Jak připravit vepřovou kotletu

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit vepřovou kotletu

    Jak připravit vepřovou kotletu

    Vepřová kotleta je masem mnoha možností. Pokud je s kostí (a chcete ji mít s kostí), je nejlepší ji upéct nebo udusit, dá se i grilovat. Pokud je bez kosti, můžete z ní připravit dokonce i vynikající steaky. Jestli chcete s kostí i steak, je nutné kotlety u kosti dobře naříznout. A jak tedy připravit vepřovou kotletu?

    Základem pro přípravu vepřové kotlety je její úprava ještě před samotným pečením, dušením či smažením. Maso se vždy vyplatí vyndat z lednice alespoň hodinu před přípravou, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.

    Trochu si s masem pohrajeme

    Můžeme ho také rovnou naklepat nebo propíchat tzv. nožovým razítkem, tedy kuchyňským nástrojem k přípravě masa, který má rukojeť jako razítko, ale místo razítka z něj vyjíždí mnoho tenkých a ostrých čepelí. Čepele naruší maso na mnoha místech, díky čemuž se dovnitř dostane koření i tuk a žár mnohem rychleji, než kdybychom maso ponechali bez této úpravy.

    Maso můžeme hned potřít olejem a okořenit (ale vynechme sůl). A pak necháme maso oteplit a odležet. Posléze ho jen dáme na rozpálenou pánev a rychle opečeme z obou stran, aby se maso na povrchu uzavřelo – a co nejvíce masové šťávy, a tedy i chuti, zůstalo v plátku kotlety. Rychlé opečení masa děláme i před pečením a dušením. Pouze grilování tento postup nepotřebuje. A když děláte steaky (maso na minutku), jen maso na pánvi opečete o něco déle.

    Jaké koření se ke kotletám hodí?

    Jaké koření použít, když chcete připravit vepřovou kotletu? Základem je sůl a pepř. Další koření se nabaluje podle toho, jakou výslednou chuť požadujete, nebo k čemu vepřovou kotletu připravujete. Pokud ji budete dělat jako steak, stačí opravdu jen sůl a pepř, případně trocha rozmarýnu. Na pečení přidejte rozmarýn, kmín, cibuli, česnek nebo třeba jalovec. Někdo má rád pečené maso se svěžejší chutí, tak může použít i jablka či papriku, bobkový list, zázvor, kari.

    Pokud chcete kotletu dusit na omáčku (kotleta na smetaně), přidejte k soli a pepři ještě papriku a slaninu. Na grilování použijte vaši osvědčenou směs koření anebo sůl, hořčici, olej, papriku a spoustu bylinek. Vepřové kotlety snesou téměř jakékoliv koření. A lze je použít i pro přípravu nasládlých a pikantních asijských masových jídel.

    Podrobný popis další přípravy kotlety najdete v následujících boxících.

  2. Jak upéct vepřovou kotletu

    K pečení vepřové kotlety budete potřebovat pekáč s víkem (nebo místo víka použijte alobal), vodu, kotletu (může být i s kostí), sůl, pepř. A další koření dle preferované chuti. Vynikající je pečená kotleta s rozmarýnem, paprikou, kmínem, cibulí a česnekem. Podává se s bramborem anebo ji můžete podávat i se zelím a knedlíkem.

    Péct kotlety ale můžete i s různými bylinkami, nebo pokud si v přípravě koření nevěříte, použijte některou z prodávaných směsí na pečené maso, třeba i tu grilovací. Vepřová kotleta snese spousty chuťových variací.

    Začněte tím, že zapnete troubu, na 150 – 200 stupňů – podle toho, kolik máte času a jak dlouho můžete kotletu péct. Čím vyšší teplota, tím kratší doba pečení. Ale čím nižší teplota, tím bude maso ve výsledku jemnější a šťavnatější.

    Maso zprudka opečte z obou stran na pánvi, aby se zatáhlo a maximum šťávy zůstalo vevnitř. Pak na pekáč dejte trošku vody (1 – 2 dcl), opečené maso. Osolte ho a opepřete, přidejte další koření dle chuti. Případně česnek, cibuli nebo další zeleninu. Ke kotletě se například skvěle hodí zeleninová směs na lečo (rajče, paprika, případně cuketa).

    Překryjte pekáč víkem nebo alobalem a vložte do trouby. Pokud chcete péci rychle, mějte troubu na asi 180 stupňů. A první kontrolu masa udělejte po přibližně půlhodině. Maso můžete v pekáči poobracet, a pokud je potřeba, podlijte ho. Znovu ještě přikryjte a dejte do trouby. Na dalších 30 minut. Pak opět otočte, podlijte a dejte zpět do trouby už asi jen na 15 minut a bez víka, aby se maso opeklo po povrchu. Poté zkontrolujte, zda je dost měkké.

    Když máte pro pečení delší čas, zahřejte troubu jen na 150 stupňů. Dejte pekáč s masem a víkem do trouby a teplotu stáhněte na 110 – 130 stupňů. Maso poprvé zkontrolujte po hodině nebo hodině a půl. Otočte, případně podlijte a pečte další alespoň hodinu. Pokud je po této době maso měkké, rozpalte troubu na 200 stupňů a opečte maso zprudka po povrchu. Vevnitř bude velmi šťavnaté a hlavně měkoučké.

  3. Jak dlouho péct vepřovou kotletu

    Doba pečení vepřové kotlety závisí na tom, při jaké teplotě ji pečete. Pokud ji pečete zprudka, tedy okolo 180 – 200 stupňů, stačí něco málo přes hodinu. Ale musíte mít velmi dobře těsnící pekáč, jinak maso při této teplotě jen vysušíte a bude nepříjemně tvrdé. Posledních 10 – 15 minut dopékejte maso bez překrytí víkem.

    Když zvolíte nízkou teplotu pečení, tedy okolo 110 stupňů (lze i méně), budete jej připravovat 2,5 – 4 hodiny. Podle teploty pečení. Maso budou měkoučké a šťavnaté, jen mu bude chybět typický šmak prudkého pečení. Maso můžete dát na posledních deset minut třeba pod gril, pak bude mít vynikající kůrčičku. Před položením pod gril ho ale velmi dobře polijte výpekem.

  4. Jak dlouho dusit vepřovou kotletu (na omáčku)?

    Jak délka pečení, tak délka dušení závisí na teplotě. Takže pokud budete kotletu dusit v troubě při nízké teplotě okolo 120 stupňů, budete k tomu potřebovat 2 – 3 hodiny času, v závislosti na tom, jak jste kotletu nejdříve orestovali na rozpálené pánvi. Podrobnosti k restování a další přípravě kotlety najdete v boxíku č. 1.

    Jak připravit vepřovou kotletuPokud ale dusíte kotletu, tedy v pekáči nebo kastrolu s poklicí, při vyšší teplotě, okolo 180 stupňů, bude stačit hodina až hodina a půl. Během dušení maso kontrolujte a ochutnávejte.

    Kotletu můžete dusit i na sporáku v kastrole. V tom případě je ale dobré použít kastrol s nepřilnavým dnem anebo alespoň plotýnku, jestliže vaříte na plynu. Výhoda dušení v troubě je ta, že nemusíte míchat. Jakmile dusíte na sporáku, je s dušením mnohem více starostí. A hlavně nemáte onu řízenou teplotu, kterou vám poskytne trouba. Klidně i mikrovlnná, když je multifunkční a umí péct.

    Jaké koření na omáčku?

    Když připravujete kotletu na smetaně, použijte jen sůl, pepř a papriku. Můžete i posypat rozmarýnem. Ještě ke kotletě přidejte trochu voňavé slaniny, dá totiž omáčce příjemný šmrnc.

    Jak udělat ke kotletě omáčku?

    Ani s omáčkou nejsou žádné potíže. Stačí si během dušení osmahnout na tuku (zásmažka) anebo nasucho trochu mouky na zahuštění omáčky. Na čtyři masa počítejte alespoň se třemi lžícemi mouky. Jakmile je maso udušené, vyndejte ho z kastrolu nebo z pekáče, nechte výpek mírně zchladnout a pak do něj dejte opraženou mouku nebo osmahnutou zásmažku.

    Přilijte mléko (pokud děláte kotletu na smetaně), za stálého míchání přiveďte k varu a podle potřeby dořeďujte mlékem. Provařte alespoň 20 minut. Jakmile máte hotovo, nechte trochu zchladnout, rozmixujte, Pak přidejte zakysanou smetanu, sůl a ocet, případně ještě i papriku. A je hotovo.

    Omáčku ale není nutno dělat jen smetanovou. Můžete třeba jen zahustit bramborovým nebo kukuřičným škrobem s trochou vývaru. Anebo přidat trochu rajčatové šťávy, chilli omáčky, prostě cokoliv, co mýte ke kotletě rádi. Výhodou zahuštění pomocí škrobu je krátké vaření, stačí jen 2 – 3 minuty. Ale škrob rychle řídne, proto je potřeba omáčku zahuštěnou škrobem hned sníst.

  5. Jak naložit vepřovou kotletu

    Vepřová kotleta se dá naložit na mnoho způsobů. Základem je olej a koření. Soli se pro nakládání vyhněte, maximálně použijte tu, která je v kořenících směsích. Ale víc ne, vypuzuje totiž z masa šťávu.

    Před nakládáním maso naklepejte anebo propíchejte nožovým razítkem, aby se koření a olej dostaly co nejhlouběji a maso co nejlépe změkčily a ochutily. Jakmile je maso naklepané, namíchejte si olej a koření. Dobrá je například kombinace olej, paprika, hořčice, pepř a rozmarýn. To je ale pouze základ, můžete do něj cokoliv doplnit anebo namíchat něco zcela jiného.

    Pokud máte rádi přírodní chuť masa, dejte do oleje jenom pepř anebo třeba jen rozmarýn. Oleje by mělo být tolik, aby akorát pokryl všechny plátky masa, ale aby v něm maso neplavalo. Pak v oleji maso obalte, potočte a uložte ho do misky s víkem. Přemístěte do lednice a nechte ležet alespoň jeden den.

    Můžete využít i „rychlonaložení“ třeba jednu nebo dvě hodiny před přípravou. I když trvá jen krátce, má na následnou chuť a konzistenci masa velký vliv. Rychlonaložení děláme při pokojové teplotě. Ale pokud chcete maso nakládat několik dní, aby se pak dobře grilovalo, dejte ho určitě do lednice.

    Naložené kotlety, pokud jste je neugrilovali, mohou jít do mrazáku. A to ve dvou podobách. Buď jen syrové anebo opražené, ale ne zcela hotové. A budete je mít přichystané na příště.

  6. Jak grilovat vepřovou kotletu

    V podstatě je potřeba ji jen dát na rozpálený gril a občas otočit. Také máznout připravenou omáčkou. Anebo lákem, ve kterém jste kotlety měli naložené. Grilování kotlety trvá jen krátce, maso je totiž libové, měkké.

    Před samotným grilováním je dobré naříznout kotlety od kosti, aby se i tam dobře propekly. A také je nařízněte po obvodu, aby se maso nekroutilo, ale naopak zůstalo ploché. Před grilováním kotlety osušíme a lehce posypeme kořením i solí. Pokud jsme je měli naložené, tak jen vyndáme z oleje a dáme na gril, až později je budeme potírat.

    Grilujeme jen sálavým teplem, rozhodně ne plamenem. U dobrého grilu většinou stačí grilovat kotletu okolo 8 minut po každé straně. A jak poznat správě ugrilovanou kotletu? Má zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělá. Ale maso je propečené. Hotové kotlety je nutné ihned podávat.

    Vynikající jsou kotlety grilované v alobalu, kdy je třeba i s další zeleninou zabalíme do alobalové kapsičky. Výsledkem je sice spíš dušená kotleta, ale stále voňavá grilováním. Tady se doba grilování protáhne asi na 25 – 30 minut.

  7. Jak udělat steak z vepřové kotlety

    Opět velmi snadno. Stačí kotlety naklepat a potřít olejem, naříznout po obvodu, aby se nezkroutily. Pak posypat pepřem a nechat je hodinku odstát při pokojové teplotě. Později rozpálíme pánev, ale bez tuku. Bude totiž bohatě stačit ten olej, kterým jsou kotlety potřené.

    Zároveň předehřejte troubu anebo si připravte kastrol na sporák, pod kterým bude mírný plamen, abyste steaky udrželi v teple.

    Po každé straně opékáme kotletu 4 – 5 minut. Možná bude stačit i méně, vždy to závisí na síle plátků. Nebojte se připékající se šťávy, z ní pak můžete udělat vynikající přeliv na steaky. Jakmile steaky sundáte, dejte je do pekáče do trouby anebo do kastrolu na sporák, při nejmenším plameni. Je potřeba udržet maso v teple.

    Mezitím přidejte na pánev od steaků ještě trochu oleje a také naběračku nebo dvě masového vývaru. Nechte připečenou šťávu z masa odprahnout a smísit se s olejem a vývarem. Vmíchejte škrob rozmíchaný v další naběračce vývaru a povařte asi 2 – 3 minuty. Dochuťte, pokud je potřeba, a můžete podávat se steakem.

    Do pánve ale můžete dát opéct i svou oblíbenou zeleninu, česnek i cibulku, pak vše zalít třeba smetanou, provařit, dochutit paprikou a bylinkami, zázvorem a podávat. Anebo lze přidat zakysanou smetanu až do hotové, opečené zeleniny, která krásně nasákne chutí steaku. Možností jsou spousty, je potřeba si vyzkoušet, co vás zaujme více.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.