Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

Aneta Susedíková
Publikováno 12. listopadu 2023

Nebaví vás chladný podzim a chtěli byste se podívat raději do teplých krajin? Nemusíte jezdit daleko. Krásná místa totiž spolehlivě najdete i v Evropě a i na podzim si v nich ještě užijete hřejivé paprsky. S našimi tipy do těchto míst navíc seženete výhodné letenky.

Podívat se můžete například do klidné Albánie, na slunnou Sicílii nebo na nádherný Zakynthos, kde se nachází ty nejkrásnější přírodní divy. Na podzim jsou velmi oblíbené také Kanárské ostrovy, mezi které patří Tenerife, Lanzarote či Gran Canaria. Ve dne odpočívat a večer si užívat nočního života lze zase ve francouzském Nice, kde si každý najde to své, a v portugalském Faru se můžete vydat na tůry nebo využít teplé dny k surfování.

  1. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Albánie

    Albánie je nenápadná země nacházející se mezi Chorvatskem a Řeckem, která i na podzim nabízí mnoho příležitostí. V říjnu teploty ještě přesahují příjemných 20 stupňů, takže se můžete procházet (Albánie je velmi oblíbená pro treking), jezdit na kole, půjčit si kajak a nebo vyrazit vstříc termálním pramenům.

    Pokud nejste zastánci sportu, půjčte si auto a podívejte se na nejkrásnější místa. Neměli byste vynechat Národní park Theth, ve kterém se nachází plno zajímavých míst – třeba věznice, vodopád a jezero, jeskyně a také stejnojmenný kostel.

    Letenky z Prahy do hlavního města Tirana s přestupem koupíte od 1 850 Kč u společností WizzAir či Ryanair, bez přestupu je cena i o dva tisíce vyšší, doba letu jsou však pouhé tři hodiny.

  2. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Agrigento

    Sicílie je známá svou nádhernou přírodou a hřejivým sluníčkem, které má sílu i na podzim. Užít si několik dnů či týdnů můžete například ve městě Agrigento. Do tohoto sicilského města se podíváte s leteckou společností Ryanairod 1 600 Kč z Prahy a o pár stovek levněji z Vídně. Let z Prahy na letiště nacházející se v Katánii trvá pouze dvě hodiny, pak se musíte ještě dopravit přímo do Agrigenta – například autobusem vám to bude trvat jen 2 hodiny a 45 minut.

    Do této části Sicílie cizinci skoro nejezdí, můžete se tedy těšit na naprosto autentické prostředí bez davů. V Agrigentu si nenechte ujít údolí chrámů, které je údajně plné pokladů. Za zmínku stojí také města Taormina a Gela, jež se také nachází na Sicílii.

  3. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Zakynthos

    Zakynthos je třetí největší ostrov jónského souostroví. Ještě v říjnu zde teploty dosahují 23 stupňů, což z ostrova dělá ideální dobu na prozkoumávání krásných míst, která nepochybně nabízí. Zakynthos je známý zejména svými nádhernými scenériemi, jeskyněmi a plážemi. 

    Doporučujeme vyzkoušet místní specialitu jménem tyropitakii, což je fíkový list plněný sýrem feta. Pro jedince s intolerancí laktózy doporučíme pokrm dolmadakia, což je vinný list plněný rýží (někdy také masem).

    Na Zakynthos můžete letět z Prahy i Vídně, letenky koupíte v závislosti na daném termínu už od přibližně 6 tisíc korun.

  4. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Kanárské ostrovy

    Kanárské ostrovy jsou oblíbeným místem pro podzimní dovolenou, teploty zde totiž i v listopadu dosahují až 25 stupňů Celsia. Vybírat můžete z destinací jako je Tenerife, Lanzarote či Gran Canaria.

    Oblíbenými místy je také Fuerteventura nebo La Palma. Letenky s odlety z Prahy, Vídně či Krakova pořídíte v závislosti na vybrané destinaci od přibližně čtyř tisíc korun.

  5. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Nice

    Francouzské město Nice je oblíbeným místem, kde můžete obdivovat místní architekturu, užívat si noční život, odpočívat na nádherných plážích a samozřejmě také ochutnávat středomořskou kuchyni. Na podzim už zde nebudou návaly turistů, tudíž vaše dovolená bude o to klidnější.

    V Nice nevynechejte návštěvu květinového trhu Cours Saleya, který se otevírá každý den od 6. hodiny ranní už od roku 1897. Pokud vám vyhládne, můžete ve stáncích ochutnat i nějaké místní speciality. Nezapomeňte si užít procházku po nádherné ulici Promenade des Anglais. Ta je dlouhá přibližně 7 kilometrů a táhne se podél zálivu.

    Letenky do francouzského města Nice koupíte nejlevněji u společnosti WizzAir s odletem z vídeňského letiště. V takovém případě seženete zpáteční letenku od 900 Kč.

  6. Kam za teplem v rámci Evropy: 6 skvělých destinací pro relaxaci i zážitky

    Faro

    Portugalské Faro je sluncem prohřáté i v listopadu, kdy se během dne teploty pohybují kolem 20 stupňů. V tomto pobřežním městě můžete vyrazit pěšky či na kolech a prozkoumat nejzajímavější místa, mezi které patří třeba Ludo Hiking Trail, což je trasa, která má přibližně deset kilometrů a není nijak náročná. Pokud jste odhodlaní zvládnout trasu trochu náročnější, vydejte se na pohoří Serra de Monte Figo, kde se nachází více zajímavých stezek.

    Faro je oblíbené také pro surfování, ale to si v podzimních měsících příliš neužijete, neboť teplota vody má maximálně dvacet stupňů. Na druhou stranu to ale může být pro někoho ještě stále přijatelná teplota pro vodní radovánky.

    Letenky koupíte nejlevněji u společnosti Ryanair, a to od přibližně dvou tisíc korun, dále pak u společností Lufthansa či easyJet od přibližně čtyř tisíc a více korun.

Vyhledávače letenek a ubytování

Letenky, ale i ubytování vyhledáte na webech jako Pelikán.cz, Kiwi.czeSky.cz. Sjednání dovolené prostřednictvím nich není rozhodně složité, z jistých důvodů je však vždy výhodnější zakoupit letenku přímo u dané letecké společnosti (Ryanair, Eurowings, WizzAir, easyJet, Lufthansa, … ).

Zmiňované portály (Kiwi.cz, eSky.cz, Pelikán.cz) vám mohou při vyhledávání pomoci, letenku poté však koupíte u dané aerolinky.

Pro rezervaci ubytování doporučujeme portál Booking.comAgoda.com, kde naleznete ubytování napříč celým světem od hotelů, apartmánů, rezortů, až po vily, chaty, chalupy, kempy či botely.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás