Průvodce po Římě: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 6. července 2018

Nemá cenu vysvětlovat, proč letět či jet do Říma. Italské hlavní město se pravidelně umisťuje na vrcholech žebříčků nejkrásnější evropských měst. Společně s Londýnem, Paříží či Prahou.

Jedná se o jednu z kolébek křesťanství a civilizace vůbec. Pokud jste aspoň trochu posedlí cestováním, nemůžete Řím ignorovat. Na základní ochutnávku stačí jeden den, ale po pravdě: je to slušná honička, na jejímž konci vám krokoměr ukáže cifru blížící se třiceti kilometrům.

Ale skutečně se dá pěšky stihnout dopolední Vatikán i s Andělským hradem, kolem poledne Panteon a Forum Romanum, odpoledne Koloseum a fontána di Trevi a večer zmrzlina na Španělských schodech.

  1. Průvodce po Římě | © Dreamstime

    Zájezdy do Říma

    Pokud skutečně podstoupit honičku naznačenou v úvodu článku, je snad nejlepší, vybrat si cestovní kancelář a o nic se nestarat.

    Zájezdy do Říma začínají na necelých čtyřech tisících korunách. V ceně je jízdné a jeden nocleh se snídaní. A hlavně průvodce. Ten může být k nezaplacení. Často v místě žije. Moc dobře ví, že do Říma se ráno díky zácpě autobus nedostane, takže ho nechá odstavit několik kilometrů od centra a dál vás vezme příměstským vlakem. Metrem dojedete do Vatikánu a pak vás zkušený člověk s patřičným komentářem doprovází po celém městě.

    Osobně máme zkušenost s kombinovaným zájezdem, v němž po Římu následovala ještě Neapol, Vesuv, Pompeje, Sorrento a ostrov Capri. A byl jen o tisícovku dražší než samotný výlet do Říma. V ceně byly dva noclehy na dvou různých místech. Hotely byly tříhvězdičkové, snídaně chudší. Připlácelo se jen za loď na Capri.

    Výlet na tento ostrov však stojí za to, přestože si za něj přihodíte tisícovku. Během cesty se nám vystřídali tři česky a slovensky hovořící průvodci. Cestovky podobné zájezdy organizují například v obdobích podzimních či velikonočních prázdnin.

  2. Řím letecky

    Pokud jste vlci samotáři a děsíte se už jen představy bizarních účastníků zájezdů, pak se do Říma vyplatí letět přímo z Prahy.

    Letadla Ryanairu odlétají z letiště Václava Havla chvíli po poledni a v podobný čas se z Říma vracejí zpět. Ceny zpáteční letenky se pohybují kolem dvou a půl tisíce korun. Lety z Berlína se stejnou společností vyjdou asi na třetinu, ale do nákladů si nezapomeňte započítat cenu autobusu. Nejlevnější letenky jsou navíc na brzké ranní lety. Za ty nervy to nestojí! Pokud chcete letět z Česka a levně, kupte si letenky s půlročním předstihem, ty momentálně stojí polovinu ceny těch sezónních.

    Ať už se však rozhodnete letět z Prahy či Berlína, stejně skončíte na letišti Ciampino, které leží asi dvacet kilometrů od centra Říma. Z něj existuje několik možností, jak se dostat k vlakovému nádraží s názvem Termini. Všechny vycházejí na pět euro.

    Dvě eura se dají ušetřit tím, že si rovnou koupíte zpáteční jízdenku – pokud znáte přesné datum návratu, jde to u všech společností i online. Lístky na Sit Bus Shuttle a Terravision se jinak prodávají ve stánku před skromnou odletovou halou, u společnosti Rome Airport Bus se dají koupit přímo u řidiče (ty jsou o deset centů levnější).

    Skrblíci mohou jet však mnohem levněji – už za jeden a půl eura. Tolik stojí jednorázová stominutová jízdenka na místní dopravu. Budete však muset rychle improvizovat – například jet autobusem na konečnou stanici s názvem Laurentina a zde přestoupit na metro. Přestupní jízdenka stojí euro padesát. Nevýhodou je zhruba dvojnásobná doba jízdy, cca 90 minut, když budete šikovní.

  3. Průvodce po Římě | © Dreamstime

    Ceny dopravy v Římě

    Už v předešlých dvou odstavcích jsme naznačili dva základní způsoby dopravy po Římě. Pěšky a městskou dopravou.

    Městská doprava, to jsou autobusy ATAC a stejně označené tramvaje a trolejbusy, linka A a B zdejšího metra, autobusové linky označené jako Cotral a příměstské vlaky. Pozor: jízdenky s nápisem Metrebus Roma vám neplatí pro cestu na velké letiště Fiumicino (informace pro ty, kteří v Římě přestupují).

    Základní jízdné je euro a půl, jízdenka funguje jako přestupní po sto minut (při nákupu v automatu BIT). Jízdenka na 24 hodin stojí sedm euro (ROMA 24H), dvoudenní 12,50, třídenní 18, týdenní 24. Kromě základní jízdenky je povinností cestujícího na zadní stranu napsat své jméno.

    Pokud si chcete návštěvu Říma spojit s výletem například k moři, musíte si z mapy zjistit, kolik zón projedete. Celkem jich je sedm, například celodenní jízdenka do tří zón stojí osm euro. Za volné cestování po celém regionu Lazio byste museli za den zaplatit 14 euro (BIRG jízdenka).

  4. Turistické karty v Římě

    Rozhodli-li jste se prolézt v Římě co nejvíce muzeí a archeologických nalezišť, pak se vám vyplatí pořídit si římský pas (Roma Pass). Jeden platí po 48 hodin a stojí 28 €, druhý je na 72 hodin a vyjde na 38,50 €.

    Dvoudenní vám umožní navštívit jedno muzeum zdarma a s možností předběhnout frontu (někde po telefonické rezervaci), v ostatních muzeích máte více či méně výraznou slevu (bez možnosti předbíhat frontu). Samozřejmostí je cestování městskými linkami zdarma. Bonusem je mapa, seznam muzeí a aktivační kód k aplikaci do mobilu. Kdybyste zvládli za 48 hodin proběhnout všechna zainteresovaná muzea, pak byste ušetřili nádherných 82 euro.

    Reálných je něco mezi deseti a dvaceti euro. Nejvíce ušetříte, když pas využijete na koupi kombinované vstupenky do Kolosea a do Fora Romana, ta stojí 12 euro. A pak ušetříte třeba 4 a půl eura při návštěvě Galerii Borghese (tam se musí vstup ale rezervovat).

    Dětem do deseti let žádný pas nekupujte – do té doby mají vstupy i jízdné zdarma (Děti nad deset let platí dopravu v plné výši).

    Řadu slev mají i mladí Evropané do 25 let. Některá muzea jsou dokonce zdarma, například Napoleonovo muzeum.

    Jste-li obzvlášť šetřiví, leťte do Říma tak, abyste tam zažili první neděli v měsíci, od roku 2014 jsou v tento den zdarma všechna státní muzea, to znamená i Forum Romanum, Palatinské muzeum, Pantheon, Caracallovy lázně a desítky dalších.

  5. Průvodce po Římě | © Dreamstime

    Vatikán levněji

    Velkou nevýhodou římské karty je skutečnost, že neumožňuje zvýhodněnou návštěvu muzeí ve Vatikánu.

    Zdánlivě se dá tato skutečnost vyřešit zakoupením jiné karty – nazvané Omnia Card. Ta dvaceti čtyř hodinová stojí 55 € (má i svou dětskou variantu za 40 €). Omnia card vás opravňuje k bezplatnému vstupu do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple, součástí je i fast track entry, které se však musí zamluvit v kanceláři na Piazza Pio XII 9.

    Přednostní vstup neplatí v neděli a během různých náboženských svátků.

    S kartou můžete bezplatně jezdit také vyhlídkovým autobusem označeným Vatican&Rome. Karta se dá koupit online i osobně na výše uvedené adrese. Třídenní varianta karty za 113 euro v sobě zahrnuje i výhody klasické římské karty, včetně dvou dalších muzeí zdarma nebo neomezeného užívání veřejné městské dopravy.

  6. Z Říma k moři

    Jste-li unavení běháním po památkách, jistě nepohrdnete výletem k moři.

    To nejbližší, v Ostii, je považováno za součást Říma, a tak pro cestu k němu platí jízdenka za 1,50 (či například římský pas). Na neplacené pláže se dostanete z konečné zastávky vlaku s názvem Cristoforo Colombo autobusy (061 nebo 062). Pokud pro vás deset euro není moc, můžete i na pláže soukromé, k nim dojdete i pěšky například od zastávky metra s názvem Lido Centro. Jen se na podobný výlet nevypravujte o víkendu, to byste zjistili, proč se zdejším plážím říká Moře Římanů.

    Pokud si vypravíte dále, tak aspoň jedna rada: ne sever od Říma se vlévá do moře Tibera, takže čistota vody nebývá nejlepší. Neřešte barvu písku, valná většina je lávového původu a jeho tmavá barva je přirozená. Jen se nějak moc rychle rozpaluje. V poledne to není nic pro frajírky bez bot. To zkrátka nedáte.

  7. Ubytování v Římě

    Máme osobní zkušenosti, které asi odpovídají naturelu skrblíků.

    Poprvé jsme spali asi třicet kilometrů za městem. Slušná kvalita za slušnou cenu, ale připravili jsme se o římský noční život. V poslední době využíváme hotely v okolí dopravního terminálu Roma Termini. Jezdí tam dopravci z letiště, okolím se proplétají trasy různých prostředků MHD. A ani pěšky to není k památkám daleko. Například ke Koloseu dojdete za půl hodiny.

    Pravda, kvalita hotelů prostě odpovídá nízkorozpočtovým klientům. Naposledy jsme za tři noci dali ve dvou lidech čtyři a půl tisíce korun. Nechybělo nám nic – wifi fungovala, televizi jsme ani nepouštěli, ručníky a další věci byly v ceně, dokonce jsme vyfasovali i bidet a malý balkón s výhledem na protější domky. Pokoj byl čistý atd. Ale šestnáct metrů čtverečných není zrovna hodně. Ale my se chodili opravdu jen vyspat.

    V centru Říma najdete i několik hostelů, v nichž jedno lůžko ve společném pokoji vyjde na necelou pětistovku. Je to však většinou loterie.

    Řada Římanů si přivydělává pronajímáním pokojů například přes platformu Airbnb, kolem nádraží tak naleznete asi 300 nabídek v cenách od tří stovek za osobu a noc. Pokud však chcete celý byt jen pro sebe a mít své soukromí, dostanete se prakticky na stejnou cenu, za jakou své pokoje nabízejí hotely.

    Velkou výhodou sdílených pokojů je, že si můžete dovolit bydlet i na velmi exponovaných místech. V případě, že byste se na podobném místě ubytovali v hotelu, pravděpodobně není skrblík tak úplně čtení pro vás. Například pronájem pokoje pro dva přes Airbnb nedaleko fontány di Trevi vyšel na 1 700 korun. Noclehy v hotelu, který stojí přímo proti fontáně, začínají na šesti tisících korun. Za pokoj, který má okno do dvora. Pokud chcete snídat a zírat přitom do fontány, připravte si ještě o patnáct stovek více.

  8. Jak jíst a pít v Římě

    Názvy italských jídel a dezertů známe díky pořadu Prostřeno zřejmě všichni, takže nyní spíše několik rad do života. Vykašlete se na drahou vodu, Řím má na každém rohu nějakou fontánku a pítko, stačí s sebou tahat kelímek či plastovou láhev.

    Jídlo a kávu si objednávejte na stojáka u pultu, pokud vás bude obsluhovat číšník, řekne si i více než dvojnásobek ceny. To znamená, že káva, kterou si odnesete sami ke stolku, bude stát jedno euro. Za tu samou, kterou vám přinese číšník, dáte dvě a více euro.

    Často se platí i předem a pak teprve jdete s lístečkem k výdejnímu pultu.

    Během celodenního honění po městě vydržte na různých panino nebo tramezzino, jejichž ceny začínají těsně pod dvěma eury.

    Největší darda vás čeká večer. Levnější, dost tenké pizzy vyjdou na sedm euro, těstoviny kolem deseti. Můžete ale večeři vynechat a rozjet se v nějakém baru, kde probíhá tzv. aperitivo, jakási předvečeře. Dáte si koktejl nebo víno za osmičku, ale v ceně je i bufet. Záleží na vaší drzosti, kolikrát si půjdete přidat. Platí tady dvakrát měř, jednou řež. Abyste nedali osm nebo deset euro za sklenku crodina a tři jednohubky s nějakým kusem mořské potvory.

    Dýško se dává jen za večeři.

  9. Průvodce po Římě | © Dreamstime

    Několik tipů na závěr

    Vykašlete se na všechny ty slevové karty vytvořené pro americké a německé turisty. My dobře víme, že nikde nedávají slevu zadarmo.

    Řím více než kterékoliv jiné město nabízí desítky kostelů, tajemných uliček, hospůdek, které sice nejsou tak známé jako Sixtinská kaple, ale nehrozí vám u nich věčné šťouchání selfie tyčí.

    Choďte pěšky, památky jsou poměrně blízko sebe. A mezi těmi hlavními je spousta jiných, které by u nás byly ty hlavní.

    Zmrzliny jsou tak vydatné, že s nimi můžete počítat jako s hlavním jídlem. Obzvlášť doporučujeme nějakou sicilskou (řetězec Grom). Tam asi vědí, co dělají.

    Vyrazte na procházku v noci. Dobrým tipem je třeba Via dei Fori Imperiali, ulice vedoucí od Kolosea. Neprohloupíte, když na sklenku vína skočíte za Tiberu (čtvrť Trastevere).

    SCIOPERO znamená italsky stávka, u pracovníků MHD je oblíbená většinou v pátek.

    Umocněte si zážitek z Říma zhlédnutím nějakého filmu, který se v kulisách věčného města odehrává. Klasikou jsou určitě Prázdniny v Římě s Audrey Hepburn. Jen nepočítejte s tím, že budete na některém z míst sami jako ona. Z novějších snímků doporučujeme třeba filmovou adaptaci Brownových Andělů a démonů.


V
Verunka 21.07.2018 – 00:22

Dobrý den, prosím, mohu dva dotazy? 1. Pokud navštívím Řím se synem, kterému ještě není 18, jaké slevové karty byste doporučil? A čím se prokazuje věk - potřebuje ISIC kartu? 2. Jaká je situace v centru s ohledem na migranty - jsou některé části Říma , kde se raději nevyskytovat? Děkuji moc za odpovědí. V.

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 29.07.2018 – 10:35

Dobrý den. Já bych žádnou kartu nedoporučil. Ideální je si Řím projít pěšky. Dá se udělat pěkná trasa například od Vatikánu až ke Koloseu. Byl jsem v Římě asi před měsícem. Migranti se zdržují především v parcích, nejsou nijak agresivní, ale co deset minut po vás bude někdo něco chtít - buď jen tak nebo za nějakou službičku. Je to obtěžující, ale ne nebezpečné.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás