Domácí pekárna: Vše o pečení chleba, výhody, nevýhody, na co si dát pozor

Domácí pekárna vám pomůže připravit čerstvé pečivo za třetinu ceny, kterou byste zaplatili v obchodě. Připravit si ho můžete v neděli, v noci nebo o státních svátcích, kdy jsou obchody zavřené. Prozradíme vám, na co si dát pozor, jaké jsou výhody a nevýhody domácích pekáren i jak postupovat při výběru přístroje.

1Jak funguje domácí pekárna

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody | Foto © LidlDomácí pekárna spojuje hnětacího robota, vařič a pečící troubu do jednoho přístroje. Stačí do ní nasypat suroviny na chlebové těsto, pekárna je zamíchá, nechá vykynout a nakonec upeče chléb.

Pekárna však může třeba jen míchat maso a další ingredience na výrobu domácí šunky. Domácí pekárna může míchat těsto na vánoční cukroví, může namíchat a nechat vykynout těsto na pizzu. Stejně tak může vařit. Nádoba na těsto je vodotěsná, proto v ní lze připravit jakýkoliv pokrm.

Pekárny obvykle dokáží zpracovat od 0,35 po 1,5 kg těsta v závislosti na velikosti přístroje. Na pekárně si můžete navolit nejen váhu zpracovávaného těsta, ale také stupeň vypečení chleba či veky. Podle velikosti je pekárna vybavena jedním nebo dvěma hnětacími háky, přičemž perfektně zpracované těsto zajistí pouze dva háky.

2Výhody domácí pekárny

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody

  • Ušetřená práce a čas
    Domácí pekárna těsto, směs na šunku, marmeládu i škvarky, šetří tak čas i fyzickou práci. Obvykle jen stačí nasypat ingredience a průběžně přístroj hlídat.
  • Kvalitněji zpracované těsto
    Pekárna na rozdíl od klasického kuchyňského robota těsto převaluje, natahuje a hněte. Dělá to přesně tak, jak lepek obsažený v mouce vyžaduje. Naproti tomu kuchyňský robot těsto často trhá, což mu nesvědčí. V případě chleba z pekárny stačí upečený kus jednoduše vyklopit, není třeba ho dopékat v troubě.
  • Nižší spotřeba energie
    V porovnání s elektrickou troubou má domácí pekárna nižší spotřebu energie. Chléb, veku, bábovku nebo mazanec tak připravíte levněji.
  • Možnost odloženého startu
    Domácí pekárnu můžete načasovat, kdy má pracovat. Stačí do ní nasypat ingredience (v tomto případě raději sušené droždí než čerstvé), zvolit program a určit, kdy má pekárna začít pracovat. Po návratu z práce se můžete nechat přivítat třeba čerstvou a křupavou vekou.
  • Kombinace programů
    Domácí pekárnu můžete použít ve více než jednom programu po sobě. Nejdříve můžete použít program pro míchání, cca po 15 minutách ho ukončit (vhodné pro těsta anebo nádivky s práškem do pečiva) a zapnout program pečení.

3Nevýhody domácí pekárny

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody

  • Nedokonalé dopečení horní strany
    Chléb z domácí pekárny je dobře vypečený jen ze spodní a z bočních stran. Na vrchní straně pečicí spirála není (stejně jako u klasické trouby), proto je pečivo z pekárny na této straně světlejší. Pro lepší výsledek doporučujeme dbát na perfektní hustotu těsta a nevkládat ho do pekárny příliš mnoho.
  • Pečicí háky se zapékají do těsta
    U některých pekáren zůstávají pečicí háky často zapečeny do chleba, ze kterého je nutné je vyndat. Mezi příslušenstvím pekárny můžete nalézt háčky pro snazší vyjmutí hnětacích háků. Domácí pekárny vyšších tříd háky před pečením automaticky sklopí.
  • Semínka se do chleba přisypávají později
    Chcete-li si připravit chléb se semínky, je nutné být u pekárny v okamžik, kdy se přístroj ozve. V celém procesu hnětení by se semínka mohla polámat či jinak poškodit, proto se do pečiva přisypávají později. Přesný čas bývá uveden v návodu k pekárně, takže si můžete nastavit odpočet na telefonu.
  • Pekárny jsou při hnětení hlučné
    Domácí pekárna je zejména během hnětení těsta dosti hlučná. Plánujete-li používat funkci odloženého startu a připravovat si čerstvé pečivo ke snídani, doporučujeme přístroj uložit třeba do předsíně.
  • Nižší životnost hnětacích háků a nádob
    U některých domácích pekáren se objevují závady ještě před koncem zákonné záruky. Obvykle do nádoby buď zatéká, nebo se háky přestanou otáčet. Přístroj lze buď reklamovat, nebo koupit nové příslušenství.

4Na co si dát u domácí pekárny pozor

  • Pořadí ingrediencí
    Pokud je v těstě olej, nalijte jej přímo na hnětací háky, když je tam máslo nebo jiný tuk, tak jím háky pomažte. Tímto svůj postup vždy začněte. Výrobci doporučují dávat na výrobu těsta nebo chleba nejdříve tekutinu, potom tuhé složky.
    To má logické odůvodnění, aby se mouka nedostala pod hnětací háky a v těstě tak nezůstaly hrudky. Začněte však raději vždy tukem. Pak teprve voda nebo mléko, vývar, či jiná tekutina.
  • Kdy přimíchat droždí a sůl?
    Čerstvé droždí je nutné dát hned do spodní tekuté složky a sůl sypat až zcela nahoru na mouku. Naopak sušené droždí dáváte až jako poslední, takže sůl dejte rovnou do vody či mléka dolů. Droždí při přímém kontaktu se solí ztrácí část své schopnosti pracovat.
  • Práce s kváskem
    Kvásek dáváte do pekárny hned po vodě, pak zvolíte jen hnětení, bez pečení. Před samotným pečením nechte kváskové těsto kynout alespoň 6 hodin. Potom zapnete jen samostatné pečení (případně si ho hned po míchání naprogramujete s odložením).
  • Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhodyKaždá mouka je jinak suchá
    A na to si nutno také zvyknout. Jednak máte v domácnostech různé úrovně vlhkosti, jednak se střídají roční období a klimatické podmínky a jednak i obilí, ze kterého se mouka mlela, mělo jiný stupeň vlhkosti.
    Proto během pečení z různých druhů mouky a od různých výrobců můžete dosáhnout mírně odlišných výsledků. To se ale dá jednoduše podchytit tím, že si pekárnu během mísení těsta otevřete a ozkoušíte tuhost těsta. Časem se ji naučíte poznat a doplněním tekutiny či naopak mouky vše hned spravíte.
  • Příliš řídké těsto?
    Když je těsto na chléb řídké, chléb se z vrchu vůbec nedopeče, nebude mít pravidelný tvar nebo bude horní část propadlá. Na řezu budou nahoře velké bubliny a dole se vytvoří se sedlina či sraženina.
  • Příliš husté těsto?
    Moc husté těsto vede k celkově tuhému a tvrdému chlebu s velkým počtem velmi malých bublin. Pokud budete péct pouze ze žitné mouky, tužšímu a hlavně těžšímu chlebu se nevyhnete. Ale o tom žitná mouka je…
  • Správné nasazení hnětacích háků
    V případě nedůsledného nasazení hnětacích háků je umíchaná jen jedna polovina nádoby. V takovém případě program resetujte, hák dotlačte tak, aby se chytil a zapněte program od začátku.
    Někdy se stane, že háky do pekárny nedáte vůbec. V tom případě je nutné program resetovat, nádobu vyndat a buď se šikovně pokusit háky nasadit, nebo obsah nádoby opatrně vylít, nasadit háky a zase obsah vrátit.
  • Med ředí více než cukr
    Pokud budete dělat sladká těsta a místo cukru použijete med, pamatujte, že ředí více než cukr. Vždy tak bude nutné přidat trochu mouky navíc.
  • Pozor při mytí domácí pekárny
    Když začnete nádobu z pekárny mýt, je nutno dodržet několik zásad. Rozhodně ji nedrhněte něčím ostrým či tvrdým. Pokud je nutné nechat pekárnu odmočit, tak jen na chvilku (horká voda může způsobit zhrubnutí těsnící hmoty vespod formy). Na mytí použijte jen vlhký hadřík a trochu saponátu.
    Pokud myjete po těstu na chléb, které jste z pekárny vyklápěli pro další zpracování třeba na dalamánky, bude to chtít trochu trpělivosti. Ale většina těst se nechá vysypat beze zbytku, takže mytí je pak spíš jen formální.

6Jak vybrat domácí pekárnu

  • Velikost domácí pekárny
    Jak velké objemy pečiva budete chtít péct? Jste-li velká rodina a bez problémů během tří dnů sníte velkou cihličku chleba z těsta o váze kilo a půl, volte ty největší pekárny. Pokud máte pravidelně místo v mrazáku, můžete větší veku upéci i pro dvoučlennou domácnost a po porcích si ji zamrazit. Postupně budete z mrazáku vyndávat a bude vždy čerstvá.
  • Programy domácí pekárny
    Každá pekárna nabízí jiné programy. Ty základní jsou všude stejné, rozdíly jsou v programech doplňkových. U některých pekáren je lze nastavit podle osobních preferencí a zkušeností. Lidé s celiakií ocení zejména pekárnu s programem pro bezlepkové pečení.
    Pokud plánujete vaření v pekárně, vyberte přístroj, který při programu Džem/marmeláda zároveň míchá i hřeje.
  • Háky
    V malé pekárně jeden hák, ve velké dva. Lepší pekárny háky před pečením zasouvají, u levnějších modelů je nutné háky po dopečení vytáhnout.
  • Cena domácí pekárny
    I levná pekárna zastane dobrou službu, i drahá pekárna může měsíc po záruce odejít. Obecně se vyplatí více investovat těm, kdo budou pekárnu používat častěji. Využijte třeba možnost pojistit si prodloužení záruky anebo kupte rovnou od takové značky, která nabízí více než povinné dva roky. Během záruční doby dávejte pekárně opravdu zabrat, aby se případná výrobní vada stihla projevit ještě v záruce.
    Před koupí domácí pekárny důkladně čtěte reference na konkrétní výrobky, všímejte si zejména poruchovosti.
  • Odložený start
    Lze odložit start? Funkci využijete, pokud chcete od používání domácí pekárny časové pohodlí. Třeba ranní čerstvý chléb by bez této funkce prostě nešel.

7Až budete mít pekárnu doma…

Nejdříve si důkladně prostudujte návod k použití. Mezi domácími pekárnami různých značek jsou rozdíly.

Nádobu a háky nejprve vymyjte horkou vodou se saponátem a vysušte utěrkou. Pak přistupte k vypékání. A to buď s nádobou a háky, tehdy můžete mít víko zavřené, nebo bez nádoby, ale v tom případě víko otevřete, aby se žárem nepokroutilo.

Domácí pekárnu nechte vychladnout a máte skoro hotovo. Pečící nádobu před prvním pečením ještě jemně vytřete olejem.

Domácí pekárna Silvercrest SBB 850 B1 z Lidlu

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody | Foto © LidlDobré reference máme na domácí pekárnu Silvercrest SBB 850 B1 z Lidlu.

Pekárnu lze použít k automatickému míchání, kynutí a pečení těsta nebo přípravu marmelády. Zvládá výrobu bezlepkového chleba, nabízí 12 volitelných programů, časovač nebo funkci udržování teploty po dobu jedné hodiny. Váha chleba se volí ze tří možností: 750 g, 1 000 g, nebo 1 250 gramů.

Domácí pekárna SilverCrest SBB 850 B1 z Lidlu s v akci objevuje několikrát do roka, cena bývá 1 390 Kč.

Pečete v domácí pekárně poprvé?

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhodyPro první pečení si zvolte jednodušší recept (raději na bílé pečivo). Počítejte s tím, že jej budete možná muset několikrát vyzkoušet, než jej odladíte k dokonalosti.

Na pečení si založte notýsek s recepty a dělejte si poznámky. Budou se vám hodit. Teprve díky notýsku a svému nadšení budete schopni domácí pekárnu využívat opravdu naplno.

Co lze připravit v domácí pekárně

1Pečení s mícháním i bez něj

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody

  • Chléb všech barev, složení a chutí
  • Veka, velká houska
  • Mazanec, vánočka
  • Bezlepkové pečivo s použitím jakékoliv mouky anebo škrobu (pudinku)
  • Nádivky
  • Bábovky
  • Nákypy slané i sladké, zapečené brambory i těstoviny
  • Bramboráky, zeleninové sekané
  • Bez předchozího míchání lze dusit či péci jakékoliv maso a zeleninu

2Míchání s kynutím

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody

  • Namíchat a nechat vykynout může jakékoliv těsto, i to na chléb. A pak ho dopéci v troubě.
  • Těsto na knedlík nebo na ovocné knedlíky
  • Pekárna může připravit těsto na lívance
  • Kynuté těsto na langoše, bagety, rohlíky, dalamánky, různé šneky a kapsičky apod.

3Míchání bez kynutí (samostatný program, nebo počátek programu Rychlý)

Domácí pekárna: Recepty, zkušenosti, výhody, nevýhody

  • Program pouhého míchání využijete na namíchání těsta na vánoční cukroví
  • Namícháte s ním směs na domácí šunku
  • Umícháte slané těsto na pizzu bez droždí (mouka a mascarpone, sůl, případně mouka a pomazánkové máslo)
  • Domácí marcipán (jen to chce trošku cviku)
  • Domácí jogurty

4Vaření v domácí pekárně

  • Guláš, chilli con carne, rizoto nebo těstoviny s omáčkou a zeleninou
  • Z ovoce jsou to zejména džemy a marmelády, ovocné omáčky
  • Vynikající jsou škvarky
  • Udělat lze pudinky, rýžové, vločkové a jiné obilninové kaše
  • Uvařit lze dobře přílohovou rýži, quinou, bulgur nebo třeba pohanku
  • Luštěninové pokrmy jsou z pekárny bezkonkurenční, i jako základ pro pomazánky

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu