Jak upéct rybu

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct rybu

    Jaké druhy ryb lze péct

    Pro pečení je možné použít mnoho druhů ryb. Můžete se tak s radostí pustit například do přípravy lososa, tresky, pstruha či štiky. Menší ryby můžeme péct v vcelku, větší ryby bude třeba naporcovat.

    Ideální je použít pro přípravu kvalitní rostlinný tuk (například olivový olej) či máslo.

    Ryby můžeme také doplnit o různé přílohy. Výborně poslouží brambory, bagetka či zelenina (ať už čerstvá nebo grilovaná).

  2. Jak upéct rybu v troubě

    Pečení ryby v troubě není ničím složitým, je však třeba vědět, jak na to.

    Konkrétní postup se vždy odvíjí od konkrétního druhu ryby a receptu, existuje však několik univerzálních zásad:

    • Čím lze ryby dochutit? Výborně poslouží různé bylinky, citrón, cibule či česnek, rovněž také zelenina.
    • Při pečení ryb s větší tloušťkou se vyplatí udělat do těla ryby několik řezů, aby se maso peklo rychleji a rovnoměrněji.
    • Počítejte také s tím, že u některých druhů ryb bude třeba je během pečení průběžně podlévat, aby nedošlo k vysušení masa.
    • Ryby lze také naplnit nádivkou.
    • Může se také lišit teplota a doba pečení. Zatímco v některých případech bude stačit péct maso na 150°C, jinde bude třeba troubu rozehřát na 210 °C. Podívejte se například na náš návod s názvem Jak jíst pstruha, ve kterém naleznete recept, jak právě tuto rybu upéct. Mimo to se zde však dozvíte mnohem více o přípravě této ryby. Zmínka bude totiž i o grilování či přípravě na pánvi.
  3. Jak upéct rybu v alobalu

    Pečení ryby v alobalu je poměrně oblíbenou alternativou.

    Tento způsob přípravy má totiž hned několik výrazných pozitiv. Díky tomu, že je ryba zabalená v alobalu a neodchází vlhkost, zůstává maso šťavnaté. Zároveň také nedochází ke ztrátě vůně či chuti.

    Další pozitivum najdeme v praktickém hledisku. Alobal totiž pomáhá i s udržením pořádku v kuchyni. Pokud tedy použijete alobal, zpravidla si ušetříte čas, který byste strávili čištěním trouby či nádobí.

    Alobal je před vložením ryby dobré vymazat máslem. Rybu posolíme a opepříme, chuť výborně doplní i bylinky či citrónová šťáva. Poté ji do alobalu pořádně zabalíme a dáme péct.

  4. Jak upéct rybu na pánvi

    Pokud byste si rádi připravili rybu, ale zároveň patříte mezi kuchaře začátečníky, doporučujeme pro začátek zvolit přípravu ryby na pánvi. Jedná se totiž o jeden z nejjednodušších, ale zároveň také nejrychlejších způsobů, jak tento druh masa připravit.

    Při pečení ryby na pánvi ji necháme buďto vcelku, nebo ji nakrájíme na jednotlivé porce, na kterých však necháme kůži. Díky tomu zůstane ryba pohromadě.

    Pokud vkládáme na pánev rybu naporcovanou, pokládáme ji vždy kůží dolů.

  5. Jak upéct rybu s kůží

    Jak už bylo zmíněno, kůži z ryby před pečením neodstraňujeme. Pomůže nám totiž udržet rybu pohromadě.

    Pokud patříte mezi ty, kteří kůži na rybě nefandí, odstraňte ji tedy až ve chvíli, kdy bude maso hotové.

    Pokud byste si rádi připravili některou z ryb, ale nad pečením stále váháte, můžete vyzkoušet jiný způsob přípravy. Přečtěte si například náš návod s názvem Jak připravit lososa. Nebo byste na talíři viděli raději pstruha?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás