Průvodce po Chorvatsku: 11 věcí, které musíte vědět před odjezdem

Michal Pavelka
Publikováno 18. května 2018

Chorvatsko levně a v létě? Zapomeňte! Vždyť tam jedete na dovolenou, nemůžete koukat na každou korunu. Přesto jsme se pokusili skrblíkům pár tipů vymyslet. Vynecháme recepty na zavařené guláše a doporučení, kde nakoupit nejlevnější paštiky. Obecně se dá kromě jídla nejvíce ušetřit na dopravě.

Při plánování cesty vám pomůže také náš článek Jak ušetřit v Chorvatsku.

  1. Průvodce po Chorvatsku | © Dreamstime

    Autem do Chorvatska přes Rakousko

    Většina z nás jezdí do Chorvatska po své linii autem a řeší, jak se vyhnout placeným úsekům. Přiznejme si rovnou, že rok 2018 bude ještě komplikovanější než v letech předchozích. Všechny průjezdní státy dělají maximum pro to, abychom jejich územím projeli co nejrychleji, tj. po placené dálnici.

    Jet Rakouskem po okrskách nemá vůbec smysl, to si vyhraďte na dovolenou rovnou o dva dny více.  Pokud jedete na týden, stačí vám známka desetidenní za únosných devět euro. Při delší dovolené musíte koupit jednu na cestu tam, druhou na cestu zpět. Dvouměsíční se vám nevyplatí, ta stojí 26,20. Známky prodávají větší benzínové pumpy, některé směnárny, pobočky ÚMAK atp.

    Největším kamenem úrazu je průjezd Vídní. Každý je jiný. Obecně se vyplatí naplánovat si trasu tak, abyste ve Vídni nebyli ve všední den kolem odpolední špičky. Ideální není ani pátek večer.

    Více informací vám poskytne článek Dálniční známka Rakousko.

  2. Autem do Chorvatska přes Slovinsko

    Ještě před deseti lety byl ve Slovinsku krátký úsek dálnice z hraničního přechodu Šentijl do Mariboru, který se dal v pohodě objet. Už předloni a loni bylo nalezení cesty po místních okrskách cestovatelským oříškem. Navíc stačí jedna objížďka, jedna navigátorská chyba a cesta se otravně protahuje. Nehledě na občasné železniční přejezdy nebo turistická lákadla. V těchto týdnech se dokončují další úseky dálnice vedoucí z Mariboru na hranice v Gruškovje.

    Bohužel ve Slovinsku nikdy neměli pro našince ideálně nastavené ceny a hlavně délky platnosti dálničních známek. Už sice pochopili, že jen roční známku si nikdo kupovat nechce, ale ani týdenní dovolenkářům k ničemu není, takže jedinou schůdnou variantou je měsíční za třicet euro. Čtyřicet kilometrů za třicet éček? Nic pro skrblíky. Dálniční známky se prodávají na benzinových pumpách a dají se sehnat v některých provozovnách ABA.

    Z Mariboru vypadá cesta po okrskách zhruba takto: od vlakového nádraží se vydejte Ptujskou cestou do obce Miklavž na Dravskem polju, za ním pokračujte po silnici číslo 454 až na okraj Ptuje. Z Ptuje jeďte do Tržce. To už jste deset kilometrů od hranic, kde se dostavuje finální úsek dálnice právě nyní, slovinský tisk slibuje otevření před sezónou.

    Další informace najdete v článku Dálniční známka Slovinsko

  3. Autem do Chorvatska přes Maďarsko

    Stále více turistů z Česka dává přednost maďarské trase. Výhodná je zejména pro obyvatele jižní Moravy, ale využívají i Pražané – pro ty je pak nejděsivějším úsekem celé cesty česká D1.

    I v Maďarsku se dá dálnice objet, ale cesta se opět může protáhnout, protože v obcích bývá omezení až na třicet kilometrů za hodinu. Trasa vypadá zhruba takto: Czorna, Szombathely, Redicz, Goričan. Daleko pohodlnější je využít dálnice. Na rozdíl od Slovinska je skutečně využijete, jsou příjemné a nejsou předražené.

    Známka se dá pohodlně koupit na internetu, více se dozvíte v článku Dálniční známka Maďarsko.

  4. Průvodce po Chorvatsku | © Dreamstime

    Levně autem do Chorvatska

    V Chorvatsku už záleží na tom, do kterého letoviska přímo jedete, ale vyhnout se placeným úsekům dálnic je takřka nemožné. Na rozdíl od předchozích států nemá Chorvatsko dálniční známky. Platí se mýtné.

    Při vjezdu do placeného úseku si vyzvednete z automatu kartičku, kterou při výjezdu odevzdáte lidské obsluze, a ta vás zinkasuje. Platit se dá kunami i celými eury (nikoliv centy). Bližší informace jsou na Skrblíkovi v článku Dálniční známka Chorvatsko, součástí textu je i odkaz na kalkulátor cen jednotlivých úseků.

  5. Do Chorvatska letecky

    Autem cestuje do Chorvatska sice většina českých turistů, ale co jiné způsoby dopravy? Při pobřeží Jaderského moře jsou čtyři letiště – ve Splitu, v Dubrovniku, v Zadaru a v Pule. Zpáteční letenku pod tři tisíce korun seženete do dvou z nich – do Zadaru a do Puly.

    Na cestě však můžete strávit o něco více času než v autě, protože v obou případech je nutné přestupovat. Většinou v Bruselu. Máte-li odvahu, můžete letět i přes Milán, pak se dá celá cesta stihnout i za čtyři hodiny, ale při přestupování musíte být extrémně rychlí. Autor článku stihl v Londýně přestoupit za čtyřicet minut, i s pasovou kontrolou a novým odbavením. Ale ty nervy nikomu nepřeje.

    Letenka při vhodném termínu může vyjít levněji než dálniční poplatky, ale připočítat musíme například cestu na letiště, případně parkování. A to jak v Praze, tak v cílové destinaci. Každému také nestačí na dovolenou jen příruční zavazadlo. Také při kalkulaci nezapomeňte myslet na to, že do auta nacpete klidně pět lidí.

  6. Do Chorvatska vlakem

    Cenově podobně vychází cesta do Chorvatska vlakem a to s využitím programu City Star Českých drah. Do Splitu se jede přes Budapešť a Záhřeb.

    Ceny za obě cesty se pohybují mezi 3,5 a 4 tisíci podle místa odjezdu z Čech. V sezóně je nutná rezervace lůžka. Do severních letovisek, například do Opatije se vyplatí jet přes Mnichov, zpáteční jízdenka vyjde na cca 2 400 korun. Zkoušeli jsme i trasu přes Vídeň, do Splitu a zpět stála bez mála čtyři tisíce. Ceny značně kolísají, obecně je důležité rozhodnout se s velkým předstihem. Anebo na poslední chvíli.

  7. Do Chorvatska autobusem

    Ještě levněji vyjde cesta autobusem. Například Jadranexpres nabízí jednosměrné jízdenky za 1 500 Kč, zpáteční za 2 300 Kč. Do podpalubí si můžete vzít bez příplatku dvacetikilové zavazadlo. V Chorvatsku nabízí zastavení na 71 místech, obecně však staví podle aktuálních potřeb konkrétních cestovatelů na cca pěti. Odjíždí se v pátek z Florence, zpět pak v sobotu.

    Jedna jízda s Regiojetem z Prahy do Splitu vyjde od května na 1350 korun, při včasné rezervaci. Flixbus je sice asi o stovku dražší, zato má více linek. Povoleno bez příplatku je jedno dvacetikilové a jedno příruční zavazadlo, u Regiojetu dokonce třicetikilové.

  8. Kde natankovat při cestě do Chorvatska

    Když vezmeme státy, které při cestě do Chorvatska připadají v úvahu, pak aktuálně je devadesáti pěti oktanový benzín nejlevnější v Rakousku (v průměru 1,116 euro), druhé je Česko (1,133). Naopak nejdražší je v Německu (1,344), ve Slovinsku a Chorvatsku jsou ceny prakticky shodné (1,260).

    Nafta je nejlevnější na Slovensku (1,035 eura), druhé by bylo Rakousko, poslední Německo. Obecně samozřejmě platí, že čepování na dálnici prakticky stírá rozdíly mezi jednotlivými státy.

  9. Průvodce po Chorvatsku | © Dreamstime

    Ceny v Chorvatsku 2018

    V Chorvatsku se platí kunami. Při nákupu přepočítávejte v poměru 1 ku 3,5. Jako všude se vyplatí platit co nejvíce kartou. Při výběru z bankomatu počítejte s poplatkem podle sazebníku vaší banky. Rovněž záleží, jaký typ konta máte v bance zavedený. Pokud se rozhodnete vézt si kuny z Česka, pak sledujte akce bank. Loni například Česká spořitelna nabízela směnu zdarma, naopak Komerční banka byla ke svým klientům krutá a účtovala si poplatek 2,5 procenta z ceny nákupu. V řadě bank před sezónou kuny vůbec neměli.

    Po loňském zvýšení DPH na služby jsou ceny v průměru o deset procent vyšší než v Česku, samozřejmě v letoviscích ještě podstatně více. Jídlo v restauraci tak vyjde například ve Splitu na 100 až 150 kun, ve fastfoodu kolem padesáti. Ceny piv jsou mezi 15 a 25 kunami. Kafe asi 12 kun. Litr mléka v obchodě stojí kolem pěti kun, láhev vína od třiceti kun.

  10. Ubytování v Chorvatsku

    Pokud jedete s rodinou, nevyplatí se v sezóně jet na blind. Už jsme zažili nervózní popojíždění od jednoho obsazeného kempu ke druhému. Kempovat na divoko se se může prodražit, turistika je pro Chorvaty jedním ze základních příjmů, a tak vás při dopadení čeká vysoká pokuta.

    Na internetu najdete desítky, spíše však stovky webů, které v češtině zprostředkovávají ubytování. Zajistit si můžete místo v kempu, apartmán, penzion i hotel. Využít lze samozřejmě i servery typu Airbnb či Booking.

    Například v jedné z nejbližších destinací, v Opatiji, nabízí Airbnb více než tři sta ubytování v cenách od tří set korun za noc po cca tři tisíce. My se drželi zkrátka a platili necelých sedm stovek za noc (ve dvou). Pokoj odpovídal fotografii, k pláži to bylo jen asi o devět minut dál, než jsme čekali. Nepřečetli jsme si včas, že nás čekají přátelská domácí zvířata. Nejhorší bylo i na jaře objevit parkovací místo.

    Podobné ceny jsou i na bookingu. Například v Makarské začínají na tisícovce a končí rovněž kolem tří tisíc za noc pro dva.

    Chcete-li si rezervovat kemp sami, využijte například web chorvatského sdružení kempů.

  11. Pár tipů pro skrblíky na závěr

    Pokud máte možnost, nejezděte do Chorvatska v sezóně.

    Využijte některý z naturistických kempů. Ušetříte za plavky a další části oděvu. Vyzkoušený máme například kemp vzdálený necelé tři kilometry od města Punat na jihozápadě Krku. S kapacitou 1 500 naháčů máte skoro jistou, že najdete místo pro svůj stan. Trochu dražší je FKK u Vrbosky na pobřeží Hvaru. Na ten se navíc musí trajektem, zatímco k tomu u Punty se dostanete přes daleko levnější most.

    Pokud nejste zrovna dobrodruzi, klidně jeďte s cestovkou. Sice na vás trhne hodně přes deset procent, ale zase sežene ubytování i dopravu levněji než vy. A máte to bez nervů. Zájezdy do Chorvatska se objevují na Aukru či slevomatech.

    Jezdíte-li do Chorvatska častěji, pořiďte si do auta krabičku (ENC), která vám bude odečítat mýtné automaticky. Krabička je přenosná. Sice se už na krabičce neušetří proti klasickému mýtnému, ale nemusíte stát ve frontách, které cestu velmi protahují.

    Chorvatsko je v EU. Telefon v něm můžete používat úplně za stejných podmínek jako v Česku.

    V některých městech je možné pořídit si turistickou kartu. Zkušenost máme například opět z Opatije. Je časově omezená na 24, 48 a 72 hodin. Můžete za ni volně do muzeí a poskytuje vám slevy v různých restauracích či obchodech. Konkrétně v Opatiji šlo o devět hospod se slevou od pěti do deseti procent. Ale znáte to: “Nechci slevu zadarmo.”

    Jedete-li autem, pivo si přivezte z Česka, víno si kupujte místní. Nestydíte-li si být za paštičkáře, přivezte si z domoviny i jídlo a na místě kupujte jen chléb, zeleninu a místní pamlsky. A to jsme se opět vrátili na začátek článku…


s
sene 27.05.2018 – 07:49

Nojo je to tak-co narobíme.i tak si užijeme a tak za týden vzrážíme Slovensko,Rakousko,Madarsko,Slovinsko,Chorvacko a pak domů

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás