3 rady, jak uvařit zelí jako šéfkuchař

Lenka Rutteová
Publikováno 13. ledna 2018

Tradiční součástí našeho jídelníčku bylo, je a snad ještě i dlouho bude zelí. Je to zelenina poměrně levná, protože i její pěstování je celkem nenáročné. Když se se zelím správně zachází, dokážeme z něj vykouzlit vynikající dobroty plné výživných látek a v zimě i tolik potřebného vitamínu C. Kysané zelí dodá zase kvanta užitečných mikroorganismů, bez kterých se naše imunita jen stěží obejde.

Pokud to alespoň trošku jde, konzumuje zelí i syrové anebo kvašené bez tepelné úpravy. Tradičně však máme rádi zelí dušené jako přílohu k masu, bramborám, knedlíkům či třeba jitrnicovému prejtu. Jak tedy uvařit zelí?

  1. Jak uvařit syrové zelí (z hlávky)

    3 rady, jak uvařit zelí jako šéfkuchařPokud bereme k vaření zelí z hlávky, musíme počítat s tím, že příprava bude trvat o něco déle. Zelí je nutno nakrouhat tak, abychom neměli příliš dlouhé nudličky. Pří přípravě zelí máme opět několik možností, jak na to. Někdo totiž zelí dělá čistě na cibulce, bez zahuštění jíškou třeba i bez přidání slaniny.

    V takovém případě stačí osmahnout cibulku, na ni pak dát nakrouhané zelí, ochutit solí, kmínem, cukrem a octem. A podlít vodou. Když vaříte syrové zelí, je lepší jej vařit bez pokličky, aby košťálové aroma co nejvíce vyprchalo a ze zelí zůstala jen jeho příjemná příchuť, na kterou jsme zvyklí z toho kysaného. Octu bude potřeba celkem dost, tak se tím nenechte zaskočit.

    Kdo rád zelí zadělávané jíškou, bude vařit zelí zvlášť v kastrůlku, ochucené a podlité vodou. V druhém kastrůlku si osmahněte cibulku, případně i slaninu, pak zaprašte moukou a osmahněte i mouku. Nakonec jíšku přidejte do zelí a ještě asi deset minut provařte, aby se chutě spojily.

    Ne vždy uhodneme správné množství jíšky. A tak ji přidáváme postupně. Pokud vám nějaká náhodou zbyde, dejte ji do lednice, za pár dní se může zase hodit. V lednici vydrží asi měsíc (v dobře uzavřené nádobě).

  2. Jak uvařit kysané zelí

    Postup při přípravě zelí coby přílohy, když použijeme zelí kysané, je vlastně stejný. Rozdíl je pouze v době vaření, kdy kysané zelí je hotové rychleji. A také v ochucení, protože kysanému zelí často stačí už jen cukr.

    Než začnete kysané zelí dusit, nejdříve jej slijte od láku. A možná i propláchněte, pokud je jeho chuť příliš ostrá. Zelí ještě na prkýnku překrájejte. Pak postupujte stejně jako v případě zelí syrového. Jen myslete na to, že k jeho uvaření stačí pouze pár minut. A vařte pod mírně odklopenou pokličkou.

Když je zelí součástí jiného jídla (ne jako příloha)

Pokud zelí zpracováváme jako součást pokrmů, například do pečiva, do polévky zelňačky, na zapékané těstoviny či brambory, na slaný koláč a mnohá další jídla, je lépe učit se tyto pokrmy dělat nejprve se zelím kysaným. Příprava je jednodušší, výsledek jistější.

Do těchto a jim podobných pokrmů se zelí pouze přidá, není potřeba ho předem nijak upravovat (snad jen propláchnout, pokud si nepřejete tolik intenzivní chuť). A do některých jídel i přisladit.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás