Průvodce po Istanbulu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 25. října 2019

Podle mnohých nejkrásnější město Evropy, s řadou památek z různých období, ležící na dvou světadílech, s mořem. S bazary, s méně vtíravými obchodníky než v arabských zemích, s vynikajícím čajem. Istanbul by rozhodně neměl chybět na seznamu vašich cílů. Istanbul je láska na první pohled.

  1. Průvodce po Istanbulu

    Do Istanbulu autobusem

    Ne, nebudeme vás vláčet do Istanbulu přes celý Balkán po zemi. Bylo by to nadmíru úmorné, i když stále jsou cestovky, které se na tuto cestu vypravují. Cestou však navlékají jako korálky další krásná místa, od Sarajeva po Sofii.

    Jen popíšeme, jak jsme kdysi Istanbul navštívili my.

    Během dovolené v bulharském Primorsku jsme využili nabídku agentury primárně zaměřenou na ruské turisty a do Istanbulu si zajeli jen na jeden den. Jasně, zbytečně jsme si v Bulharsku platili jednu noc, stálo nás to třicet eur (dnes už chtějí většinou zhruba tisícovku našich), ale ten zážitek byl tak silný, že jsme se do Istanbulu ještě třikrát vrátili. A to s námi naposledy byl kamarád, který tam byl už posedmdesáté.

    Vyjeli jsme večer v deset hodin a ráno se probudili v jiném světě.

    Autobus nás vyhodil přímo v centru, kde se na nás vrhli prodavači průvodců. Nejdřív samozřejmě v polštině a ruštině, ale zanedlouho byli zpět i s českými. Navíc perlili řadou českých slov.

    Pokud nechcete utratit moc, naučte se rychle všechny nabídky odmítat. Například tu, že pojedete s průvodcem na vyhlídkovou cestu po Bosporu. Dáte za ní další desítky eur, přitom uvidíte to samé, jako když se do Asie vydáte přívozem, který využívají místní a jede každých dvacet minut. Letos vyšla zpáteční jízdenka na 8,67 Kč8 ₺.

  2. Na letiště Istanbul SAW z Prahy

    Ceny letenek do Istanbulu se v čase poměrně výrazně mění. Jsou období, kdy je neseženete pod pět tisíc korun, a pak se najednou objeví zpáteční za dva tisíce.

    Když vezmeme momentální situaci, tak nejlevnější jsou letenky z Prahy na únor se společností Pegasus za něco málo přes dva tisíce korun. Kdybyste chtěli letět už teď na podzim, dáte většinou o tisícovku více. Pegasus přistává v asijské části Istanbulu.

    Můžete letět i s vyhlášenějšími aerolinkami, ale v současnosti za neskrblické ceny. Máme osobní zkušenost s Turkish Airlines. Výhodou je, že za letu dostanete najíst, sluchátka, v některých případech máte před sebou i obrazovku. A pro někoho může být výhodou, že přistanete na větším letišti v evropské části Turecka. Což je zážitek už sám o sobě. Ceny s Turkish Airlines jsou v současnosti nad pěti tisíci, nicméně předpokládáme, že se během podzimu objeví nějaké zajímavé akce.

    Dá se letět i s přestupem, ale většinou se to finančně ani časově nevyplatí. Doba přímého letu je dvě hodiny a čtyřicet minut.

  3. Průvodce po Istanbulu

    Na letiště Istanbul SAW z jiného letiště

    Pegasus ovládl i lety z Budapešti, kde má stejnou politiku jako v Praze, takže odtud se to vyplatí snad jen lidem z jižní Moravy.

    Z Polska se momentálně přímo do Istanbulu nelétá. Z Německa létá například přímá linka s Duesseldorfu, ale opět za stejné ceny jako z Prahy. Podobná situace je z Mnichova a Berlína.

  4. Letiště Istanbul IST – doprava

    Pokud poletíte většími aerolinkami, přistanete na jednom z největších a nejmodernějších letišť světa, které je v současnosti označeno zkratkou IST (jako staré letiště Atatürkovo – pozor na staré články o dopravě).

    Vyzkoušeli jsme si ho letos v létě a už samo o sobě je to zážitek, moderní architektura s řadou vychytávek od odbavení po záchody.

    Je tu však i dost minusů – letadla k odletové dráze popojíždějí tak dlouho, až máte pocit, že do cílové destinace pojedete celou dobu po zemi. To samé se děje při příletu. Letiště je také poměrně daleko od centra a ještě k němu není postaveno plánované metro.

    Cesta je tak uskutečnitelná buď taxíky nebo autobusy. Taxík nebyl drahý. Zaplnili jsme ho celý a obě cesty nás stály na jednoho dvanáct euro. Taxík nás před odletem zase v domluvený čas vyzvedl před hotelem. Ale je to varianta opravdu pro větší skupinu, když se náklady rozdělí.

    Druhou možností je jet autobusem společnosti Havaist. Platit lze přímo u řidiče platební kartou, Revolutem jízda stála cca 80 českých korun. Pokud chcete do starého města, hledejte autobusy s nápisem Sultanahmet. Pokud jste se ubytovali v moderním centru známém třeba díky různým demonstracím, hledejte Taksim. Cena je stejná.

    Pokud nechcete riskovat zácpy, lze jet i na Başakşehir a dál pokračovat metrem. Jízdné tak bylo cca 50 korun.

  5. Letiště Istanbul SAW – doprava

    Pokud poletíte s Pegasem, případně s jinou nízkonákladovou společností, zřejmě přistanete na menším letišti v Asii. Tady se taxík prodraží nejen proto, že je také daleko od centra, ale ještě navíc musí přes most. Taxíkem jsme jeli jen jednou, a to z letiště na letiště. Vyšel na osmdesát euro, to už je pro skrblíka dost.

    Nejlevnější varianta hromadné dopravy, je jet z letiště autobusovými linkami 10E nebo 11E do zastávky Kadiköy. To je tři uličky od přístavu, ze kterého do evropské části každých dvacet minut (ve dne) jede trajekt. Za autobus a ferry dáte za jednoho člověka opět cca 80 korun.

    Nejpohodlnější variantou, obzvlášť pokud táhnete zavazadla, ale zároveň nechcete utrácet za taxíka, je jet shuttle busem na Taksim. Aktuální ceny jsou 18 tureckých liber. Časy odjezdů naleznete v současnosti zde.

  6. Průvodce po Istanbulu

    Doprava po Istanbulu

    Řadu vychytávek z dopravy jsme už prozradili, ale Istanbul je tak obrovské město, že to je stejné, jako kdybychom měli napsat odstaveček o dopravě ve střední Evropě.

    Pokud v hlavním tureckém městě trávíte jeden či dva dny a chcete vidět jen ty největší turistické taháky, o kterých bude ještě řeč, budete řešit jen dopravu z letiště a do letiště, případně z hotelu a do hotelu. Vše ostatní se dá pohodlně obchodit pěšky.

    Mnoho vám může napovědět dopravní plánovač, route planner. Dopravní síť je poměrně vyspělá, a pokud chcete hodně cestovat, vyplatí se investice do Istanbulkart, která se dá koupit za 8,67 Kč8 ₺10,84 Kč10 ₺.

    Pořídit si ji můžete už na letišti. Karta je dobíjecí, takže si na ni musíte ještě uložit nějaký obnos a průběžně si ho dobíjet. Jedna jízda stála dříve 2,71 Kč2.50 ₺, ale třeba na trajektu jsme platili 4. Pokud jedete dvě jízdy rychle za sebou, tak další jízda je levnější. Dobíjí se jednoduše v dobíjecích automatech na významných místech. Fungovala v metru, na trajektu i v autobusech. Hledejte žluté automaty s nápisem biletmatik (nad tím nebo na směrovce bývá napsáno Akbil, Istanbulkart).

  7. Istanbul – ubytování

    V Istanbulu máme zkušenosti s malými hotely ve starém městě, vždy v docházkové vzdálenosti k těm hlavním památkám.

    Na Bookingu se dají sehnat kousky od pěti stovek za pokoj pro dva lidi i se snídaní, ale pokud chcete vlastní sociálku, spíše za osm stovek. Za tuto cenu vám nic nechybí, jen musíte počítat s drobnými nepohodlnostmi – například zaparkujete jen, když rychle přijmete tureckou mentalitu, budete mít výhled do dvora zaplněného starými věcmi, váš balkón bude zároveň sloužit jako nouzové schodiště. To vše patří ke koloritu starého města. Chcete-li evropský standard, dostanete se na 1 200 korun. Samozřejmě můžete bydlet někde úplně jinde za ještě nižší ceny, ale připravíte se o večerní procházky mezi nejkrásnějšími mešitami apod.

    Pokud skutečně chcete mimo centrum, vyberte si kvůli dostupnosti čtvrť Taksim. Zde jsou za stejné ceny jako v centru, ale s evropským standardem.

    Snídaně bývají většinou na terasách s krásnými výhledy a velmi bohaté.

    Pokud máte raději Airbnb, pak se většinou dostanete na podobné ceny, obzvlášť na jih od univerzity. Často jde také o hotely, které se snaží nalákat zákazníky přes různé platformy. Ale k dispozici jsou i soukromé apartmány, někdy i stylově vybavené. Zkusili jsme loni v říjnu studio asi tři sta metrů od náměstí Sultána Ahmeda. Naprostá spokojenost za bezmála 800 korun (za dva lidi).

  8. Průvodce po Istanbulu

    Istanbul – památky

    Co byste si v Istanbulu neměli nechat ujít? Většina lidí míří do Modré mešity, která však ještě před měsícem procházela vnější i vnitřní rekonstrukcí. Mnohem klidnější, ale o to impozantnější, je mešita Sulejmanova. Ulici od ní jsme bydleli naposledy.

    Jakýmsi centrem s největším turistickým ruchem je Hypodrom u Modré mešity (mešita Sultána Ahmeda). Hned naproti je Hagia Sofia, v minulosti byzantský chrám, později mešita, nyní zatím muzeum. Přes ulici je poklad jménem Cisterna, turecky Yerebatan Sarnıcı. Obrovský podzemní prostor, za jehož prohlídku se vyplatí zaplatit vstupné 21,67 Kč20 ₺. Pokud jste milovníci knih Dana Browna, pak právě v Cisterně se odehrává stěžejní scéna Inferna.

    Turecko, to jsou trhy. Vynechat nesmíte dva – Velký (Grand) a Egyptský. Ten druhý je zaměřený hlavně na koření, ale objevíte zde vše možné, co se dá sníst, od sladkostí po mořské plody. Samozřejmostí je smlouvání a nepočítejte s tím, že budete v této disciplíně lepší než Turci. Kupodivu dost jich ovládá aspoň základy češtiny, nemluvě o ruštině a polštině. Naposledy nás například lákal týpek skoro dokonalou češtinou do svého obchodu, v němž měl i zboží z liberecké Preciosy.

    V mešitách se vstupné neplatí, ale musíte se samozřejmě zout a přiobléknout se, pokud máte například holá rameny či kolena. Turisticky atraktivní mešity jsou k turistům vstřícní, pokud nejsou zrovna modlitby.

  9. Mapa Istanbulu

    Při toulkách Istanbulem jsme si v pohodě vystačili s off-line mapou ze serveru mapy.cz. Nesetkali jsme se s hotelem, ve kterém by nebyla funkční wi-fi. V centru má zaheslované wi-fi i řada restauraci, v hlavním McDonaldu byla free, ale nefungovala.

  10. Stravování v Istanbulu

    Nejdražší restaurace jsou podél hlavní turistické trasy, mezi Velkým bazarem a Hagi Sofia. Vzhledem k vysoké inflaci liry však nešlo o žádné přehnané sumy. Stačí zajít do bočních ulic směrem k přístavu nebo k univerzitě a najíte se královsky do stovky. V restauracích se nesmlouvá.

    Pivo sice seženete (a budou vás na něj lákat), ale obzvlášť za točené zaplatíte nesmyslnou cenu. Třeba dvě stovky za mizerný Efes. Dejte si raději vynikající čaj ve stylové čajovně. Při čekaní na jídlo vás často pohostí nějakou maličkostí, která se v ceně neobjeví. Levněji se najíte v restauracích, do které vás nelákají placení naháněči.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás