Průvodce po Benátkách: 8 věcí, které musíte vědět před odjezdem

Michal Pavelka
Publikováno 8. června 2018

Samozřejmě nemáme na mysli Benátky nad Jizerou, ale italské Benátky, italsky Venezia. I když je potřeba skrblíkům hned na úvod prozradit, že návštěva Benátek nad Jizerou vyjde daleko levněji a návštěva Muzea hraček či procházka podél Jizery k románskému kostelu sv. Mikuláše ve Vinci mají také své kouzlo.

  1. Průvodce po Benátkách | © Dreamstime

    Kdy do Benátek?

    Nejnákladněji vyjde pobyt v období letních prázdnin a pak v časech různých masových akcí, z nichž největší je Benátský karneval. V létě musíme k záporům připočítat ještě vedro. V exponovaných obdobích je nápor turistů tak velký, že město od letošního května reguluje návštěvnost některých ulic pomocí turniketů.

    Festival v Benátkách začíná deset dnů před Popeleční středou, například v roce 2019 by to mělo být 16. února. Vrchol tak vyjde na 5. března. Je na vás, jestli si chcete dopřát vrcholný zážitek ve společnosti stovky tisíc dalších turistů a za vyšroubované ceny, anebo raději relativní klid (nic takového ve skutečnosti v Benátkách neexistuje).

    Další benátské události, které skrblíkům komplikují život:

    • Velikonoce – Pasqua
    • Květnový svátek Festa della Sensa – slavnosti Benátek a moře
    • Oslava Spasitele a ukončení morové epidemie v červenci
    • Regata Storica – závody lodí ve Velkém kanálu (začátek září)
    • Silvestr

    Z hlediska počtu lidí a tedy i cen jsou Benátky přívětivé například v říjnu a listopadu, rozumné období je rovněž mezi festivalem a začátkem letní sezóny (březen a duben).

  2. Do Benátek autobusem

    Pokud chceme navštívit pouze Benátky a necestovat po celé Itálii, doporučujeme využít hromadnou dopravu. Vyjde levněji. Rychloturisti mohou Benátky stihnout i za jeden den (ono to stačí).

    Například Flixbus odjíždí z Prahy večer v devět hodin, v Benátkách jste podle jízdního řádu ráno chvíli po půl deváté. Zpět do Čech jede autobus ve 22,25 a v Praze jste druhý den v půl desáté dopoledne. Celá taková sranda by vás vyšla na 1 498 korun.

    Regiojet odjíždí z Prahy v 18 hodin, v Benátkách jste po půl sedmé, vrací se ve 21, zpět v Praze jste po půl desáté dopoledne. Například příští víkend by takový výlet na jízdenkách stál 2560 korun (kdyby autobus už nebyl vyprodaný).

  3. Do Benátek letecky

    Relativně jednoduše se dá do Benátek dostat letecky. Z Prahy například létá společnost Wizz Air za cenu kolem dvou a půl tisíce.

    Přívětivé jsou i časy. Když v pátek stihnete let v 15:40, jste v Benátkách v sedmnáct hodin a můžete si užít krásný benátský večer. Zpět se létá v 17:30, na letišti Václava Havla jste před sedmou hodinou večerní a můžete se dobře vyspat na pondělní šichtu. Problémem je, že Wizz Air létá na letiště u městečka Treviso. Odtud jezdí na okraj Benátek autobusy společností Terravision a Barzi Service, jízdné je poměrně vysoké (nad deset euro), navíc musíte ještě dále cestovat do centra lanovkou za euro padesát.

    Levnější, ale trochu komplikovanější, je zkombinovat autobus městské hromadné dopravy v Trevisu a z Trevisa jet do Benátek vlakem. Takto zaplatíte o polovinu méně.

    Ještě více ušetříte, když si jízdenku na MHD nekoupíte u řidiče, ale v automatu na letišti. Rozdíl byl v roce 2016 jedno euro. Na vlak si kupte jízdenku také v automatu (do stanice Venezia Santa Lucia). Před touto koncovou stanicí je už Canal Grande, odkud se dá cestovat vodními autobusy.

    Chcete-li Treviso vynechat, musíte z Prahy letět se společností Volotea, která přistává na letišti Marco Pola. Cesta se tak prodraží o necelou tisícovku. Přímé lety zajišťují ještě easyJet, ČSA, Alitalia či Smartwings. Ceny zpátečních letenek se například na jaře roku 2018 pohybují od čtyř a půl do deseti tisíc korun.

    Z letiště Marco Pola jezdí autobusy několika dopravců na náměstí Piazzale Roma, ceny jsou u všech stejné. Loni 8 euro. Obzvlášť velcí skrblíci mohou ale i tady ušetřit. Půjdou pěšky (podle Google Map) do stanice MHD s názvem Tessera Centro. Tím se dostanete do levnějšího pásma MHD a za jednu jízdu zaplatíte jen necelá dvě eura.

  4. Do Benátek autem

    Pokud pojedete do Benátek autem, nemá smysl si dát jako jediný cíl Benátky. Autovariantu použijte tehdy, jsou-li Benátky jen jedním z vašich cílů při cestování po Itálii, Chorvatsku apod. Do Benátek se totiž autem nemůže, musíte ho nechat na některém z odstavných parkovišť.

    Celodenní parkovné stojí 21 €. V sezóně je blízko centra použitelné jen to na ostrově Tronchetto, jiné ani nezkoušejte, nebo si dovolenou zkazíte nadáváním. Z Tronchetta můžete dojít do centra pěšky, ale nedoporučujeme to – i s navigací se pravděpodobně dostanete do míst, do nichž bude zakázaný vstup.

    Asi dvě stě metrů od parkoviště je konečná stanice nadzemní dráhy. Za euro padesát dojedete jednoduše na náměstí Piazzale Roma. Pozor – při cestě zpět počítejte s tím, že nadzemka končí svůj provoz v deset hodin.

    Pro pořádek: do Benátek je to z Čech necelých tisíc kilometrů. S různými dálničními poplatky na trase a s pohonnými hmotami počítejte s cenou kolem pěti tisíc. Nehledě na amortizaci apod. Tolik na vysvětlenou, proč preferujeme raději dopravu hromadnou.

  5. Průvodce po Benátkách | © Pixabay

    Centrum Benátek

    Pěšky! Jen tak se budete chovat jako skrblíci. Dopředu se připravte na nahaněče, kteří vás budou přesvědčovat k použití lodního taxi. Už nastoupení vás bude stát minimálně sto euro.

    Romantika v gondole stojí minimálně osmdesát éček – za půl hodiny. Pokud už chcete za každou cenu plout po kanálu, využijte přívoz, který jezdí z jednoho břehu Canalu Grande na druhý (Traghetto). Cena je jen 2 €, a když budete šikovní, bude vaše fotka na facebooku vypadat úplně stejně jako ze čtyřicetkrát dražší gondoly.

    MHD přímo v centru Benátek zajišťují vodní autobusy – Vaporetta. Pozor – nevztahuje se na ně jízdné 1,50 € jako ve vlacích, tady stojí jízdenka 7,50 €. Počítejte s tím, že budete mít asi stejný zážitek jako z pražského metra v odpolední špičce – budete viset na štangli. Obzvlášť v lince s číslem jedna, která jezdí napříč celým kanálem.

  6. Benátská karta

    Jako řada měst i Benátky nabízejí různé slevové karty. V benátském případě si ji můžete vytvořit doma a rovnou si na ni nahrát vše potřebné pro vstupy do muzeí, kostelů i pro dopravu.

    Nejlevnější jednodenní stojí 21,9 eura a ušetříte s ní 14 procent nákladů, pokud ji využijete naplno – tj. navštívíte Doge’s Palace, tři muzea na náměstí Svatého Marka a tři kostely. Tato nejde využít pro dopravu. Nejlevnější třídenní stojí necelých šedesát euro a je určena mladým do 29 let. Vlézt na ni můžete třeba do šestnácti kostelů, máte slevu na dopravu a například i zdarma městskou wi-fi.

    Pokud nechcete lovit památky jako Pokémony, vytvořte si z domova aspoň lítačku na městskou dopravu – vše naleznete zde. S ní můžete Vaporettem plout například na ostrovy Murano, Burano nebo Torcello.

  7. Ubytování v Benátkách

    Obzvlášť v sezóně zapomeňte na bydlení v centru, to je v Benátkách dráž než v evropských metropolích. Když se rozhodnete ubytovat na ostrovech Lido nebo Giudecca, nezapomeňte, že se na tyto ostrovy musíte nějak dostat. A to se prodraží. Hodně Čechů využívá levné hotely podél železniční trati z Trevisa, jsou daleko levnější a cesta do centra je jednoduchá.

    Své ubytování v Benátkách nabízí od roku 2017 řetězec německých hostelů A & O Hotels and Hostels. Sídlí necelé tři kilometry od centra, v Mestře. Pokud netrváte na soukromí, seženete v něm postel od 12 euro. Z kempů můžeme doporučit Village Joly ležící v nedaleké obci Marghera. Dá se tu parkovat zadarmo a zastávka autobusů jedoucích do centra je pět set metrů od kempu. Využít se dá i autobus patřící kempu, ale je dražší. Nocleh pro jednoho v různě velkých mobilhomes stojí podle sezóny od 300 do 800 korun.

  8. Průvodce po Benátkách | © Pixabay

    Pár tipů na závěr

    Umocněte si prožitek románem situovaným do Benátek. Doporučujeme například dílo finského autora Hannu Raittily Canal Grande, milostné drama Luca Di Fulvia s názvem Dívka, která se dotkla nebe nebo Brownovo Inferno.

    Nekrmte holuby – pokuty jdou do stovek euro.

    Neskočte nahaněčům na menu turistico.

    V současnosti jsou letenky drahé. Počkejte si – v akci bývají i pod tisícovku, někdy i v rámci promo akcí za jedno euro.
    Kdo nesnáší jízdu autobusem a let letadlem, může využít i vlak. Přestupuje se například v Mnichově, Vídni nebo Linzi. Cesta trvá kolem třinácti hodin. Při včasném nákupu jízdenek se dostanete k ceně kolem sta eur za zpáteční jízdu.

    Pokud pojedete do Benátek autem, nezapomeňte do nákladů započítat i dálniční poplatky. Ty vycházejí v Itálii asi na devět euro za ujetých sto kilometrů, platí se na mýtných branách. Nejkratší cestou vás čeká cca 200 dálničních kilometrů.


MZ
Miloš Zemanec 08.06.2018 – 15:49

tak jsem se dozvedel temer nic. Letim z Prahy na 4 dny na prodlouzeny vikend se zpatecni letenkou za 1600 od Easy Jetu. Je treba zminit ze v IT jsou kazdou prvni nedeli mesici statni muzea free. taky je potreba rict, kam do tech benatek teda zajít a co navštívit... s tímto jste mi teda moc nepomohli. nevadi. alespon nebudu krmit holuba.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás