Průvodce po Helsinkách: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 30. srpna 2019

Helsinky nepatří mezi místa, která by byla tak turisticky exponovaná jako třeba Paříž či Řím, ale už jenom skutečnost, že jsme je za poslední dva roky navštívili třikrát, svědčí o tom, že mají co nabídnout.

  1. Průvodce po Helsinkách: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Letecky do Helsinek s ČSA

    Let do Helsinek z Prahy patří mezi ty nejpohodovější.

    Každý den míří na sever letadlo Českých aerolinií odlétající z letiště Václava Havla v 11:40 a přistávající v zemi tisíců jezer ve 14:55 (hodina navíc je kvůli posunu času). Zpět se letí v 15:40, na zemi jste v 16:55.

    Ceny jsou takové střední. Většinou se motají kolem dvou tisíc za jeden let. V některé dny se dají sehnat za 1 600 korun, v jiné i za 2 600 korun.

  2. Letecky do Helsinek z jiného letiště

    Když chcete využít nízkonákladových linek, musíte na jiné letiště. Ušetřit se dá i více než tisíc korun, ale pokud nebydlíte blízko hranic, musíte si do nákladů připočítat dopravu na jiné letiště a navíc několik hodin.

    Ideální je z tohoto pohledu Budapešť, z níž létá easy Jet za ceny od 1 700 korun (zpáteční letenka) nebo Norwegian od 2 200 Kč. K cestě do Budapešti lze využít například Ryanair, u kterého jsou letenky i za ceny několika stovek. Ve výsledku to vyjde nakonec levněji, než cestovat pohodlným vlakem, ale pak v Budapešti ještě řešit, jak se dostat na letiště.

    Norwegien létají i z polského Krakova (zpáteční letenka i pod dva tisíce korun), easy Jet pro změnu z Vídně (nejlevnější jsme nalezli asi za 2 200 Kč). Jiná letiště buď do Helsinek letadla nevypravují anebo nám to v jejich případě nedávalo žádný smysl.

  3. Průvodce po Helsinkách: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Doprava z letiště v Helsinkách

    Nejjednodušší je do centra cestovat příměstským vlakem, ke kterému vás přímo od příletového prostoru vedou ukazatele.

    Jízdenka stojí 109 Kč€4.60 a koupit se dá přímo na nástupišti z automatu za hotové i kartou. Pokud si nevíte rady, většinou je v dosahu zaměstnanec v zeleném obleku zaměstnance drah, který vám ochotně pomůže s nákupem.

    Stanice není konečná, tak si pořádně prohlédněte, kam vlak jede. Nemusíte spěchat, jezdí každých deset až dvacet minut. Do centra je to asi půl hodinu. Pokud si seženete ubytování dál od centra, doporučujeme při trase této linky. Vlak jinak končí na centrálním vlakovém nádraží, odkud je vše důležité v docházkové vzdálenosti.

    Jet se dá i autobusem Finnair, ale jízdenka stojí 162 Kč€6.80.

  4. Ubytování v Helsinkách

    Ze tří návštěv Helsinek jsme jednou v Helsinkách vůbec nespali – přejeli jsme trajektem do Estonska a v Helsinkách byli jen na jednodenní návštěvě.

    Při jedné z návštěv jsme na několik dnů využili Airbnb a bydleli v krásném starém domě kousek od slavného kostela ve skále. Potíží bylo, že majitel byt rozdělil na dvě jednotky. Každá sice měla záchod, ale když jsme chtěli koupelnu, museli jsme zazvonit na sousedy a koupat se u nich.

    Naštěstí bylo u záchodu umyvadlo, tak se dala základní hygiena řešit v něm. Běžnou součástí finských záchodů je také bidetová sprcha. No, byli jsme dva chlapi s jednou velkou postelí a jednou peřinou.

    Další výhodou bylo, že naproti domu měl svou minirestauraci mladý Kurd, který nás za osm až devět euro nasytil k prasknutí. A hned vedle měla prodejničku pečiva a kávy mladá Thajka, která nám pro změnu zpříjemňovala ráno. Cena bytu – 1200 korun za noc. Běžné jsou ceny spíše mezi 1 400-2 100 korunami.

    Naposledy jsme spali v dvouhvězdičkovém hotelu asi kilometr od nádraží. Zaplatit se muselo dopředu a vše bylo samoobslužné. Esemeskou nám přišel ve dvě hodiny kód, pomocí něhož se dostalo do hotelu i na pokoj. Vše bylo hodně skromné, záchod a koupelna na chodbě, ale výhled z jedenáctého patra (tam je hotel umístěn) byl lepší než z jakékoliv helsinské rozhledny. Cena kolem 1 400 korun za noc a dva lidi.

  5. Průvodce po Helsinkách: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Doprava po Helsinkách

    Jako skrblíci jsme městskou hromadnou dopravu využívali minimálně.

    Měli jsme však staženou aplikaci, která nám umožňovala se v dopravě rychle orientovat. Helsinky také patří mezi města, kde hodně pomůžou google mapy s vyznačenými stanicemi a nejbližšími spoji. Výhodou appky je, že si můžete jízdenku také koupit, obzvlášť když lístkové automaty jsme nemohli najít vždy, když jsme je nejvíce potřebovali.

    Jednorázový lístek stojí v současnosti 67 Kč€2.80. V autobusech se dají kupovat i přímo u řidičů, ale to stojí 95 Kč€4. V centru nejvíce využijete tramvaje, případně poměrně krátké metro.

    K městské dopravě patří i přívoz k pevnosti Suomenlinna. Lístek si koupíte v automatu u přístavu Kauppatori. Je zpáteční a platí 12 hodin. Raději nebudu zdůrazňovat, že ho nikdy nikdo nekontroloval. Mezi pevností a přístavištěm jezdí dva trajekty stále dokola.

  6. Suomenlinna

    Na trajekt navážeme.

    Chcete-li v Helsinkách, největší finské aglomeraci, v níž žije pětina populace, zažít aspoň trochu skutečného Finska, udělejte si výlet na Suomenlinnu. Procházka po ostrovech spojených můstky, po skaliscích, hradbách, mezi děly a berneškami. Návštěvy kostela, kasáren, kavárniček i turistického centra vás jako turistu uspokojí na půl dne. A možná jako my objevíte malé koupaliště mezi skálami a dopřejete si severskou koupačku – bez ohledu na počasí.

    Před odjezdem nebo po příjezdu ze Suomenlinny si projděte stánky na tržnici. Kromě blbin tam narazíte i na tradiční finské suvenýry z vlny a kůže nebo plody moře.

  7. Co v Helsinkách ještě navštívit?

    Přirozeným centrem, na které se sjíždějí autobusy s japonskými turisty, je evangelická katedrála na Senátním náměstí. Dojdete k ní jednou z uliček přímo z přístavu (na sever).

    Druhým kostelem, který si nechce nechat uniknout nikdo z turistů, je Temppeliaukion kirkko. Hodně moderní kostel zasazený do skály. K němu se docela projdete, leží až ve čtvrti Töölö, což je však kousek od vlakového nádraží. Stěny jsou ze žuly, střecha z měděných plátů. Uchvátí vás natolik, že se na chvíli posadíte. Když budete mít štěstí, bude i někdo koncertovat. Vstupné stojí 71 Kč€3. Lístek se dá koupit i na internetu nebo zaplatit esemeskou.

    A do třetice kostel – Uspenská katedrála. To jsme však opět u přístavu. Jde o ruský pravoslavný kostel, takže plný ikon.

    Bohužel při naší návštěvě byl zrovna rekonstruovaný Olympijský stadion s vyhlídkovou věží, do které se jezdí výtahem. Zaujala botanická zahrada, desítky parků, procházky podél kanálů a po pobřeží.

  8. Sauna v Helsinkách

    Navštívit Finsko a nevyzkoušet saunu je stejným hříchem jako navštívit Belgii a neochutnat pivo.

    Aspoň jsme si to říkali. Vyzkoušeli jsme celkem tři. Nejprve jsme neměli štěstí – jedna byla opičárna pro přiopilé anglické turisty, druhá zase klasická infra, která s finským saunováním neměla nic společného. Až na potřetí jsme se trefili – to jsme ale vyjeli vlakem na sever a tam u jezer našli to, co jsme hledali. Díru v ledu a nedaleko ní dvě smíšené sauny, ve kterých se rituálu oddávala půlka městečka. Je to stejné, jako zajet si do Prahy a chtít zažít pocit z Vysočiny nebo Orlických hor.

    My konkrétně odjeli Pendolinem na několik dnů do Mekky finského školství, do města Joensuu. Jo, finské školství … kdyby někdo sestavoval sedm divů Finska, musel by do něj edukejsn zařadit (Finové neumí vyslovit š, takže jejich dokonalá angličtina vykazuje malé nedostatky).

  9. Průvodce po Helsinkách: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Helsinki Card

    Stejně jako jiná města, i Helsinky nabízejí městskou kartu. V základní podobě stojí jednodenní 1 000 Kč€42. S dopravou 1 166 Kč€49. Třídenní vyjde s dopravou na 1 690 Kč€71.

    Moc ji však nedoporučujeme.

    Ve svém prospektu se nejvíce chlubí, že ušetříte na projížďce Tour Busem, který ale normální skrblíci ignorují. Myslím, že vás nezláká ani volný vstup do pevnosti na Suomenlinně, když nejhezčí části ostrovů jsou vstupné zadarmo. Stránky karty vám však mohou pomoci najít si nějaké další zajímavosti, které třeba právě vás mohou zaujmout. Třeba projížďka na ruském kole v přístavu stojí normálně 286 Kč€12, s kartou máte ale jen dvě eura slevu.

  10. Ceny v Helsinkách

    Ceny v Helsinkách jsme už postupně naznačili.

    Pro našince je problémem pivo v restauraci – 143 Kč€6 za půllitr je standard. I v obchodě za něj ale většinou dáte více než 48 Kč€2. Ceny cigaret jsou od 167 Kč€7 nahoru.

    Neřesti se ve Skandinávii moc nenosí. Najíst se doporučujeme pár set metrů od centra, v restauracích přistěhovalců. Pokud půjdete do normální restaurace, vyjde vás jídlo klidně i na 476 Kč€20.

    Základní potraviny se však cenově výrazně neliší od situace v českých obchodech. Litr mléka se dal sehnat v pohodě pod 23,80 Kč€1, trvanlivé pečivo k večeři podobně. Z ovoce a zeleniny nejdráže vycházela rajčata (a ty autor článku nejí :)).

    Přestože Finové vedou ve spotřebě kávy řadu žebříčků, překvapila nás její cena. Byl problém ji někde na ulici sehnat pod 48 Kč€2, spíše vycházela na 71 Kč€3 a více.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás