Průvodce po Barceloně: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 7. prosince 2018

Při nedávném přeletu na Maltu jsme dostali nápad zaletět si jen tak na víkend do Barcelony. Bohužel jsme nedostali v práci volno, takže jsme nemohli využít úplně nejlevnějšího ranního letu.

  1. Průvodce po Barceloně | © Dreamstime

    Letecky do Barcelony

    Pokud si chcete do Barcelony skutečně odskočit jen na víkend, musíte využít večerního letu společnosti Vueling (odlet z Prahy ve 21:30, v Barceloně přistáváte podle letového řádu pět minut před půlnocí). Návrat v neděli zpět je brnkačka – letí se po půl třetí, v Praze jste v pět. Navíc Českými aerolinkami. Nás tato sranda přišla na ne úplně sympatických 3 000 korun.

    Plánujete-li s větším předstihem, pak vězte, že na leden se nyní zpáteční letenky prodávají už od necelých dvanácti stovek. Bohužel s odlety a přílety uprostřed týdne. Většinou se jedná o společnost Ryanair. To se týká přímých letů. Dá se dostat i pod tisícovku, ale to byste museli strávit noc v Bruselu. A to není zrovna nejlevnější destinace. Nicméně zrovna bruselské náměstí má o Vánocích jednu z nejhezčích atmosfér.

    Při těchto cenách nemá ani skrblík potřebu okukovat okolní letiště. Když připočteme parkování a benzín, musel by Ryanair z Berlína či Wroclawi létat za korunu.

    Jen pro pořádek – pokud v Barceloně jen přestupujete, nechte si dost času. Jsou tam dva terminály. A ten, na který se z Prahy přilétá, je dosti dlouhý, určitě našlapete kilometr. Odlety Ryanairu jsou pak z terminálu druhého, na který se musíte dostat kyvadlovou dopravou.

    Autobusy najdete pod schody haly, jezdí zdarma asi deset minut. A musíte přitom opustit tranzitní zónu. Hodina na přestup v Barceloně teda určitě nestačí. My si naposledy dali čtyřhodinového fóra a měli jsme sotva hodinu času (i když jsme mezitím ještě stihli odlovit jednu keš).

  2. Průvodce po Barceloně | © Dreamstime

    Doprava z letiště v Barceloně

    Autobusem se z obou terminálů dá cestovat i do města. To už ale musíte platit – 2,20 eura přímo řidiči. Pokud plánujete jezdit po Barceloně nějak více, pořiďte si nějakou jízdenku časovou (dvoudenní stojí docela mastných 15 éček, na netu jen 13,50). Nám se vyplatilo koupit si blok deseti jízdenek za něco málo přes deset euro. Cena jedné jízdy je tak o zhruba polovinu levnější než běžné jízdné.

    Více aktuálních informací se dozvíte z webu dopravního podniku, na stejném místě si můžete jízdenku i koupit.

    Předplacená karta platí i v metru, v příměstské železnici, tramvajích i v lanovce na Montjuic. Po zaplacení dostanete kód, na který si kartu vyzvednete v některé stanici metra.

    Pozor na některé shuttle busy. Nejsou součástí integrované dopravy a cesta jimi je výrazně dražší (i když ne o tolik jako v jiných městech Evropy). Například Aerobus jezdí jednu jízdu za 5,90, dvě za 10,20 eura.

    Výhodou pro náš výše zmíněný výlet bylo, že metro jezdilo v pátek do dvou hodin do rána, ve všední dny končí o půlnoci. V sobotu jezdí non stop.

  3. Do Barcelony autobusem

    Kdo se bojí létání nebo si snad naivně myslí, že ušetří, může jet autobusem.

    Ne, že bychom v Barceloně nikdy autobusem nebyli, ale je to už snad dvacet let. Bez akce se dá jet s Flixbusem za zhruba tři a půl tisíce korun (zpáteční). Jedna cesta trvá takřka dvacet devět hodin. Z čehož více než dvě zabijete přestupem, nejčastěji v Mnichově.

    Rozhodně to není na třídenní výlet. Flixbus inzeruje jízdenky v akci za 229 korun, ale žádnou takovou konkrétní jsme nenašli.

  4. Do Barcelony Blablacarem

    Větší smysl, když už musíte cestovat po zemi, dává pohlídat si spolujízdu na Blablacaru.

    Momentálně jsou kolem Vánoc v nabídce pro cestu do Barcelony tři. Nejlevnější za 1 240 korun. Zpět je jízd dokonce pět. Je to rychlejší, levnější a ještě promrskáte některý cizí jazyk. Ani v jednom případě jízdu nenabízejí Češi.

  5. Ubytování v Barceloně

    Obzvlášť nyní, mimo sezónu, není problém v Barceloně sehnat ubytování. Při cestě ve dvou a při rozhodnutí nedat za ubytování více než tisícovku v soukromém bytě, který nebudeme muset sdílet s nikým jiným, jsme si vyfiltrovali 64 nabídek na Airbnb.

    Nakonec jsme se při té nabídce řídili co nejmenší vzdáleností od Sagrada Familia. A skoro to vyšlo – měli jsme krásné dva pokoje (byli jsme dva chlapi), jen jsme nakonec se všemi poplatky zaplatili dvojnásobek, než jsme původně plánovali. Nevšimli jsme si, že se v tomto bytě platí za každý pokoj zvlášť. Ale to umístění bylo jedinečné. Skutečným skrblíkům doporučujeme se z centra raději stáhnout, obzvlášť když si pořídí barcelonskou lítačku.

    Dalším typem může být hostel nedaleko Camp Nou. Soukromí tam rozhodně nečekejte, ale čistotu, zajímavé společníky a styl rozhodně. Jedna předfotbalová noc tam vyšla na šest stovek korun. Dokonce na dvoulůžku – ve sdíleném pokoji pro šest lidí. Jedinečný zážitek, který spojuje evropské i mimoevropské národy. Jo, snídaně byla v ceně.

    Pokud si chcete udržet standard tříhvězdičkového hotelu, pak se pod tisícovku na noc pro dva nedostanete. A to se bavíme o periférii, v centru Barcelony počítejte s minimálně dvojnásobkem.

  6. Průvodce po Barceloně | © Dreamstime

    Ceny v Barceloně

    Jedeme na západ, tak počítejme s tím, že bude dráž než u nás. Ale nijak likvidačně, odhadem o čtvrtinu. Stále lepší než Německo. Točené pivo stojí tři eura, ale naleznete i odlehlé bary, kde se sežene i za dvě. To už u nás stojí Plzeň taky.

    Problémem je spíše kvalita piva. Láhve vína začínají na pěti eurech, stejně tak většina cigaret. V restauracích ceny začínají na deseti eurech, při nějakém větším posezení spíše na dvaceti. Poměrné levné jsou mléčné výrobky. V obchodě jsme kupovali krabici mléka i za 70 centů (samozřejmě to nejde srovnávat s akcemi v Albertu, ale na zbytek Evropy je to relativně málo).

  7. Barcelona a Gaudí

    Nám osobně se líbí už ta cesta z letiště. Zatímco u nás se na podzim přece jen zazelenalo, tam je krásně vyprahlá krajina. I mimo sezónu je tam příjemné počasí. Spíše platí: nejlepší počasí je v Barceloně právě mimo sezónu.

    Mnoho Čechů navštívilo Barcelonu v rámci jednodenního výletu při své dovolené na plážích Costa Brava, ale to je málo. Nabízí toho na jeden den příliš mnoho. I náš víkendový výlet byl jen pouhým přičuchnutím.

    Nejobdivovanější památkou Katalánska a možná i celého Španělska je katedrála La Sagrada Família. Krása, ohromení, pohádkovost, hnus, šílenost – jde ji charakterizovat na mnoho způsobů. Gaudí chtěl postavit největší křesťanský kostel s původně 18 věžemi, ale hotovo není ani po sto letech. I proto mají turisté na většině fotografií jeřáby. Impozantní je nejen zvenčí, ale i zevnitř. Základní vstupné je však 15 euro.

    Další Gaudího dílo vzniklo v parku Güell. Typické stavby doplněné zelení a uprostřed Gaudího muzeum. V centrální části se platí vstupné osm euro, vnější část je zdarma. Při zakoupení lístku přes internet ušetříte až euro (podle typu).

    Do muzea se platí vstupné zvlášť (5,50 eura). Dobře si rozmyslete, co chcete vidět, dají se kupovat balíčky vstupenek.

  8. Průvodce po Barceloně | © Dreamstime

    Další barcelonské památky

    Pokud si chcete užít barcelonské uličky, zajděte do gotické čtvrti Barri Gòtic s náměstím Plaça Reial. Nedaleko je bazilika Svaté Marie nebo katedrála svaté Eulálie.

    Další z fotografovaných památek je několik malovaných domů na třídě Passeig de Gràcia, z nichž ten nejobdivovanější se jmenuje Casa Batlló. Bohužel, i zde se vybírá vstupné a ne nijak malé. 24,50 euro asi nedáte, ale opět se dá ušetřit zakoupením vstupenek po internetu.

    Něco o dávné i současné migraci se dozvíte v čínské čtvrti (Barri xinès), oficiálně zvané El Raval. Dříve zde dominovali Číňané, dnes spíše Indové nebo Rumuni. Prostituce, noční bary, erotická show. Sem se vypravte hlavně v noci, je to divočejší než v Amsterodamu. Mimochodem, ceny orálního sexu začínají na dvaceti eurech.

    Ostatní jen v rychlosti.Lanovkou se dá vyjet na kopec Montjuic z přístavu (9 euro) – olympijský stadion, zpívající fontána, pavilon architekta Mies van der Rohe, Národní muzeum katalánského umění. Městský park park de la Ciutadella. Suchozemci samozřejmě ocení přístav a několik pláží. Do přístavu je krásná procházka ulicí La Rambla s památníkem Kryštofa Kolumba. Pláže jsou písečné.

    A to nejlepší jsme si nechali na konec. Nou Camp, stadion s možná nejlepší atmosférou v Evropě. A taky s největší kapacitou. Prohlídka stadionu s muzeem ale stojí i při rezervaci přes internet od 25 euro. Opět se vyplatí rezervace po internetu.

    Při koupi lístků na fotbal nemusíte spoléhat na různé cestovky a můžete si je koupit rovnou na oficiálním webu. Ceny na méně atraktivní zápasy začínají na 29 eurech (v ceně je i prohlídka, kterou můžete uskutečnit i den před nebo po zápase).

  9. Turistické karty

    V Barceloně funguje několik slevových karet, a pokud se chcete honit z místa na místo, ušetří nejen peníze, ale i čas. Opět se vyplatí koupit si je už před cestou na internetu a pak si je vyzvednout ve stánku na letišti nebo v některém z informačních center.

    Nejkomplexnější je BCN City Card, stojí na tři dny 45 euro. V její ceně je městská doprava, bezplatné vstupy do vybraných atrakcí, slevy do dalších atrakcí a hlavně možnost předbíhat fronty. Seznam lze stáhnout ze stránek provozovatele.

    Při naší cestě se vyplatilo koupit si ji dopředu, ušetřili jsme pět euro.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás