Průvodce po Vídni: 11 věcí, které musíte vědět před cestou

Michal Pavelka
Publikováno 15. března 2019

Nejlepší návštěva Vídně byla hned ta první. Zrovna se otevřely hranice, v kapse jsme měli 180 šilinků, v batohu jedno tričko na převlečení, šišku salámu a bochník chleba. Kdybychom si už tenkrát dělali top ten zážitků, tak asi vyhrál ten šok z plných obchodů, ze stojanů s botami na ulicích či ze sex shopu.

A všude cedule: Češi, nekraďte.

Ale posuňme se o třicet let, Vídeň už není exotika, ale destinace, kam se dá dojet na pohodu na víkendový výlet.

  1. Průvodce po Vídni | © Dreamstime

    Do Vídně vlakem RegioJetu

    V tom roce 1990 jsme jeli vlakem do Brna, pak stopem do Znojma, kde jsme přespali, a ráno pokračovali stopem až do Vídně. Byli jsme pro Rakušany exoti, a tak nás za Hatěmi naložil týpek a hrdě nás dovezl až před Dóm svatého Štěpána. Ještě nám nakoupil nějaké jídlo a mapu.

    V současnosti je naším neoblíbenějším způsobem cestování vlak, konkrétně ten, který provozuje RegioJet. Například v pátek odjíždí z Prahy odpoledne v 16:20. V nejbližších termínech jsou jednosměrné jízdenky v cenách od 375 Kč do 799 Kč.

    Samozřejmě, skrblík si vezme ty nejlevnější, které jsou i nejrychleji pryč. Připraví se však o komfort jízdy. V ceně je pouze stolní voda, vagónem neprojíždí obsluha s občerstvením, nevyskytuje se v něm stewardka, ale je tam wifi a ve stojanech většinou i nějaké noviny. Když jsme jeli pracovně, dopřáli jsme si kategorii relax (625 korun). To pak je k dispozici i káva zdarma, sedačku máte sami pro sebe, před sebou stolek a k wifině je i zásuvka na elektriku.

    Na některé dny jsou i akce. Takže kdybychom jeli o den později v ne úplně praktický čas po obědě, mohli bychom si nejlevnější jízdenky koupit i za méně než dvě stě korun. Do vlaku RegioJetu se dá přistoupit v Pardubicích, Brně a Břeclavi.

    Mysleli jsme si, že jízdenky zpět budou dražší, ale opak byl pravdou. Na neděli byla akce a ty nejlevnější byly za 199 korun. Ale jen dopoledne, odpolední byly bez akce. Cesta z Prahy do Vídně s RegioJetem trvá pár minut přes čtyři hodiny.

  2. Do Vídně vlakem Českých drah

    Než jsme objevili kouzlo RegioJetu, konzervativně jsme využívali České dráhy.

    Pro účely článku jsme se podívali na jejich nabídku. Vlaky státního dopravce vyjíždějí z Prahy přímo v 16:50 nebo 18:50. Jízdenky do toho prvního jsou v termínu, který by se nám hodil, za 501 korun, do druhého jsou za 369 Kč. Smysluplný je ještě vlak, který vyjíždí v 17:50, ale ten zahrnuje přestup v Břeclavi. I s touto mírnou komplikací vyjde standardní jízdenka na 501 korun.

    Kdybychom chtěli podobné služby, jako nabízí relax RegioJetu, přišla by nás však jízdenka na 1 028 korun. V první třídě. Samozřejmě se bavíme o situaci, že nejsme student, důchodce, majitel slevové karty. Bavíme se o běžném plátci daní, který využívá vlak nepravidelně.

    Žádná sleva nebyla ani, když jsme jeli zpět. Když jsme si zakoupili rovnou zpáteční jízdenku, zaplatili jsme 1 002 korun, teda dvakrát 501 korun.

  3. Do Vídně autobusem

    Do Vídně se dá dojet i autobusem. Když půjdeme jen po ceně, pak nejlevnější jsou někteří “východní” dopravci.

    Například bulharský Arda tur vás do Vídně, při své cestě do Varny, sveze za krásných 270 korun. Z prověřených dopravců tuto trasu opět ovládá RegioJet, například pro nás ideální spoj vyjíždí v pátek v 18:00 z Florence, do Vídně mu to trvá skoro o půl hodiny déle než vlaku. Ale cena je opět pěkná – 299 korun. V ceně je obrazovka a jeden teplý nápoj. Stejná je i cena pro cestu zpět z Vídně.

    Zkrátka konkurence na této trase dělá své a do rakouského hlavního města se dostanete pohodlněji než do některých českých krajských měst.

  4. Do Vídně letecky

    Některé vyhledávače momentálně nenabízejí žádné přímé lety z Prahy. Když jsme se pokusili najít nějaké spojení s přestupem, vycházelo to nejlevněji přes Švédsko a i tak byla cena skoro dvojnásobná oproti cestě vlakem nebo autobusem. Nemluvě o tom, že by vám cesta zabrala minimálně osm hodin.

    Ale samozřejmě přímé lety jsou s Austrian Airlines, ceny zpátečních letenek začínají na 4 500 Kč. Nic pro skrblíky, takovými lety se přepravují ti, kterým letenky zaplatí zaměstnavatel a pro které je čas skutečně drahý. Let totiž trvá jen 45-50 minut.

  5. Do Vídně autem

    Nebudeme si tu hrát na ekology, samozřejmě, že jsme byli ve Vídni i autem, ale prakticky vždy jen díky tomu, že jsme cestovali někam jinam. Jednou do Slovinska, několikrát do Maďarska, anebo jsme využili vídeňské letiště k letu do Istanbulu.

    Naše Laguna na cestu do Vídně a zpět spotřebovala necelých 47 litrů nafty, což při stávajících cenách vychází na cca 1 500 korun. K tomu je potřeba připočítat rakouskou dálniční známku. Jsme teda na zhruba dvou tisících korun. Při dvou lidech vycházejí levněji cesta autobusem i vlakem. Při třech už se dá o autě uvažovat. Ale nezapomeňte, že musíte parkovat, řídit, zatímco v autobuse i vlaku můžete pracovat nebo sledovat filmy.

    Další variantou cesty po zemi je spolujízda. Na Blablacaru najdete prakticky denně někoho, kdo nabízí svezení z Prahy do Vídně. V současnosti nejnižší cena za jednu jízdu je 265 korun, standardem je 370 Kč.

    Všechny způsoby cesty jsou modelované na Prahu, pokud je někdo ze Znojma nebo Břeclavi, nebo i z Brna, naše starosti ho nechávají v klidu. Ceny má kromě letadla poloviční i nižší.

  6. Průvodce po Vídni | © Shutterstock

    Vídeňská karta

    Naši pravidelní čtenáři vědí, že nejsme příliš naklonění různým slevovým kartám, které vás nutí lítat z muzea do muzea, ale prohlédnout si jejich stránky nikdy nezaškodí, protože si uděláte malý přehled o tom, co v daném městě můžete navštívit.

    Vídeňská karta není zase až tak předražená. Prodává se ve třech variantách – na 24, 48 a 72 hodin, za 17, 25 a 29 eur. Pro rodiče malých dětí, do 15 let věku, je výhodou, že na každou kartu může cestovat jedno dítě zdarma. Koupit se dá na letišti, vlakovém nádraží a informačních centrech městské dopravy. Koupit si ji můžete i v internetovém obchodě.

    Karta se vyplatí zejména jako režijka na dopravu. Na loňském seznamu bylo sice více než dvě stě možností dalšího využití, ale většinou jde opravdu jen o slevy v řádu jednotek eur, případně desítek procent. Například, když si koupíte Classic Pass do zámku Schönbrunn zaplatíte jako dospělý 26,50 €. S červenou vídeňskou kartou o 3,80 € méně.

    Rozhodnutí necháme na vás, ale stáhněte si seznam slev.

  7. Vídeň nyní a navždy

    Vídeň je českým turistům přátelské město, kromě jedenácti jiných jazyků má informační stránky i v češtině.

    Najdete na nich nejdůležitější památky i s odkazy, mapu, akce i nabídky ubytování. Bylo by nošením dříví do lesa památky vyjmenovávat, ale už úvodní seznam naznačuje, co by Čech neměl vynechat – Vídeňské pamětihodnosti z doby císařství, Schönbrunn, Belvedere, Chrám sv. Štěpána, Prátr, secesi spojenou s Gustavem Klimtem, věž Donauturm, Hundertwasserhaus…

  8. Průvodce po Vídni | © Tupungato | Dreamstime.com

    Městská doprava ve Vídni

    Pokud se rozhodnete po Vídni jezdit hromadnou dopravou, máte na výběr různé možnosti. Samozřejmě kromě vídeňské karty, kterou jsme zmínili už výše. Jednorázová jízdenka stojí 2,40 € a většinou se dá koupit v automatech umístěných v metru nebo v trafikách. Alternativou jsou SMS jízdenky (ty se dají koupit i jako celodenní).

    Pokud cestujete tramvají, máte možnost si koupit jízdenku i v ní, ale je o dvacet centů dražší. Jednodenní jízdenka stojí osm euro, dvoudenní 14,10 € a třídenní stejně jako týdenní jsou za 17,10 €. Týdenní ale platí jen od pondělí do dalšího pondělí, do devíti hodin. Koupíte-li si ji ve čtvrtek, je tak vlastně čtyřdenní.

    Zdarma jezdí děti do šesti let, během vídeňských prázdnin a v neděli mají zdarma jízdné děti do patnácti let.

    Nikde jsme to neviděli inzerovat, ale když jsme si koupili celodenní jízdenku na internetu, stála nás ve skutečnosti jen 5,80 €.

  9. Vídeň zdarma

    Pátrali jsme, kdy jsou ve Vídni vstupy do muzeí zdarma.

    Například o historii Vídně se dá hodně zjistit v muzeu Karlsplatz. Zdarma je první neděli v měsíci. Stejné je to i v muzeu Prátru nebo v Hermes Ville v bývalé císařské honitbě. Na stránkách muzeí jsme však nezjistili, jestli tato nabídka platí i pro tento rok.

    Zdarma bývají muzea také 26. října, kdy je v Rakousku Státní svátek. Na radnici bývá volná prohlídka v pondělí, středu a pátek. I tady chce sledovat aktuální situaci, protože muzea se ve svých free nabídkách různě střídají.

    Ve Vídni jsou velmi populární free walking tour. Zpravidla zdarma je poskytují studenti. Na stránkách freetour.com si můžete zarezervovat základní prohlídku Vídně, která začíná u Albertina a vede přes Hofburg, svatoštěpánskou katedrálu do židovské čtvrti. V nabídce společnosti jsou ale i jiné možnosti: například Vídeň ve stopách Adolfa Hitlera, po alternativních hospodách, street art tour apod. Některé však nejsou zdarma.

  10. Ubytování ve Vídni

    Při posledním pobytu ve Vídni jsme moc neexperimentovali a hledali jsme cenově přijatelný hotel co nejblíže nádraží, abychom se rychle ubytovali a mohli ještě vyrazit na noční party.

    Za ty nejlevnější chtějí provozovatelé něco málo přes dva tisíce za dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji. My si nakonec 1 400 připlatili, ale měli jsme koupelnu sami pro sebe. Možná jsme ale prohloupili, protože v prvně zmíněném ubytování byla i společná kuchyňka s veškerým vybavením. Mohli jsme tak ušetřit ještě i za snídani, která v našem hotelu stála šest euro. Vše jsme nalezli přes Booking.

    Pokud jste ochotní slevit, pak na BookinguAirbnb naleznete sdílené pokoje, v nichž se dostanete i pod tisícovku za noc.

    Je to jen otázka vašeho pohodlí.

  11. Průvodce po Vídni | © Shutterstock

    Ceny ve Vídni

    Obecně je ve Vídni asi o polovinu dráž než v Praze. Chcete-li se stravovat u Turků či Arabů, dostanete se i na osm euro. Chcete-li si hrát na Vídeňáky, pak počítejte minimálně s dvaceti eury.

    Ceny v obchodech jsou přijatelnější. Za litr mléka se dostanete pod euro, nejlevnější chleba je za euro. Nepotěší točené pivo, nejlevnější stálo 3,30 €, ale většinou jsme platili čtyři éčka.


RM
Robert Magni 17.03.2019 – 10:48

Dobrý je i Flixbus,při jeho pohyblivých cenách se dá cestovat Plzen - Víden i pod 400 kč za cestu

Odpovědět

B
Bobek 17.03.2019 – 19:53

Parkovaní v garážích Park & Ride za 3,60 € na den. Jízdenka na městskou dopravu 8-Tagekarte za 40,80 € - den vychází na 5,10 €. Dny se nemusí čerpat po sobě a když jede víc lidí najednou, může se cvaknout za každého jeden den. Nejlevnější potraviny Hofer, něco jako Penny u nás. Oběd sněz co můžeš za 5 až 10 €, zejména čínské restaurace. Levněji se dá nasytit u tureckých stánků na stanicích tramvaje.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás