Průvodce po Göteborgu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 7. června 2019

Kdysi jsme použili Göteborg jen jako tranzitní místo při cestě do Norska, tentokrát jsme se však do něj podívali, abychom zjistili, jestli se do něj vyplatí letět na prodloužený víkend. Jedním z důvodů bylo, že do tohoto švédského města jsou nejlevnější letenky pro lety z Prahy (vyjma některých destinací, o kterých jsme již psali v minulosti).

  1. Průvodce po Göteborgu | © Dreamstime

    Letecky do Göteborgu z Prahy

    Letenky na lety mířící na sever ve středu v půl osmé a vracející se na jih v neděli po druhé hodině odpoledne se dají sehnat pod tisíc korun. Pokud chcete akci uskutečnit obráceně, to jest letět z Prahy v neděli po desáté dopoledne a vrátit se ve středu před desátou dopolední, musíte počítat většinou s dvojnásobnými náklady. Let trvá necelé dvě hodiny.

    Vše zajišťuje společnost Ryanair.

    V některé dny se finančně vyplatí letět aspoň jednu trasu s přestupem v Londýně či dokonce v Miláně. Časově však o výhru nejde.

  2. Letecky do Göteborgu z okolních letišť

    Pokud to máte blíže do Vratislavi než do Prahy, nebo vám nevyhovují termíny, může letět s konkurencí, s Wizz Airem. Například v době psaní článku se dá letět od pátku do pondělí za necelých osm stovek.

    Wizz Air létá do naší destinace i z Budapešti (například od středy do pondělí) za ceny začínajících na necelých dvou tisících. Poslední variantou je společnost Laudamotion operující z Vídně, ale její letenky těžko seženete pod tři tisíce.

  3. Do Göteborgu autobusem

    Do Göteborgu se dá snadno dostat i po zemi, jen to nepoměrně déle trvá, většinou kolem 20 hodin. Například s Flixbusem vás jednosměrná jízdenka vyjde na 2 500-3 000 korun.

    Navíc vás čeká přestup v Berlíně. To se vyplatí opravdu jen někomu, kdo nesnáší létání, anebo kdo plánujeme nějaký větší trip po Skandinávii. Dříve jezdily na sever i jiné společnosti, ale s nástupem nízkonákladových leteckých společností možností jízdy po zemi ubylo.

  4. Do Göteborgu autem

    Čas od času se nabízí nějaká spolujízda na blablacaru, momentálně visí jedna přímo do Göteborgu, za 1450 korun, bez lodního lístku Rostock – Trelleborg.

    Můžete samozřejmě jet i soukromým autem. Do Göteborgu je to cca 1150 kilometrů, při současné ceně pohonných aut (v Česku) by vás cesta vyšla na cca 5 000 korun. Ve Švédsku je nafta dražší, nepočítáme s vedlejšími náklady (při dlouhých cestách se na autě vždy něco pokazí), také vás čeká již zmíněný trajekt nebo zajížďka (obě cesty cca 100 euro při dvou lidech).

    Ze dvou předchozích boxíků vyplývá, že cesta s cílem Göteborg se skrblíkům vyplatí jen letecky.

  5. Proč do Göteborgu létat?

    Na jednu stranu najdete v Göteborgu spoustu věcí, které očekáváte od Skandinávie, na druhou stranu se mu přezdívá nejméně švédské město. Díky své poloze zde vždy žily nějaké menšiny. Dříve holandská nebo německá, dnes hodně íránská či bosenská. Charakter dává městu řeka Göta, která zde ústní do Kattegalu, což je úžina mezi Baltským a Severním mořem.

    Nejstarší světskou stavbou je Kronhuset pocházející z půlky sedmnáctého století a sloužící dnes jako muzeum. Ještě starší je katedrála (Göteborgs domkyrka), která je ještě asi o dvacet let starší.

    Dalším opěrným bodem je Götaplatsen – náměstí, kterému vévodí fontána s Poseidonem.

    Ke Skandinávii patří pevnost (Nya Elfsborg), skanzeny (dostupné jsou dva Kronan a Lejonet). Nechybí botanická zahrada, stará čtvrť Haga s rádoby původními dřevěnými domky. Děti potěší Liseberg – největší zábavní centrum v celé Skandinávii. Zkrátka – přestože Göteborg není na první pohled tak lákavý jako skandinávské metropole, rozhodně nezklame tím, že by v něm nebylo co dělat.

  6. Doprava z letiště v Göteborgu

    Letiště je více než dvacet kilometrů od centra. Do města se nejsnadněji dostanete autobusem společnosti Flygbussarna. Dospělého vyjde jednosměrná jízdenka zakoupená po internetu na 99 švédských korun. Dítě do sedmnácti let na 89.

    My přiletěli večer a během hodiny odjížděly čtyři vozy. Cesta trvá kolem půl hodiny. Vystupuje se na hlavním vlakovém nádraží, což pro nás může být ideální místo pro další dopravu po městě, případně i pro hledání ubytování.

  7. Průvodce po Göteborgu

    Doprava po Göteborgu

    Pokud se chcete pustit do navštěvování všech různých muzeí, do zábavního parku apod., nejde to moc pěšky. Vzdálenosti jsou relativně velké a občas se vám postaví do cesty řeky. Proto doporučujeme pořídit si aspoň na jeden den jízdenku městské dopravy.

    Jednodenní jízdenka stojí 95 švédských korun (asi 250 našich), ale spíše se vyplatí třídenní za 190. Můžete za ně cestovat bez omezení, dokonce i trajektem, který vás vyveze na ostrovy. Nejlepší je stáhnout si aplikaci zdejšího dopravce, koupit si jízdenky na internetu a o nic více se nestarat.

    V Göteborgu toho tak stihnete daleko více.

  8. Gothenburgpass

    Další možností, jak ušetřit a přitom si Göteborg skutečně užít, je pořídit si Gothenburgpass. Na jednu stranu není zrovna za skrblickou cenu, ale pokud opravdu chcete hodně vidět, vyplatí se. Na jeden den stojí dospělého 375 švédských korun (dítě 275), dvoudenní 595 (475), třídenní 775 (475). S pasem můžete zdarma do více než třiceti atrakcí, jako bonus dostanete svezení hopbusem a elektronického průvodce.

    Hlavně jsou v ceně ty největší špeky – zábavní park Liseberg, Vědecké centrum Universum, několik muzeí, včetně leteckého nebo automobilů značky Volvo. Pevnosti, námořní muzeum, tramvajové muzeum, botanická zahrada. Bez pasu byste zaplatili například za vstup do Universa 275, za projížďku městem 230, za Liseberg 110 a za Archipelago tour dokonce 300 (to je projížďka po okolí mezi ostrovy a k pevnostem, do přístavu, která trvá dvě a půl hodiny).

    I když se rozhodnete pas si nepořídit, prohlédněte si aspoň jeho stránky, ať získáte co nejlepší představu o tom, co v Göteborgu stojí za prohlídku.

  9. Ubytování v Göteborgu

    Naše taktika byla ubytovat se co nejblíže nádraží. Zadali jsme si nádraží přímo do stránek Bookingu, ale ceny nás dost vyplašily. Když jsme chtěli klasický dvoulůžkový pokoj, dostávali jsme se k cenám kolem čtyř tisíc za noc. Na dva tisíce bychom se dostali, kdybychom byli aspoň čtyři kilometry od centra. Anebo kdybychom šli do klasického hostelu a do dvanáctilůžkového pokoje (lůžka na ženských pokojích byly už od necelých třinácti stovek).

    Nakonec jsme využili Airbnb. Na samotném ubytování jsme moc neušetřili – za tři noci ve dvou sedm tisíc českých korun, ale měli jsme k dispozici celý byt. I s kuchyňkou, takže jsme si mohli jednoduše vařit. Nejlevnější byty v centru začínaly na 1700 korunách.

    Výrazně bychom ušetřili, kdyby nás jelo více a rozdělili bychom náklady na pronájem bytu.

  10. Průvodce po Göteborgu

    Ceny v Göteborgu

    Asi už vám došlo, že ceny ve Švédsku nejsou úplně lidové. Pokud se budete chtít najíst na ulici, v McDonaldu, u Arabů apod., počítejte tak s dvěma sty českými korunami na jedno jídlo.

    U klasické večeře v lepší restauraci si nastavte rozpočet na pětinásobek. (V Göteborgu je prý nejvíce restaurací s Michellinskou hvězdou ve Švédsku). Ani pivaři nebudou mít na růžích ustláno, čepovaný půllitr je asi za sto třicet korun.

    Služeb neboli lidské práce si zkrátka na západ i sever od nás váží. A platí za ni. Nakupování v obchodech vás naopak nijak nezruinuje. Za krabici mléka dáte leckde přes dvacku i u nás (pokud není v akci, samozřejmě). Chléb je asi za padesátikorunu. Překvapila cena za rajčata – kilo skoro za šedesát korun. Stejně tak jablka. Paradoxně levněji vycházely banány a pomeranče. Pivo v akci při nákupu většího balení vycházelo jen lehce nad padesát korun.

    Vše přepočítáno na koruny české, aby nedošlo k nedorozumění.

Nahlásit chybu v článku

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás