Průvodce po Billundu: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 1. března 2019

Jedny z nejlevnějších letenek poslední doby jsou do Billundu. Ale kde je Billund? Jak říká, jeden z našich redaktorů: “Keše jsou dnes všude, mně je jedno, kam mě pošlete.”

  1. Průvodce po Billundu | © Pixabay

    Proč letět do Billundu?

    Skrblíci létají do Billundu zejména proto, že jsou do této destinace levné letenky, někdy i za dvě eura, stačí si lety hlídat.

    Pro ostatní má návštěva tohoto města smysl v případě, že mají malé děti. Případně jsou věčnými dětmi, které vyrostly na stavebnici Lego. Ve městě se rovněž nachází Lalandia, zábavný park.

    Z letiště v Billundu se dá procestovat část pevninského Dánska.

  2. Legoland Billund

    Billund leží zhruba uprostřed Dánska či spíše Jutského poloostrova. Díky zajímavé poloze v jeho blízkosti vzniklo druhé největší letiště Dánska.

    Další jeho výhodou se stalo narození Oleho Christiansena, zakladatele společnosti, která vyrábí stavebnici Lego. Logicky právě zde vznikl první Legoland. Za vstupenky dáte pravděpodobně stejně jako za letenku. Základní vstupné je 379 dánských korun, asi 1 300 korun českých. Pokud si vstupenky koupíte s desetidenním předstihem, získáte desetiprocentní slevu.

    V odkazu najdete i další typy vstupenek, například vstupenku zahrnující rodinný bufet či dvoudenní vstupenku.

    A co za to? Samozřejmě stavby z Lega – pamětihodnosti, auta, celá města, Star Wars. Pak také vodní atrakce, horské dráhy nebo dům hrůzy. A letos nově rytířské souboje. Pokud neradi stojíte fronty delší než pět lidí, pak tam ani nelítejte. Na nejvytíženější atrakce se čeká i půl hodiny.

    Pokud můžete cestovat v pracovním týdnu, pak se na většinu dostanete i za pět minut. Vše si můžete dopřát opakovaně. Některé atrakce jsou omezené výškou dětí. Z vlastní zkušenosti doporučujeme se pozitivně naladit. Neprudit při první frontě, pak si vše užijete i jako dospělí.

    Velmi doporučujeme aplikaci Legolandu. Najdete v ní mapu, časový harmonogram představení a pak to nejdůležitější – informace o tom, jak dlouho budete na kterou atrakci čekat. Přes aplikaci se dá rovněž koupit lístek.

  3. Průvodce po Billundu | © Pixabay

    Ubytování v Legolandu

    Pokud má skrblík možnost, v Legolandu nebydlí. Ceny jsou v Dánsku jako z jiné planety. V Legolandu pak z jiné galaxie.

    Například nocleh v pirátském pokoji stojí podle nabídky od 945 dánských korun, Když jsme si ho však zkušebně zkusili zarezervovat, došlo nám, co znamená dvoupísmenkové slovíčko “od”. Ve skutečnosti byl v námi vybraném termínu pokoj za 1595. K dispozici však bylo pět postelí (my si rezervovali pokoj pro dva), v ceně bylo parkování a snídaně. Chápeme ale, že stylový pokoj může být pro děti zážitkem na celý život. Pokoje si můžete najít přímo na stránkách Legolandu.

    Bohužel potenciál Legolandu využívají i místní, a tak o moc lacinější není ani ubytování v přilehlém okolí. My nakonec bydleli skoro půl hodiny od Legolandu ve sdíleném bytě s nesdílenou koupelnou. Dva chlapy na dvoulůžku, ale na místní lokalitu příjemných patnáct stovek. V ceně byla i domácí snídaně. Přes airbnb je reálnější dostat se spíše na dvojnásobek, ale třeba nebudete muset spát dvacet centimetrů od kolegy. V samotném Billundu je podobných nabídek přes airbnb něco málo přes dvacet.

    Nejlevnější hotely jsou od dvou tisíc za dvoulůžkový pokoj.

  4. Lalandia

    Deset minut chůzí od Legolandu se nachází zábavní park s názvem Lalandia.

    Vlnový stroj, vodní tobogány různých délek a obtížností, vířivky. Nic, co by vás ohromilo více než podobná zařízení pod slovenskými Tatrami. K tomu však ještě zimní svět s možností bruslení, lyžování či bobování. Fitness a bowling. Také spousta rezervací. Pokud se chcete jen vyblbnout a nechcete v resortu přímo bydlet, nemusíte si lístky kupovat dopředu.

    Dospělého vyjdou na 280 dánských korun, děti 230 korun (jen aquadome). Naopak, pokud se chcete stát residenty, je dobré si vše rezervovat dlouho dopředu na internetu. Kromě ubytování pak máte neomezený vstup do areálu.

    Ale připravte se na pálku, která není zcela určena skrblíkům. Zkusili jsme si zarezervovat nejlevnější domek a i se všemi slevami jsme se ve dvou na čtyři noci mimo hlavní sezónu dostali jen lehce pod tisíc eur. Konkrétně na 903 euro. Ale domek byl původně pro čtyři a jedno hodně malé dítě. Obecně platí, čím více lidí na více dní, tím pobyt vyjde levněji. Nic pro dva cestující.

  5. Letecky do Billundu

    Vraťme se však na začátek, k tomu, jak se do Billundu dostat. Rozhodně nejlevněji vás vyjdou spoje z Berlína. Při troše štěstí na termín je seženete za 262 korun (samozřejmě Ryanair). I když si budete termín hodně vybírat, nedostanete se pravděpodobně přes tisícovku za zpáteční letenku.

    Proč si ale komplikovat výlet cestováním do Berlína? My letěli v pohodě z Prahy. Letenka nás vyšla na bez pár korun na 1 100 Kč. Prakticky šlo o stejnou cenu, jako kdybychom letěli z Berlína a přičetli k ceně letenky lítenky za autobus z Prahy, případně parkování v Berlíně (a to nepočítáme benzín do auta).

    Většina letů tam i zpět je dopoledne (my v 9:45 z Prahy, 11:35 z Billundu).

    Z letiště do Legolandu se dostanete do dvaceti minut, z toho deset minut zabere čekání na další autobus, deset minut samotná jízda. Je to dva kilometry. Využít lze například tyto linky: 119, 944, 43, 143. Pokud chcete mermomocí ušetřit 22 dánských korun, za půl hodiny to ujdete i pěšky.

  6. Přes Billund do Dánska

    Nemáte-li děti, nebo nejste-li nadšenci barevných kostiček, využijete levné letenky do Billundu spíše k cestování po Dánsku. Přímo z letiště jezdí do okolních měst několik autobusových linek.

    Počítejte však s tím, že ježdění autobusem vás vyjde pravděpodobně dráž než letenka. Nejvzdálenějším městem, do kterého se dá jet přímo z Billundu, je Aarhus (linka 912X). Jízdné je na naše asi 550 korun. Asi na půl cesty (a půl ceny) je Horsens. K moři je nejblíže Vejle. Tam trvá jízda linkou 43 něco málo přes půl hodiny a zaplatíte 60 dánských korun.

    My osobně zamířili na opačnou stranu, do Esbjergu. Expresní linkou číslo 944X, která však má docela dlouhé intervaly (i dvě hodiny). Jeli jsme hodinu a čtvrt, jedna jízda stále 90 dánských korun. Odtud jsme ale zamířili do malebného městečka jménem Blåvand (nejprve vlakem do Varde a pak linkou 140 autobusem). Už jsme tam jednou byli a věděli jsme, že nás tam čekají písečné duny a mezi nimi domky jak v Pánovi prstenů, taky maják, bunkr a Severní moře.

    Bohužel jde o jedno z nejvyhledávanějších letovisek Dánska a tomu odpovídají ceny. Zapomeňte na pobyt v letní sezóně. My šli skrblíkovskou cestou a spali v motelu, i tak nás dvě noci ve dvou vyšly na čtyři tisíce českých korun. Pokud byste si chtěli na víkend půjčit pokoj v jednom z těch pohádkových domků (mimo sezónu), počítejte s minimálně osmi tisíci. Pokud chcete ušetřit, zůstaňte dál od moře, například ve Varde, kde jsou ceny za hotelové pokoje asi poloviční, a do Blåvandu si udělejte jen jednodenní výlet.

    Pokud chcete navštívit hlavně Kodaň, leťte rovnou tam, ale to bude obsahem jiného článku. Za místní dopravu byste dali podstatně více, než byste ušetřili na letence.
    K cestování po Dánsku použijte dánský plánovač dopravy.

  7. Do Billundu po zemi

    Přímo do Billundu dopravci z Česka nejezdí, dokonce tam nejezdí ani nejagilnější autobusový dopravce současnosti, Flixbus. Odnikud. Stejně tak RegioJet. Prakticky marné bylo i hledání na portálech se spolujízdami. Do Billundu v současnosti mířil jen jeden řidič blablacaru – z polského Lešna. Nezapomeňme, že Billund je spíše vesnice než město.

    Pokud se rozhodnete jet svým vlastním autem, pak vás čeká dvakrát 919 km, čistý čas jízdy kolem 18 hodin. Náklady na pohonné hmoty našeho auta jsme vypočetli na 4 117 korun. Ve dvou by se cestování autem určitě nevyplatilo. Aspoň ne finančně a časově.

  8. S cestovkou do Legolandu

    Mysleli jsme si, že vám doporučíme zájezd do Legolandu s některou z cestovek. Oslovili jsme tři, abychom zjistili, že tuto destinaci už žádná z nich momentálně nenabízí.

    Zaměřily se na zábavné parky v Německu, včetně Legolandu, který leží u Günzburgu. Německý Legoland je z Česka blíže a navíc na rozdíl od toho dánského cílí na Čechy i tím, že jeho stránky jsou v našem rodném jazyce.

  9. Ceny v Dánsku

    Ze všeho, co jste výše četli, vyplývá, že Dánsko není skrblíkům země zaslíbená.

    Jak to vypadá s cenami potravin v obchodech? Nakupovali jsme zejména v Esbjergu, ale předpokládáme, že ceny budou srovnatelné i v okolí Billundu. Na standardní restauraci prakticky zapomeňte, i v těch levnějších vás jednoduché jídlo vyjde na čtyři naše stovky. Řešením nakonec byl McDonalds, který se v Dánsku bere za levný bufet.

    Poměrně hodně kolísaly ceny piva. Sehnali jsme půllitr i za šedesát korun, ale to byla výjimka, běžně počítejte s dvojnásobkem. Pivní kultura je v Dánsku podobná té naší. Ceny v obchodech: mléko ve slevě za dvacku, čtvrt kila sýru 60 korun, kilo banánů skoro šedesát korun, láhev vína dvě stovky, nejlevnější cigarety za 122.

    Suma sumarum je v Dánsku asi o dvě třetiny dráž než v Česku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás