Jak nejlépe louskat ořechy

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak nejlépe louskat ořechy

    Jaké louskat ořechy

    Jak nejlépe louskat ořechyU nás nejčastěji louskáme vlašské ořechy, ořechy lískové nebo i mandle. Přitom jak vlašáků, tak lískáčů máme několik druhů, každý o zcela jiné velikosti a tvaru. Tomu musíme přizpůsobit i nástroje, které k louskání používáme. Nebo si koupit nástroje univerzální, což se v dnešní době dá naštěstí docela snadno.

    Dnes si ale můžeme ve zdravých výživách a jiných specializovaných prodejnách koupit třeba i para ořechy, pekany, piniové ořechy, makadamový jádra nebo další typy oříšků, které jsou nejchutnější těsně po vyloupání. A také proto si je rádi kupujeme i se skořápkou.

  2. Na čem louskat ořechy

    Ořechy lze louskat na čemkoliv, stačí třeba dva kameny. Ale v takovém případě nám často chybí cit pro správný úder, a ořechy si zbytečně rozdrtíme. V domácích podmínkách je nejlepším nástrojem k louskání ořechů louskáček, který se snadno stiskne rukou.

    Správný louskáček má minimálně dva výkroje pro dvě různé velikosti ořechů. Ty sofistikovanější mají pružinu a alespoň tři velikosti. Pak jsou ještě louskáčky, kde se velikost nastavuje posunem ve spojení obou rukojetí louskáčku.

    Zcela nejúčinnějším nástrojem k louskání ořechů, zejména mandlí a lískových oříšků, je lis s pákou. Do oříšku jemně klepnete, nijak si přitom nenamáháte dlaň, protože není nutné k sobě mačkat dvě rukojeti louskáčku. A hlavně využijete poměrně velké páky lisu, takže louskání je pak snadné pro kohokoliv, i pro lidi, co trpí problémy s karpálními tunely.

    Když si ořechy spaříte vodou, bude vám na jejich louskání stačit špička nože. Jak na takto jednoduché louskání? Podívejte se do následujícího boxíku!

  3. Jak nejlépe louskat ořechy

    Usnadnit si louskání ořechů, to není až tak složitý proces. Stačí, když dodržíte několik rad, jak na to. Vyberte si tu, která vám bude po ozkoušení nejvíce vyhovovat. Zde jsou tipy, o kterých se obecně ví, že dokáží louskání ořechů usnadnit.

    Ten první tip tkví ve spaření ořechů.

    1. Vlašáky, pekanové ořechy nebo para ořechy si dejte do hrnce a zalijte je vařící vodou. Pak hrnec zavřete poklicí a nechte ořechy stát ve vodě, cirka 20 – 30 minut.
    2. Pak ořechy slejte a nechte v tom stejném hrnci vychladnout. Jakmile jsou natolik vychladlé, že je udržíte v ruce, pusťte se do jejich rozloupávání.
    3. Tam, kde se obě poloviny skořápky ořechů spojují, zajeďte špičkou nože a nožem pootočte. Švy se totiž spaření oslabily, takže nyní od sebe obě poloviny skořápky krásně rozloupnete. Ořech zůstane v celku, krásně jej i vyloupnete z druhé poloviny skořápky. Hned bude spousta lodiček na vánoční pouštění svíček po hladině vody.

    Jak nejlépe louskat ořechyNajdeme ale i jiné tipy k louskání.

    Třeba dát ořechy na prkýnko, překrýt utěrkou a pěkně je všechny poťukat kladívkem nebo paličkou na maso. Jen je potřeba najít správný úder. Tato technika samozřejmě ničí skořápky, lodičky si pak nepustíte. Ale je velmi rychlá.

    Když používáte louskáček, je nutné položit ořechy švem (spojem) na dno louskáčku (respektive kolmo k louskáčku). Díky tomu skořápka dobře praskne a ořech se nechá snadno vyloupnout.

    Znáte kleště sikovky? Hlavně pánové s nimi rádi louskají ořechy. Tak se můžete přidat.

    A když jste venku, bez nástrojů, jen si chcete pochutnat na právě spadeném oříšku, vezměte do dlaně dva. Snáze se o sebe navzájem rozlousknou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.