33 tipů, jak ušetřit v Norsku. Protože jedno pivo je dražší než zpáteční letenka do Osla

Petr Novák
Publikováno 30. září 2017

Norsko patří mezi nejkrásnější země světa. Bohužel taky mezi nejdražší.

Vyšší životní náklady než v Norsku jsou podle webu Numbeo jen na Bermudách, na Islandu a ve Švýcarsku. Týdenní cesta do Osla vyjde včetně dopravy, ubytování, stravy nebo vstupného podle letošního Skrbloprůvodce na 16 217 Kč. Týden v Lisabonu vyjde pro srovnání na 10 444 Kč a týden v Maroku dokonce jen na 8 906 Kč.

Do Norska jsme zaletěli a během několika dní projeli z Bergenu až do Osla. Přivezli jsme pro vás 33 tipů, které vám pomohou ušetřit.

Do Norska za 400 Kč, z letiště do centra za 1 160 Kč

Z Prahy do Osla, Bergenu a sezónně do Stavangeru létá nejlevněji low-cost Norwegian. Zpáteční letenku lze v akci koupit za méně než 2 000 Kč, běžně zhruba o tisícikorunu dráž.

Levnější jsou zásluhou Ryanairu a Wizzairu letenky z polského příhraničí. Do stejných destinací lze letět již za 400-700 korun. V případě Osla to má drobný háček.

Zatímco Norwegian létá na hlavní Gardermoen, Wizz Air a Ryanair využívají hůře dostupné letiště Torp Sandefjord. Zpáteční jízdenka z letiště do centra stojí jako dvě akční letenky z Polska do Norska a zpět.

Jak ušetřit v Norsku

  • Neskočte na lep v podobě levné letenky. Při porovnání nabídek vždy zohledňujte dohromady cenu letenku a dopravy do centra.
  • V Bergenu se do centra pohodlně dopravíte tramvají za 37 NOK (asi 102 Kč). Jízdenky se prodávají v automatu před terminálem.
  • Na letiště Oslo Gardermoen jezdí nejlevněji vlaky NSB za 92 NOK (254 Kč). Jízdenku lze využívat v celé síti hromadné dopravy hodinu od označení. Dražší vlaky Flytoget jezdí také z hlavního vlakového nádraží, cena jednosměrného lístku je 180-200 NOK (500-555 Kč). Expresní autobusy Flybussen jezdí na letiště za 190 NOK. V noci a v časně ranních hodinách je v Oslu problém s dopravou MHD na nádraží, neboť metro nejezdí.
  • Ve skupině čtyř lidí se vyplatí Uber, 46 km dlouhá cesta z centra na letiště Gardermoen nás v sobotu brzy ráno vyšla na 597,35 NOK (1 650 Kč). Aplikace cenu jízdy předem odhadla na 620-800 NOK, při cestě z předměstí je třeba počítat s horší dostupností řidičů.
  • Zpáteční jízdenka na autobus Torpekspressen z letiště Sandefjord (Torp) do centra stojí 420 NOK (1 160 Kč). Studenti a držitelé ISICu platí 340 NOK (940 Kč), jedna cesta taxíkem vyjde asi na 800 NOK (2 210 Kč). Často se vyplatí koupit dražší letenku na lépe a levněji dostupné letiště Gardermoen.

Placení v Norsku: Spolehněte se na platební kartu

Bankovky s unikátním designem jsou sice krásné, ale pokud nechcete, vůbec s nimi nepřijdete do styku. V Norsku spíše nebude možné platit v hotovosti, než že by nebylo možné platit kartou.

Jediné místo, kde jsem nemohl zaplatit kartou, byl automat na kafe v malé vesničce Geilo. Naopak kartou bylo možné platit jízdenky MHD, na rybích trzích i vstupné na toaletu na oselském nádraží. Dokonce jsme narazili na zařízení restauračního typu, kde nepřijímali hotovost.

Jak ušetřit v Norsku

  • Norské koruny se označují zkratkou kr., používá se také kód měny NOK. 1 norská koruna zhruba odpovídá 2,90 Kč (září 2017), přičemž ještě v květnu 2013 to bylo kolem 3,50 Kč.
  • Peníze v Česku nesměňujte, bez obav plaťte kartou.
  • Bezkontaktních terminálů bylo v Norsku překvapivě výrazně méně než u nás. Na NFC platby přes mobilní telefon nespoléhejte.

Řízení auta v Norsku

V Norsku jsem odřídil 550 km. Za celou dobu jsem napočítal dvě díry v silnici a čtyři omezení provozu v důsledku rekonstrukce. Přes den se vesměs staví s částečnou uzavírkou, v noci se silnice uzavře a buduje se naplno.

Vzhledem k povaze terénu je velká část komunikací vedena tunely, projeli jsme dokonce na unikátní kruhový objezd uvnitř tunelu. Za zmínku stojí silnice Riksvei 7 spojující Bergen s Oslem, vedena je fotogenickou krajinou s fjordy.

Místní řidiči jsou ohleduplnější než Češi, trpělivě se zařadí do vláčku a nepředjíždí, když to není bezpečné. Maximální rychlost mimo město je většinou 80 km/h, v některých úsecích ji značky upravují na 90-110 km/h. Ve městech se jezdí 30-40 km/h, běžné jsou automatické radary měřící rychlost. Čekám drahý suvenýr.

Norsko je zemí elektromobilů. Celých 42 % (červenec 2017) nově prodaných aut jezdí na elektrický pohon, dominuje jim Tesla. Elektromobil lze poznat podle poznávací značky začínající na E, nabíječky jsou běžnou součástí každé benzínky. Za popularitou aut na elektřinu stojí dotace. Asi 98 % elektřiny spotřebované v Norsku pochází z vodních elektráren a vláda dotacemi podporuje “stejně zelené” elektromobily. Vozy jsou osvobozeny od prodejní daně, registrace auta je zdarma a majitelé nemusejí platit poplatky za parkování. Dotace jsou paradoxně poskytovány z prostředků získaných prodejem plynu a nafty.

Jak ušetřit v Norsku

  • Za vybrané dálnice, silnice, tunely a mosty se v Norsku platí mýtné. Zpoplatněn je také vjezd do některých měst. Cenu ovlivňuje typ automobilu (osobní vs. obytný) i denní doba. Vozy z půjčovny bývají vybaveny elektronickou čtečkou AutoPASS, zúčtování proběhne automaticky a je dodatečně přičteno k půjčovnému.
  • Mýtné v Norsku se obvykle pohybuje v rozmezí 10-20 NOK (za užití dálnice), resp. 20-150 NOK (za průjezd tunelu). Některé půjčovny si za užití AutoPASS účtují jednorázový poplatek 300 NOK. Včas si přečtěte podmínky pronájmu.
  • Litr benzínu stojí v Norsku kolem 14,80 NOK (asi 41 Kč), za litr nafty zaplatíte asi 14,60 NOK (přibližně 40,40 Kč). Mezi jednotlivými benzinkami je rozdíl až dvě norské koruny na litru, což při plné nádrži znamená rozdíl 220 Kč.
  • S trajekty v Norsku se setkáte zejména při zdolávání fjordů, nalodit se můžete bez předchozí rezervace. Cenu výrazně ovlivňuje délka plavby a typ vozidla. Například za 20minutovou plavbu z Tørvikbygdu do Jondalu jsme platili 102 NOK (asi 282 Kč) za osobní auto s řidičem a 38 NOK (kolem 105 Kč) za každého dalšího člena posádky. Poplatek za trajekt se platí hotově, nebo kartou při nalodění. Doporučuji si včas zkontrolovat plavební řád, nám trajekt odplul před očima a museli jsme čekat 40 minut. U delších plaveb si lístek kupte předem přes internet.

Ceny v Norsku

Norsko je zásluhou bohatých nalezišť ropy a plynu jedna z nejbohatších zemí světa z hlediska HDP na jednoho obyvatele. Ceny potravin tak jsou na české poměry velmi vysoké.

Částky na cenovkách nepřepočítávejte na české koruny a neporovnávejte je s cenami u nás.

Jak ušetřit v Norsku

  • Na supermarket narazíte i v menším městě, největší zastoupení mají řetězce 7-Eleven, Coop, Kiwi, Meny, Rema 1000 a Spar. Lidl se neprosadil vinou různých regulací a specifického místního trhu. Norové si raději připlatí a podpoří místní firmu.
  • Otevírací doba je prakticky uvedena velkým písmem vedle názvu obchodu. I prodejny na malém městě mívají otevřeno od 7-9 do 22-23 hodin, ale vždy v neděli je zavřeno.
  • Nejlevnější 1,5litrová lahev vody se platí 6 NOK (kolem 17 Kč), navoněná (avšak neslazená) voda stojí zhruba 20 NOK (asi 55 Kč). Plastové lahve jsou zálohované, pít můžete také kvalitní vodu z vodovodu. Za litr mléka v supermarketu zaplatíte 15-20 NOK (40-55 Kč), nejlevnější chleba je za 7 NOK (19 Kč), drobné pečivo se prodává po 10 NOK (28 Kč), nebo výhodně tři kusy za 25 NOK (odpovídá 69 Kč).
  • Espresso z automatu se na všech benzinkách prodává za 25 NOK (tedy 69 Kč), stejnou cenu zaplatíte za nejlevnější hot dog u stánku. Houska s čerstvým lososem na rybím trhu v Bergenu stála 50 NOK (asi 138 Kč).
  • Jídlo v levnější restauraci stojí 100-140 NOK (275-385 Kč), pizza 170-200 NOK (v přepočtu 470-550 Kč). Za rybu nebo steak v běžné restauraci zaplatíte 350-400 NOK (960-1 100 Kč).
  • Cena piva v Norsku, to je kapitola sama pro sebe. V levné hospodě pivo stojí nejméně 70 korun, v běžném baru 90-110 korun a v minipivovaru až 200 korun. Norských korun. Takže krát 2,89. Nealkoholické pivo lze koupit za zlomek ceny. Příčina? Norsko se vysokým zdaněním alkoholu snaží zamezit “nadměrné konzumaci”. Zpáteční low-cost letenku z Osla do levné východní Evropy tak lze fakticky sehnat levněji než jedno páteční pivo v baru.
  • Norsko je jednou z mála zemí, kde se při omezeném rozpočtu vyplatí dokoupit odbavené zavazadlo (u Norwegianu 12 € za jeden let) a část potravin si dovézt.

Cirkus Trolltunga – skalní převis poblíž Bergenu

Ještě před sedmi lety k němu přišlo v průměru 800 lidí ročně, v roce 2017 jich má být 100 000. Skalní převis Trolltunga je hitem posledních let a místní samospráva jde turistům na ruku.

Část trati historické lanovky Mågelibanen z roku 1911 musela ustoupit nové silnici, která turistům zkrátí výšlap o 8 kilometrů. Zhruba v polovině 14 km dlouhé trasy na Trolltungu má výrůst chata pro 200 strhaných výletníků. Pak už bude chybět jen McDonald’s.

Výšlap z dolního parkoviště až na Trolltungu zabere zhruba 5 hodin včetně přestávek, cesta dolů je asi o dvě hodiny kratší. Během jedné cesty zdoláte převýšení 750 metrů a více než kde jinde zde platí rčení “cesta je cíl”. Potkáte na vodopády, horská jezírka a potůčky, půjdete po dřevěných chodnících i cestách ve skále.

Zabalte si dostatek jídla a tekutin, pevnou obuv, pláštěnku a extra vrstvu teplého oblečení. Počasí ve vyšších polohách je proměnlivé. Některá místa překrývá i v srpnu vrstva sněhu.

Jak ušetřit v Norsku

  • Výchozím bodem při cestě na Trolltungu je parkoviště Skjeggedal poblíž vesničky Tyssedal. Za den parkování v níže položeném parkovišti se platí 300 NOK, ve výše položeném 500 NOK. Výše položené parkoviště ušetří 2× 4 km chůze do/z prudkého kopce, po naplnění 50 auty se uzavírá.
  • Trek na Trolltungu doporučuji zahájit nejpozději v 7:30, vyhnete se davům. Ubytovat se můžete přes Airbnb v zmíněném Tyssedalu (cesta autem zabere 15 minut), nebo v menším městečku Odda (20 minut).
  • Hlavní sezóna výšlapu na Trolltungu je od 15. června do 15. září. Od 4. března do 14. června a od 16. září do 15. října se doporučuje chodit pouze s průvodcem. Po zbytek roku se výšlap na Trolltungu nedoporučuje.
  • Trolltunga není zdaleka tak opuštěná, na fotku se čeká až 30 minut. Fronta je ukrytá před vstupem na převis, na místo se leze po kovovém žebříku.

Co vidět a navštívit v Oslu

Pro pobyt v Oslu si doporučuji vyhradit alespoň dva dny. Plánujete-li důkladnou prohlídku muzeí, zdržte se raději tři až čtyři dny.

Centrum Osla je poměrně kompaktní. Při volbě ubytování berte v potaz cenu jízdenek i čas potřebný k cestě do centra, kde se nachází většina zajímavých památek.

Jak ušetřit v Norsku

  • V Oslu jezdí metro, tramvaje, autobusy a lodě. Obyčejná jízdenka na MHD platná hodinu od označení se v automatu prodává za 33 NOK (tedy 91 Kč), týdenní jízdenka stojí 240 NOK (asi 663 Kč). Hromadnou dopravu upotřebíte, pokud zvolíte ubytování mimo centrum. Taxíky jsou velmi drahé, doporučuji se jim vyhnout.
  • Po centru Osla se můžete pohodlně pohybovat na sdílených kolech Bysykkel. Napříč Oslem jsou rozesety stojany s obstojnými koly s přehazovačkou, držákem na mapu či telefon a snadno nastavitelným sedlem. Vypůjčené kolo je nutné vrátit do 45 minut do libovolného stojanu ve městě. Obratem si lze vzít jiné. Platí se 49 NOK za 24 hodin, nebo 99 NOK za 3 dny, jediný další poplatek je za překročení 45minutového limitu. Pronájem je provázaný s telefonním číslem a platební kartou. Konkrétní kolo si nelze vybrat, systém ho přidělí sám. Některá kola hůře brzdí, ale není problém bicykl ihned odevzdat a zkusit štěstí znovu.
  • Nejvíce mě ohromilo muzeum polárních expedic Fram. Dospělý platí za vstup 100 NOK, kombinovaná vstupenka s Námořním muzeem se prodává za 180 NOK. Muzeum je pojmenováno po lodi Fram, kterou se badatelé Roald Amundsen, Otto Sverdrup a Fridtjof Nansen vydávali objevovat Arktidu a Antarktidu. Loď je vystavena přímo v muzeu a včetně interiérů je přístupná veřejnosti. Prohlídka zabere nejméně dvě hodiny.
  • Dominantou města je budova opery v Oslu. Otevřena byla v dubnu 2008 a svým vzezřením mi připomíná operu v Sydney. Obě leží na nábřeží, vynikají svou architekturou a ze snadno přístupné střechy nabízejí krásný výhled na okolí.
  • Oslo Pass nabízí bezplatnou MHD, vstupné do více než 30 muzeí zdarma a slevy do dalších atrakcí, restaurací nebo obchodů. Dospělý zaplatí za 24hodinovou variantu 395 NOK (1 090 Kč), dvoudenní Oslo Pass se prodává za 595 NOK (1 645 Kč) a třídenní za 745 NOK (asi 2 060 Kč). Před koupí kartičky si pečlivě spočítejte, zdali se vám spíše nevyplatí hradit jednotlivé vstupné.

Další tipy, jak ušetřit v Norsku

  • Do Norska doporučuji vycestovat ve čtyřčlenné skupině. Optimálně tak rozložíte náklady na ubytování, pronájem auta nebo pohonné hmoty.
  • Anglicky se domluvíte vždy a všude. Potkal jsem jen dva lidi, u kterých jsem s angličtinou narazil: Starší prodavačka v obchodě ve vesničce Geilo a korejský řidič Uberu v Oslu. Seriály i filmy běží v televizi v původním znění s titulky. Norové tak jsou s angličtinou v denním kontaktu a mají ji na perfektní úrovni.
  • Ubytování v Norsku si doporučuji zajistit i s ohledem na sdílení nákladů přes Airbnb. Za celý dům pro čtyři lidi v Bergenu i v Oslu zaplatíte již 2 000 Kč za noc. Byt si rezervujte s předstihem až několika měsíců. S ubývajícím časem se výrazně snižuje nabídka a současně roste cena až ke 4 000 Kč za nemovitost a jedinou noc. Registrujte se a získejte slevu 700 Kč na první pobyt.
  • Při cestách do přírody si sbalte stan, spacák a kempujte ve volné krajině. Stanovat můžete prakticky kdekoliv, stačí dodržet minimální vzdálenost 150 metrů od nejbližšího obydlí.
  • V Norsku telefonujete, posíláte zprávy a čerpáte mobilní internet, jako byste byli v České republice. Využít tak můžete třeba navigaci prostřednictvím aplikace Google Mapy.
  • ISIC nebo jiná studentská kartička dokáže zlevnit jízdenky, vstupné, jídlo ve fast-foodu i oblečení v obchodech. Třeba vstupenka do musea Fram je s ISIC levnější o 60 %.

Máte jiné zkušenosti nebo znáte jiné triky, jak ušetřit v Norsku? Psát můžete do komentářů pod článkem.

Jak ušetřit v Norsku


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás