Jak využít celerovou nať

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít celerovou nať

    Čím je celerová nať zdraví prospěšná

    Celerová nať je zdraví mnohem prospěšnější než smotaná bulva celeru. Má v sobě koncentrováno mnohem více nutričně důležitých látek. Ale pozor, je močopudná, a tak by lidé trpící onemocněním ledvin měli dávat pozor na konzumované množství.

    Čím tedy celerová nať může prospět? Dokáže podpořit ledvinovou činnost a odvodnit organismus od nadbytečně zadržovaných tekutin, podporuje trávení, povzbudí chuť k jídlu, zpevňuje cévy, pomáhá regulovat množství cukru v krvi, působí proti revmatu, urychluje látkovou výměnu.

    Celerová nať je plná vlákniny, vitaminů skupiny B, dále obsahuje vitaminy C, A a K a také minerální látky, zejména vápník, draslík, hořčík a fosfor.

    Není divu, že mnoho lidí pěstuje listový celer přímo jako kořená či listovou zeleninu, případně celer řapíkatý, který je však na pěstování o dost náročnější. Poměrně snadno se dá pěstovat i celer bulvový, jehož listy jsou při domácím pěstování přímo zeleným pokladem.

  2. Jak využít čerstvou celerovou nať

    Čerstvá celerová nať se hodí naprosto ke každému kuchyňskému využití. Jako koření do teplých jídel, na pesto, coby doplněk salátu, do pomazánek, jako součást nádivky do masa, na ozdobení slaných jídel apod.

    Můžeme s celerovou natí zacházet podobně jako s natí petrželky, jen je nutné brát ohled na výrazně silnější aroma a na o něco tužší listy. Nicméně když vezmeme listy přímo ze středu bulvového, řapíkatého nebo i listového celeru, budeme mít ty nejměkčí lístky srovnatelné s petrželkou.

    Brambory s celerovým aroma

    Spousta hospodyněk vaří brambory s listy libečku. Věděli jste, že se podobně dají využít i listy celeru? Dodají bramborám zase jinou chuť, velmi podobnou té, co známe z bramborového salátu, kde je také hodně kořenové zeleniny. Stačí přidat k bramborám hned na začátku vaření.

    Pesto z celerových listů

    Kdo rád pesto, může si jej připravit i z celerových listů, kde lze doplnit listy z petrželky, celeru, kerblíku nebo i z koriandru. Fantazii a kombinacím se meze nekladou. Stačí rozmixovat s olejem, solí, případně s jinými surovinami, které máte rádi.

    Hummus s celerovou příchutí

    Celerové listy jsou skvělé i pro dochucení domácího hummusu, ať už jej děláte z cizrny, hrachu, mangoldových řapíků či z čehokoliv jiného. Prostě jen přidáte k mixování s ostatním kořením. Podobně doplníte celerovými listy i jiné pomazánky. Vhodné je nasekat celerovou nať velmi najemno nebo ji rovnou namixovat.

    Zeleninový salát s celerovou natí

    Jakýkoliv zeleninový salát (s rýží, těstovinami, luštěninami nebo i bez nich) se dá dochutit i celerovou natí, jemně nasekanou. Nejmladší lístky můžeme ponechat v původní velikosti a použít je na zdobení salátu právě třeba místo petrželky nebo jako doplněk k ní.

    Kuře nadívané celerovou natí

    Kuře je masem, ke kterému se chuť celerové nati báječně hodí. A nejen kuře, ale i jakákoliv jiná drůbež. Proto při pečení nebo dušení kuřete v celku můžeme do útrob vložit vedle klasické nádivky dochucené celerovou natí i jen samotnou celerovou nať.

    Vůně masa pak bude jemně celerová, což se bude skvěle hodit například ke kuřeti na smetaně, z výpeku totiž dotvoříte omáčku s jemnou vůní po svíčkové. Snadno, levně a rychle.

  3. Jak využít sušenou celerovou nať

    Sušená celerová nať se může ponechat v původním stavu, kdy se přidává například k bramborám, abyste je celerovou natí ochutili. Další možností je podrtit usušenou nať na jemný prášek (třeba v sekáčku, v mixéru) a používat coby bylinkové koření.

    Skvěle ochutí jakýkoliv slaný pokrm, dodá své minerální látky, a hlavně nebude vidět, což umožní odmítačům celerové nati si pochutnat i na jídle právě s celerovými listy a stonky. Mnohdy je totiž zrakový vjem jedinou překážkou pro netradiční využití třeba natí.

  4. Jak využít mraženou celerovou nať

    Mraženou celerovou nať využíváme podobně jako tu čerstvou. Hodí se proto do slaných pokrmů, kde natí ochutíme ty složky, které si podle nás celerové aroma zaslouží. Minimálně se jedná o brambory, maso, obilné kaše, rýži, těstoviny, luštěny a spoustu dalších pokrmů.

    A co když nemáte dost místa na mraženou celerovou nať? Tak ji usušte a nadrťte, jako jsme psali v předchozím boxíku, nebo ji vyvařte a zamrazte jen koncentrovaný vývar, jak popíšeme v boxíku následujícím.

  5. Jak využít zbytky po odšťavnění celerové nati

    Celerovou nať můžeme i s úspěchem odšťavnit, zejména pokud se jedná o nať pocházející z řapíkatého celeru. Šťávu vypijeme, to je jasné. Ale pozor na močopudné účinky, u lidí s oslabenými ledvinami je pití vyššího množství šťávy ze zeleného celeru nežádoucí.

    A co se zbytky, s odšťavněnou drtí? Je to snadné. Můžete ji usušit a pak použít jako koření do polévky. V drti totiž zůstane spousta vlákniny, ale ještě i aroma, takže se dá i zbytek po odšťavnění docela dobře využít. A to platí od každé odšťavněné drti, nejen o té z celerové nati.

    Zbytky po odšťavnění můžete rovnou vyvařit do polévky, případně z nich udělat silný koncentrovaný vývar, který si pak rozdělíte na menší porce a zamrazíte, postupně budete přidávat do polévek, pod maso, do rýže, do kaší, prostě všude tam, kde byste jinak použili sušený či čerstvý zelený celer.


v
věra 14.09.2020 – 14:21

Řapíkatý celer stonky přidávám snad do všeho. Zpěním cibulku a přidám řapíkatý celer.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.