Průvodce po Bournemouthu: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 21. června 2019

Nebýt anglické Premier League, člověk by ani nevěděl, že město jménem Bournemouth existuje. Plus teda nebýt Ryanairu, který do této destinace nabízí z Prahy jedny z nejlevnějších letenek.

  1. Průvodce po Bournemouthu | © Pixabay.com

    Do Bournemouthu letecky z Prahy

    Momentálně se s Ryanairem létá ve čtvrtek tam, v neděli zpět. Ideálně právě na fotbal. Konkrétně my sehnali letenky z Prahy za 1 400 korun, zpět za 389. Samozřejmě jen s palubním zavazadlem a roztroušení po celém letadle.

    Týden po naší cestě se dali koupit lístky za 389 korun i z Prahy a za stejnou cestu zpět. Kolik stojí jízdenka Českých drah do Brna? No neberte takovou láci. Zkoušeli jsme různé kombinace a v nabídce jsou zatím desítky letenek v cenách do dvou tisíc na jarní i letní termíny. V některých dnech i s možností letět od neděle do čtvrtka. Trochu problémem je čas odletu. Z Prahy se ve čtvrtek letí už v půl osmé ráno. Oproti tomu let zpět je v příjemných 16:20 z Bournemouthu.

  2. Do Bournemouthu letecky z okolních států

    Z okolních států má smysl uvažovat jen o Krakově, odkud také létá Ryanair, avšak za vyšší ceny než z Prahy.

    Vyplatit se to může snad jen někomu, kdo bydlí na severní Moravě. Dá se samozřejmě různě přestupovat, ale smyslem návštěvy Bournemouthu bude pro většinu skrblíků ušetřit a přitom vidět něco neobvyklého.

  3. Průvodce po Bournemouthu | © Pixabay.com

    Do Bournemouthu po zemi

    Cesta po zemi dává smysl, pokud nemá být vaše návštěva jen prodlouženým víkendem. Ať se to nezdá, Bournemouth je vyhlášeným přímořským letoviskem s několika kilometry písečných pláží. V oblibě ho mají zejména surfaři.

    Těm, co se bojí létat, se nabízí několik možností. Standardně do Londýna autobusem, například Regiojetem od 13 stovek. Z Londýna je to do Bournemouthu vlakem dvě a půl hodiny a za třicet liber.

    Když už se rozhodnete cestovat po zemi, můžete využít i spolujízdu. Na blablacaru je v nabídce dost jízd do Londýna a okolních měst. Výhodné je to zejména pro ty, co žijí při hranicích s Polskem. Při psaní textu začínaly nabídky z příhraničních obcí na 935 korunách (trasa Zhořelec – Londýn).

  4. Proč letět do Bournemouthu – pláže

    Bournemouth je typické letovisko, kam se jezdí koupat půlka Anglie, která nemá peníze, čas nebo náladu v létě opouštět Británii.

    Samozřejmě to není Chorvatsko, atmosféra připomíná spíše Balt. Fouká vítr a i v létě se teplota pohybuje jen lehce nad dvaceti stupni Celsia. Samotná pláž má určitě více než deset kilometrů a z velké části je písečná. Když přijedete v létě, budete ještě s láskou vzpomínat na ceny v Chorvatsku. Například půjčení slunečníku vyšlo na sedm liber, pivo od čtyř liber.

    Ale skrblíci přijedou spíše na jaře či na podzim, takže je čekají krásné procházky podél moře. Pro nás nezvykle velké přílivy a odlivy. Jeden den se jako vnitrozemci budete prostě potulovat a sbírat mušle. To je zadarmo.

  5. Proč letět do Bournemouthu – atrakce

    The Bournemouth Baloon. Londýn má své oko. Bournemouth má vyhlídkový balón.

    Od Velikonoc funguje každý den až do září, pak už jen o víkendech a státních svátcích, kdy se město plní relaxujícími Londýňany. Dospělého pohled na město z klece zavěšené pod héliové monstrum vyjde na 12,50 libry, děti na 7,50, důchodce na 9,50. V nabídce jsou i skupinové nebo rodinné slevy.

    Velkým zážitkem je návštěva kulturního centra, které najdete pod zkratkou BICBournemouth International Centre. Muzikály, koncerty, taneční show, divadelní představení. Samozřejmě lístky na koncerty anglických hvězd stojí více než sto liber, ale některé programy jsou i za méně než deset liber (třeba varhanní show – za ní jsme dali jen pět euro – přestože nás více lákala Rita Ora).

    Bournemouth PierBoscombe Pier – mola, která vám zpestří procházku po pláži. Samozřejmě při západu slunce jsou velmi fotogenická. A když nebude vyloženě pršet, budou i tak vaši známí zjišťovat, kdeže se to zase flákáte.

    Geocaching – golf skrblíků. Keše jsou rozesety podél pláže i v parcích. Jejich odlovem se dá zabít celý týden. Nečekají vás většinou špinavá zákoutí jako v Římě. Bournemouth je opravdu čisté a velmi udržované město.

  6. Průvodce po Bournemouthu | © Pixabay.com

    Okolí Bournemouthu

    Bournemouth jde také využít k několika malým výletům do okolí. Například úplně jinou atmosféru má nedaleké město Christchurch, kterému už podle názvu vévodí nádherný gotický kostel. Vlaky jezdí sedm minut, odjíždějí každou hodinu a jednosměrná jízdenka stojí od tří liber. Vyplatí se rovnou koupit i zpáteční. Cena se liší i podle toho, jestli si cestu zpět zaplatíte na přesný čas nebo jako volnou.

    Za hodinu a půl se dá dojet i do Salisbury, navíc na půl cesty leží Southampton. V Salisbury je světoznámá katedrála, jejíž věž sahá až do výšky 123 metrů. Ze Southamptonu už více než sto let vyplouvají luxusní parníky, nedávno Queen Mary II, před více než sto lety Titanic. Pokud se zajímáte o své předky, třeba jste zjistili, že odtud vypluli do Ameriky či Austrálie i ti vaši.
    Myslíme, že nápadů na prodloužený je víkend dosti.

  7. Bournemouth a fotbal

    Už v úvodu jsme zmínili fotbal. Pokud byste měli štěstí a zrovna v době vaší návštěvy se hrála Premier League, můžete vyrazit. Ceny vstupenek jsou i pro našince dostupné a zakoupíte je jednoduše na stránkách klubu. K dispozici je i instruktážní video, jak na to. My měli bohužel smůlu, sháněli jsme lístky na zápas domácích s jedním z klubů velké čtyřky a bylo už dlouho dopředu vyprodáno.

  8. Doprava z letiště v Bournemouthu

    Všichni očekávali, že s přibývajícími lety, přibudou i spoje z letiště do centra města. Bohužel, linka 737 jezdí s dvouhodinovými pauzami a to od půl deváté ráno do půl šesté odpoledne. O víkendech dokonce jen do půl třetí. Cena za jednu jízdu je 4,10 libry.

    Samozřejmě zde číhají taxíky, ve čtyřech vás vezmou za 18 liber. Což zase není až taková pálka, za shuttle bus byste zřejmě dali to samé i ve dvou. My nakonec využili Uber, ale zase až tolik se to nevyplatilo. Jízdné bylo 13 liber, ale doplatili jsme pět liber za čekání.

    Po samotném Bournemouthu už pak můžete chodit pěšky.

  9. Průvodce po Bournemouthu | © Pixabay.com

    Ubytování v Bournemouthu

    Trochu jsme doufali, jestli na Airbnb nebudou v nabídce ty nádherné chatičky na pobřeží, o kterých se traduje, že se dědí z generace na generace. Což o to, ony by i byly, ale jejich ceny se pohybovaly od pěti tisíc za noc až do pětinásobků. Nejlevnější nemovitost s aspoň trochou soukromí jsme nalezli v ceně 2 677 korun za noc.

    Nakonec jsme si řekli, že tu nejsme na líbánkách a využili levného “hotelu” na Bookingu. Dvoulůžkový pokoj s koupelnou a záchodem společnými pro dva pokoje nás vyšel na 1500 za noc. Až později jsme zjistili, že nedaleko pláže je hotel Savoy, který ještě před začátkem sezóny v našem termínu nabízel standardní pokoje se sociálkou za ceny asi o dvě stovky na noc vyšší.

    Ale v našem případě platilo, že čím levnější ubytování vezmeš, tím více dobrodružství. O něco mladší polský pár, se kterým jsme koupelnu sdíleli, byl více než přátelský. Navíc zde nebyli poprvé a doporučili nám pár výletů.

  10. Kde se najíst v Bournemounthu

    Do Bournemounthu se sjeli pouliční kuchaři z celého světa. Najdete tu restaurace mexické, asijské, karibské, italské. Jsou tu zastoupeny i klasické fast foody MFC, Subway, Burger King a samozřejmě McDonald’s.

    My využívali bary spadající do sítě Waterspoon, které sice nelze zařadit do nějakých gurmánských výběrů, ale až záhadně levně se v nich najíte. Šlo o jedno z doporučení našich spolubydlících. I pivo tam bylo levnější.

    Doporučili nám také aplikaci VoucherCodes, na které lze najít různé slevové akce v okolních restauracích. Náklady na jídlo jsme tak sráželi až o třicet procent oproti původním černým scénářům. Aplikace je typická pro britské skrblíky a na ostrovech může i českým skrblíkům značně zpříjemnit pobyt. Vlastně můžete celý týden jíst pomocí ní.

  11. Ceny v Bournemounthu

    I tak počítejte, že nasycení vás bude stát o něco více než dvě stovky českých korun.

    Pivo je v Británii sice výrazně dražší než v Česku, ale pro ty z nás, co se před psaním vrátili ze Skandinávie, je to docela láce. Cena místním mokem naplněného půllitru je v průměru kolem stovky.

    Nealkoholický nápoj se dá sehnat i za cenu něco málo přes libru. Sedmdesát korun za kávu dáte i v Praze.

    Příjemně vás překvapí i ceny v obchodech. Mléko za dvacku, chleba ani to ne. Láhev vína dvě stovky, plechovka piva už za dvacet pět, v akci i méně. Myslet na své předzásobení by měli kuřáci. Marlborka vycházela na tři stovky českých korun.

Nahlásit chybu v článku

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás