, nebo v eurech?”

Některé bankomaty a platební terminály dávají zákazníkovi na výběr, jestli chce platit v eurech, nebo v českých korunách. Na displeji se obvykle zobrazí obě částky. Vždy zvolte zúčtování v eurech. Zobrazí-li se částka v korunách, požádejte obchodníka o změnu na eura.

Jedná se o zpoplatněnou službu Dynamic Currency Conversion (DCC), nabídnutý kurz v českých korunách je vždy méně výhodný.

Buď poplatek, nebo konverze měn DCC

U některých zahraničních bankomatů se stává, že v případě odmítnutí služby DCC je za výběr naúčtován jednorázový poplatek označovaný jako supercharge fee nebo acces fee. Tento poplatek vyžaduje provozovatel daného bankomatu a jeho výše nepodléhá žádné regulaci. Výše poplatku se obvykle pohybuje kolem €5119 Kč. V takových případech se vyplatí zvážit samotný výběr, případně si spočítat, která varianta je výhodnější. Fixní poplatek se vyplatí zejména u vyšších částek.

Obecně se doporučuje nevybírat z bankomatů v turistických lokalitách, v centru a u hodně navštěvovaných památek, kde bývají umístěny bankomaty s nejvyššími poplatky a nejhoršími kurzy. Bankomaty bez poplatků je možné najít v obchodních centrech, kam chodí nakupovat místní, nebo přímo u poboček bank.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás