Evropské kempy pro zimní dovolenou: Vyrazte karavanem na hory

Iveta Faifrová
Publikováno 9. března 2023
  • Flexibilita, volnost a nezávislost na vaší zimní dovolené
  • Ubytování vás vyjde i o 50 % levněji, než v hotelu
  • Přinášíme tipy na zimní kempy v Evropě s pobytem v karavanech
  1. Evropské kempy pro zimní dovolenou: Vyrazte karavanem na hory

    Proč vyrazit na hory karavanem?

    Máte vlastní karavan, se kterým se chystáte poprvé do hor na sjezdovky, nebo si plánujete obytný vůz na zimní dovolenou pronajmout? V obou případech si pojedete pro jedinečný zážitek.

    Největší výhodou cestování na hory s karavanem je volnost a nezávislost – zůstanete na vámi vybraném místě jak dlouho chcete. Sami si vyberete počet dní, které v kempu zůstanete a v případě potřeby si je bez problému prodloužíte. Rezervaci lze také provést klidně až na poslední chvíli. Místo v kempu bude v zimě volné s větší pravděpodobností, než v penzionu, kde na váš pokoj čeká další rodina.

    V průběhu zimního období seženete pronájem obytných vozů také zpravidla levněji než v letních měsících. Vydejte se na pohádkovou zimní cestu s námi, díky našim tipům to budete mít snadnější.

  2. Rozdílnost sociálního vybavení v kempech v ČR a zahraničí

    Rozdíly mezi sociálním vybavením u nás a v zahraničí jsou poměrně velké. Samozřejmě záleží na vašich prioritách i rozpočtu pro danou dovolenou.

    Vybavení kempů v ČR

    U nás jsou autokempy často staršího data výstavby. Majitelé se samozřejmě snaží o inovace, může se vám ale stát, že vzhledem k levnějšímu ubytování oproti zahraničí na vás bude čekat ne moc hezké společné sociální zařízení a často velmi střídmé kuchyňky někdy působící zašlým dojmem.

    Existují ale také cenově velmi dostupné a přijatelné kempy s příjemným zázemím. V českých kempech se stále častěji setkáváme s internetovým připojením, které je výhodou při plánování výletu, či návštěvě další sjezdovky v nadcházejících dnech.

    Vybrali jsme pro vás na ukázku český kemp, který disponuje přímým přístupem na sjezdovku. To je velmi žádoucí, svůj karavan přistavíte na přilehlé louce a za 3 minuty jste na sjezdovce.  Díky tomu si užijete překrásný výhled na okolí a hory. V blízkosti je navíc příjemná Vysocká pražírna a kavárna, ale také penzion. Rezervaci můžete provádět na BezKempu a užívat si zázemí s výbornou snídaní a možností sauny, pro případ, že byste si přáli váš pobyt ozvláštnit.

    Vybavení kempů v zahraničí

    V zahraničních kempech, obzvláště směrem západním jsme se setkali s velmi příjemným prostředím pro potřeby návštěvníků. Například v Rakousku se v kuchyňce nachází více dřezů pro mytí nádobí najednou, je zde k dispozici také myčka.

    Při vynášení odpadků na vás čekají kontejnery na tříděný odpad. V zahraničí bývá zvykem sběr bioodpadu, to považujeme za velkou výhodu. Koupelny jsou moderně zařízené, čisté a pro dámy je výhodou možnost zapůjčení fénu.

    Níže v článku jsme pro vás připravili konkrétní tipy na kempy v zahraničí.

  3. Výhody a nevýhody ubytování v evropských kempech v karavanech

    • Bezplatné parkování v blízkosti sjezdovky
    • Možnost uvařit si v karavanu i v kuchyňce kempu → možnost ušetřit
    • Připojení k elektřině
    • Sociální zařízení v kempu
    • Recepce
    • Možnost zlikvidovat vyprodukovaný odpad
    • Okolní hluk
    • Někdy fungují jen v hlavní sezóně
  4. Evropské kempy pro zimní dovolenou: Vyrazte karavanem na hory

    Výbava karavanu na zimní pobyt

    Rozhodli jste se, že si zimní kempování naplánujete? Předem si připravte seznam základního vybavení do karavanu, které budete potřebovat. Počítejte s variantou velkého množství sněhu, proto jsou nezbytné stabilizační nohy vozu.

    Dále lopata pro případné odhazování sněhu. Pro tento případ je také dobré si na cesty pořídit zimní předstan, který vám bude sloužit jako předsíň. Je to mimo jiné praktický prostor pro zachycení chladu a odložení zimního sportovního vybavení. Náš tip: do předsíně si na zem položte koberečky nebo rohožky, abyste při případné oblevě neměli všude bláto a mokro.

    Do horských oblastí s sebou pro jistotu zabalte i sněhové řetězy. V případě velkého mrazu se vám bude hodit také rozmrazovací sprej, který vás zachrání z problému zamrzlého zámku, či ledovatých oken. Od námrazy a sněhu ale i od průvanu vám pomohou izotermické folie a plachty na okna karavanu.

    V redakci jsme pro vás vytvořili přehled potřeb, které by vám na cestách neměly chybět.

    Co vzít s sebou do karavanu:

    Je dobré mít na cesty vhodně vybavený obytný vůz, ale také kvalitní oblečení na zimní radovánky na svahu. Veškeré lyžařské vybavení zakoupíte ve specializovaných lyžařských prodejnách, kde poskytují také servis a případně vám nové i stávající lyže a snowboardy seřídí.

    Na co nezapomenout:

Vybrané evropské kempy pro zimní dovolenou v karavanech

  1. Rakousko

    Rakousko

    Rakousko má celkově menší rozlohu, proto je vhodným místem pro návštěvu karavanem, pokud si přejete zažít více sjezdovek a odvézt si zážitky z různých míst.

    Cesta trvá pár hodin a cestovat po této zemi obytným vozem je snadné. V Rakousku jsou totiž na cestovatele s karavany zvyklí a jsou proto pro kempování velmi dobře vybavení. Hlídejte si hmotnost karavanu, na rakouských dálnicích se provádí kontroly vážení a nezapomeňte, že budete potřebovat řidičský a technický průkaz.

    Campingplatz Zugspitz Resort

    Kemp Zugspitz Resort jsme pro vás vybrali především pro své skvělé zázemí, čistotu a perfektní lokalitu. Blízký ski areál Ehrwalder nabízí široké sjezdovky. Na své si přijdou i rodiny s dětmi a začátečníci.

    Vzhledem k tomu, že se jedná o klidnou lokalitu, budete mít volnost a na sjezdovce nebudete ve stresu. V kempu najdete krásné moderní sprchy, toalety a čisté zázemí pro umývání nádobí. K dispozici je také myčka.

    Další užitečné informace

  2. Itálie

    Itálie

    V této destinaci na vás čekají dechberoucí Alpy, nekonečné sjezdovky a téměř jistota stálého sněhu až do jarních dní. Italský ráj pro milovníky karavanové dovolené vás nadchne.

    Jak se do Itálie obytným vozem dostanete? Cesta vede přes Rakousko a Alpské průsmyky. Jak jsme zmínili u Rakouska i zde si hlídejte hmotnost vozidla, jelikož se budete přepravovat právě přes něj. Vezměte si také cestovní doklady a dokumenty k provozování vozu.

    Camping Colfosco

    Chcete bydlet přímo v blízkosti sjezdovky? Vyberte si pro parkování a trávení dovolené právě kemp Colfosco. Jedná se o oblíbenou destinaci s názvem Sella Ronda a vy si tak pořídíte přístup do okruhu Dolomiti Superski, kde se nachází v celku 1 200 km sjezdovek.

    V kempu oceníte příjemné zázemí sociálního zařízení. Můžete si zde vyprat i usušit prádlo, což ocení zejména rodiny s dětmi. V docházkové vzdálenosti se nachází také minimarket. V areálu je samozřejmá přípojka k elektrice ale také plynové připojení.

    Další užitečné informace

  3. Německo

    Německo

    Co byste řekli na zimní dovolenou v blízkosti zamrzlého jezera Hopfensee? I v zimě si můžete udělat kolem jezera krásnou procházku.

    Láká vás mít v blízkosti kempingového ubytování také spa? Po dlouhém dni na sjezdovce je to zcela žádoucí a vy si zasloužíte se pořádně prohřát a zregenerovat.

    Camping Hopfensee

    Kemp, který je součástí rezortu vám nabídne příjemné zázemí pro vás a vaše nejbližší. V blízkosti sjezdovky se ocitnete v kempu Hopfensee, který nabízí možnosti oddělené koupelny i dětskou přebalovací místnost. Dále si zde také vyperete a usušíte prádlo.

    V případě, že si do karavanové garáže nechcete dávat lyže, mají zde místnost pro uskladnění. Jelikož se jedná o ubytování v blízkosti rezortu stojí za to využít jejich saunu, páru, vnitřní bazén a odpočívací místnost. Zhýčkáte se tak i během lyžařské dovolené.

    Další užitečné informace

  4. Švýcarsko

    Švýcarsko

    Aktivní dovolená ke Švýcarsku zkrátka patří. Kempování na divoko je ale ve Švýcarsku zakázáno, před odjezdem si proto s dostatečným časovým rozestupem zarezervujte místo v kempu. Vzhledem k tomu, že v této zemi je opravdu velmi draho se kempování v obytném vozu opravdu vyplatí.

    Ve Švýcarsku jsou kempy všeobecně velmi slušně zařízeny. Mezi vyhlášené lyžařské oblasti patří Verbier, najdete zde až 410 km sjezdovek. Vybavte se také příjemným funkčním termoprádlem, abyste v chladném počasí vydrželi v pohodlí a teple celý den. Nám z redakce se osvědčilo prádlo s příměsí vlny.

    Camping Relais de la Sarvaz

    Ubytování, které je od sjezdovky Verbier přibližně 30 minut autem je velmi příjemné místo pro zimní pobyt. Kemp Relais de la Sarvaz jsme pro vás vybrali vzhledem k jeho příznivé ceně. Jedná se o menší kemp, moderně zařízený, který má velmi dobrou polohu a v blízkosti se nachází obchody a restaurace.

    Z vlastní zkušenosti vás musíme upozornit na hluk z dálnice, který je slyšet hlavně večer. Není to nic dramatického, ale pokud by vás tento hluk vyváděl z míry, zvolte raději jiné místo k ubytování. Mezi výhody bychom rádi zahrnuli vyhřívanou společnou kuchyň a obývací místnost, kde můžete trávit večery například hraním deskových her.

    Další užitečné informace

  5. Polsko

    Polsko

    U našich sousedů v Polsku se vám bude líbit. Za hranicemi na vás čekají krásné horské masivy a sjezdovky, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře. Na cestu do Polska si zabalte dokumenty potřebné k provozování karavanu, řidičský a občanský průkaz.

    Kempy jsou v u našich sousedů vyhledávaným místem a v zimním období se těší stále větší popularitě. Nejen pro Polsko platí, že je důležité mít sjednané cestovní pojištění.

    Camping Olimp

    Oblast Zakopane nabízí soukromý resort Camper Park Olimp. V tomto kempu na vás čeká příjemné ubytování v blízkosti lesa, může se tedy stát, že váš kemp navštíví srnky. Po zaparkování vašeho obytného vozu se vám naskytne úchvatný výhled na horský masiv Giewont.

    Pro ty nejmenší je velkou výhodou blízká lyžařská škola a k ní náležící malý lyžařský vlek. V ceně je připojení k elektřině. Sprchy a toalety jsou součástí areálu a mají tu samozřejmě také nádrž na doplnění vody.

    Další užitečné informace

Kempování na “stellplatzu” místo v kempu

Pokud chcete při dovolené na horách v karavanu ještě více ušetřit, bude se vám hodit německý pojem “stellplatz”, který v češtině znamená parkování pro karavany a obytné automobily. Součástí tohoto ubytování je natočení čisté a odtok špinavé vody, vypouštění toalety a elektrická přípojka.

Jedná se o levnější parkování než v kempu, v některých případech může být i zcela zdarma. Pokud je stellplatz zpoplatněný, platí se buď celkově, nebo za jednotlivé služby. Většinou se však hradí za 24 hodin, ne za noc. Stání pro karavany bývají k dispozici zpravidla před branami kempu, u lyžařských středisek, přístavů, ale i v centrech.

Ne na všech stellplatzech lze v karavanu nocovat, některá místa naopak nabídnou přenocování, ale nedovolí odpojit přívěs a plnohodnotně kempovat.

Výbava stellplatzu

  • elektřina + voda
  • možnost likvidace odpadu (špinavá voda + odpadky)
  • pouze někde: recepce, sociální zařízení

Výhody a nevýhody stellplatzu

  • levnější než ubytování s karavanem v kempu, nebo zcela zdarma
  • žádný check-in a check-out
  • většina z parkovacích míst funguje celoročně
  • žádné další vybavení nemusí být součástí – musíte si vystačit pouze s karavanem (žádné sociální zařízení bokem)
  • možnost hluku z okolí
  • rezervace místa není často možná
  • nedostatečné zabezpečení

Skrblíkův tip na závěr:

V blízkosti místa, kde budete parkovat, může v zimním období projíždět technika na odklízení sněhu. Myslete proto na to, aby váš obytný vůz stál na místě, kde nebude překážet.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás