Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 Kč

Hana Volencová
Publikováno 29. července 2023

Stále vybíráte destinaci pro svou srpnovou dovolenou a příznivá cena by byla vítaným bonusem? Nemáte auto a neradi létáte? Toužíte po mořském vzduchu a relaxaci na pláži, ale stávající vedra a sucha ve Středomoří vás nelákají?

Jestli se vás alespoň jedna z otázek týká, zvažte návštěvu některého z polských přímořských letovisek. Až do konce prázdnin se k Baltskému moři snadno dopravíte přímými vlaky, srpen je pro pobyt u Baltu ideálním měsícem a velmi slušné ubytování nedaleko kouzelných písečných pláží tu navíc stále seženete už od 10 000 Kč za dvě osoby a týden.

  1. Vlakem k Baltskému moři

    Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 KčV období od pátku 23. června do neděle 3. září 2023 spojují Českou republiku a polská letoviska na pobřeží Baltského moře přímé vlaky Českých drah. Jízdenky je možné zakoupit v e-shopu ČD a v mezinárodních pokladnách.

    Cena za zpáteční jízdenku je pohyblivá, bude se lišit podle termínu, typu vozu a samozřejmě podle cílové destinace. Například do Kolobřehu a zpět ji můžete pořídit již za 1 162 Kč na osobu. Obecně lze říct, že čím dříve si jízdenky koupíte, tím lepší bude cena. Výhodněji je také pořídíte na pondělí až čtvrtek.

    Vlak, který je příznačně nazvaný Pirat, vyjíždí každý večer v 21:18 z Bohumína a následujícího rána přijíždí v 8:16 do Kolobřehu. Vracíte-li se do České republiky, nasednete v Kolobřehu do vláčku ve 20:21 a druhý den v 7:08 se probudíte zpět v Bohumíně. V tomto spoji lze cestovat v klasických oddílech 1. a 2. třídy.

    Další možnost představuje vlak Wydmy, jehož první část míří na poloostrov Hel a druhá do letoviska Łeba. Ať už se vydáváte jedním nebo druhým směrem, nastoupíte v Bohumíně v 19:14. Ve městě Hel na Helské kose končí vlak svou jízdu v 7:37, předtím však zastavuje i ve městech Gdaňsk, Sopoty, Gdyně a Puck nebo v dalších letoviscích na Helské kose, jako jsou Władysławowo, Chałupy, Kuznica, Jastarnia či Jurata. Druhá část vlaku Wydmy míří do Łeby, kam se dostane v 7:34. Zpátky odjíždí vlak z Helu v 19:00, z Łeby už v 18:20. Bohumín vás potom přivítá druhý den v 7:43. Tento spoj nabízí místa v oddílech 1. a 2. třídy a v lůžkových vozech polských železnic PKP Intercity.

    K cestě na Balt ovšem můžete využít i EuroCity Sobieski, který míří z Vídně do tzv. Trojměstí, tedy do měst Gdaňsk, Sopoty a Gdyně, a na našem území přitom zastavuje v Břeclavi, Hodoníně, Starém Městě u Uherského Hradiště, Otrokovicích, Přerově, Hranicích na Moravě, Ostravě i v Bohumíně. Nejde ovšem o noční vlak, naopak vyjíždí brzy ráno, a na cestě tak strávíte většinu dne.

  2. Dovolená u Baltu: Počasí, teplota moře a pláže

    Baltské moře se přece jen nachází poněkud severněji než moře Středozemní, k němuž našinci míří nejčastěji. Proto je potřeba připravit se na to, že poloze letovisek odpovídají i teploty a podnebí. Milovníky horkých dní to tu asi neoslní, ale každého, kdo zbožňuje moře, odpočinek na pláži a přímořskou atmosféru, avšak zároveň nemusí úmorná vedra panující v létě na jihu Evropy, by dovolená na Baltu mohla nadchnout.

    Kdy jet k Baltskému moři

    K Baltu je nejlepší vyrazit v srpnu. Teploty vzduchu jsou sice po oba prázdninové měsíce velmi podobné, červenec je však deštivější a větrnější. Průměrná denní maxima dosahují v červenci a srpnu 22 až 24 °C, za horkých dní může být odpoledne ovšem až 32 °C. Pyžamo si vezměte teplejší, v noci bývá průměrně 13 °C a teplota může klesnout i k 7 °C.

    Na aktuální počasí ve vybrané destinaci i na dlouhodobější výhled a statistiky se můžete podívat na webu Meteoblue.com.

    Teplota Baltského moře

    Také moře bude v srpnu o stupínek teplejší než v červenci. Průměrně počítejte s teplotami vody mezi 19 a 21 °C.

    Pláže jsou ve většině letovisek opravdu čisté a tvoří je převážně jemný písek. Vstup do moře se svažuje obvykle velmi zvolna. Na některých místech je pouze třeba dávat si pozor na občasný výskyt medúz, které se k pobřeží dostanou s mořskými proudy.

    Na vývoj teploty moře v jednotlivých destinací se můžete podívat na webu SeaTemperature.org.

  3. Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 Kč

    Dovolená Kolobřeh

    Kolobřeh (Kołobrzeg) je lázeňské město, které má za sebou pohnutou historii. V minulosti bylo dobýváno ruskými vojáky i obléháno Napoleonem. Za první světové války se lázeňská zařízení využívala jako lazarety pro zraněné vojáky, na konci druhé světové války bylo město dokonce z převážné části zničeno.

    Pláže v Kolobřehu

    Přímo u místního mola, které přináší malebný výhled na město a moře, najdete Centrální pláž, která je tvořená jemným pískem a má pozvolný vstup do moře. Můžete si tu pronajmout speciální plážové koše, které chrání před větrem. Hned nad pláží najdete obchůdky, restaurace a stánky s občerstvením.

    V Kolobřehu můžete perfektně relaxovat i na Západní pláži, kde jsou obzvláště kouzelné západy slunce. Jde o velmi dlouhou písečnou pláž s občerstvením i toaletami, která nebývá tolik plná jako Centrální pláž. Myslí se tu rovněž na lidi na vozíčku, rampa i výtah umožní, že se k moři snadno dostanou. Směrem na západ pak pláž přechází v úsek, kde je povolené i koupání se psy.

    Nejlépe hodnocená je však od centra města poněkud vzdálenější pláž Grzybowo s jemným bílým pískem. Nabízí pozvolný vstup do moře, je dlouhá, široká, velmi čistá, má převlékací kabinky a pronájem lehátek a plážových košů je návštěvníkům též k dispozici.

    Pokud vás zradí počasí, můžete využít Basen Milenium, menší aquapark s bazény, tobogány, vířivkami i saunou.

    Výlety a zajímavosti v Kolobřehu

    Mezi hlavní atrakce města patří kromě placeného vyhlídkového mola i funkční maják z červených neomítaných cihel, který byl postaven v 18. století na místě bývalé pevnosti. V letních měsících je za poplatek zpřístupněný veřejnosti, nachází se v něm mineralogické muzeum a po výstupu na plošinu umístěnou hned pod lucernou se otevírá překrásný panoramatický výhled na celé město i moře.

    Od majáku je to kousek do přístavu, kde se můžete povozit na vyhlídkovém kole nebo si domluvit vyjížďku na některé z místních lodí. Pokud cestujete s dětmi, určitě využijte plavbu pirátskou lodí.

    Ve městě můžete navštívit také muzeum voskových figurín, malé oceanárium, pro děti je skvělou atrakcí zábavní pak Ukryta kraina. Nejzajímavější je ovšem asi námořní skanzen, v němž je umožněno prohlédnout si protiponorkovou loď z období studené války, dostanete se na palubu i do strojovny. Jste-li fanoušky vojenské techniky, zaujme vás i muzeum polské armády.

    Ubytování v Kolobřehu

    Vynikající poměr kvality a ceny nabízí v Kolobřehu Villa Kurort, která si na Bookingu vysloužila celkovou známku 9,2/10 ze 135 hodnocení. Nachází se jen 650 m od Západní pláže a asi 1,3 km od vlakového nádraží. Ve vile jsou k dispozici jak dvoulůžkové a třílůžkové pokoje, tak i apartmány s vlastní kuchyňkou, k přípravě pokrmů lze rovněž využít dobře vybavenou sdílenou kuchyň. Pokoje mají vlastní koupelnu i balkon s posezením.

  4. Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 Kč

    Dovolená Hel

    Helský poloostrov je vlastně písečná kosa, tedy úzký a protáhlý písčitý výběžek pevniny do moře. Ještě před dvěma až třemi stovkami let byste tu místo poloostrova našli řetězec ostrovů. V minulosti měla Helská kosa silný strategický význam, chránila totiž trojměstí Gdaňsk – Gdyně – Sopoty. Město Hel leží na špici této kosy, tedy asi 33 km od hlavního pobřeží. Kvůli erozi se muselo v 15. století přesunout cca o 1,5 km.

    Pláže v Helu

    Překrásné pláže v Helu najdete přímo na cípu Helské kosy. Jemný písek, čisté moře s pozvolným vstupem a také lámající se vlny tu tvoří neopakovatelnou atmosféru. K dispozici máte bar, toalety i pronájem lehátek. Toto místo je však vzhledem ke své poloze turistickou atrakcí, a tak tu může být hlavně v sezóně poměrně rušno.

    Toužíte-li po větším klidu a nepotřebujete velké zázemí, navštivte nedalekou pláž 66, která je široká a klidná. Podmínky jsou zde navíc ideální pro začínající kitesurfaře.

    Výlety a zajímavosti na Helu

    I v Helu stojí stále funkční maják, který je přes léto zpřístupněný veřejnosti jako rozhledna. Návštěva není vhodná pro úplně malé děti, neboť závěrečnou část výstupu musíte zdolat po žebříku.

    Ve městě i jeho okolí naleznete mnoho vojenských historických objektů. Hel byl především za druhé světové války vzhledem ke své poloze vojensky velmi významný. Během německé invaze dokázala polská armáda v těchto místech dlouho odolávat, stejně tak se tu až do úplného konce války dokázaly bránit obklíčené německé jednotky. Kriegsmarine měla v Helu základnu, kde se trénovaly posádky ponorek. Pokud se zajímáte o válečnou historii, potěší vás opravdu kvalitní Muzeum obrany pobřeží.

    S dětmi určitě navštivte tulení rezervaci s akváriem a výstavami zvanou Fokárium, kde můžete sledovat i krmení tuleňů. Roztomilá zvířata se s vámi ráda podělí o nejeden zábavný kousek.

    Ubytování v Helu

    Jen asi 180 m od vlakového nádraží a 500 m od centra města se můžete ubytovat v Kantal Apartamenty Hel, které získaly na Bookingu celkovou známku 8,7/10 ze 176 hodnocení. Apartmány a studia se nacházejí jen 200 m od pláže Miejska a mají vlastní koupelnu, vybavenou kuchyňku i balkon. U budovy lze také zdarma zaparkovat.

  5. Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 Kč

    Dovolená Łeba

    Łeba je přístavní město na stejnojmenné řece, která zde ústí do moře, leží také mezi dvěma jezery Łebsko a Sarbsko. V hlavní sezoně městečko ožívá turistickým ruchem, mimo letní měsíce se však ulice vyprázdní. Jen asi 5 km od města se začíná rozkládat Sloviňský národní park, který je od roku 1977 zařazený na seznam UNESCO.

    Pláže v Łebě

    V Łebě jsou dvě velké pláže, pláž Łebapláž Západní Łeba, které jsou od sebe oddělené řekou. Obě jsou písečné, velmi čisté s příjemně pozvolným vstupem do moře. K dispozici je občerstvení i půjčovna lehátek. Prostoru je tu spoustu, především Západní pláž nebývá ani v sezóně příliš obsazená. Místa pro pejskaře i nudisty jsou vymezená.

    Výlety a zajímavosti v Łebě

    Největším lákadlem je bezpochyby Sloviňský národní park, který je významný díky své fauně, flóře a především pohyblivým písečným dunám. Můžete v něm však navštívit i muzeum odpaliště raket, které se nachází v Rąbce. V těchto místech Němci za 2. světové války vyvíjeli, testovali a odpalovali mimo jiné i balistické rakety.

    Přímo ve městě je muzeum voskových figurín, děti potěší zábavní park Funlandia s nafukovacími atrakcemi nebo Discovery Park. Pro celou rodinu je potom určený Łeba Park, kde na vás čekají modely dinosaurů v životní velikosti, minizoo, 3D kino a řada dalších atrakcí. Dobře vás zabaví i návštěva interaktivního muzea Illuzeum, které je věnované optickým iluzím. V Łebě najdete také velký přírodní labyrint, v němž se v létě každý pátek koná Noc strachu určená jen pro ty největší odvážlivce.

    Ubytování v Łebě

    Jen asi 500 m od vlakového nádraží se nachází Dom Wypoczynkowy Admirał, který nabízí senzační poměr kvality a ceny. Na Bookingu ho hosté ocenili celkovou známkou 9,6/10 ze 149 hodnocení. Najdete v něm jak dvoulůžkové a třílůžkové pokoje, tak i rodinné pokoje, studia a apartmány pro větší skupiny. Všechny ubytovací jednotky mají vlastní koupelnu, některé i balkon a kuchyňku. Pláž se nachází asi 750 m od budovy. Parkování je možné zdarma.

  6. Dovolená v Polsku 2023: Vlakem k Baltu a zpět již od 1 162 Kč

    Dovolená Trojměstí: Gdaňsk, Gdyně a Sopoty

    Jako Trojměstí se označuje konurbace měst Gdaňsk, Gdyně a Sopoty na pobřeží Gdaňského zálivu. Jde o nejvýznamnější oblast Pomořského vojvodství.

    Gdaňsk je jedno z nejstarších a největších polských měst, nachází se tu také největší polský přístav. Během své historie byl Gdaňsk součástí polských státních útvarů, ale zhruba 150 let byl také ovládán Pruskem a Německem. U Gdaňsku se nachází malý poloostrov Westerplatte, na který 1. září 1939 zaútočili němečtí vojáci, a tento střet je považován za začátek 2. světové války.

    Gdyně naopak získala městská práva až v roce 1926, což ji řadí mezi nejmladší polská města. Bývala jen malou rybářskou vesničkou, významnou se pak stala především díky velkému námořnímu přístavu.

    Sopoty jsou nejmenším z těchto tří měst, leží mezi Gdaňskem a Gdyní a jsou oblíbeným přímořským letoviskem.

    Pláže v Trojměstí

    V Gdaňsku je populární pláž Brzezno, která je písčitá, široká, dobře udržovaná a má velmi pozvolný vstup do vody. Snadno se na ni dostanete tramvají, která sem jezdí z centra Gdaňsku. V blízkosti pláže najdete mnoho obchůdků, kaváren a restaurací, rovněž jsou tu k dispozici toalety a je možné pronajmout si lehátka. Za soumraku ožívá místní molo, kam si lidé přicházejí vychutnat západ slunce.

    Budete-li po této pláži pokračovat stále dál a dál na sever, dojdete přes Sopoty až do Gdyně k útesu zvanému Klif Orłowski, který nabízí překrásné výhledy. Svoje místečko na pláži si na tomto dlouhém úseku určitě najdete. Pás písečného pobřeží se potom táhne ještě dál až ke gdyňské městské pláži s mělkým vstupem do vody, velkým dětským hřištěm a stánky s občerstvením.

    Nebude-li vám přát počasí, můžete vyzkoušet Aquapark Sopoty s vnitřními i venkovními bazény, saunovým světem, tobogány, vířivkami, chrliči či divokou řekou. Alternativou je Aquapark Reda, kde kromě běžných atrakcí můžete při jízdě na tobogánu navíc pozorovat z bezprostřední blízkosti žraloky, mají tu také “nekonečný” rotující tobogán nebo nejdelší skluzavku v Evropě.

    Výlety a zajímavosti v Trojměstí

    Milovníci přírody jistě využijí blízkost chráněné krajinné oblasti, kterou je Trojměstský krajinný park. Představuje příjemnou oázu klidu a zeleně oproti rušnému pobřeží a městům. Skrz park vede několik značených turistických stezek i cyklostezek.

    V Gdaňsku navštivte monumentální baziliku Nanebevzetí Panny Marie. I kdyby vás nelákaly církevní památky, využijte možnosti vystoupat za drobný poplatek až na vrchol věže, odkud se otevře neopakovatelný výhled na město.

    Dalším místem, které byste neměli při svém pobytu v Gdaňsku vynechat, je Artušův dvůr, bývalý poradní dům kupců ze 14. století. Každé pondělí je vstup volný. Před působivou gdaňskou radnicí můžete obdivovat Neptunovu fontánu, významnou památkou je také manýristická Zlatá brána. Za nejkrásnější ulici ve městě je potom považovaná Mariacka, která je známá především díky obchodníkům s jantarem.

    Z muzeí doporučujeme navštívit moderní Muzeum 2. světové války a také Evropské centrum Solidarity. Gdaňsk je totiž kromě úvodní bitvy 2. světové války spjat i s bývalým polským prezidentem a nositelem Nobelovy ceny míru Lechem Wałęsou, který ve zdejších loděnicích budoval hnutí Solidarita.

    Gdyně se může pyšnit především obřím přístavem, kde máte možnost obdivovat velkolepé vojenské i obchodní lodě včetně plachetnice Dar Pomorza nebo torpédoborce Błyskawica.

    S potomky můžete navštívit Gdyňské akvárium, které je jedním z největších v Polsku. Starší děti určitě zaujme Vědecké experimentální centrum, v němž je pobaví nejrůznější vědecké pokusy. Poznatky, které tu získají, se jim jistě zaryjí pod kůži lépe, než kdyby si o nich jen četly v učebnicích.

    Ve městě Sopoty se nachází nejdelší dřevěné molo v Evropě a poblíž stojí také maják z počátku 20. století, který je veřejnosti zpřístupněný jako populární rozhledna s nádherným panoramatickým výhledem na moře, město a okolí. Nedaleko se nachází i Křivý dům, výstřední obchodní centrum s restauracemi, kavárnami a hernou, řadící se na přední příčky nejpodivnějších budov světa.

    Ubytování v Trojměstí

    Pouhých 200 m od pláže a 650 m od vlakového nádraží v Sopotech se nachází Pokoje przy Plazy Sopot, které získaly na Bookingu celkovou známku 9,4/10 z 209 hodnocení. Ubytování nabízí dvoulůžkové až čtyřlůžkové pokoje s vlastní koupelnou, ledničkou i rychlovarnou konvicí. V objektu je též k dispozici společná vybavená kuchyňka. Hosté, kteří zde byli ubytovaní, jednohlasně vyzdvihovali polohu, čistotu i poměr kvality a ceny ubytování.

Zájezdy k Baltskému moři 2023

Do letovisek u Baltského moře se můžete pohodlně vydat i autem. Třeba do Kolobřehu se z Prahy dostanete už zhruba za 6 hodin jízdy, překonat je potřeba cca 624 km.

Využít přitom můžete nabídku cestovních kanceláří, které k Baltu pořádají zájezdy na prodloužený víkend i na celý týden. Doprava je obvykle vlastní, v ceně pobytu však bývá i snídaně nebo polopenze.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás