Jak uvařit čočku

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit čočku

    Jak uvařit čočku

    Už jsme naznačili, že vaření čočky není nic komplikovaného. Jde o luštěninu, takže k tomu, abyste ji uvařili, potřebujete jen kastrol a vodu. Nic jiného (tedy samozřejmě ještě zdroj tepla). Čočku můžete vařit i rovnou, bez jakéhokoliv namáčení. Doba varu velkozrnné čočky bez předchozího namočení zabere necelou hodinu.

    Během vaření nedolévejte studenou vodu (jen vřelou) a nesolte. Obě věci totiž brání luštěninám, aby dobře změkly. Pokud chcete vařit čočku kratší dobu, večer před vařením ji namočte, tedy dejte do misky s větším množstvím vody. Vodu pak slijte a čočku vařte ve vodě čerstvé.

    Jakmile je čočka dostatečně měkká (je potřeba několikrát ochutnat), tak ji přes cedník slijte a je hotovo. Jakmile naznáte, že je čočka měkká, můžete ji ještě ve vodě osolit, aby natáhla sůl rychleji. Pět minut ji nechte stát a pak teprve slijte.

    Nejvíce výživných látek získáte z čočky tehdy, když ji předem necháte naklíčit, což znamená, že bude namočená alespoň 24 hodin a že vodu budete během klíčení minimálně po 12 hodinách vyměňovat. K naklíčení se hodí pouze čočka neloupaná. Takže čočku loupanou červenou takto nepoužijete.

    Čočku červenou vaříme cca 10 – 15 minut bez předchozího namáčení, drobnou čočku 15 – 20 minut po namáčení přes noc, po naklíčení jen asi 5 minut. A čočku velkozrnnou, tedy klasickou českou, vaříme 20 – 30 minut po celonočním namáčení, po klíčení do 10 minut. Když velkozrnnou čočku namočíme na asi 2 hodiny předem, bude k uvaření potřebovat okolo 40 minut.

    Loupaná červená čočka je uvařená velmi rychle. Stačí jí pouze pár minut varu. A nejsnadněji ji použijete tak, že ji přihodíte k vaření celého pokrmu, například do polévky, do omáčky pod maso, do náplně k palačinkám, do lasagní, do základu na paštiku, pomazánku a podobně.

  2. Jak uvařit čočku, aby tolik nenadýmala

    Čím nás luštěniny nejvíce nadýmají, jsou slupky. Obsahují spoustu vlákniny, a proto s nimi mají naše střeva nejvíce práce. Takže pokud chcete snížit nadýmavý účinek čočky, je potřeba ji zbavit slupek. Jak? Nejlépe pasírováním přes hrubší sítko. Výsledkem je sice nevzhledná kaše, ale k párku se hodí stejně jako čočka nepasírovaná. Když ji tedy dobře ochutíte, viz boxík č. 4.

    Další metodou, jak snížit nadýmavost čočky (i když o něco méně účinnou), je výměna vody během vaření. A také namočení čočky alespoň 12 hodin před vařením. Vařte ji pak v čerstvé vodě. A vodu vyměňte i po prvních pěti minutách varu. Čočku pak dejte do nové, ale vroucí vody.

  3. Jak uvařit čočku v papiňáku

    Čočka se vaří natolik krátce, že papiňák při její přípravě nemá moc velké opodstatnění. Ale pokud opravdu spěcháte, dejte do papiňáku čočku a vodu, ta bude sahat asi dva centimetry nad čočku. Vařte 5 – 7minut, pak odstavte a čočku zkontrolujte.

    Červenou čočku do papiňáku nedávejte nikdy, je totiž i během klasického varu hotová za asi deset minut. Drobná čočka se v papiňáku vařit dá, stačí cca 3 – 5 minut varu. Smysl má ale v podstatě jen vaření velkozrnné čočky v papiňáku, tam už úsporu času poznáte.

  4. Jak uvařit čočku s párkem

    Jde v podstatě o vaření tzv. čočky na kyselo. Čočku běžně uvaříme, jak je popsáno v boxíku 1. Mezitím si v druhém kastrolku připravíme zásmažku, tedy na sádle nebo na másle opražíme mouku, dozlatova (aby ztratila vůni syrové mouky).

    Jak uvařit čočkuPak zásmažku zalijeme vodou, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme alespoň 15 minut provařit. Pokud jsme čočku ještě nesolili, zásmažku hodně osolíme. Pokud jsme čočku solili ke konci varu, sůl přidáme až po smíchání zásmažky s čočkou. K dochucení použijeme ještě pepř a ocet.

    Pro čtyři osoby bude stačit zásmažka ze lžíce sádla a dvou zarovnaných lžic hladké mouky. Luštěniny potřebují více tuku. A asi 200 ml vody. Každý má rád čočku jinak zahuštěnou, takže pro další vaření si množství mouky a vody už přizpůsobíte svým potřebám.

    Zásmažku pak přimícháte do čočky, ale ne všechnu najednou. Postupně, abyste to s množstvím zásmažky nepřehnali a nebylo v čočce víc mouky než samotné čočky.

    K čočce na kyselo s párkem se ještě podává i osmažená cibulka. Tu připravíte buď zvlášť v dalším kastrůlku a dáváte ji nahoru na čočku jako ozdobu, anebo ji osmahnete a na ní pak uděláte zásmažku do čočky. Případně můžete udělat obojí, osmaženou cibulkou totiž v čočce nic nezkazíte.

  5. Jak uvařit čočku pro děti

    Zcela malým dětem, tedy kojencům, luštěniny příliš nedáváme. Trávení luštěnin je velmi náročné, a tak je do jídelníčku zařadíme až po prvním roce života, kdy už má dítě střeva natolik silná a odolná, že si poradí i s čočkou.

    Čočku (vyjma červené loupané) předem namočíme (na alespoň 8 hodin) nebo rovnou necháme naklíčit (cca 24 hodin). Pak ji vaříme v čerstvé vodě, do změknutí. Čočku červenou vaříme cca 10 – 15 minut bez předchozího namáčení, drobnou čočku 15 – 20 minut po namáčení přes noc, po naklíčení jen asi 5 minut.

    A čočku velkozrnnou, tedy klasickou českou, vaříme 20 – 30 minut po celonočním namáčení, po klíčení do 10 minut. Když velkozrnnou čočku namočíme na asi 2 hodiny předem, bude k uvaření potřebovat okolo 40 minut.

    Abychom dětem usnadnili trávení čočky, můžeme ji po uvaření přepasírovat přes hrubší sítko, abychom odstranili slupky. U červené loupané čočky to dělat nebudeme, té už slupky odstranili před plněním do pytlíků.

    Čočku po uvaření mírně osolíme a necháme ji sůl natáhnout. Můžeme přiostřit muškátovým oříškem či květem anebo trošičku pepřem. A octem. Pokud čočku jen přidáváme do dalšího jídla, například do zeleninové polévky, ochutíme tak, jak jsme zvyklí.

  6. Jak naklíčit čočku

    Čočka je semínko, které je velmi náchylné na mechanické poškození. Proto než dáte čočku klíčit, ji přeberte. A vyberte jen nerozloupnuté, celistvé čočky, u kterých je jistota, že v sobě mají zárodek klíčku a že budou růst, nikoliv zahnívat. Loupaná červená čočka klíčit nebude.

    Čočku pak properte a dejte na alespoň 10 hodin do vody nabobtnat. Pak ji přemístěte do nakličovací misky, která je pro klíčení čočky tím nejvhodnějším prostředím. Využít ale můžete i tác, na který nabobtnanou čočku rozprostřeme, překryjeme navlhčeným plátýnkem. Plátýnko budeme pravidelně namáčet, aby čočka nezaschla.

    Naklíčení čočky trvá asi dva dny, pokud vám bude stačit semínka jen probudit a nechat narůst malinké klíčky. Když budete chtít klíčky v podobě zárodků kořínků (asi 5 – 10 mm), zabere to 3 – 4 dny. Během nakličování sledujte, jestli všechna semínka jsou živá. Ta, co nejeví známky života, okamžitě odstraňte. Začala by totiž zahnívat a úrodu by vám pokazila. K nakličování použijte běžnou čočku, kterou koupíte v potravinách, ta bio je samozřejmě lepší.

    Čočka bude po naklíčení měkká, svěží, chutí bude připomínat čerstvý hrášek. Můžete ji ale i vařit. A v čem vám naklíčená čočka pomůže? Je to luštěnina, takže je zásobou bílkovin, vlákniny, vitaminů, minerálů, ale i stopových prvků. Z minerálů je to fosfor, hořčík a vápník. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík, dále sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.

    Dostatek těchto látek v těle pomáhá bojovat s problémy cévními, se štítnou žlázou, s kůží i vlasy, ale ženám i s menstruačními potížemi. Umí snižovat hladinu cholesterolu, pomáhá při vyprazdňování, chudokrevnosti či měknutí kostí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.