Průvodce po Drážďanech: 11 věcí, které musíte vědět před cestou

Michal Pavelka
Publikováno 1. února 2019

Drážďany má většina Čechů spojené především s vánočními trhy. Samozřejmě jsme je navštívili i my, ale nyní je do dalších Vánoc daleko. Navíc vánoční trhy v Drážďanech nejsou pro nikoho, kdo nesnáší davy lidí mačkajících se mezi stánky. Jsou jiné důvody saskou metropoli navštívit?

  1. Průvodce po Drážďanech: 11 věcí, které musíte vědět před cestou | © Dreamstime

    Drážďany.info

    Drážďany jsou Čechům velmi přátelským městem. Prakticky při všech návštěvách Saska z poslední doby jsme využili služeb informačního centra, které prezentuje své služby a mnoho dalšího na stránkách www.drazdany.info.

    Na nich lze najít přehled památek, akcí, služeb. Vše v češtině. Dozvíte se, kde a kdy se provádějí prohlídky v naší řeči, můžete si zamluvit česky mluvící průvodkyni apod. My si necháváme posílat newsletter, ve kterém vždy najdeme zajímavé tipy na výlety, na výstavy (které často mají také české popisky). A právě i mimo samotné Drážďany.

    Zaměstnankyně také velmi pružně reagují na dotazy e-mailem nebo na facebooku. Takto se nám podařilo sehnat i řadu slev ze vstupného. Ze služeb centra máme skutečně pocit, že o nás jako o turisty v Sasku stojí. A tím nemyslíme jen naše peníze. Nevíme o žádném zahraničním městě, které by podobné služby poskytovalo v tomto rozsahu.

  2. Německé muzeum hygieny

    Kdybychom měli vybrat místo, které jsme v Drážďanech navštívili nejčastěji, pak by to bylo Muzeum hygieny.

    Osvětové, názorné, poučné. Pro dospělého nejde sice o nijak levnou záležitost (9 euro), ale v množství slev si snad každý najde tu svou. Například děti do 16 let mají vstup zdarma, dospělí se na nich mohou přiživit rodinnou vstupenkou za 14 euro.

    A co je pro Čechy obzvlášť super, zahraniční školní třídy mají vstup úplně zdarma, jen je potřeba se včas nahlásit. Na každých deset žáků projde zdarma jeden dospělý. K hlavní výstavě je audioprůvodce v češtině zdarma. Muzeum má základní informace v češtině i na svých internetových stránkách.

  3. Kostel Frauenkirche

    Jsme starší ročníky, tak ještě pamatujeme, když byl Frauenkirche ve stavu, v jakém skončil po spojeneckém bombardování v únoru 1945. Po sjednocení Německa však bylo rozhodnuto, že se znovu postaví.

    Dnes už kostel opět plní svou roli. Mimo koncerty je do něj vstupné dobrovolné, ale ujít byste si neměli nechat výhled z jeho věže. Lepší v Drážďanech nenajdete. Plné vstupné je bolestivých osm euro, děti do 18 let platí 5. K dispozici je i rodinné vstupné za dvacet euro.

    Stránky kostela bohužel v češtině nejsou.

  4. Zwinger a Semperbau

    Třetí památkou, kterou byste si nechtěli nechat ujít, jsou Zwinger a Semperbau. Nejen kvůli jejich proslulosti architektonické, ale i kvůli obsahu.

    Zejména Obrazárna starých mistrů v Semperbau vyrazí dech milovníkům umění. Ve Zwingeru je sbírka porcelánu a hlavně Matematicko – fyzikální salón. I tyto budovy během války vyhořely, ale obnoveny byly už v šedesátých letech minulého století.

    Plné vstupné je 12 euro, ale jde koupit i vstupenku samostatně třeba do matematicko – fyzikálního salónu (6 euro). Zdarma mají vstup děti, tentokrát do sedmnácti let.

  5. Průvodce po Drážďanech: 11 věcí, které musíte vědět před cestou | © Dreamstime

    Kulturní pas Euroregionu Elbe/Labe

    Výrazně si můžete snížit náklady, pokud si pořídíte kulturní pas zdejšího euroregionu, který je Čechům vydáván už 25 let.

    Jen v samotných Drážďanech platí ve dvaceti dvou institucích. Například ve Zwingeru platíte jen devět euro. Pas stojí 30 korun a platí vždy jeden rok. Koupit se dá v informačních centrech Ústeckého kraje, případně ho lze objednat poštou.

    Vyčerpávající informace se seznamy míst, kde se dají pasy koupit, nebo následně využít naleznete na stránkách Euroregionu.

  6. Dresden-Pass

    Stejně jako jiná města, mají i Drážďany své turistické pasy. V době psaní článku ještě nebylo jasné, za jakých podmínek budou fungovat v roce 2019, ale v předešlém roce jich bylo v nabídce několik.

    Zajímavá byla například dvoudenní rodinná karta za 66 euro. Cestovat autobusy, tramvajemi, příměstskými vlaky či trajektem na ni mohlo až šest lidí (dva dospělí). Kromě dvou muzeí fungovala jako volná vstupenka do těch zbylých. Navíc se s ní daly získat další slevy.

    Podobná karta, ale pro jednu osobu, stála 37 euro. Koupit se daly varianty umožňující jen cestování nebo jen volné vstupné. Celkem jsme napočítali v roce 2018 32 různých slevových karet.

    Tu pro vás nejlepší si můžete najít na oficiálních stránkách drážďanských informací.

  7. Průvodce po Drážďanech: 11 věcí, které musíte vědět před cestou | © Dreamstime

    Další památky v Drážďanech

    A které další památky si můžete přidat na seznam?

    Semperova opera. Milujete-li tento typ umění, pak saská státní opera mohla uspokojit. V tomto roce mají v repertoáru na příklad La traviatu, La bohému, Cabaret, Magickou flétnu… viděli jsme i vstupenky za 12 euro, ale reálnější ceny začínají lehce pod třiceti a šplhají se ke stovce. Více zjistíte z kalendáře. Vstupenky jdou jednoduše koupit i po netu.

    Rezidenční zámek – mince, rytiny, historická zbrojnice, Turecká komora, Zelené klenby… to vše bylo postupně rekonstruováno během posledních patnácti let. Základní vstupné je 12 euro, výstavy v Historické zelené klenbě jsou zpoplatněny zvlášť. V ceně je i český audioprůvodce.

    Největším koncertním prostorem je Kostel Svatého Kříže (Kreuzkirche). Vstupné do věže je jen tři eura.

    Milovníky parků a botaniky nenechá chladným park u zámku Pillnitz s více než dvě stě let starou kamélií a dalšími skoro třemi tisíci rostlinami. Vstupné do parku a skleníků je jen dvě eura. Pokud byste chtěli i do interiérů a muzea, připravte si eur osm.

  8. Autem do Drážďan

    Z Prahy do Drážďan se již prakticky celou dobu jede po dálnici, v Německu ještě pár měsíců zadarmo. Je to sto padesát kilometrů a za normálních podmínek jste tam za hodinu a půl. Nenormální bývá, když vás kousek za hranicemi namátkově zkontrolují celníci, ale to jsme zažili jen při cestě autobusem.

    Hlavním problémem je parkování. V Drážďanech jsou tisíce parkovacích míst a vyjma Vánoc byste neměli mít problém zaparkovat ani v centru. My naposledy parkovali zdarma kousek od Muzea hygieny a do Starého města šli pěšky. Doporučujeme následující přehled parkovacích míst, ze kterého se dozvíte nejen ceny, ale i aktuální obsazenost.

    V Google Play si můžete stáhnout i aplikaci do mobilu.

  9. Do Drážďan vlakem

    Do Drážďan se dá pohodlně dojet vlakem. Nádraží je blízko centru a odpadnou vám náklady a starosti s parkováním. České dráhy vypravují denně osm přímých vlaků z Prahy, jízda trvá dvě hodiny a patnáct minut. Nezlevněná jednosměrná jízdenka stojí 370 korun.

    Zpět můžete jen zase přímo například v 19:10. V Praze jste v půl desáté a zpáteční jízdenka stojí dospělého bez slev 608 korun.

    Ještě levněji, ale trochu složitěji lze cestovat z pohraničních měst. Například z Liberce můžete využít službu ZVON trilex. Musíte přestoupit v Zittau a Görlitz. Vlakem v 7:02 jste v Drážďanech v 9:56.

    Ale za zpáteční jízdenku koupenou ve vlaku dáte 250 korun (za jednoho dospělého a až tři děti). Pět dospělých a až tři děti zaplatí 500 korun. Více zjistíte přímo na stránkách trilexu.

    Využít jdou také celodenní jízdenky Českých drah. Jejich ceny se liší podle jednotlivých regionů, protože každý kraj je dotuje jiným způsobem.

  10. Do Drážďan autobusem

    Například v sobotu vypravuje Flixbus z Prahy do Drážďan až desítky autobusu. Odjíždějí buď z Florence, nebo z Hlavního nádraží. Rychlejší jsou ty z Florence, nejedou ani dvě hodiny, ale jízdenka stojí necelé tři stovky. Z Hlavního nádraží se jede 2,25 minut a obvyklá cena je 269 korun.

    Například Leoexpres nabízí na nejbližší sobotu jen jeden spoj, je ještě o deset minut rychlejší než nejrychlejší Flixbus, ale cena je už přes tři stovky. Odjíždí deset minut před devátou ráno z Hlavního nádraží. Zpět jede už pět minut před šestou a cena je 279 korun. Nabízí se tak například kombinace s jinou dopravou nebo jiným dopravcem.

    Regiojet má spojů osm tam i zpět v cenách kopírujících Flixbus.

  11. Ubytování v Drážďanech

    Není to sice obvyklé, aby se čeští turisté ubytovávali v Drážďanech, když nepoměrně levnějšího Ústí nad Labem to mají kousek, ale například po návštěvě opery se může hodit užít si noční Drážďany a pustit pár euro za nocleh.

    Na Airbnb se ceny pronájmů soukromých bytů pohybují na poměrně rozumných částkách. Slušný standard se dá pořídit kolem jeden a půl tisíce. Pokud vám nevadí větší vzdálenost od centra, můžete se dostat i na cenu kolem 1200 korun. Nás stál pronájem panelákového bytu se vším servisem a odvedením daně 1 214 korun.

    V Německu je výhodou, že i v levném hotelu se vám dostane profesionální servis. Zkuste třeba FOX-BOX hotel, v němž se můžete vyspat v boxech vzniklých smontováním europalet. Cena za noc pro dva je teď po adventu nižší než osm stovek. Budete mít až překvapivě dost soukromí, jen sociálka je společná.

    Jinak nechybí snad nic – lednička, rychlovarná konvice, mikrovlnka, ručníky. Vše je dokonce přizpůsobeno vozíčkářům, wifina taky běží. Takové německé dobrodružství. Stránky jsou v google češtině. A mají nás tam rádi.

    Jinak jsou ceny hotelů už trochu vyšší. Pokud vám stačí tři hvězdičky a klasická krabice, tak z centra je velmi dobře dostupný BaB na Weißeritzstrasse. Dvoulůžkové pokoje nabízejí asi za 16 stovek. Jsou ale hotely, ve kterých se mimo hlavní drážďanskou sezónu dostanete i pod tisícovku. Stačí sledovat booking. V Drážďanech se to slevami jen hemží.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás