Jak upéct chleba

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct chleba

    Jak upéct chleba

    Důležité je si předem rozvrhnout čas, který přípravě a pečení budeme věnovat. Jiné je to u pečení v troubě i v domácí pekárně.

    Podle obsahu a poměrů surovin si lze upéct chleba dle chuti. Je možné přidávat nejrůznější semínka, oříšky, ale v pokročilejším pečení také olivy, sušená rajčata nebo brambory. Dnes není těžké zvolit také bezlepkovou variantu.

    Je zde spousta různých druhů chlebů, které se liší surovinami, jejich poměrem a tvarem.

    • Tmavý žitný – dlouhá trvanlivost, populární především v ČR, Polsku a na Slovensku.
    • Žitno-pšeničný – světlý chléb, český tradiční (tzv. Šumava, Konzumní, Kmínový).
    • Francouzský – bílý pšeničný chléb, křupavý (tzv. bageta)
    • Anglický – bílý pšeničný chléb, měkký (tzv. toastový)
    • Ruský – bílý pšeničný chléb, křupavý, tvar jako Anglický
    • Arabský – nekvašené světlé pšeničné placky (tzv. pita)

    Jaké náčiní je k pečení chleba potřeba? Mísu na těsto, utěrku, stěrku, vál nebo čistou pracovní desku, ošatku nebo cedník vyložený pomoučněnou utěrkou, nádobu na pečení s víkem, troubu nebo domácí pekárnu.

  2. Jak upéct chleba z kvásku

    Jak upéct chlebaKvásek je směs mouky a vody v poměru 1:1, která při teplotě okolo 30 °C začne kvasit. Tvorba kvásku zabere několik dní, přičemž je nutná denní péče o něj. Odměnou vám však bude kvásek neustále připravený k pečení.

    Základní suroviny jsou mouka, voda, sůl a kmín. Připravený kvásek nechte 12 hodin odpočívat při pokojové teplotě. Kvásek smíchejte s ostatními surovinami a hněťte. Po důkladném hnětení nechte zakryté těsto půl hodiny odpočívat (těsto během kynutí nesmí okorat).

    Na válu přeložte a uložte do připravené ošatky. Znovu zakryjte a nechte kynout, nyní hodinu a půl.

    V troubě nastavené na 250 °C nahřejte nádobu na pečení i s víkem. Péct je možné prakticky v jakékoli nádobě s víkem, vhodné do trouby. Velmi opatrně vyndejte z trouby, vložte do ní těsto a vraťte do trouby. Pečte zakryté. Po 10 minutách víko sundejte, snižte teplotu na 180 °C a dopékejte 45 minut.

    Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a uchovávejte zabalený v utěrce.

  3. Jak upéct chleba z droždí

    Droždí pomáhá kynutí těsta stejně jako kvásek. Lze použít čerstvé pekařské nebo sušené. Pro domácí pekárnu je vhodnější to sušené. Při pečení v troubě se spíše využívá čerstvé.

    Důležité je zvolit správný poměr v receptu, aby jeho pachuť nezůstala v těstě. To je ale vždy součástí konkrétního receptu.

  4. Jak upéct chleba v domácí pekárně

    Jak upéct chlebaDomácí pekárna je skvělým pomocníkem při pečení chleba, která udělá většinu práce.

    Záleží ovšem na programech jednotlivých přístrojů. Pekárnu je důležité nejdříve vymýt a vypálit.

    Poté již stačí nasadit hnětací háky a postupně přidat suroviny dle vybraného receptu, zvolit program a nechat pekárnu dělat její práci.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.