Průvodce po Pescaře: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 21. února 2020

Další destinací, kam lze od dubna zamířit s Ryanairem, je italská Pescara. Malé město vybízející k jarní klidné koupačce nebo k toulání po okolních borovicových lesích nebo vesnicích v horách.

  1. Průvodce po Pescaře: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

    Do Pescary Ryanairem přímo z Prahy

    První letošní let bude vypraven už 30. března a pak tomu bude každé pondělí a pátek. Zpět ve stejné dny. Odlety z Prahy jsou v pondělí ve 13:35 a v pátek v 10:00. Zpět to letí v pondělí v 15:45 a v pátek ve 12:10. Letadlo letí podle letového řádu hodinu a čtyřicet minut. Ceny momentálně kolísají od necelých pěti stovek až po dva tisíce za jeden let.

    Ideální pro prodloužený víkend nebo pro odpočinkově strávený pracovní týden, pokud vám zbyla loňská dovolená.

  2. Do Pescary z jiného letiště

    Ryanair má tradičně stejnou politiku pro pražské letiště jako pro letiště v jižním Polsku. A tak nepatrně, v řádu korun, se dá letět z Krakova.

    Navíc stejné jsou i odletové dny, takže odlet z bývalého hlavního města Polska se vyplatí jen tomu, kdo to do něj má ze svého bydliště blíže než do Prahy. Anebo si chce výlet zpestřit prohlídkou Velkého Rynku, židovského ghetta nebo starého královského hradu.

    Z jiného okolního letiště se do Pescary rovnou nelétá.

  3. Průvodce po Pescaře: 11 věcí, které musíte vědět před odletem | © Adamico - Dreamstime.com

    Do Pescary s přestupem

    Do Pescary se dá letět i levněji, pokud se rozhodnete letět s přestupem.

    Ale co neutratíte za letenku, necháte za dopravu například do Budapešti. Na cestě pak navíc strávíte i 13 hodin, z toho velkou část na letišti například v Bruselu. Ne, kouzlo této destinace je v tom, že se tam můžete vypravit jednoduše z Prahy a užít si klidné chvilky u moře.

  4. Do Pescary po zemi

    A podobné je to i s cestováním po zemi. Flixbus vás tam sice s jedním přestupem doveze, ale bude to třikrát dražší než cestování letadlem a cesta bude trvat minimálně devatenáct hodin.

  5. Památky Pescary

    Upřímně – pokud byste si vybrali Pescaru jako cíl pro poznávání historie Itálie, neschválíme vám to. Není to Řím, Sicílie ani Florencie. Jde o stotisícové město na pobřeží Jaderského moře, zhruba na úrovni Říma, obklopeno je horami a je významným přístavem.

    Jako v každém italském městě v něm najdeme kostely. Katedrála San Cetteo je stará teprve několik desetiletí. Na jejím místě stál starý románský kostelík, který byl stržen a místní si těsně před druhou světovou válkou začali stavět nový hlavní stánek. Když už byli takřka u cíle, bylo město bombardováno. Konečná podoba je tak z roku 1977.

    Starší, ale ne tak velká, je Bazilika Panny Marie Sedmibolestné. Pochází ze 17. století a na jejím místě došlo prý k mariánskému zjevení.

    Pescara má i jedno moderní nej – nejdelší cyklistický most v Itálii. Je součástí cyklistické trasy mezi městy Santa Maria di Leca a Ravena. Bez několika metrů měří půl kilometru. Hledejte Ponte del Mare.

    Předpokládáme, že nejste příznivci národopisných muzeí věnovaných městu a okolí, ale jedno vám doporučíme. Je to ukázka, jak se dá skloubit stará budova s novými záměry. Divadlo, výstavní plochy, to vše najdete v budově likérky Aurum. Budova je navíc umístěna mezi nádhernými parky, o kterých bude ještě řeč, a mořem.

  6. Přírodní památky Pescary

    Jižně od centra města objevíte park nazvaný Pineta Dannunziana.

    Jako se v případě Aura podařilo skloubit historii s moderním přístupem k výstavnictví, tak se v parku snaží skloubit starý borovicový les s jeho rekreační funkcí. Část, zejména ta chráněná jako rezervace je takřka přírodní, část je klasickým parkem s jezírkem, s hracími prvky pro děti, s lavičkami atp. Rezervaci se také někdy říká Park D’Avalos, pokud se budete ptát na cestu.

    Součástí prostoru je i divadlo.

  7. Pláže Pescary

    Hlavním důvodem, proč letět do Pescary (tedy kromě levných letenek), je moře.

    Proč se nevypravit na rozhraní května a června na prodloužený víkend k moři? Nedobít baterky. Pláže se rozkládají na sever i jih od přístavu. Na jihu jsou jen pár stovek metrů od Aura.

    Pláže jsou buď soukromé, kde si zaplatíte v klubu cca 476 Kč€20 a pak už máte lehátko zadarmo. Anebo jsou veřejné a musíte si připlatit služby podle svých potřeb. Nám skrblíkům vyhovuje druhá varianta, už kvůli tomu, že nehodláme na pláži trávit celý den. Jako všude na italských plážích očekávejte prodejce všeho možného, i toho, co bylo zakázané, například alkoholických nápojů.

    Na soukromé pláži vás nikdo neobtěžuje, je zde čisto a větší klid.

    Z našeho pohledu zajímavější pláže se táhnou na sever od přístavu. Ale najít místo, kde se dá koupat zdarma, je větší problém. Předpokládáme, že ve vrcholu sezóny byste byli zklamaní.
    Variantou je vzít si hotel s vlastní pláží, ale je to opět o penězích. Hotely přímo u moře jsou v jiné cenové kategorii, než ty v centru.

  8. Doprava v Pescaře

    Nejlevnější vyjde cesta z letiště s TUI, linkami 8 a 38. Během dne jezdí co dvacet minut. Do centra je to pět kilometrů.

    Jízda stála 36 Kč€1.50. Vystoupit se dá na centrálním autobusovém nádraží. Pokud vás neláká samotná Pescara, můžete cestovat přímo z letiště i dále. Ale většina míst není u moře, to je spíše pro někoho, kdo se chystá na horské túry, což je další lákadlo našeho možného výletu.

    Po samotné Pescaře místní dopravu nepotřebujete.

  9. Okolí Pescary

    Jedním z míst, kam se dá dojet přímo z letiště, je město Chieti, v němž objevíte antické památky. Sedmnáct kilometrů od Pescary je na vrcholu kopce pro změnu středověké město Silvi Paese.

    Máte-li k dispozici auto, můžete zajet i dále od pobřeží do obce Atri. Lékořicové městečko plné neznámých památek a romantiky. Na okraji města je San Gabriele, poutnické místo, údajně nejposvátnější v celé provincii.

  10. Ubytování v Pescaře

    Pokud pojedete do Pescary mimo hlavní sezónu, budete příjemně překvapení nejen množstvím nabídek, ale i cenami pokojů v hotelech i privátech.

    Za noc pro dva v květnu dáte občas i méně než tisícovku. My konkrétně chtěli mít větší soukromí, takže jsme nocovali v tříhvězdičkovém hotelu sto metrů od pláže. Sice neměl vlastní pláž, ale dala se vyřídit sleva 30 procent na pláž jiného hotelu. Příjemná byla i cena snídaně (119 Kč€5). Tradičně jsme neměli štěstí na pokoj s balkónem směrem na moře, ale zase byl klidnější, neboť poblíž je hlavní silnice podél pláží.

    Porovnávali jsme si cenu mimo sezónu a v sezóně. U našeho konkrétního hotelu šlo o zhruba čtvrtinu. Problém byl, že výběr hotelů už byl menší, a to jsme ceny porovnávali v únoru.

    Pokud se chcete levně najíst, budete muset jít dále od moře. Pizzerie jsou doslova na každém rohu. My si vyhlédli Pizzerii Liceo ve Via Venezia. Nebyl to sice vrchol gastronomie, ale z našeho pohledu dobrý poměr cena/výkon. A také docházková vzdálenost.

  11. Ceny v Pescaře

    Itálie je sice cenově přijatelnější než třeba Francie, ale stejně počítejte s o třetinu vyššími náklady než v Česku. V případě služeb i více.

    Pozor třeba na pizzerie – když si pizzu koupíte a odnesete, platíte méně, než když se necháte obsluhovat. Vemte si teda pizzu do ruky a ušetřené peníze použijte spíše na posezení u vínka. Nejlépe na hotelovém pokoji. I tak vás pizza vyjde na dvě stovky a více. Příjemné jsou ceny kávy, naopak pivaři dají za půlitr kolem stovky.

    Cenami v obchodech jsme byli příjemně překvapeni. Krabice mléka za 23,80 Kč€1, místní chléb 29 Kč€1.20. Kilo rajčat ale klidně 48 Kč€2, brambory ještě dražší. Láhev vína se dala sehnat i za 95 Kč€4.


p
paolous 21.02.2020 – 22:59

Byl jsem tam týden pracovně, dávám tip na jídlo Il ristoro genuino na Via Fabrizi. Bezkonkurenční...

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás