Průvodce po Miláně: 7 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 1. června 2018

Odpověď na otázku, proč letět do Milána, je pro skrblíky poměrně jednoduchá: dlouhodobě jsou do tohoto města na severu Itálie jedny z nejlevnějších letenek. Z Prahy, Berlína a Ostravy jsme nalezli více než čtyřicet zpátečních letů s délkou pobytu 5 – 8 dnů, za které nedáte více než tisícovku.

  1. Milán | © Dreamstime

    Co vidět v Miláně?

    I tisícovka může být pro skrblíka dost, měl by mít i další důvody, proč se do Milána vypravit. Pojďme si představit největší taháky.

    Poslední večeře

    Jde o nástěnnou malbu, které autorem je Leonardo da Vinci. Nachází se v dominikánském klášteře u kostela Santa Maria delle Grazie. Problém je její dostupnost. V sezóně nepočítejte s tím, že byste přiletěli do Milána a jen tak si stoupli do fronty.

    Garantované lístky se dají objednat po internetu do řady světových památek. Je jasné, že velkou část ceny tvoří provize. Ale máte vše bez front a s garancí. Konkrétně cestovní kanceláře do této památky seženou vstupenky od 44 euro (jen lístek) do hodně přes stovku (jako součást nějaké větší prohlídky Milána (třeba 3,5 hodiny po stopách da Vinciho vyšlo na 79 euro, v červnu).

    Katedrála Narození Panny Marie

    Duomo di Milano je impozantní stavba, kterou velikostí v Itálii předčí jen Bazilika svatého Petra ve Vatikánu. Je gotická, ale italská gotika je něco jiného než gotika česká. Tuny mramoru, délka skoro sto šedesát metrů, bohaté vitráže. V roce 1386, kdy se začala stavět, se naši slovanští předci vyháněli klacky z pískovcových hradů.

    Jednotliví věřící mají vstup zdarma, skupiny platí 5 euro za osobu. Zvlášť se platí do baptisteria (4 €) či klenotnice (2 €). Do kostela se naráz vejde 40 tisíc lidí.

    Castello Sforzesco

    Hrad z patnáctého století. Opět hezká ukázka, kde v té době byli Italové a kde my. Ale nepranýřujme se zase moc, hrad byl několikrát rekonstruován, naposledy po Druhé světové válce, kdy byl vybombardován.

    Do venkovních prostor se může zdarma, dovnitř za deset euro. Uvnitř je řada muzeí, na které by vám den nestačil, třídenní vstupenka stojí eur dvanáct. Tajná informace pro skrblíky: volný vstup je každé úterý od čtrnácti hodin, v ostatní dny hodinu před uzavřením.

  2. Co zažít v Miláně?

    Fotbal

    AC i Inter hrají na stejném stadiónu (San Siro nebo Giuseppe Meazzy – podle toho, komu fandíte). Není problém z Česka si přes různé servery koupit vstupenky za ceny od šesti stovek do dvaceti tisíc korun.

    Nedoporučujeme překupníky na místě, a když už, dejte si pozor, jestli vstupenka není platná jen s kartou Tessera del tifoso. Tu potřebujete do míst vyhrazených skalním fanouškům mužstev italské ligy. V nich je sice nejlepší atmosféra, ale vyřízení této karty je poměrně složité. Kupujte jen vstupenky s nápisem: TESSERA TIFOSO: NON NECESSARIA.

    Opera

    Znáte proslulejší operní dům než La Scalu? Pozor – není ve skále, ale na náměstí Piazza della Scala. I lístky na operu se dají koupit z Česka. Ceny však odpovídají prestiži zážitku. Nejlevnější vstupenky na květnovou AIDU se prodávaly od 240 euro. Méně výpravné kousky se dají pořídit zpravidla od 70 či 90 euro.

  3. Milán | © Dreamstime

    Letecky do Milána

    Vrátíme se k dopravě. Pro pětidenní výlet, jehož hlavním cílem je jen Milán či jeho okolí, je skutečně ideálním způsobem letadlo. Například z Ostravy letí prostředek společnosti Ryanair hodinu a půl, z Prahy Wizz Air ještě o pět minut rychleji.

    Tyto nízkonákladovky přistávají na letišti Milan Orio Al Serio, tedy ve skutečnosti u města Bergamo. Hlavní milánské letiště se jmenuje Malpensa, i ono je ve skutečnosti vzdáleno od Milána asi tolik jako Turnov od Prahy. Z Ruzyně tam létá například easy Jet, ale letenky jsou za skoro dvojnásobné ceny.

    Z letiště Bergamo se musí do Milána autobusem, jede se zhruba hodinu a tomu odpovídá i cena 5 euro. Ušetřit můžete, když si koupíte a neztratíte zpáteční jízdenku (za 9 euro). Rezervace se dá pořídit z domova přes server easyBus.com. Odpadne vám tak stres se sháněním jízdenek na místě, ale není problém si je pořídit ve stáncích v letištní hale.

    Výstupní stanicí je Milano Centrale (železniční nádraží).

  4. Ubytování v Miláně

    Dvě stanice metrem od centrálního vlakového nádraží se nachází Mio Hostel. Cena za jedno lůžko se zde pohybuje lehce nad pětistovkou. Ale je to klasický hostel, takže nikdy nevíte, kdo bude na pokoji s vámi, teda pokud si nezaplatíte všechny postele.

    Výhodou je, že v ceně pokoje je i snídaně. Opravdu dobrý tip pro větší skupiny. Cestujete-li ve dvou a chcete-li více soukromí, budete muset sáhnout do kapsy hlouběji. Běžné pokoje se dvěma lůžky vyjdou kolem trojnásobku. V centru běžně i tři tisíce korun.

    V Miláně se nám daleko více osvědčilo dát na Airbnb. Krásný stometrový byt stál na noc 1 800 korun, ale v nabídce je i řada pokojů, v nichž se dva lidé vyspí pod tisícovku. Italové se v této lokalitě snaží trochu přivydělat.

  5. Milán | © Dreamstime

    Milánská karta

    Jako řada jiných italských měst, nabízí i Milán svou slevovou kartu. MilanoCard funguje nejen jako lítačka, ale i jako slevenka pro vstup do několika stovek muzeí, výstavních síní apod. Do systému jsou zapojeny i restaurace. Na MilanoCard dostanete slevu i v některých dalších městech, například v Římě. Jednodenní základní stojí osm euro a vyplatí se už při více než pěti jízdách metrem. Skutečně záleží na tom, co vše chcete navštívit. Kvůli jednomu muzeu se nevyplatí karta s přívlastkem max za 79 euro.

    Základní jízdné je v Milánu 1,50 euro a celý Milán je jednou zónou, ale pozor metro jezdí i za město. Základní jízdenka platí i v tramvajích či autobusech (90 minut).

    Jednodenní jízdenka stojí rozumných 4,50, dvoudenní 8,25. Dá se koupit i balíček deseti jízdenek za 13,80.

  6. Ceny v Miláně

    Kromě dopravy, zábavy a ubytování musí turista i jíst. Samozřejmě nejlevněji vyjde si jídlo připravovat sám, na to je potřeba myslet už při zajišťování ubytování. Sledujte, zdali součástí pokoje na Airbnb nebo hostelu je i kuchyňka. Když si rezervujete ubytování například přes booking, nepřehlédněte, zda je součástí ceny i snídaně. Pokud není, vězte, že její přikoupení může stát i několik stovek (taky pět set korun pro dva lidi, a to byste nechtěli).

    Ceny potravin v obchodech se dramaticky neliší od cen u nás. Chléb se dá sehnat i za euro, mléko i pod devadesát centů, kilo banánu za euro dvacet, samozřejmě trochu dráž vyjde plechovka piva – v průměru přes euro. Italové však raději víno, to vyjde podle kvality cca na 6 euro.

    Horší je to s jezením v restauracích. Jídlo ve skromnější restauraci neseženete pod deset euro, v dražší vás večeře může stát i šestinásobek. Jít v Itálii do mekáče či podobného fastfoodu je trochu hřích, ale když opravdu musíte šetřit, není zbytí, tam se můžete nasytit i do deseti euro. Pivo k večeři vyjde asi na pět euro, našinec by se měl opět spíše orientovat na víno. V Itálii nezapomeňte na kafíčko, běžně se dá sehnat za cenu lehce nad euro.

  7. Milán | © Dreamstime

    Pár tipů na závěr

    Využijte Bergamské letiště jako tranzitní. Nízkonákladové společnosti z něj létají do řady dalších zajímavých destinací, kam se přímo z Prahy nedostaneme. Při přestupu se dá přejet přímo do odletové haly, i tak si na přestup rezervujte více než hodinu.

    Přestože jsou letiště Bergamo a Malpensa od sebe poměrně vzdálené, jsou frajeři, kteří stihli přistát na jednom a odletět z druhého za dvě hodiny, ale my to nedoporučujeme.

    Za návštěvu stojí i samotné městečko Bergamo. Z letiště do něj jezdí autobusová linka 1A každých dvacet minut. Podle některých je Bergamo lepší než věhlasný Milán. Oceníte zejména staré město (Ciita Vecchia) či výhledy na Alpy. Osmnáct kilometrů od Bergama leží vesnička Crespi d’Adda, která je od poloviny devadesátých let zařazena v seznamu UNESCO. Jedná se o tzv. firemní město. Takový italský Zlín.

    Letiště v Bergamu můžete využít i k dalším výletům, například k jezeru di Garda. Autobusem (třeba i Flixbus) to trvá něco přes hodinu a cena se pohybuje kolem naší stovky. O trochu dražší je cesta vlakem – musíte do centra Bergama a pak ještě přestoupit v městečku Rovato. Cesta z centra Bergama trvá asi hodinu a půl, spoje na sebe slušně navazují. Vystoupíte v městečku Peschiera del Garda.

    V Bergamu je řada zařízení B&B, dva lidi se snídaní za 18 našich stovek. Uvažujte, zdali raději nebydlet zde a do Milána si jen udělat výlet.
    A když už uvažujete o jezeru di Garda, proč si nezajet rovnou do Verony? Flixbus na některé termíny a hodiny nabízí jízdenky od 199 korun. Stačí mrknout na jejich web. Jedna ze zastávek je přímo u terminálu letiště Malpenza. Jo, Verona, to je to městečko spojené s Romeem a Julií. Otázkou je, jestli skrblíci jezdí takovou dálku kvůli jednomu balkónu. Obzvlášť, když za pohled na balkón se už tři roky platí dvě a půl eura.

    A závěrečná informace: ve skutečnosti se do Milána jezdí kvůli módě. Prada, Miu Miu, Dolce & Gabbana, Armani, Versace, Gucci, Moschino, Trussardi. Nechte platební kartu v hotelovém pokoji, oblékněte si ponožky do sandál a vydejte se do Galerie Viktora Emanuela II. To je pravý Milán.


Tomáš Čurda 03.06.2018 – 09:28

Dobrý den, velmi krásně a podrobně rozepsáno, pro neznalého turistu ideální návod. Ne všichni cestují s cestovními kancelářemi mezi ně patřím i já. Články jsou od vás velmi poučné, chválím a děkuji za výborně odvedenou práci.:-)

Odpovědět

P
Petra 03.06.2018 – 13:30

Vstup do Duomo a terasu výtahem 16 EUR, pěšky 12 EUR.

Odpovědět

V
Vladimir 03.06.2018 – 20:20

Zajimavy clanek. Nenapsali byste prosim i neco o Palma de Mallorca... Dekuji

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás