
Jak uvařit batáty
I když se jim říká sladké brambory, z botanického pohledu nemají batáty s klasickým bramborem nic společného. Historicky jsou v Evropě déle známy než brambory, dokonce byly i velmi ceněny. U nás do širšího povědomí teprve přicházejí, ačkoliv jsou dostupné prakticky v každém obchodě s potravinami. Batáty jsou totiž velice přínosné pro naše zdraví, jsou plné cenných živin. Pojďme se společně se Skrblíkem podívat, jak uvařit batáty a jak s nimi vykouzlit zajímavé a dobré jídlo pro celou rodinu.
- Jak uvařit batáty
- Batáty – kaše
- Batáty pečené
- Jak uvařit batáty pro kojence

1Jak uvařit batáty
Batáty se vaří v podstatě jako klasické brambory. Je nutné je oškrábat, zalít vodou, lehce osolit a uvařit doměkka. Nebo je lze uvařit ve slupce a oloupat až po vychladnutí. Nejlahodnější chuti ovšem docílíme, jestliže budeme batáty péct v troubě. Pečením si navíc zachovají spoustu živin, o které bychom se varem ošidili. Více o pečených batátech se dozvíme ve třetím boxíku níže.
2Batáty – kaše
Udělat kaši z batátů je snadné. Batáty oškrábeme, pokrájíme na menší kousky, lehce osolíme a zalijeme vodou. Dáme vařit a vaříme je doměkka. Zda-li jsou batáty uvařené zjistíme jednoduše – píchneme do nich ostrým nožem.
Pokud napíchnutý kousek sladkého bramboru lehce sklouzne, pak máme uvařeno. Vodu slijeme a dáme si ohřát mléko (pokud nemáme problém s linií a toužíme po jemnější chuti, můžeme zvolit smetanu).
Je-li naše domácnost obdařena šťouchadlem na brambory, nyní přichází jeho chvíle. Batáty rozšťoucháme, důkladně. Po chvíli přidáme máslo a opět důkladně šťoucháme. Kdo nemá rád v kaši kousky brambor, je lepší vzít zavděk mixérem (šťouchadlem bychom potřebovali více fyzické námahy). Po troškách přiléváme mléko (smetanu) a současně mixujeme až do požadované konzistence.
Výslednou kaši můžeme dle naší chuti ještě trochu přisolit.
Připravit si můžeme i batátovo-bramborovou kaši. Vezmeme polovinu potřebných batátů a polovinu brambor. Brambory i batáty lze vařit společně. Postup přípravy batátovo-bramborové kaše je stejný jako u samotné batátové kaše.
3Batáty pečené
Zvlášť jednoduchá je příprava pečených batátů v troubě. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na plech si připravíme pečící papír, syrové sladké brambory i se slupkou dobře omyjeme, osušíme, odkrojíme oba konce a pokrájíme na měsíčky.
Všechny kousky dáme do hlubší misky. Batáty posypeme zvoleným kořením, zakápneme olejem a rukama všechny suroviny v misce promícháme. Batáty rozložíme na pečící papír v jedné vrstvě a plech dáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 15 minut.
4Jak uvařit batáty pro kojence
Batáty pro kojence vaříme obdobným způsobem, jaký je popsán výše. Oškrábeme sladkou bramboru, pokrájíme na malé kousky a dáme vařit do vody (pro kojence nesolíme).
Po uvaření vodu slijeme, batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme trochu kvalitního tuku, tolik potřebného pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. U kojenců můžeme batáty kombinovat s již zavedenými surovinami.
Starším kojencům lze batáty podávat pečené (ovšem oškrábané, bez soli, s přidanou kapkou olivového oleje) ve formě batátových hranolek.
Diskuze Jak uvařit batáty
Komentáře