Průvodce po Londýně: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 31. srpna 2018

Málokteré město na světě vzbuzuje takové kontroverze jako Londýn. Obzvlášť v dnešní rozjitřené době, kdy prakticky každá diskuse na internetu se stočí k problematice multikulturalismu.

A je jedno, jestli jde o diskusi pod článkem o fotbale nebo o divadelním představení. Londýn je evropské město multikulturalismu. Ale je potřeba napsat, že už hodně dlouho.

Kdo doposud své cestování omezoval na české rybníky a chorvatskou pláž, bude zřejmě upřímně šokovaný. Na čtverečném kilometru naleznete lidi prakticky všech kultur a ras.

    Průvodce po Londýně | © Dreamstime

  1. Letadlem do Londýna

    Zpáteční letenky z Prahy do Londýna se dají běžně sehnat za ceny lehce pod tisíc korun, na konkrétní termíny pak jsou samozřejmě vyšší. Ale jen nepatrně, například na říjnové podzimní prázdniny jen o pět stovek. Určitou nevýhodou je skutečnost, že nejlevnější lety jsou brzy ráno.

    Ryanair létá na menší letiště Stansted. Pojem menší ale v Londýně znamená “stále dost velký”. Čeká vás přes sto gejtů a mezi příletovou a odletovou částí musí jezdit minimetro.

    Pokud koupíte letenky v akci, může se stát, že vás cesta z letiště do centra Londýna a zpět vyjde dráž než letenka. Dopravu zajišťuje několik autobusových společností. easyBus jezdí za ceny od 7,95 do 8,95 liber (za jednu jízdu) a staví na čtyřech zastávkách, například na Baker Street. Ceny společnosti National Express se v závislosti na čase pohybují od pěti do deseti liber.

    Z článku o Římě či Dublinu již znáte společnost Terravision, ta v Londýně přepravuje za devět liber. Běžná doba jízdy je hodinu a půl.

    Nejrychlejší, ale bohužel také nejdražší, je cesta vlakem. Jede se padesát minut, staví se na stanici Liverpool Street, ale jednosměrná jízdenka stojí 17 liber. Když si koupíte rovnou i zpáteční jízdenku, vyjde vás jedna cesta na 14.50. Všechny uváděné ceny jsou při zakoupení online na konkrétní den.

    Mít dvě vlakové jízdenky, má však ještě jednu výhodu, o které budeme psát níže.

  2. Průvodce po Londýně | © Sbures | Dreamstime

    Cestování po Londýně

    Pokud jedete do Londýna jen na několik dnů a nechcete se jen procházet kolem Big Benu, pořiďte si tzv. ústřicovou kartu – Oyster Card.

    Jízda s ní vyjde často až o polovinu levněji a nemusíte moc řešit, jaké lístky si koupit pro nějakou konkrétní jízdu. V metru tak musíte kartičku přikládat při nastupování i vystupování. Karta platí v autobusech, metru i některých vlacích. Její aktivace stojí pět liber, je přenosná a dobíjet si můžete po pěti librách. Aktivační poplatek je vratný, ale většina lidí si kartu nechává jako suvenýr anebo po případnou další návštěvu hlavního města Velké Británie.

    Karta se dá objednat po internetu, ale to vám započítají i poštovné. Jednodušší je si ji koupit v informačních okýnkách v metru, ve stáncích s novinami, případně v automatech. Minimální částka, která se na kartu dobíjí je pět liber, maximálně padesát.

    Karta se prakticky vyplatí už po první jízdě (pokud nepočítáme vratnou zálohu), navíc pokud jezdíte celý den, při určité částce se jízdné uzavře a pak už jezdíte zadarmo. Například při jízdách v zóně jedna a dvě je v současnosti hranice 6,80 libry.

    Jako Oyster card se dá používat i běžná bezkontaktní platební karta. Stačí ji zaregistrovat na stránkách společnosti Transport for London. Pak už se nestaráte vůbec o nic. Nějaké dobíjení atp. Přitom jízdní podmínky jsou stejné. Na výše odkazujících stránkách naleznete i mnohé další informace o hromadné dopravě.

  3. Do Londýna autobusem

    Pro ty, co mají z letadel strach nebo nechtějí řešit některé věci, které jsou s cestováním letadlem spojené, se nabízí několik autobusových společností.

    Cenově to vychází skoro stejně, protože do cestování letadlem musíme zahrnout i dopravy z letiště a na letiště nebo přikoupení zavazadla. Na podzimní termíny ceny zpátečních jízdenek vycházejí v nejlevnějších variantách na necelé dva tisíce (Regiojet).

    Odjíždí se v šest večer z Florence, v Londýně jste před polednem následujícího dne. Největší nevýhodou je tedy doba jízdy. Ještě delší je v současnosti cestování s Flixbusem, protože musíte přestoupit v Bruselu.

    Vyplatí se však sledovat různé akce. V minulosti byla k dispozici i jízdenka za 249 korun.

  4. Bydlení v Londýně

    Osobně máme vyzkoušené bydlení v soukromí, bydlení v hotelu na předměstí i bydlení kousek od centra v pronajatém studentském bytě ve čtvrti Pimlico.

    Hodně závisí na účelu vaší návštěvy. Protože centrum je v Londýně hodně široký pojem. Výhodou Pimlica je, že se jedná o poměrně bezpečnou čtvrť nedaleko Victoria Station, což je dobrý dopravní uzel.

    Naše kamarádka, která dala na radu bydlet rovněž v Pimlicu, svou zkušenost popsala asi takto: “Že mě doubledecker při první cestě ke škole protáhl celým centrem Londýna, jsem v tu chvíli považovala za příjemnou okružní jízdu, ale pak jsem si uvědomila, že cestovat každý den do školy v Eustonu a zpět do Pimlica více než dvě hodiny asi nebude úplně ideální. A tak jsem se odvážila vstoupit do labyrintu… chci říct do metra. A ono to šlo! Celý týden jsem přebíhala z platform na platform a vesele drandila po black (Northern) line a blue (Victoria) line, ale na výpravách za zajímavými a pamětihodnými místy Londýna v klidu vyzkoušela i žlutou, zelenou či hnědou. A pokud se už zmiňuji o londýnské dopravě, nesmím opomenout ještě lodě. Clipperem s příznačným názvem Cyclon jsem rychle dojela i do Greenwiche a zpět.”

    Proto naše rada zní – vybrat si ubytování podle dostupnosti dopravy.

    A co ceny? Londýn samozřejmě není levné město. Nejméně dáte opět za hostely či jinak sdílené pokoje, kde noc vyjde dva lidi na zhruba tisícovku. Pokud chcete soukromí dvoulůžkového pokoje, počítejte zhruba s dvojnásobnou cenou. Často však se snídaní.

    Airbnb nabízí v Pimlicu a okolí více než tři sta padesát možností ubytování. Ceny sdílených pokojů začínají na necelých sedmi stovkách za noc, cena za soukromí je zhruba dvakrát vyšší, často spíše vícekrát.

    Poprvé jsme byli v Londýně s partou studentů. Bydleli jsme v soukromí na předměstí a každý si při ranním srazu přinášel kupy historek, které by v hotelu neměl. Samozřejmě nejvíce ti, co bydleli u muslimů. My například bydleli u nesourodého páru – starší muž důchodce, který dělal v domácnosti vše, mladá žena procházející se po bytě v kozačkách a nejčastěji pokuřující na malé zahradě. Za noc s plnou penzí jsme však platili necelých osm stovek.

    Abychom nepreferovali jen Pimlico, pak dobré ubytování (dobré vzhledem k dostupnosti památek) hledejte například také v oblastech Soho, Mayfair, Marylebone, Kensington, Camden nebo Paddington.

  5. V Londýně dva za cenu jednoho

    Londýn nabízí neskutečné množství divadel, muzeí, vyhlídek, zahrad atd. A taky možnosti různých slev.

    Jednou z nich je 2for1. Ta platí pro držitele vlakového lístku, například z některých letišť, včetně toho našeho ve Stanstedu. Pokud máte použitou jízdenku na vlak, můžete na některé atrakce dva za cenu jednoho. Jestli se nic nezměnilo, platí však akce jen v den platnosti jízdenky.

    Ale pokud máte jízdenku zpáteční, tak po celý čas platnosti. Seznam naleznete na stránce daysoutguide. Už jen kdybyste se chtěli svézt na Londýnském oku, tak se vám to vyplatí.

  6. London Pass

    I Londýn má svůj pas, díky němuž ušetříte až padesát pět procent z ceny vstupného, bonusem je samozřejmě přednostní vstup na některé atrakce.

    Bez přednostního vstupu budete trávit dost času ve frontách, a pokud nenavštívíte aspoň dvě atrakce denně, pak se cena pasu nemusí vrátit.

    Londýnský pas má platnost 1, 2, 3, 6 nebo 10 dnů. Když si koupíte pas s přívlastkem with Travel, můžete s ním cestovat i hromadnou dopravou. Například jednodenní stojí 69 liber, s dopravou 84. Dvoudenní 94 resp. 114 atp.

    Informace o aktuálních cenách získáte na oficiálních stránkách.

    Pár příkladů, které dohledáte na předchozím odkazu. Vstup do Toweru stojí 26,80, s pasem je zdarma, součástí však není fast track entry. Výhled z Shard je s pasem zdarma, bez něj 29,95. Za vstup do Tower Bridge se platí 9,80, s pasem jdete zadarmo, zde je součástí fast track. Počítejte s tím, že pokud vás má poznávání Londýna bavit, neplánujte si více než dvě památky denně.

  7. Po Londýně pěšky

    Jako skrblíci jsme zastánci toho, abyste si Londýn prohlédli zejména pěšky. Poznáte ho tak daleko lépe, než když budete křižovat město od atrakce k atrakci.

    To platí zejména tehdy, když jste do Londýna přijeli nebo přiletěli na jeden nebo dva dny. Začněte ve Westminsteru s jeho katedrálou, parlamentem a Big Benem. Přejděte most k Londýnskému oku a pak pokračujte podél Témže, kolem Shakespereare’s Globe až k Tower Bridge.

    Most přejdete a jste u Toweru. Krásný program na celý den. Na nábřeží jsou divadla, hospůdky s výhledy i tržnice.

  8. Free tour

    V Londýně velmi dobře funguje služba Free tour, díky níž vás po tomto městě provedou dobrovolníci. Vybrat si lze z několika tematicky zaměřených prohlídek.

    Například po stopách Harryho Pottera, po hospodách, po starém městě atd. Pro nejbližší sobotu je v nabídce tříhodinová procházka, která začíná na Covent Garden, pokračuje na Trafalgarské náměstí, k Buckngham Palace, Big Benu a končí u Parlamentu. Cena nula.

    Harry Potter je přece jen dražší, dospělého vyjde na čtrnáct liber, děti dvanáct. Na nejbližší dvacet čtyři hodin je v londýnské nabídce devět procházek, z nichž pět je zadarmo.
    Další, více alternativní prohlídky, pořádá společnost Alternative London.

  9. Průvodce po Londýně | © Irstone | Dreamstime

    Londýnská muzea zdarma

    Pokud vám to nedá a chcete přece jen oblézt sbírky vykopávek, uměleckých děl, vycpanin a podobných podivností, pak vězte, že v Londýně je řada muzeí zcela zdarma.

    Několik příkladů:

    • The Natural History Museum – proslavené je především kostrami dinosaurů. Nejbližší zastávkou metra je South Kensington.
    • Science muzeum – první model DNA, první parní lokomotiva. Nejbližší zastávkou metra je opět South Kensington. Pozor, platí se za některé výstavy.
    • Imperial War Museum – něco pro milovníky zbraní. Nejbližší zastávka metra je Lambeth North.

    Dále jen stručně: The Victoria and Albert museum, Museum of London, Petrie Museum of Egyptian Archaeology, Museum Bank of England, Galerie Tate Modern.

    Bohužel, ty nejnavštěvovanější muzea zdarma nejsou, ale v nich můžete ušetřit tak, že si vstupenky koupíte dopředu přes internet. Například v muzeu voskových figurín Madame Tussaud je rozdíl dvacet pět procent.

  10. Jídlo a pití v Londýně

    Londýn a Británie obecně nejsou naší peněžence příliš nakloněné. Zapomeňte na klasické restaurace, i domorodci se stravují přes den ve fast foodech.

    Plná anglická snídaně stejně jako v Dublinu vydrží v našem těle až do večera, protože obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, ale pokud bydlíte v nějakém B and B, většinou ji nedostanete. My trpěli, když jsme dostali jeden lívanec a jogurt.

    Na ulici se však najíte velice dobře a ochutnáte jídla doslova z celého světa. Profláknutá je třeba čtvrť Soho (na sever od Piccadilly Circus) – v řadě stánků můžete za pět liber do krabičky nacpat, co zvládnete. Pro nás osobně je tato čtvrť lepší než prohlídka Toweru.

    Pokud si přece jen vy a vaše peněženka věříte na návštěvu restaurace, počítejte s tím, že cena jídel začíná na dvaceti librách. Pokud budete mít štěstí na klasický pub, tak velké pivo stojí kolem pěti liber.

    Naopak ceny v obchodech se výrazně neliší od cen u nás. Pokud zrovna nejde o potraviny zatížené spotřební daní jako je víno či cigarety.

  11. Průvodce po Londýně | © Elenaburn | Dreamstime

    Levně na kulturu v Londýně

    Jestliže jste přijeli do Londýna za kulturou, využijte stránky, na nichž lze za diskontní ceny nakupovat vstupenky do divadel, na muzikály apod.

    Vyhledávat lze podle žánrů, data i podle ceny.


PF
Petr Fiša 02.09.2018 – 22:26

Při vybírání ubytování v i v centru Londýna. Dbejte na recenze ! Něco by jste se o nich měli dozvědět od předchozích ubytovaných. Pojen nahoře huj a dole fuj není nic vyjímečného. Vzhledná budova může obsahovat místnosti plné švábů, štěnic a ostatních odporostí ! Také vás může překvapit docela drastická cena za wi-fi připojení.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 03.09.2018 – 23:25

Dobrá připomínka. Kamarád mi vyprávěl, jak kdysi bydlel v jednom londýnském hostelu a pořád mu nešlo do hlavy, proč je plakát s Big Benem nalepený na stěně 30 cm od podlahy. Poté mu to nedalo, plakát odlepil a zjistil, že zakrývá díru do vedlejšího pokoje. :)

Odpovědět

T
Tomáš 07.09.2018 – 10:35

Byli jsme letos a: - cestovat MHD jde klasickou platební kartou a nikde se nemusí nic registrovat (můžete jezdit kolik chcete - je automaticky nastaven denní strop) - pozor na letišti: v Česku vám dají igelitový sáček na kosmetiku atd, ale v Londýně je sáček menší a už se vám tam tolik věcí nevleze, nevím přesné objemy sáčků, ale je to tak (je pak zajímavé pozorovat dilema cestovatelů co vyhodit a co si nechat)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás