Průvodce po Lisabonu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 27. září 2019

Z nějakého důvodu to vypadá, že mezi Čechy je více sexy Porto, než portugalské hlavní město Lisabon. Přitom do Lisabonu létají naše národní aerolinky.

  1. Průvodce po Lisabonu | © Emicristea | Dreamstime.com

    Letecky do Lisabonu z Prahy s ČSA

    Problémem je, že letenky s ČSA jsou poměrně drahé.

    Ty nejlevnější se dlouhodobě nedostávají pod pět tisíc. Obvyklá cena je mezi 5 300 a 5 600 korunami, a to je pro skrblíky dost. Létá se ale v pěkné časy, většinou v půl třetí nebo ve čtyři odpoledne. Vrací se ve tři čtvrtě na šest nebo ve čtvrt na osm (časy odletů jsou v místních časech).

    Let trvá zpravidla tři a půl hodiny.

  2. Letecky do Lisabonu z Prahy s přestupy

    Pokud se vám skoro šest tisíc za zpáteční letenku zdá hodně, nezbývá, než si po Evropě trochu zalétat a využít třeba nízkonákladový Ryanair.

    S ním je možnost stlačit náklady na cestu i pod dva tisíce. Například v podzimních termínech vycházela cesta přes Londýn (Stansted) na méně než dva tisíce korun. Letí se však brzy ráno a za Londýnem se musí čekat více než sedm hodin. Podobné čekací doby jsou se stejnou společností i v Miláně, Paříži nebo Bordeaux.

    Jisté je, že cesta, jak se dostat levně do Lisabonu, existuje.

  3. Průvodce po Lisabonu

    Letecky do Lisabonu z okolních států

    Kompromisem může být cesta z Krakova. Odtud Ryanair vypravuje přímý let za cenu většinou nepřevyšující tři a půl tisíce. Odlétá se v poledne, zpáteční let však startuje už před sedmou ráno.

    O něco dražší, ale v lepších časech, jsou letenky z Vratislavi. Z Katovic létá zase přímá linka Wizz Airu, ale ceny zpátečních letenek jsou celý podzim dražší než pět tisíc.

    Pro Jihomoravany je určitě výhodná cesta z Budapešti. Třeba na prosinec se objevily i kombinace, kde se dalo dostat pod 1 500 korun. Do Portugalska s Wizz Airem, zpět s Ryanairem.
    V listopadu jsou takřka za hubičku letenky z bavorského letiště v Memmingenu. Zpáteční lety vycházely v korunách na tisícovku a pár drobných. Jen o něco dražší byly ty z Berlína.

  4. Cesta z letiště v Lisabonu do centra města

    Pokud poletíte výše zmíněnými nízkonákladovými aerolinkami, pravděpodobně přistanete na druhém terminálu.

    Z něj se musíte nejprve kyvadlovou dopravou dostat na terminál jedna. Autobusy u silnice jsou jasně označeny a jezdí zdarma. Nejjednodušší a prakticky i nejlevnější je jet do centra metrem. Jde o červenou linku a jste v zóně L, ve které se budete pravděpodobně nacházet po celou dobu pobytu. Ve stánku nebo automatu si musíte koupit papírovou čipovou kartu za půl eura a na ni si necháte nahrát vámi odhadnutý počet jízdenek. Buď jednotlivé jízdy po 36 Kč€1.50 nebo třeba celodenní za 152 Kč€6.40.

    Nejde ale udělat to, že si na jednu kartu nahrajete jednu celodenní jízdu a pak několik jednotlivých. V tom případě, že to tak nějak chcete udělat, musíte si kartičky nechat udělat dvě. Později si můžete v automatu, který je v každé stanici, nahrát na příslušnou čipovou kartu další jízdenky.

    Aktuální informace o cenách, které se občas mění, hledejte na webu dopravního podniku.

  5. Průvodce po Lisabonu | © Typhoonski | Dreamstime.com

    Doprava po Lisabonu

    Páteří dopravy je sice metro, ale jedním ze symbolů Lisabonu jsou jeho tramvaje.

    Nejzajímavější tramvajovou linkou (která se objevuje na pohlednicích), je ta označená číslem 28. Kromě ní jezdí veteránské vozy ještě na linkách 12, 18 a 25. Další možností jsou tři tzv. pozemní lanovky a výtah Santa Justa.

    Potěšitelné je, že na všechny tyto prostředky lze jezdit s výše zmíněnou čipovou kartou. Na rozdíl od metra si lze u tramvají či lanovek koupit jízdenku na místě, ale aby to lidé nedělali, stojí dvojnásobek.

    Pro cestování po okolí Lisabonu můžete použít příměstské vlaky. Jejich web vám bude vynikajícím pomocníkem.

  6. Památky Lisabonu – Belém

    Turisticky nejhodnotnější část Lisabonu najdete na jeho předměstí a přepravíte se do ní ještě nezmíněnou tramvajovou linkou 15.

    Památkami UNESCO jsou Belémská věž a klášter sv. Jeronýma.

    Přes třicet metrů vysoká věž byla postavena v roce 1520 v tzv. Manuelino style. Původně měla hlavně strážní úlohu, ale sloužila i jako maják a celní dům. Základní vstupné je šest euro. Koupit se dá i společná vstupenka na věž, do kláštera a do Národního archeologického muzea, která vyjde na 16 euro. Důchodci platí polovic, děti do 12 let nic.

    Necelý kilometr od věže se nachází 52 metrů vysoký Památník objevům. Má připomínat zejména portugalský příspěvek k zámořským cestám. Otevřen byl v roce 1960, pět set let od narození objevitele Azorů, Madeiry a Kapverd, prince Jindřicha Mořeplavce.

    V místech, kde se modlil před svými cestami Vasco de Gama, stojí klášter sv. Jeronýma. Stavěl se od začátku 15. století a současnou podobu má ze století sedmnáctého. Jeho dominantou je kostel Santa Maria s velmi unikátní hlavní lodí. Uvnitř jsou hrobky Vasco de Gamy a Luíse de Camões, portugalského národního básníka.

    Základní vstupné je 10 euro, ale vyplatí se, jak jsme psali, kombinovaná vstupenka (anebo Lisboa Card).

    Zmíněné Národní archeologické muzeum je hned u kláštera. Jeho perlou jsou egyptské sály plné zlata a mumií zvířat i lidí. Samostatné vstupné je pět euro.

  7. Průvodce po Lisabonu

    Památky Lisabonu – centrum města

    V centru Lisabonu si nenechte ujít bývalou maurskou pevnost Alfama, ze které je však současnosti hrad sv. Jiřího. To, co uvidíte, už však není ani středověká pevnost, tu v roce 1755 poškodilo zemětřesení. Do nynější podoby byla přestavěna na začátku druhé světové války. Je to asi stejné, jako kdybyste si mysleli o Kokořínu, že jde o středověký hrad. Vzhledem k tomu, že leží na nejstrategičtější poloze ve městě, na nejvyšším kopci, nalezly se doklady o osídlení Féničany, Řeky i Kartaginci. Díky tomu je odsud i nejhezčí výhled na Lisabon. Základní vstupné je deset euro.

    Pro někoho bude nakonec větší zážitek pěší procházka čtvrtí Alfama s jejími, pro auta úzkými, uličkami. Z centra města můžete k vrcholu dojet tramvajovou linkou 28.

    U nás neznámý manuelský styl, mixující zbytky gotiky s renesanci i maury, má i klášter São Vicente de Fora. Uvnitř je i muzeum mapujícího jeho historii, ale obsahující i galerii obrazů či bajek, nebo sbírku soch či oděvů a dlaždic. Vstupné je pět euro.

    Jestli chcete své followery na sociálních sítích zmást, nezapomeňte si pořídit fotografie u Mostu 25. dubna. Je hodně podobný Golden Gate v San Franciscu – barvou, konstrukcí i velikostí. Měří přes dva kilometry, v nejvyšším bodě je 70 metrů nad hladinou.

  8. Lisboa card

    Lisabonská karta je podobná těm, které jsme si představili i v jiných městech. Kromě volného jízdného v prostředcích městské hromadné dopravy nabízí v současnosti volný vstup do dvaceti šesti objektů.

    Jsou mezi nimi zmíněné kláštery, Belém tower či Archeologické muzeum. S kartou lze získat slevy i v některých restauracích. K dispozici je v jednodenní, dvoudenní a třídenní variantě za 19, 32 a 40 euro. Pro děti za 12, 18 a 21 euro.

    Koupit se dá rovnou na letišti anebo v informacích na náměstích Praça do Comércio a Restauradores Square. Jednoduše si ji můžete objednat i na stránkách Lisabonu.

  9. Průvodce po Lisabonu

    Ubytování v Lisabonu

    Přes Booking jsme si objednávali ubytování měsíc dopředu a už bylo dost přebrané. Za dvě lůžka v hostelu stačí dát kolem šesti stovek.

    Pokud chcete do hotelu v centru, připravte si aspoň 1 500 Kč. O moc levněji nedopadlo ani ubytování v soukromí přes Airbnb, naopak, pokud jsme pro sebe chtěli celý byt, dostali jsme se až ke dvěma tisícům za noc. Nakonec jsme slevili z požadavků a šli do apartmánu, v němž byly tři oddělené pokoje se společnou koupelnou a společnou kuchyní.

    Jeden pokoj byl neobsazený, ve druhém bydlela německá mladá dvojice, která se vracela jen na noc, stejně jako my. Za dvě noci jsme ve dvou zaplatili cca 2 200 Kč. Rozumný kompromis, ale základem je objednat si ubytování včas, je daleko větší šance, že seženete nocleh podle svých finančních představ.

  10. Ceny v Lisabonu

    Ceny v Lisabonu jsou srovnatelné s těmi pražskými, sehnali jsme točené pivo i pod čtyřicet korun, ale obvyklá cena je mezi dvěma a třemi eury. Slušně najíst se dá i do deseti eur. Samozřejmě ne v klasické restauraci. Tam by vás plnohodnotná večeře vyšla na tisíc a více korun.

    Tím, že jsme měli kuchyňku, stravovali jsme se přes den na ulici a večer se dorazili “doma”. Mléko jsme sehnali za patnáct korun, láhev vína za devadesát, deset vajec za třicet, chleba za dvacet pět.

    Řízky s sebou do letadla brát nemusíte. Kuřáci by se měli předzásobit dopředu, cigarety jsou asi o třicet procent dražší než v Česku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás