Průvodce po Paříži: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 22. listopadu 2019

Paříž je turistická klasika, není potřeba ji dlouze představovat, ale každému se hodí pár tipů, jak ušetřit.

  1. Průvodce po Paříži

    Do Paříže s Ryanairem

    Pondělí, pátek, neděle, to jsou odletové dny nízkonákladového Ryanairu z Prahy i zpět z Paříže. Z Prahy se vylétá chvílí po sedmé hodině ranní a z Paříže chvíli po deváté ranní.
    Problémem je, že Ryanair ve skutečnosti nepřistává v Paříži, ale skoro sto kilometrů od něj, u městečka Beauvais–Tillé. Takže sice výrazně ušetříte na letence, ale musíte se postarat o to, jak se do hlavního města dopravit.

    Není to tak složité, protože chvíli po přistání najede před terminál oficiální shuttle bus, který vás zaveze ke stanici metra Porte Maillot. Jednosměrná jízdenka stojí v současnosti 15,90 euro, zpáteční 29. Koupit se dají jednoduše na internetu a platí celý rok. Na stejných stránkách najdete i jízdní řád, ale v podstatě je sladěný s lety Ryanairu. Zpět na letiště autobusy odjíždějí se zhruba tříhodinovým předstihem. Jízda trvá více než hodinu, podle provozu.

    Ze stanice Porte Maillot do samotného centra dojdete do půl hodiny, anebo se můžete dál dopravovat metrem (tady jde o žlutou linku). Z této stanice se dá také snadno cestovat autobusy do dalších velkých měst Francie, případně i do Bruselu.

    Ceny zpátečních letenek s Ryanairem začínají na osmi stovkách, pokud vám jde o konkrétní datum, většinou dáte zhruba dvojnásobek.

  2. Do Paříže s ČSA

    Pokud chcete na letiště Charlese de Gaulla, musíte si připlatit a cestovat s naším národním dopravcem.

    Nejlevnější zpáteční letenky začínají na dvou tisících a třech stovkách. Přistanete však na jednom z nejrušnějších letišť Evropy. Má tři terminály, přičemž terminál, na kterém většinou ČSA přistávají, sestává z několika budov.

    Možností, jak se do centra města dopravit, je několik. Obyčejný linkový autobus (350 a 351) vyšel loni na šest euro. Příměstský vlak na deset a nějaké drobné. Nejrychleji budete v centru shuttle busem označeným jako linky 2 a 4. Jízdenka stála 15 euro a stejně se jelo déle než hodinu.

  3. Paříž Orly

    Nejblíže centru je letiště Orly. I na něm přistávají přímé lety z Prahy, konkrétně společnosti Transavie. Nejlevnější letenky se dají pořídit za 1 800 korun, obvykle spíše za něco málo více než dva tisíce korun.

    Cesta do centra odtud trvá ani ne hodinu a vyjde vás v nejlepším případě na čtyři eura. Z terminálu 3, kde vaše letadlo pravděpodobně přistane, pojedete nejprve automatickým vláčkem k terminálu 4 (zadarmo). Pod ním je tramvajová zastávka. Za dvě eura pojedete linkou číslo 7 do stanice metra Villejuif-Louis Aragon, odkud za stejné peníze popojedete do centra. Automat na jízdenky je přímo u zastávky, platit se dá i kartou, pro jistotu si rovnou kupte jízdenek více.

  4. Do Paříže autobusem

    Pokud využijete v současnosti největšího evropského dopravce, Flixbus, počítejte s cenami kolem tisícovky. Například páteční linka vyjíždí v 15:30, na místě je ráno ve čtvrt na sedm.

    Necelých patnáct hodin času. My si jízdenku s měsíčním předstihem koupili za 999 korun. Pokud vám čas nevyhovuje, bylo například na stejný den ještě sedm dalších možností, jak cestovat, ale část byla s přestupem a žádná nebyla levnější. Přestupovalo se například v Bonnu, Štrasburku nebo Linci.

    Za stejnou cenu nabízel na páteční odjezd jízdenky i Regioget. Odjezd v jedenáct večer, příjezd do Paříže v jednu hodinu následujícího dne. Za 799 korun byly jízdenky na pondělí, ve stejné časy. V jiné dny Regioget autobusy nevypravuje. Zpět pak ve středu a neděli.

  5. Průvodce po Paříži | © Dreamstime

    Do Paříže s cestovní kanceláří

    Celkem třikrát jsme cestovali do Paříže s cestovní kanceláří Plustour, přičemž jsme si vždy dělali vlastní program. Přicházeli jsme jen na místa srazů a využívali společný nocleh v levném hotelu na okraji Paříže. Pro skrblíka jde o vůbec nejlevnější možnost, jak se do Paříže dostat. Pro názornost – nejlevnější jejich zájezd do Paříže je za 1 999 korun. Dovezou vás za tu cenu do Paříže, vozí vás po Paříži. Dvakrát se spí v autobuse, jednou v hotelu (třílůžkový pokoj se sociálkou). Pokud chcete, můžete se toulat se skupinou, které velí zkušený průvodce. Odjíždí se bez příplatku z řady míst v Česku.

    Troufáme si říct, že ve vlastní režii (letenka, doprava na letiště, dopravy z letiště, hotel) to levněji nezvládnete.

    Ale samozřejmě jsou tady i minusy. Cestovní kancelář dělá tyto výlety jen o různých svátcích a prázdninách. Autobusů v jednom s námi využitých termínů vypravila více než deset a všechny byly nacpané. Nebyly tak luxusní jako u komerčních dopravců, brali toho, kdo byl volný. Za spoustu věcí se musí připlácet, například dvoulůžkový pokoj, snídaně (na druhou stranu nám řidiči vařili párky, na čemž skrblík také výrazně ušetří).

    Ve vyhledávačích zájezdů jsme nalezli na kalendářní rok 233 zájezdů, jejichž cílem byla Paříž. S cestovní kanceláří se často dostanete na nižší ceny, než když si budete výlet do Paříže organizovat zcela sami. Většinou se to však netýká zájezdů leteckých.

  6. Do Paříže TGV

    Poměrně rychle a velmi pohodlně se dá do Paříže cestovat vlakem. Stihnout se to dá, hlavně díky DB i za deset a půl hodiny. Odjezd z pražského Hlavního nádraží půl hodiny před polednem, v Paříži jste pět minut po desáté večer. Přestupuje se v Norimberku (půl hodiny na přestup) a ve Stuttgartu (na přestup hodina). Ale ta cena. Jedna jízda nás stála 2 840 korun v té nejlevnější třídě. Ze Stuttgartu se jede TGV.

    Zpátky po stejné trase, s odjezdem z Paříže v 6,40 ráno, v Praze v 18,25. Celkem nás jízdenky vyšly na 4 641 korun.

  7. Do Paříže blablacarem

    Kupodivu jsou lidé, kteří z Čech, či spíše přes Čechy jezdí do Paříže autem. Procházeli jsme nabízené spolujízdy kolem termínu, ve kterém jsme chtěli jet. Nabídek nebylo moc a většinou se jednalo o projíždějící cizince, nejlevnější cena na blablacar byla 820 Kč.

    Nenabízíme možnost cestovat vlastním autem. Pokud je vaším cílem jen francouzské hlavní město a nechystáte se ve Francii trávit více času, nedává skrblíkům tato varianta při nabídce dalších možností žádný smysl.

  8. Průvodce po Paříži | © Dreamstime

    Paříž – památky

    Paříž je památkami nacpaná, a pokud se nechcete jen courat od jedné k druhé, počítejte, že za ně dáte více než za letenku.

    Dalším problémem jsou dlouhé fronty na některé z nich. Řešením je pořídit si Paris Pass, který vám aspoň do některých z nich umožní přednostní vstup. Ale ani Paris Pass není levnou záležitostí. Pro dospělé stojí dvoudenní 130, třídenní 165, čtyřdenní 205 a šestidenní 245 euro. Mladí od 12 do 17 let dají za dvoudenní 75 euro, děti od 4 do 11 let 40 euro. Ceny si prohlédněte na stránkách Paris Passu.

    V ceně je více než 60 atrakcí, které logicky nestihnete všechny, průvodce a doprava. Také hop-off bus nebo slevy u partnerů.
    Takto ušetříte například v Louvru 15 euro, na Vítězném oblouku 12 euro, v muzeu Orsey 12, ve Versailles 18, v Pompidou 13 atd. Více v seznamu památek.

    Pokud chcete jít s pasem na Eiffelovu věž, máte smůlu.

  9. Jak se dostat na Eiffelovu věž?

    Řada turistů si neumí představit, že by navštívila Paříž a nepodívala se na ni z Eiffelovy věže. My na ni byly dvakrát, ale nikdy jsme ji nemohli využít v plném rozsahu. Jednou bylo zavřeno jedno z pater kvůli silnému větru, a jednou zase jiné kvůli teroristické hrozbě. Ke všemu národním sportem Francouzů jsou stávky, ale ty nás naštěstí v případě Eiffelovky minuly.

    Jednou jsme zvolili strategii přivstat si a vystát si asi dvouhodinovou frontu, podruhé jsme si koupili e-ticket přes oficiální stránky, na nichž zjistíte kromě jiného informace i o současné ceně vstupného. Pozor na stránky neoficiální, které se díky sponzorování dostávají v googlu před ty oficiální.

    Pokud se chcete vyhnout frontám úplně, jděte pešky a odpusťte si nejvyšší patro, kam se musí výtahem.

  10. Disneyland Paris

    Další s atrakcí, kterou si na Paris Pass neužijete, je Disneyland Paris. K jeho návštěvě jsme si pořídili celodenní jízdenku na metro, od Notre Dame je to necelou hodinu jízdy nejprve linkou B, a pak A. Cestu si můžete naplánovat pomocí pařížského IDOSu. Jako cílovou stanici nastavte Marne-la-Vallée/Chessy.

    Na této stránce se můžete seznámit s cenami, otvírací dobou atp.

  11. Ceny ubytování v Paříži

    I když budete skromní, jen těžko seženete pokoj pod tisícovku za noc. I klasická Formule v 18. obvodu si účtuje za dva lidi 1 137 korun. Pokud toužíte po standardu tříhvězdičkového pokoje, začínají ceny na 1 650 korunách za jednu noc. My konkrétně využili několikrát hotely typu Ibis. Sice jsou to rovněž takové ty prefabrikáty, ale aspoň máte svůj záchod. Ceny standardního dvoulůžkového pokoje se pohybují lehce nad třinácti stovkami korun.

    Prakticky podobná je situace, i pokud využijete službu Airbnb. Ale kdo hledá, najde. Bydleli jsme například kousek od Montmartru v pokoji s rozkládacím lůžkem, který pronajímali dva studenti. Vedle pokoje jsme měli přístup do společné koupelny a hlavně kuchyně. Noc nás vyšla na méně než osm set korun.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás