Průvodce po Oděse: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 13. září 2019

Přiznáváme se, že jsme v Chorvatsku během letní sezóny u moře nikdy nebyli. Nátlak partnerek nám však zajistil, že jsme během několika posledních sezón poznali moře v jiných státech – většinou v těch, která jsou skrblíkům více zaslíbená. Mezi nádherná města u moře, v nichž za služby zaplatíte ještě méně než v Česku, patří Oděsa.

  1. Průvodce po Oděse | © Pixabay

    Letecky do Oděsy z Prahy

    Do Oděsy už několik let létá přímá linka ČSA z Prahy. V sobotu, v pondělí, ve středu a ve čtvrtek tam. V úterý, ve čtvrtek, v pátek a v neděli zpět.

    Nejlevnější zpáteční letenky se daly sehnat i pod pět tisíc, v současnosti jsou na celý rok zatím nad pěti tisíci. Z Prahy se odlétá chvíli před jedenáctou v noci, zpět v pět ráno. Let trvá něco málo přes dvě hodiny.

    Nejsou to úplně ideální časy, ale my si nakonec vzhledem k ceně vzali nocleh i na noc příletu a odletu.

  2. Do Oděsy z jiného letiště

    Daleko levněji vyjde let, když poletíte se společností Ryanair z polské Vratislavi. Momentálně jsou například na podzimní termíny některé letenky i za méně než tisíc korun.

    Pravdou je, že v listopadu už nepoletíte do Oděsy kvůli koupání, ale spíše za atmosférou, kvůli procházkám po nábřeží, za divadlem, na fotbal atd. Jinak uvidíme, co přinese nadcházející sezóna, určitě vás budeme informovat.

  3. Průvodce po Oděse | © Pixabay

    Do Oděsy po zemi

    Loni jsme podnikli cestu do Oděsy i autem. S dobrým řidičem je to štreka na dva dny s noclehem například v nádherném Lvově.

    Vzhledem k délce jízdy se vyplatí na místě pobýt déle. Výhodou auta je, že můžete cestovat po okolí – do delty Dunaje, do separatistické Podněsterské republiky (v níž si můžete užívat stejně jako v Korejské lidově demokratické republice) apod.

    Další variantou je cesta vlakem z Užhorodu nebo Lvova. My máme osobní zkušenost s cestou ze Lvova. Odjezd byl po osmé ráno, příjezd po osmé večer. Na výběr byly dvě kategorie jízdenek. My samozřejmě využili tu levnější se čtyřmi místy v kupé, cena byla něco málo pod osm stovek. Ale pohodlí, vlídný personál. Zážitek. Jen to dříve bývalo o dost levnější. Do Užhorodu jezdí z Česka například Leo Expres anebo řada dalších dopravců. Zkušenost máme právě s Leo Expresem – vlakem se jede do Košic, pak autobusem do Užhorodu.

    Podrobnější informace o dopravě ukrajinskými dráhami najdete na jejich “idosu“. Pokud o dopravě dálkovými vlaky uvažujete, objednávejte si lístky dlouho dopředu. Ať kvůli ceně, tak kvůli tomu, aby vůbec bylo místo.

    Když jsme byli v Oděse na autobusovém nádraží, zjistili jsme, že z něj jezdí řada autobusů do západní Evropy i do Česka. Například společnost Ecolines. Cesta však trvá více než třicet čtyři hodin, ale vyjde na solidních 1 428 Kč€60. S touto společností máme zkušenosti z Pobaltí a jsou daleko lepší než s jinými dálkovými dopravci. Měli jsme vlastní obrazovky s množství zábavy, na palubě byla stevardka, bylo dost místa pro nohy apod. Pokud chcete cestovat autobusem, pak využijte stránky Ecolines.

  4. Doprava po Oděse

    Cestu z letiště k pobřeží jsme dopředu neobjednávali. Jen jsme se v hotelu informovali, jaká je obvyklá cena. Řekli nám 160 hřiven. Samozřejmě, že když jsme před terminál vylezli, tvrdili nám ti nejagilnější taxikáři, že chtějí od čtyř do šesti set. Stačilo jim ukázat email z hotelu a hned se našel někdo, kdo nás svezl za méně.

    Do centra města se dá dojet i trolejbusem nebo maršrutkou, ale pokud využijete ČSA, přiletíte v době, kdy veřejná doprava ještě nejezdí. Ceny jízdného v MHD se pohybovaly kolem směšných pěti korun. Ale ve špičce to je zážitek pro silné povahy, jsou narvané a nezažili jsme klimatizaci. Dobře také fungovala služba Uber.

    Mezi různými částmi města jsme se kromě MHD pohybovali turistickým vláčkem (40 hřiven) anebo jsme oslovili nějakého důchodce, který postával u staré Volhy a čekal. Někteří jsou pak schopní vás za sto hřiven vozit po městě několik hodin. Kromě toho, že se svezete veteránem, zjistíte, jaké to bylo osvobozovat od kontrarevoluce Maďarsko, Československo nebo Afghánistán.

  5. Moře v Oděse

    Pokud skutečně vyrazíte do Oděsy kvůli koupání (to znamená, že plánujete dovolenou za rok), připravte se na trochu nižší standard. Jak to u Černého moře bývá, ráno je moře krásně čisté, odpoledne připlavou řasy nebo stovky medúz. Je však teplé, pláže jsou písčité.

    Deštník a dvě lehátka stály 238 Kč€10, před deštníky býval dost velký prostor pro ty, kterým stačí vlastní slunečník a dva ručníky. Na tato místa se však vrhají místní v době, kdy evropský turista teprve snídá.

    Většinou jsme se koupali na podobné pláži, ale když jsme byli v centru, zakempili jsme na půl den i u delfinária, kde se leze do vody přímo z nábřeží a ručníky si rozložíte, kde se dá.

    Dvakrát jsme také navštívili místní nudistickou pláž (hledejte pláž Chkalovsky). Je skrytá mezi skalisky, koupání u ní je suprové, ale lidé na ukrajinské nudistické pláži se chovají trochu jinak, než třeba v Čechách na Lhotě. Někteří místní mladíci jsou dost dotěrní, místo také slouží jako příležitost pro setkávání homosexuálů, takže osamělé ženy i osamělí muži se mohou dostat do nezvyklé situace.

    Připomínáme, že Oděsa je pověstná vysokým výskytem HIV pozitivních.

  6. Průvodce po Oděse | © Pixabay

    Ubytování v Oděse

    Ubytování je dostatek ve všech cenových kategoriích (ale už nyní jsou některé hotely obsazeny na příští sezónu). Záleží na komfortu, který zvolíte, a samozřejmě na vzdálenosti od moře.

    Ceny (pro dva) v hostelech začínají už na cenách pod dvě stovky, ale seženete i luxusní apartmány s bazénem za čtyři tisíce. Rozumná cena je něco málo přes tisícovku.

    Takový jsme měli my – v ceně byla snídaně, pokoj byl velice prostorný, se stejně velkým balkónem, se sociálkou, slušnou wi-fi. A na pláž jsme to měli přes ulici. Nevýhodou blízkosti pláže je skutečnost, že místní si potrpí na hlučnou hudbu, zejména jakési ruské a ukrajinské techno. Jeho produkce končí v šest ráno, kdy končil život v desítkách diskoték, pak byly tři hodiny ticha, a od devíti jeli znovu. Na tento faktor při rezervaci ubytování také myslete.

    Pokud se rozhodnete navštívit Oděsu mimo letní sezónu, ubytujte se spíše v centru města. V tuto dobu seženete slušný hotel za poloviční cenu než třeba v Česku.

    Vyzkoušeli jsme i ubytování kousek za Oděsou. V místě zvaném Zátoka (můžete takto zadat i do Bookingu). Je tam daleko větší klid, jsou tam o dost nižší ceny a lehce se tam z Oděsy dostanete maršrutkou nebo taxíkem. Je to také lepší místo, pokud se chystáte třeba na výlet do delty Dunaje.

  7. Proč navštívit Oděsu mimo letní sezónu?

    Tento článek vychází na podzim, kdy se vyplatí plánovat další letní dovolenou, ale do Oděsy se může cestovat i v jiném období.

    Hlavním tahákem jsou Potěmkinovy schody, které proslavil film Křižník Potěmkin. Skoro dvě stě obyčejných schodů a vytvoří jedno z nejznámějších schodišť. Směřují od moře na náměstí se sochou francouzského vévody de Richelieu, vojenského velitele a také správce města. Schodiště je dole širší než nahoře, což mu dává zajímavou perspektivu. Kolem řady soch, výstavních paláců dojdete k jedné z nejhezčích budov města – Opeře.

    V centru najdete neskutečné množství kostelů různých náboženství, což jen dokazuje, jak byla a z části i je Oděsa kosmopolitní. Kromě Uspenské katedrály či chrámu v klášteru sv. Pantelejmona objevíte katolický kostel Nanebevzetí panny Marie, mešitu, synagogu či kostel arménské církve.

    Nahaněči vás budou lákat do katakomb. Jde o prostory ve vápencových dolech, v nichž se skrývali obyvatelé Oděsy během druhé světové války.

  8. Průvodce po Oděse | © Pixabay

    Odessa Card

    Oděsa je údajně prvním ukrajinským městem, které zavedlo klasickou turistickou kartu podle západního vzoru. My ji v sezóně nevyužili, protože jsme přece jen dost času trávili na pláži, ale mimo sezónu může být užitečná.

    Prodává se ve třech variantách pro jednotlivce a ve třech pro dvojice. Třídenní pro dva vyjde na 1 081 Kč1799 ₴. Není to málo, ale s kartou máte možnost navštívit zdarma třeba delfinárium. Myslíme, že využijete stránky karty hlavně jako inspiraci. Například k tomu, jaká muzea se ve městě nacházejí.

  9. Ceny v Oděse

    Pro nás to byl nejlepší přímořský pobyt, protože jsme skutečně nemuseli šetřit.

    Proč si nedát dvě večeře, když nám chutná? Jednu menší v gruzínské restauraci, druhou pak v klasické ruské stolovoj. A proč si nesednout na pláž s vynikajícím “šampaňským”, když za něj chtějí jen sedmdesát korun a ještě vám k němu přibalí dva kelímky?

    Alkohol to je vůbec kapitola sama pro sebe – třeba zde dělají vynikající koňak. A muzeum koňaku by mělo být na vašem listu. Ale vyzkoušeli jsme nápoje snad ze všech druhů ovoce a zeleniny.

    Taková křenová vodka nám na českém trhu dost chybí. Vozit nemusíte cigarety – zde jsou ameriky za třicet korun. Běžné potraviny jsou za zhruba stejné ceny, zelenina spíše levnější. Směšné jsou ceny hromadné dopravy. Pokud to nebudete přehánět, na místě utratíte asi tak 80 procent toho, co byste utratili na Lipně.


P
Pavel 15.09.2019 – 13:28

Takže: kdo chce chytit AIDS, nebo se stát předmětem zájmu homosexuálů, či rovnou být postřílen, jeďte do Oděsy.

Odpovědět

I
Ivistr 15.09.2019 – 22:40

Prosím, plánujete také průvodce po Moskvě a Petěrburgu?

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 21.09.2019 – 08:38

Proč postřílen? Nevím, jak vypadáte, ale předmětem zájmu homosexuálů se můžete stát i kdekoliv jinde.

Odpovědět

T
Tomáš 21.09.2019 – 09:32

Do Odessy se dá dostat vlakem a busem za 350 Kč z Přerova. Jizdenka na MHD stojí 3 hrivny, o víkendu se jezdí zdarma.O Oděse se můžete podivat na mem youtube https://youtu.be/fA9z6EqKz3g

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás