Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?

Petr Novák
Publikováno 30. března 2021
  • Olivový olej Pomace může znít luxusně, ale označuje nejméně kvalitní produkt z pokrutin
  • Ne všechna éčka jsou zlá, třeba E300 označuje kyselinu askorbovou alias vitamín C
  • Za kakaovou pochoutkou se skrývá něco, pro co výrobce nemohl použít označení čokoláda
  1. Snižování gramáže výrobku

    © NestléKdyž nechtějí výrobci zvyšovat cenu výrobku, mají ještě jednu možnost – snížit gramáž.

    Například Opavia Tatranky ještě v roce 2012 vážily 50 gramů, dnes tatáž oplatka váží 47 gramů. Podobné snižování gramáže postupem času potkalo třeba kakao Granko (z 500 g na 450 g a z 250 g na 225 g), čokoládu Studentská pečeť (z 200 g na 180 g), brambůrky Bohemia Chips (z 85 g na 70 g) nebo Ledové kaštany v bílé čokoládě. Ty zhubly z 50 g na 45 g. Podobných příkladů lze především u cukrovin najít nepřeberné množství.

    Ochrana před tímto chováním je nečekaně jednoduchá. Stačí sledovat jednotkovou cenu výrobku, nikoliv tu za kus. Jednotková cena musí být ze zákona uvedena na cenovce.

  2. Novinky jsou lehčí a dražší

    © UnileverNepsaným pravidlem při zavádění nových variací již existujících výrobků je snížení gramáže či objemu. Argument marketingových oddělení je takřka vždy stejný – vyšší výrobní náklady.

    Krásným příkladem je třeba řada sýrů Leerdammer. Pro srovnání cen platných v roce 2020 nám posloužil obchod Tesco online. Obyčejný Leerdammer Original 100 g se prodával za 399,00 Kč v přepočtu za kilogram, zatímco novější varianta od této značky Leerdammer Original Finesse 80 g vychází na 498,75 Kč/kg.

    Při stejné ceně za jedno balení se zdá být osmdesátigramové dokonce větší, protože je v něm poskládáno osm plátků po deseti gramech, zatímco v původním výrobku naleznete pět plátků po dvaceti gramech. Je tedy možné, že v obchodě sáhnete po dražší variantě, která Vás naláká nápisem New. Myslíte, že téměř stokorunový rozdíl v ceně může výrobce svádět na vyšší výrobní náklady?

    Ochrana před tímto postupem je jednoduchá, opět sledujte jednotkovou cenu.

  3. Nahrazování dražších ingrediencí levnějšími

    Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?

    Optimalizace výrobních nákladů, tedy jejich snižování, má často podobu nahrazování původního složení produktu levnějšími alternativami.

    Nedávno došlo třeba k úpravě zmiňovaných Tatranek. Arašídy, kterých v sušence bylo celých 11,8 %, nahradilo arašídové aroma. Výrobce Mondelez Czech Republic s. r. o. podal těžko uvěřitelné vysvětlení: Arašídy jsou silný alergen, takže byly nahrazeny praženými pšeničnými klíčky.

    Žádným překvapením není minimální podíl skutečného ovoce v džusech, ovocných šťávách, čajích nebo džemech. Vzhledem k ceně potravin není možné očekávat skutečné liči v čaji za 37, 90 Kč, více než 0,5 % manga nebo maracuji v nektaru za 35 Kč nebo vysoký podíl masa v šunce za 170 Kč za 1 kg, když tato částka sotva pokryje cenu masné suroviny.

    V praxi je nejčastěji nahrazován cukr glukózovo-fruktózovým sirupem, čokoláda tukovou polevou a máslo ztuženými rostlinnými tuky. Ke zhodnocení jednotlivých složek potravin doporučujeme web FérPotravina.cz. A samozřejmě doporučujeme důkladně přečíst složení na obalech.

  4. Privátní značky neznamenají automaticky nekvalitní výrobek

    © Billa

    Za privátními značkami Clever, Tesco Value, Argus a dalšími se nemusí vždy skrývat nekvalitní výrobek. Zjednodušeně řečeno platí, že zadavatel (supermarket) si určí, kolik má daný produkt stát a nasmlouvaný výrobce ho následně za danou cenu vyrobí. Preferuje zadavatel vyšší kvalitu? V takovém případě se výrobek může vyrovnat značkovému. Trvá supermarket na nízké ceně? Pak bude nízká cena patrně jedinou výhodou daného zboží.

    Například tradiční pomazánkové máslo Clever pro Billu vyrábí vyhlášená Choceňská mlékárna, pivo Argus 12° Maestic pivovar Platan Protivín a mléko Pilos z Lidlu firma Pragolaktos. Doporučit můžeme také tuňák Billa, který chuťově poráží známější a několikrát dražší značky.

    Více informací o privátních značkách supermarketů

  5. Nevěřte marketingovým slibům výrobců

    Někteří výrobci potravin v reklamách rádi přehánějí a zveličují příznivý dopad jejich výrobků na lidské zdraví. Například v roce 2011 musela společnost Dannon, spadající do skupiny Danone v USA zaplatit pokutu téměř 400 milionů korun.

    V reklamách tehdy tvrdila, že její jogurty Activia a nápoje DanActive (obdoba českého Actimelu) pomáhají předcházet chřipce a zmírňují zažívací potíže. Jenže to se dle Federální vyšetřovací komise neprokázalo.

  6. E300 alias kyselina askorbová alias vitamín C

    Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?

    Jednotlivé složky výrobku musí být na obale uvedeny sestupně dle podílu, ve kterém se v něm vyskytují. Jako první je tedy uvedena vždy ta součást, jejíž podíl je nejvyšší.

    U tzv. přídatných látek (lidově zvaných éčka) platí, že musí být uvedeny na obalu buď číselným kódem E, nebo svým názvem.

    Ještě v nedávné době výrobci nevěnovali značení přílišnou pozornost. Nicméně poté si lidé začali éčka hlídat, aby je tedy výrobci na obale ukryli, přechází na názvy látek. A to i přesto, že zdaleka ne všechna éčka jsou nebezpečná nebo riziková. Pro přehled závadnosti jednotlivých éček opět doporučujeme web FérPotravina.cz.

  7. Jak vybírat šunky, párky a další uzeniny

    Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?

    Minimální nároky na lovecký salám, vídeňský párek, ostravskou klobásu a další uzeniny stanovuje vyhláška č. 69/2016 upravená na použitelné předpisy Evropské unie.

    Jak v obchodě poznat podezřelý výrobek? Podle názvu. Špekáček není špekáček, ale opékáček nebo táboráček a místo telecího párku za skleněnou výlohou leží párek s telecím masem.

    Asi nejjednodušeji se zorientujete u šunek, které zná zmiňovaná vyhláška ve třech skupinách:

    Šunka nejvyšší jakosti

    Obsah čistých svalových bílkovin musí být minimálně 16 % hmotnosti, není dovoleno používat vlákniny, škroby či jiné rostlinné a živočišné bílkoviny.

    Výběrová šunka

    Čistá svalová bílkovina musí tvořit minimálně 13 % hmotnosti. Přidávání vlákniny, škrobů nebo jiných živočišných či rostlinných bílkovin není povoleno.

    Standardní šunka

    Přidávání vlákniny, škrobů či živočišných a rostlinných bílkovin je povoleno. Obsah čisté svalové bílkoviny musí tvořit minimálně 10 % hmotnosti výrobku.

    Konzumní šunka

    Tato kvalitativní třída již není na rozdíl od minulosti zakotvena ve vyhlášce. Konzumní měla obsahovat alespoň 7 % čisté svalové bílkoviny. Šlo tedy o nejméně kvalitní šunku.

    Další označení masných výrobků

    Ještě méně kvalitní uzeniny se obvykle označují jako nářez, cihla apod.

    Podíl masa v jednotlivých jakostech šunek závisí na použitém druhu masa a jeho obsahu svalových bílkovin. Obecně vzato platí, že šunky nejvyšší jakosti by měly obsahovat alespoň 90 % masa, výběrové šunky kolem 80 % a standardní šunky 70 %.

    Kvalitativní požadavky dané vyhláškou

    VýrobekMinimální podíl masaMinimální podíl čisté svalové bílkovinyMaximální podíl tuku
    Špekáček40 %45 %
    Párek vídeňský55 %40 %
    Debrecínský párek60 %40 %
    Párek jemný50 %35 %
    Šunkový salám55 %20 %
    Gothajský salám40 %40 %
    Junior salám40 %35 %
    Český salám40 %40 %
    Vysočina13 %50 %
    Turistický trvanlivý salám14 %40 %
    Poličan16 %50 %
    Lovecký salám15 %50 %
    Ostravská klobása60 %35 %
    Paprikáš14 %50 %
    Herkules14 %50 %

    Jde o minimální/maximální podíly na hmotnosti výrobku. Uvedené podíly masa jsou pouze částí požadavků, dále je nutné splnit stanovené smyslové požadavky.

  8. Čokoláda, nebo kakaová pochoutka?

    © nkzs

    Kvalitní čokoláda se pozná podle obsahu kakaového másla a kakaové sušiny a přesně těchto dvou složek se týkají jakostní požadavky na tuto sladkou pochoutku. Pokud výrobce nesplní požadavky, nesmí používat příslušné označení.

    V praxi se to nejčastěji obejde tak, že se kakao nahradí levnějším rostlinným tukem, na obalu se použije označení kakaová pochoutka, na přední straně se nápis napíše anglicky, nebo vůbec. Sušenka není s čokoládovou polevou, ale s tukovou, v lepším případě s kakaovou. Skrblíkova rada? Tyto výrobky nekupujte.

    Jakostní požadavky na čokoládu

    OznačeníPožadavky
    Mléčná čokoládaObsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 2,5 %
    Obsah celkové kakaové sušiny: min. 25 %
    Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
    Obsah celkového tuku: min. 25 %
    Mléčná sušina: min. 14 %
    Hořká čokoládaObsah kakaového másla: min. 18 %
    Obsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 14 %
    Obsah celkové kakaové sušiny: min. 35 %
    Bílá čokoládaObsah kakaového másla: min. 20 %
    Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
    Mléčná sušina: min. 14 %
    Mléčná oříšková čokoládamusí být vyrobena z mléčné čokolády obsahující nejméně 10 % mléčné sušiny
    15 až 40 g lískových oříšků/100 g
    lze přidat též mandle a jiné druhy ořechů, celé nebo ve zlomcích v takovém množství, aby celkový obsah včetně lískových oříšků nepřesahoval 60 % celkové hmotnosti výrobku
  9. Pečivo

    Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?Hitem posledních několika let je celozrnné pečivo a pečivo rozpékané na prodejně. To musí být označováno termínem “ze zmrazeného polotovaru”.

    Jakostní požadavky na některé pekařské výrobky stanovuje vyhláška č. 18/2020 Sb.:

    Žitný chléb, žitné pečivo

    Jako žitné se mohou označovat pouze ty produkty, ve kterých činí podíl žitných mlýnských výrobků minimálně 90 %.

    Žitno pšeničný chléb, žitno pšeničné pečivo

    U těchto výrobků musí být podíl žitných mlýnských výrobků nejméně 50 % a podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 10 %.

    Pšenično žitný chléb, pšenično žitné pečivo

    Zde je poměr přesně opačný, pečivo musí obsahovat minimálně 50 % pšeničných a 10 % žitných mlýnských výrobků.

    Celozrnný chléb, celozrnné pečivo

    Celozrnnými se mohou označovat pouze ty pekařské výrobky, které obsahují nejméně 80 % celozrnných mouk nebo obalových částic z obilky.

    Vícezrnný chléb, vícezrnné pečivo

    U vícezrnného pečiva musí více než 5 % hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků tvořit jiné obiloviny než pšenice a žito.

    Jak vybírat pečivo

    Skrblík doporučuje kupovat pečivo od lokálních pekařů a vždy důkladně číst informační cedulky a údaje o složení výrobku. Jako podezřelé lze chápat pojmenování “fit” či “tmavý”. To může znamenat, že složení výrobku není dostatečné např. pro označení celozrnné.

    Pozornost věnujte také barvě pečiva. V Česku je zažité přesvědčení, že celozrnné pečivo je tmavé, na což někteří výrobci reagují přídavky karamelu jakožto barviva. Barva celozrnného pečiva je spíše šedá.

  10. Olivový olej

    Požadavky na olivové oleje podléhají přímo předpisům platným v EU, které je rozdělují na 7 skupin:

    DruhVolná kyselost
    (na 100 g)
    Charakteristika
    Extra panenský
    Extra Virgin
    méně než 0,8 gNejkvalitnější olivový olej, při jehož výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Lisuje se za studena ze zralých oliv.
    Panenský
    Virgin
    méně než 2,0 gKvalitní olivový olej vylisovaný čistě mechanickými postupy.
    Lampantový
    Lampante
    méně než 3,3 gTaké panenský olej (lisovaný zastudena). Kvůli špatným klimatickým podmínkám nebo nedostatkům při výrobě má nevyhovující vlastnosti, neprodává se volně, využívá se k dalšímu zpracování.
    Rafinovaný olivový olej
    Refined olive oil
    méně než 0,3 gMéně kvalitní olivový olej, který při výrobě prošel chemickou úpravou – rafinací.
    Olivový olejméně než 1,0 gSměs olejů, která vznikla smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje.
    Rafinovaný olivový olej z pokrutinméně než 0,3 gMéně kvalitní, chemicky upravovaný olivový olej získaný z pokrutin.
    Olivový olej z pokrutin
    Olive pomace oil
    méně než 1,0 gNejméně kvalitní olivový olej, který vznikl smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje.

    Co jsou pokrutiny?

    Triky výrobců potravin: Jak poznat kvalitní olivový olej nebo šunku?Pokrutiny jsou odpad po prvním lisování oliv. Zbývá v nich stále dostatek oleje, a tak se dále zpracovávají, nicméně k oddělení oleje je již nutné použít rafinaci. Olivové oleje z pokrutin jsou méně kvalitní.

    Co je rafinace?

    Rafinace je způsob získávání oleje za vyšších teplot až k 90 °C a za použití chemických postupů. Jde sice o zdravotně zcela nezávadný postup, získaný olej ale nebude nikdy stejně kvalitní, jako je ten extra panenský lisovaný za studena.

Jak poznat olivový olej z pokrutin

Olivový olej z pokrutin je méně kvalitní, Skrblík nedoporučuje tyto výrobky kupovat. Poznáte ho podle povinného označení “Vyrobeno z pokrutin”.

Někteří výrobci olejů spoléhají na jazykovou neznalost spotřebitelů a na obalu pokrutiny skrývají za anglický název pomace, nebo italský překlad sansa.

Nekvalitní potraviny a pokutované provozovny na internetu

Přehled nejakostních a nebezpečných potravin či pokutovaných provozoven hledejte na internetových stránkách PotravinyNaPranýři.cz. Jejich provozovatelem je Státní zemědělská a potravinářská inspekce.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.