Jak udělat kvásek

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak udělat kvásek

    Jak založit klasický kvásek z mouky a vody

    Začátek práce s klasickým kváskem z mouky a vody je to, co trvá nejdéle. Budete potřebovat nejméně pět dní na to, abyste si připravili dost silný kvásek, se kterým se dá pracovat a připravit z něj těsto na vše, co chcete upéct nebo usmažit.

    Co je kvásek?

    Co je vlastně kvásek? Jde o směs mouky a vody, ve které se začnou množit a pracovat kvasinky. Ale abychom si v nádobě chovali jen kvasinky a ne třeba i plísně, je nutno vše před prvním založením kvásku vymýt, nejlépe i nechat vypařit nebo vypéct, tedy sterilizovat. Později už tak opatrní být nemusíme.

    Co budeme potřebovat k založení kvásku?

    Jak udělat kvásekSklenici, ve které kvásek bude bydlet, ubrousek nebo igelit k překrytí sklenice (igelit je nutné propíchat), dále gumičku na uchycení ubrousku či igelitu. Pak také lžíci, kterou můžeme nechat v kvásku, není nutné ji vždy vyndávat a omývat. No a pak samotnou mouku a vodu. Ta musí být převařená a vychladlá.  To je vše.

    Proč igelit propíchat? Protože kvásek potřebuje vzduch. Pokud by byl zcela nepřikrytý, osychal by. Můžete si i proděravět víko od sklenice a klasicky ho šroubovat. Je to rychlejší než igelit a gumička.

    Jak založíme kvásek?

    Kvásek se dělá ze stejného poměru mouky a vody. Začít můžeme třeba se 100 g mouky a 100 g (ml) vody. Dáme je do sklenice a řádně promícháme, aby nezůstaly hrudky. Lžíci necháme uvnitř a překryjeme tím, co máme připraveno. Necháme na teplém místě na lince a jdeme od něj.

    Mouku volíme podle toho, na co budeme chtít kvásek používat. Když na chléb, zvolíme žitnou. Kvásek se dá ale udělat z jakékoliv mouky, pšeničnou či ovesnou nevyjímaje. Můžeme mít doma i několik kvásků, každý z jiné mouky.

    Následující den přisypeme znova to samé, tedy 100 g mouky a 100 g (ml) vody. Řádně promícháme, překryjeme a necháme zase v klidu a v teple. Koncem druhého dne už by měl být kvásek zvednutý. Nevydrží tak ale dlouho, kvasinky pracují v cyklech, takže kvásek se bude zvedat a zase klesat.

    Třetí den postup opakujeme. A čtvrtý den už bude stačit přidat jen polovinu mouky a vody. Vždy řádně promícháme, aby nebyly hrudky a abychom nadupali do směsi potřebný vzduch. No a pátý den už je možné z kvásku brát a založit si na těsto na pečení nebo smažení.

  2. Jak udělat kvásek z droždí

    Rychlou formou kvásku je kvásek z droždí. Hotový je totiž do hodiny, mnohdy mu ale stačí i méně. Na přípravu kvásku z droždí můžeme jít v zásadě dvěma způsoby. První je příprava v misce, do které dáme teplou (ne horkou) tekutinu z receptu, pak trochu cukru, trochu mouky a samotné droždí. Vyrobíme řídké těstíčko a necháme na teplém místě pracovat.

    Druhý postup je v podstatě stejný, jen se liší v místě přípravy. Zkušenější (nebo pohodlnější) chystají drožďový kvásek přímo v mouce, kdy do ní udělají důlek, nalejí část teplé tekutiny, přidají cukr, mouku a promíchají.

    V droždí je však množství kvasinek natolik koncentrované, že kvásek není ani potřeba dělat. Stačí rovnou vypracovat těsto a nechat ho kynout. Jen pozor, přímo na droždí se nesmí dostat větší množství soli, takže sůl vždy nejdříve promícháme s moukou.

  3. Jak udělat kvásek na chleba

    Klasický kvásek z mouky a vody

    Jak udělat kvásek na chlebaKvásek na chleba musíme nejdříve založit podle postupu popsaného v boxíku č. 1. Volíme většinou žitnou mouku. Na bílý chléb samozřejmě mouku pšeničnou. Potom je potřeba připravený kvásek takzvaně rozkvasit. Tím si založíme na úspěšné kynutí těsta. Jak se pustit do rozkvašení?

    Nejdříve odebereme takové množství předem připraveného kvásku, jaké je uvedeno v receptu na kváskový chléb. A přidáme k němu mouku a vodu v poměru 1:1 (například k 50 g kvásku se doporučuje přidat 150 g mouky a 150 ml vody). Z toho bude cca 350 g rozkvašeného kvásku.

    Řádně promícháme a necháme kvásek pracovat okolo 12 hodin. Rozkvašování nejlépe probíhá v teplotách mezi 10 – 20 stupni Celsia. Takže přes léto, pokud necháte kvásek pracovat během noci, je vhodné vynést překrytou mísu s kváskem ven.

    Pokud byla mísa v jiné teplotě, než máte doma, nechte kvásek po přenesení dovnitř asi půl hodiny teplotně aklimatizovat. Pak si (pro příští pečení) odeberte tak 2 – 3 lžičky kvásku do malé skleničky a uložte ji do lednice. Bude se hodit, takže to dělejte při každém pečení.

    No a potom už jen přidejte ostatní suroviny podle receptu. Jestli z kvásku pečete poprvé (tedy kvásek je mladý), přidejte i trochu droždí. Teprve až bude kvásek starší, zvládne celé kynutí sám. Vypracujte těsto a nechte ho cca 2,5 – 3 hodiny kynout.

    Rychlý kvásek z droždí

    Kvásek můžeme připravit i rychlým způsobem, kdy jen smícháme mouku, vodu, trochu cukru a droždí, do řídkého těstíčka. Promícháme a necháme v teple pár minut vzejít.

  4. Jak udělat kvásek na langoše

    Klasický kvásek z mouky a vody

    Klasický kvásek na langoše připravujeme z pšeničné mouky a můžeme ji kombinovat i s moukou celozrnnou. Detailní postup založení kvásku najdete v boxíku č. 1. Až je kvásek vyzrálý, lze ho použít na přípravu těsta.

    Vždy začneme takzvaným rozkvašením, kdy odebereme takové množství předem připraveného kvásku, jaké je uvedeno v receptu na langoše. A přidáme k němu mouku a vodu v poměru 1:1 (například k 25 g kvásku se doporučuje přidat 75 g mouky a 75 ml vody). Z toho bude cca 180 g rozkvašeného kvásku.

    Jakmile kvásek namícháme, necháme ho v teplotě mezi 10 – 20 stupni pracovat alespoň 12 hodin. Pak jednu až dvě lžičky odebereme a uschováme na příště. Ze zbytku rozkvašeného kvásku vypracujeme těsto a necháme ho hodinu až dvě pracovat.

    Rychlý kvásek z droždí

    Kvásek můžeme připravit i rychlým způsobem, kdy jen smícháme trochu mouky, mléko z receptu, trochu cukru a droždí, vymícháme do řídkého těstíčka. A necháme v teple pár minut vzejít. Potom doděláme do těsta a necháme ho kynout.

  5. Jak udělat kvásek na kynuté těsto

    Klasický kvásek z mouky a vody

    Klasický kvásek na kynuté těsto připravujeme z pšeničné mouky a můžeme ji kombinovat i s moukou celozrnnou. Do těsta pak můžeme přidat i jiné druhy mouky podle toho, jak máme kynuté těsto, respektive výrobky z něj, rádi. Detailní postup založení kvásku najdete v boxíku č. 1. Až je kvásek vyzrálý, lze ho použít na přípravu těsta.

    Vždy začneme takzvaným rozkvašením. To znamená, že odebereme takové množství předem připraveného kvásku, jaké je uvedeno v receptu kynuté těsto. A přidáme k němu mouku a vodu v poměru 1:1 (například k 50 g kvásku se doporučuje přidat 100 g mouky a 100 ml vody). Z toho bude cca 250 g rozkvašeného kvásku.

    Jakmile kvásek namícháme, necháme ho v teplotě mezi 10 – 20 stupni pracovat okolo 12 hodin. Pak jednu až dvě lžičky odebereme a uschováme na příště – je to tzv. oživovač kvásku, který máme již předem připravený v lednici. Ze zbytku rozkvašeného kvásku vypracujeme těsto a necháme ho hodinu až dvě pracovat. Pak můžeme pokračovat dál.

    Rychlý kvásek z droždí

    Kvásek můžeme připravit i rychlým způsobem, kdy jen smícháme trochu mouky, mléko z receptu, trochu cukru a droždí. To vše vymícháme do řídkého těstíčka. A necháme v teple pár minut vzejít. Potom doděláme do těsta a necháme ho kynout.

  6. Jak udělat kvásek na pizzu

    Klasický kvásek z mouky a vody

    Klasický kvásek na těsto na pizzu připravujeme z pšeničné mouky a můžeme ji kombinovat i s moukou celozrnnou. Detailní postup založení kvásku najdete v boxíku č. 1. Až je kvásek vyzrálý, lze ho použít na přípravu těsta. Do těsta pak můžeme dát i jiné druhy mouky.

    Vždy začneme takzvaným rozkvašením, kdy odebereme takové množství předem připraveného kvásku, jaké je uvedeno v receptu na pizzu. A přidáme k němu mouku a vodu v poměru 1:1 (například k 50 g kvásku se doporučuje přidat 150 g mouky a 150 ml vody). Z toho bude cca 350 g rozkvašeného kvásku.

    Jakmile kvásek namícháme, necháme ho v teplotě mezi 10 – 20 stupni pracovat alespoň 12 hodin. Pak jednu až dvě lžičky odebereme a uschováme na příště, coby oživovač dalšího kvásku. Ze zbytku rozkvašeného kvásku vypracujeme těsto a necháme ho hodinu až dvě pracovat. Poté začneme se samotnou přípravou pizzy.

    Rychlý kvásek z droždí

    Kvásek na pizzu můžeme připravit i rychlým způsobem, kdy jen smícháme trochu mouky, tekutinu z receptu, trochu cukru a droždí, vymícháme do řídkého těstíčka. A necháme v teple pár minut vzejít. Potom dopracujeme klasické těsto.

  7. Jak udělat kvásek na lívance

    Klasický kvásek z mouky a vody

    Klasický kvásek na těsto na lívance připravujeme z pšeničné nebo žitné mouky a můžeme ji kombinovat i s moukou celozrnnou. Detailní postup založení kvásku najdete v boxíku č. 1. Až je kvásek vyzrálý, lze ho použít na přípravu těsta. Do těsta pak můžeme dát i jiné druhy mouky.

    Připravený kvásek se pak v míse smíchá se všemi ingrediencemi z receptu na lívance, ale s výjimkou vajec. Řídké těsto se překryje fólií a nechá se do druhého dne odpočinout, nejlépe v lednici nebo třeba na balkoně (když jsou teploty nad nulou).

    Asi hodinu před vlastním smažením se těsto dá na kuchyňskou linku a přidá se do něj vejce. Pak těsto zase ještě kyne. A je hotovo, pak už se jen zvolna smaží.

    Rychlý kvásek z droždí

    Kvásek na lívance můžeme připravit i rychlým způsobem, kdy jen smícháme trochu mouky, mléko z receptu, trochu cukru a droždí, vymícháme do řídkého těstíčka. A necháme v teple pár minut vzejít. Potom dopracujeme klasické těsto, ještě necháme odpočinout a později pomalinku smažíme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.