Jak využít mléko

Vendula Kreplová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít mléko

    Jak využít mléko

    Většina lidí zná nejtypičtější využití mléka, a pravděpodobně ho i dennodenně konzumuje, byť třeba hlavně formou nalití do kávy. Existuje nicméně řada dalších způsobů, jak mléko využít.

    Pokud si libujete v pojídání sýra, vyrobte si domácí sýr, například mozarellu nebo ricottu. Či dejte přednost sladkému pokrmu a připravte si koláč, dejme tomu banánový, nebo si udělejte domácí jogurt. Využijte mléko k přípravě kuřecího masa, či udělejte sobě i rodině palačinky.

    Jestli chcete ušetřit peníze, nechoďte do kavárny a místo toho si připravte svoje oblíbené latté doma. Nebo dejte přednost sladkému čokoládovému mléku, či vyzkoušejte jiný mléčný koktejl, například banánový nebo jahodový – dvě klasiky, které nikdy nezklamou.

    A pokud vás zrovna nenapadá, na co mléko využít, vždy ho můžete zmrazit pro budoucí použití. Nebo ho využijte do kosmetiky a vyrobte si masku na pleť z mléka a dalších ingrediencí.

  2. Jak využít kokosové mléko

    Kokosové mléko není aspoň v českých končinách tak rozšířené jako kravské mléko. Mnohá jeho využití vás tedy možná překvapí.

    Kokosové mléko je vhodné konzumovat díky obsahu zdravých tuků, které lidské tělo potřebuje. Tuky pomáhají například k vyvážení obsahu cukru v krvi, vyživují pokožku, vlasy a nehty, prospívají mozku a nervovému systému a dokonce pomáhají se ztrátou hmotnosti.

    Kokosové mléko navíc obsahuje specifický typ tuku, který se vyskytuje i v mateřském mléku. Tento tuk se nazývá kyselina laurová, a pomáhá k vylepšení hladiny cholesterolu v krvi. Kokosové mléko je rovněž vděčným zdrojem hořčíku a draslíku.

    Kokosové mléko můžete využít oboje do pokrmů i nápojů. V pitelné podobě se hodí kokosové mléko zkombinovat například s kakaovým práškem či bylinkami nebo kořením a vytvořit si chutný nápoj.

    Kokosové mléko se hodí do polévek, zejména do těch využívajících zimní zeleninu. Výborné je i k přípravě smoothies. V takovém případě nemusíte využít tak velké množství kokosového mléka jako klasického mléka. V teplém období z kokosového mléka jde vyrobit chlazený nápoj.

    V létě rovněž přijde vhod kokosové mléko na výrobu domácí zmrzliny a nanuků. Popřípadě ho využijte na výrobu sýra, například čedaru. Z kokosového mléka je možné udělat domácí šlehačku, vyrobit z něj jogurt nebo kefír.

    A konečně, v indické kuchyni je kokosové mléko častou přísadou nejrůznějších omáček, zejména na kari bázi. Či vsaďte na klasiku a ozvláštněte jím přípravu ovesné či jiné kaše, což se postará o chutnou a vydatnou snídani.

  3. Jak využít zkyslé mléko

    Spousta lidí si myslí, že zkyslé mléko se už k ničemu nehodí a je dobré tak akorát na vyhození. Opak je nicméně pravdou a existuje řada způsobů, jak využít zkyslé mléko.

    Zkyslé mléko můžete použít například jako náhražku podmáslí nebo zakysané smetany. Primárně se hodí na přípravu chleba nebo různých typů dezertů. Vyrábí se z něj kukuřičný chleba, koláče i ovesné a jiné sušenky.

    Také můžete zkyslé mléko použít na přípravu muffinů, třeba čokoládových, a palačinek, nebo domácího tvarohu. Další variantou je použít zkyslé mléko k zahuštění polévek nebo do salátového dresinku.

    Možná nevíte, že zkyslé mléko našlo své využití i v kosmetice. Doma ho můžete použít ke zjemnění pokožky. Abyste ho mohli použít na obličej, zřeďte ho nejprve vodou. Či přidejte šálek nebo dva do vaší koupele, a případný nepříjemný odér zamaskujte pár kapkami esenciálního oleje.

    Věděli jste také, že zkyslé mléko prospívá rostlinám, zejména rajčatům, jimž poskytuje vlákninu? Opět ho zřeďte vodou a nalijte do květináčů nebo na záhonky.

    Nezapomeňte však, že v případě zkyslého mléka je nejlepší využívat syrové mléko, takové, v němž nejsou hrudky nebo takové, které nezměnilo barvu.

  4. Jak využít mandlové mléko

    Mandlové mléko nejenom výborně chutná, ale také představuje vhodnou variantu pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy. Obdobně jako výše zmíněné typy mléka, i mandlové mléko má více možných využití.

    Ještě předtím je však vhodné krátce zmínit jeho zdravotní výhody. Mandlové mléko obsahuje vysoké množství proteinů, vitamínu E, vlákniny a nejrůznějších minerálních látek, jako je například zinek, mangan, železo, vápník, draslík, selen, a další.

    Mandlové mléko napomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a chrání před srdečními onemocněními. Navíc díky relativně nízkému počtu kalorií pomáhá k udržování normální váhy.

    Co se využití týče, představivosti se prakticky meze nekladou. Mandlové mléko můžete použít například k výrobě domácí zmrzliny, nebo zkombinovat mandle s čokoládou a vyrobit výbornou, sladkou omáčku. Z mandlového mléka snadno uděláte i domácí rýžový pudink.

    Pokud dáváte přednost slaným pokrmům, vyzkoušejte květákové pyré nebo mandlové mléko přidejte do špenátu.

    Mandlové mléko může rovněž nahradit klasické, kraví mléko během přípravy francouzských toastů, bramborové kaše, kari, nejrůznějších zákusků, a samozřejmě smoothies a mléčných koktejlů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.