Jak naložit krkovici

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit krkovici

    Jak naložit krkovici?

    Naložit krkovici není žádná věda. Stačí si totiž rozmyslet, jak ji následně budeme tepelně upravovat a samotný postup naložení krkovice je až překvapivě snadný.

    Většina marinád se používá s olejem a kořením, v troubě pak můžeme krkovici péct i na pivě. Pokud přidáme do marinády také nějaké bylinky, česnek, cibuli či třeba med, pouze ji vylepšíme. Doplňkům k základním ingrediencím se ale rozhodně meze nekladou, vždy především záleží na naší chuti.

    Plátky krkovice před samotným marinováním nenaklepáváme. Také do marinády nepřidáváme sůl, neboť by zbytečně vytáhla všechnu šťávu z masa. Krkovici můžeme osolit až těsně před tepelnou úpravou, nebo potom na talíři.

    Krkovici bychom měli v marinádě uchovávat vždy v uzavřené misce a hlavně v lednici. Důležitým faktem je i to, že každý kousek masa by měl být v marinádě ponořen (budeme-li marinovat více dní). Poté nemusíme mít obavu, že se nám maso zkazí, jestliže nám grilovačka nevyjde na plánovaný den.

    Naloženou krkovici (například potřenou olejem a opepřenou) můžeme použít i při přípravě vynikajících steaků. S postupem nám poradí návod Jak připravit steak. Budeme-li steaky grilovat, zajisté se nám bude hodit i návod Jak grilovat.

  2. Jak naložit krkovici na pečení?

    Krkovici, samozřejmě naloženou, můžeme dále upravovat v troubě vcelku, nebo nakrájenou na plátky. Oba způsoby mají něco do sebe, je tedy čistě na nás, který postup je nám sympatičtější.

    Plátky krkovice můžeme lehce zakápnout olejem, zasypat oblíbeným kořením a přes noc nechat odležet v lednici.

    Předehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia. Do pekáčku pokrájíme na plátky cibuli a česnek a vložíme do pekáčku. Zakápneme olejem, posypeme majoránkou a tymiánem.

    Plátky krkovice osolíme a vložíme na cibuli. Zasypeme druhou pokrájenou cibulí, druhým česnekem a podlijeme pivem (pivo dle naší chuti). Budeme ho potřebovat necelých 200 ml. Pekáč přikryjeme víkem a vložíme do vyhřáté trouby.

    Pečeme 45 – 60 minut dle tloušťky plátků a výkonu trouby. O tom, jak naložit krkovici vcelku, pojednává poslední boxík.

  3. Jak naložit krkovici na řízky?

    Naložené řízky z krkovice můžeme připravit podobně, jako připravujeme naloženou krkovici na gril. Čiliž nám pomůže návod z následujícího boxíku.

    Řízky solíme až těsně před samotnou tepelnou úpravou.

  4. Jak naložit krkovici na gril?

    Krkovici na gril bychom měli nakládat minimálně 4 hodiny před samotným grilováním (bez předchozího naklepání). Bude-li ovšem naložená krkovice odpočívat v lednici v marinádě přes noc, nic tím nezkazíme. Počítat musíme i s tím, že marinádu s krkovicí 1 – 2 hodiny před grilováním z lednice vytáhneme a necháme při pokojové teplotě ještě odpočívat (nebude to pak pro ni na grilu příliš velký teplotní šok).

    Samotnou krkovici nakládáme buď vcelku, nebo pokrájenou na plátky. Záleží totiž na tom, jak ji následně budeme chtít grilovat. Je nutné ale počítat s tím, že krkovice vcelku bude potřebovat v marinádě i na grilu více času.

    K přípravě výtečně marinády na krkovici můžeme jednoduše využít olej a bylinky dle naší chuti (třeba tymián, pepř a rozmarýn). Ke krkovici se ale výborně hodí přidat do marinády a naložit tak i prolisovaný česnek, plnotučnou hořčici a například také med či cibuli. Všechny suroviny bez problémů většinou najdeme doma ve spíži.

    Sypkou kořenící směs na grilování (přímo na krkovici) koupíme i v obchodě. To ji potom smícháme s olejem a do připravené směsi vložíme krkovici marinovat.

  5. Jak naložit krkovici vcelku?

    Krkovici vcelku stačí posypat bylinkami, pepřem, kmínem a potřít olejem (či třeba směsí oleje, česneku a hořčice – výborná je dijónská). Uložíme ji do lednice minimálně přes noc.

    Následující den na dno pekáčku pokrájíme cibuli a česnek (zkusit můžeme ale i pár jablek).

    Naloženou krkovici vcelku vyndáme z lednice, osolíme a vložíme do pekáčku k cibuli a česneku. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 200 – 220 stupňů Celsia 1,5 – 2 hodiny. Během pečení krkovici poléváme výpekem a na posledních 15 – 20 minut odstraníme víko pekáče.

    Krkovici vcelku lze samozřejmě i grilovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.