Průvodce po Amsterdamu: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 14. září 2018

Amsterdam je jedním z nejnavštěvovanějších měst na světě. Vidět bychom ho asi měli, ale upřímně: den na něj stačí a pro skrblíka to není úplně nejpřívětivější místo.

  1. Průvodce po Amsterdamu | © Dennis Van De Water | Dreamstime

    Do Amsterdamu letecky

    Z Prahy momentálně zajišťuje nejlevnější dopravu do Amsterdamu a zpět společnost easyJet. Ceny za zpáteční letenku začínají na necelých patnácti stovkách. Let trvá hodinu a půl. Vybrat se dá z několika odletových časů.

    Pokud nechcete letět z nízkonákladovkami, můžete si i připlatit a aspoň jednou v životě vyzkoušet holandského národního dopravce KLM. Ceny letenek se však pohybují kolem pěti tisíc.

    Letiště Schiphol je poměrně blízko centra. Přímo pod terminálem je vlakové nádraží, vlaky jezdí takřka neustále a na nádraží Amsterdam Centraal jste za sedmnáct minut. Jednosměrná jízdenka stojí 4,30 eura. Aktuální ceny a časy se dají zjistit na stránkách dopravce. Na stejném místě se dá koupit i elektronická jízdenka.

    Z vlakového letištního nádraží se dá poměrně jednoduše cestovat i do dalších měst, jak v Nizozemsku, tak i v zahraničí. Více informací opět zjistíte z předchozího odkazu.

    Levnější, ale méně pohodlně se dá cestovat autobusy městské dopravy. Do centra jezdí linky číslo 69, 192, 195. Ale záleží také na místě ubytování. Pokud se chystáte cestovat více, vyplatí se pořídit OV-chipkaart. Za ní zaplatíte 7,50, dobijete si na ni kredit a můžete s ní jezdit po celém Nizozemsku nebo si na ni půjčovat kolo, což je pro domorodce nejpřirozenější způsob dopravy.

  2. Do Amsterdamu autobusem

    Pokud se bojíte létat nebo nemáte rádi komplikace kolem dopravy letadlem, můžete jet i autobusem. Obvyklá doba jízdy je dvanáct hodin.

    Flixbus vyjíždí buď ráno v devět, anebo večer před sedmou. V obou směrech. Ceny za obousměrnou jízdenku začínají za běžných podmínek na dvou tisících. Luxusnější a levnější (asi o pět stovek) je doprava Regiojetem. Velkou nevýhodou je doba jízdy, Regiojet jede o čtyři až pět hodin déle. Vystoupit však můžete i v dalších městech – Eindhovenu, Bredě, Utrechtu, Rotterdamu.

  3. Do Amsterdamu se zájezdem

    Naše první návštěva Amsterdamu proběhla s cestovní kanceláří, kdy nás cesta i s noclehem v levném hotelu vyšla na 1 500 Kč. Jak?

    Pohlídali jsme si last minute u cestovní kanceláře. Zájezdy do Holandska či jen do Amsterdamu jsou totiž v nabídce řady kanceláří. Invia jich má v době psaní článků v seznamu 42 a ten nejlevnější ani v dnešní době nestojí více než 1 590 korun. V ceně už však není nocleh. Vyjedete večer, celý den trajdáte po nizozemském hlavním městě, večer si prohlédnete holky ve výlohách a následně strávíte další noc v autobuse.

    Chcete-li v Nizozemsku přespat, počítejte s cenami lehce pod tři tisíce. Za necelých pět tisíc seženete zájezd se dvěma noclehy i se snídaněmi. Velkou výhodou je, že máte k dispozici zkušeného průvodce, který vás povozí po řadě dalších míst v okolí, někdy i v Belgii a Lucembursku.

    Za letecký zájezd byste dali už přes deset tisíc, to už pro skrblíky není.

  4. Amsterdam z lodi

    Historické centrum Amsterdamu se dá prochodit pěšky. Vidíte samozřejmě to samé, co lidé, kteří neodolají a zaplatí si jízdu po zdejších kanálech, grachtech. A my vlastně neznáme nikoho, kdo by odolal.

    Obvyklá je například hodinová projížďka v ceně dvanáct euro, která začíná u náměstí Dam na grachtu Singel. Pravděpodobně projedete i další grachty: Herengracht, Keizersgracht a Prinsengracht. Zajedete i k přístavu. Uvidíte řadu domů s typickými háky, hausbóty a můstky. Na cenu si dávejte pozor, protože některé jízdy jsou s občerstvením, třeba typickými palačinkami, nebo s celou večeří. Cena se pak může vyšplhat až k osmdesáti euro. A to byste nechtěli!

    V různých částech centra jsou desítky či spíše stovky půjčoven. Seznamte se s nimi dopředu například na TripAdvisoru.

    Zjistíte si ceny, nabízené služby, ať neskočíte na špek prvnímu naháněči, který se vám postaví do cesty. Když pojedete na klasickou projížďku, zjistěte si také, v jakém jazyce je výklad – naposledy jsme dostaly sluchátka a na jednom z kanálů byla i čeština.

  5. Průvodce po Amsterdamu | © Sborisov | Dreamstime.com

    Čtvrť červených luceren

    De Wallen, čtvrť ležící na východ od náměstí Dam (je na něm také muzeum Madame Tussauds), je nejznámější čtvrtí červených luceren na světě.

    A je to zážitek, i když podstatně menší než před lety. I Nizozemsko začalo prostituci omezovat, stejně jako prodej marihuany. Pokud si čtvrť projdete ve dne, bude ve výlohách pár unuděných děvčat. Chcete-li si čtvrť skutečně užít, vyrazte do ní v noci. V malých výlohách se budou svíjet učitelky, zdravotní sestry, ženy připomínající vaše matky atd. Nemusíte se bát.

    Přestože místo zdánlivě pulzuje zločinem, žádný se tam neodehrává. Prostituce je legální a svalovci v ulicích se starají o bezpečnost. To nejsou pasáci.

    I když vám občas nabídnou, že vám třeba pohlídají manželku nebo děti, abyste si za několik desítek euro mohli užít svých dvacet minut rozkoše. To pokud máte ten hloupý nápad, že s sebou děti nebo manželku vezmete.

    Ve čtvrti je i muzeum prostituce (otevřené až do půlnoci) nebo haš muzeum, ale také několik kostelů (to kdybyste hledali výmluvu pro návštěvu těchto míst).

  6. Tipy na zajímavé památky

    Rijksmuseum – zdejší národní muzeum, které se věnuje zejména dobám, kdy Holandsko bylo nejbohatší zemí světa. Pyšní se mimo jiné obrazy Rembranta. Základní vstupné je 17,50. Do 18 let je vstup zdarma.

    Levné není ani Muzeum van Gogha. Zde je vstupné osmnáct eur, ale zdarma je pro děti do osmnácti let a také pro držitele museukaart anebo Amsterdam City card.

    Velkým zážitkem je Dům Anny Frankové – dům, v němž se tato židovská dívka se svými rodiči skrývala. Zde dospělý platí deset eur, děti do devíti let nic, děti do sedmnácti pět.

    Na prodejce květin narazíte na každém druhém či spíše prvním náměstí, ale pokud jich chcete zažít více pohromadě, pak na druhou stranu od Dam Square objevíte trh Singel. Cibuloviny se tam neprodávají jen v zimních měsících.

  7. Průvodce po Amsterdamu | Dreamstime

    Amsterdam na kole

    Není cyklistům přívětivější město než Amsterdam. Půjčit si kola můžete na několika místech a v různých podobách. Například i jako tandem anebo minináklaďák.

    Hodina nájmu začíná na pěti eurech, den na zhruba deseti. Oblíbená je například půjčovna MacBike. Pokud máte kartu OV-chipkaart, můžete si půjčovat kola za necelá tři eura na den a vracet je jinde. A to v rámci celého Nizozemska.

    Jak to funguje, se dozvíte na národních stránkách dopravců.

  8. Ubytování v Amsterdamu

    Vzhledem k výše řečenému doporučujeme ubytování spíše v okolí Amsterdamu, než přímo v centru.

    Buď v některé z okrajových čtvrtí anebo úplně v jiném městě. Za noc ve středu města dáte přes AirbnbBooking něco přes dva tisíce korun za dvě osoby.

    V dostupném Haarlemu je asi o dvacet až třicet procent levněji. Populární je také kempink Zeeburg, který nabízí kromě míst pro stany i různé druhy chatiček. Ceny začínají na dvaceti pěti eurech.

    Zajímavý je i hostel pouze pro ženy ve čtvrti Zuidoost. Za lůžko ve společném pokoji se ale platí přes devět stovek korun.

  9. Ceny v Amsterdamu

    Podobné jako s ubytováním je to i s jídlem. I za kávu v restauraci dáte skoro tři eura, za pivo klidně pět.

    Jídla v solidních restauracích jsou pro skrblíky označeny astronomickými cenami. Opět budeme odkázáni na fast foody a bufety přistěhovalců. Ceny v obchodech až na některé položky jako třeba alkohol, cigarety, ale také sýry, se nijak násobně neliší od cen v Česku.

  10. Okolí Amsterdamu

    Vydejte se do okolí. K plánování opět využijte velmi dobře udělaný web dopravce, který vám dopravu vymyslí a spočítá i časy a cenu (automaticky s OV-chipkaart).

    Do hodiny se dostanete například do Alkmaaru, města sýrů. Naarden je zase spojen s Janem Amosem Komenským. V Nizozemsku mají i hrady – například Muiderslot. Fotky z pravého Holandska si uděláte ve skanzenu Zanse Schaans.

    Na pláže, obzvlášť když se ubytujete v Haarlemu, můžete jet do Zandvoort aan Zee.

  11. Průvodce po Amsterdamu | © Aleksandra Beliaeva | Dreamstime.com

    Slevové karty

    Museukaart vám umožní vstup do více než čtyř set muzeí. Dospělého vyjde na bez desetníku šedesát euro, studenty a děti na 32,45. Dá se objednat poštou nebo koupit přímo na místě ve vybraných muzeích. Vyplatí se, jen když jste rozhodnutí skutečně obíhat muzea. Také si prohlédněte seznam, jestli skutečně platí ve vámi vybrané atrakci.

    City Card je klasická karta, kterou už známe z jiných měst, nabízí podobné služby – slevy do památek, dopravu zdarma a předbíhání fronty například v muzeu Van Gogha. Jednodenní karta stojí 59 euro, dvoudenní 74, obě zahrnují dopravu, vyjma vlaků. Ale použít ji můžete i k projížďce po kanálu. To ušetříte prvních 17 éček, ve dvou největších muzeích dalších 36, takže ještě musíte přidat aspoň projížďku tramvají, aby se vám jednodenní karta vyplatila. Na stránkách I amsterdam si můžete stáhnout kompletní seznam slev nebo digitální mapu města.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás