Průvodce po Zadaru: 8 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 19. července 2019

Ten správný čas pro návštěvu Zadaru jste už promeškali, ale myslíme už na vaše babí léto. My ho totiž navštívili na začátku června. Prázdné pláže. Dopoledne koupání, odpoledne bouřka, nestrhaní číšníci, teploty přijatelné i k výletům do okolí. A právě zmínění číšníci tvrdili, že pro návštěvu Severní Dalmácie je září nejlepším měsícem.

  1. Průvodce po Zadaru | © Pixabay.com

    Do Zadaru za hodinu a půl

    Pokud už vás nebaví navštěvovat Chorvatsko postaru autem, vezměte za vděk letadlem. Přímá linka Ryanairu odlétá z Prahy v sobotu ve 14:10 a ve středu v 17:00. Zpět se vrací v sobotu v 16:05 a ve středu v 18:55.

    Let trvá hodinu a půl.

    Ceny se většinou motají kolem tisícovky za jeden let. Jen opět připomínáme, že u Ryanairu je momentálně v ceně letenky jen kabelka. Velký kufr nás na obě cesty stál dalších dvanáct set.

  2. Do Zadaru z mimopražského letiště

    Pokud bydlíte blízko německých nebo polských hranic, lze sehnat letenky ještě levněji.

    Bezkonkurenční je letiště, které jste pravděpodobně ke svému letu ještě nevyužili – Norimberk. V některých zářijových termínech lze v současnosti koupit zpáteční letenky i za ceny jen lehce převyšující 1 100 korun. Opět jde o Ryanair.

    Obslužnými dny jsou v tomto případě neděle a čtvrtek. S Prahou je cenově srovnatelný Krakov. Z Krakova se odlétá například ve středu v 18:40 nebo v neděli v 6:15 ráno. Zpět ze Zadaru ve středu ve 20:40 nebo v neděli v 8:15.

  3. Do Zadaru po zemi

    Tento článek není primárně určen k tomu, aby řešil, jak se Češi do Chorvatska dostanou po silnici.

    Ale pokud chcete nějaké informace o Chorvatsku, najdete je v některých našich starších článcích – například o cestě do Chorvatska anebo o aktualitách v Chorvatsku.

  4. Průvodce po Zadaru | © Pixabay.com

    Cesta z letiště v Zadaru

    Přesné informace o cestě z letiště v Zadaru do centra města najdete na letištních stránkách. V sezóně jezdí linka poměrně často, pokud vyrazíte po ní, tj. v říjnu a později, informujte se v odkazu.

    Cesta trvá asi čtvrt hodiny, stojí rozumných 25 kun. Vystoupíte na autobusovém nádraží. Jsou tam informace, tak se můžete zeptat, kdy a odkud jede váš autobus dál. My konkrétně pokračovali do Pakoštane. Poloprázdný autobus čekal, až se zaplní, aby se cesta vyplatila. Trochu zvláštní bylo placení. Nejprve 6 kun za kufr a pak až během jízdy přišel druhý řidič, zeptal se, kam jedem, a řekl si o 26 kun. Jel po Jadranské magistrále a stavěl každých pár set metrů. Za tři čtvrtě hodiny jsme byli na místě.

    Uvažovali jsme i o použití taxíku, ale když si první řekl o devadesát euro, rychle jsme to vzdali. Řidič Uberu chtěl 76. I to nám stále přišlo dost, takže jsme se zachovali skrblicky a nelitovali jsme.

    Pro zpáteční cestu nám byl nabídnut taxík přímo majitelkou penzionu. Dvě stě kun odvoz přímo na letiště. Domluvili jsme se čtyři a náklady byly prakticky stejné jako za veřejnou dopravu, a přitom jsme se mohli v klidu ještě do tří hodin válet u moře.

  5. Ubytování v Zadaru

    Skončí sezóna a místní vám urvou ruce za to, že přijedete.

    Ceny klesnou o desítky procent a vy nemusíte mít žádný strach, že byste nesehnali ubytování podle svých představ. I na podzim samozřejmě fungují některé kempy, ale pokud je stejné počasí jako na jaře, je to spíše pro skauty než pro někoho, kdo chce zrelaxovat po prvním odpracovaném podzimním měsíci. Doporučit můžeme například kempink na západním pobřeží Vranského jezera. Už kvůli tomu, že přes kvalitní služby nebývá tak natřískaný jako kempy u moře. Ale zaměřen je hlavně na rybářskou klientelu.

    My si konkrétně v Pakoštane dopřáli penzion mladých majitelů, o kterých platí napsané výše – mohli se přetrhnout, abychom u nich byli spokojení. Za pokoj označený jako deluxe jsme zaplatili něco málo přes tisícovku za noc pro dva. Pokud jste skromnější, tak se dá dostat i na ceny poloviční. Například zdejší hostel má i pokoje pro dva, jen musíte s ostatními sdílet společnou koupelnu.

    Na službách BookingAirbnb jsme při psaní článků napočítali více než devadesát možností pronájmu pokoje nebo celého bytu. Některá další místa však už byla i na září rezervovaná. V dalších měsících je výběr ještě větší.

  6. Proč létat do Zadaru?

    Pokud se povede babí léto, není co řešit. Pobřeží je poloprázdné, na oblázkových plážích tolik nefrčí lehátka, můžete si tedy v pohodě najít svůj soukromý plac a roztáhnout se na celé dopoledne či odpoledne.

    Horší je to, když počasí slunění a koupání nepřeje. Pak musíte vymyslet pro sebe, svého miláčka nebo přátele program.

    V samotném Zadaru je velké množství památek především antického a renesančního charakteru. Centrem lákajícím k posezení v kavárnách a hospůdkách je Národní náměstí s Gradskou stražou (Městskou věží) a kostelem svatého Vavřince. Dalším náměstím je Trg Pet bunara (Náměstí S Pěti studnami). V místě bývalého římského fóra nyní stojí unikátní kostel svatého Donáta. Nedaleko je další sakrální stavba – kostel svaté Anastázie. A hned o kus dále kostel svatého Simeona s pozlaceným relikviářem. Vlastně si budete připadat spíše jako v Itálii, vždyť Zadar mnohá desetiletí patřil Benátčanům.

    K noční procházce vybízí Pozdrav slunci – přímo na promenádě byla instalována show napájená solárními panely. Když potěšíte zrak, můžete uspokojit i další smysl – sluch. A to díky Mořským varhanám, ve kterých rozeznívá 35 píšťal mořský příboj.

    Dále Pevninská brána, paláce Grisogono, Patrizio nebo Nassis, druhé nejstarší národní chorvatské muzeum nebo muzeum antického skla. I když bude opravdu ošklivo, minimálně na dva dny máte v centru Zadaru o program postaráno.

  7. Průvodce po Zadaru | © Pixabay.com

    Okolí Zadaru

    Už jsme zmínili Vranské jezero, které je druhým největším v Chorvatsku a z centra Pakoštane se k němu dá pohodlně dojít pěšky. Je původně krasové, ale voda v něm je trochu slaná. Žijí v něm tedy ryby jak sladkovodní, tak mořské. Mnohem zajímavější je však výskytem ptáků. Už dopředu si například můžete stáhnout jejich seznam.

    Přístup k jezeru je zpoplatněný. V odkazu najdete loňské ceny, které však platily i letos. V nabídce je možné si koupit i jednodenní rybářský lístek či stále oblíbenější birdwatching.

    Čím je pro Čechy hora Říp, tím je pro Chorvaty město Nin, které je od Zadaru vzdálené necelých dvacet kilometrů. Mimo jiné je u toho města malá zátoka s přírodním pískem, v níž se dá koupat i bez bot a v níž je teplejší voda než u Zadaru.

    V údolí řeky Zrmanja se natáčely některé scény Vinnetua. Dalším místem, kde se můžete ubytovat nebo ho aspoň navštívit, je Biograd s další krásnou přímořskou promenádou.
    V létě nás to kvůli vedru ani nenapadlo, ale na jaře či na podzim jsme si uvědomili, co je v okolí značených cyklotras. Doporučujeme si stáhnout zadarskou appku. Najdete na ní skoro stovku tras různého typu od silničních po MTB.
    Na pár dnů tipů snad dost.

  8. Ceny v Zadaru

    Na rozdíl od ubytování, ceny dalších služeb a základních potravin se během roku nijak nemění, takže pro Čechy je i na podzim Chorvatsko relativně drahé.

    Jídlo v klasické restauraci vyjde dva lidi od šesti českých stovek výše, bez nápojů. Pro Čechy tolik důležité pivo vycházelo v českých od čtyřiceti do sedmdesáti korun. Ve fast foodech se dalo najíst cca za sto padesát korun.

    Ceny v obchodech byly zhruba na naší úrovni – litr mléka něco víc než dvacka, stejně tak bochník chleba či plechovka piva. Láhev vína i pod stovku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás