Jak naložit maso

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit maso

    Jak naložit maso?

    Ať už si k naložení vybereme jakýkoliv druh masa, vždy ho pečlivě očistíme, omyjeme a osušíme. Do marinády je totiž potřeba maso nakládat v podstatě suché. Dobře nám tak poslouží papírová utěrka.

    Maso lze nakládat jak vcelku, tak i naporcované. Některé druhy masa porcování vyloženě potřebují (například králík), ale v podstatě se rozhodujeme v závislosti na následné tepelné úpravě. V potaz musíme vzít třeba to, že naložený kus masa vcelku se bude na grilu propékat rozhodně déle, než když budeme připravovat jednotlivé steaky.

    Pokud je to možné, vyhneme se při delším marinování soli. Sůl vytahuje z masa vodu, způsobí nám tedy mnohem menší šťavnatost. Jestliže se bez soli neobejdeme, je možné marinovaný kousek solit těsně před tepelnou úpravou, nebo až na talíři (bezvadná je hrubozrnná sůl). Jiný případ je ale nakládání masa na uzení. Tam je sůl nutností a funguje i jako konzervant.

    Jestliže nás tlačí čas, třebas před večerní grilovačkou, postačí i krátkodobé naložení masa. Minimálně ale na 1 – 2 hodiny se snažíme naložit vždycky. To potom necháme maso po celou dobu při pokojové teplotě.

    Nakládáme-li na delší dobu, vždy marinované maso uchováme v lednici, v uzavřené nádobě. Nutností je včas vyndat maso z lednice, aby si přivyklo na pokojovou teplotu a neutrpělo teplotní šok.

    Vždy platí, že se při nakládání masa řídíme naší chutí. Pomoci nám může fantazie, ale je dobré míti na paměti, že méně je někdy více. Alespoň báječně vynikne samotná chuť masa.

  2. Jak naložit maso na uzení?

    Inspirací k naložení masa na uzení nám může být článek o naložení panenky. Řeč je samozřejmě o panence vepřové, neboť i ta se dá s velmi chutným výsledkem udit.

    Rozdíly mezi jednotlivými druhy masa (oproti panence) budou hlavně v čase. Do soli na 2 – 3 dny můžeme zpravidla naložit vše (suchý způsob naložení). Jenom potom v solném roztoku (mokrý způsob) je některé druhy masa nutné nechat déle. Takový naložený bůček snese i 3 – 4 týdny.

  3. Jak naložit maso

    Jak naložit maso na grilování?

    Určité druhy masa, například jehněčí, potřebují k naložení na gril zvláštní péči. Naopak u vepřové kotlety či krkovice to půjde skoro samo a postup hravě zvládne i začátečník (stejně i u naložení krůtího). Důležité je ovšem nepodcenit samotný výběr masa, neboť je to více než polovina úspěchu!

  4. Jak naložit maso na pečení?

    Před samotným pečením vlastně můžeme maso naložit stejně, jako postupujeme při nakládání masa na gril. Zvolíme-li si kupříkladu žebra, vystačíme si s kvalitním olejem, česnekem, medem, pepřem a třeba i hořčicí či kečupem.

  5. Jak naložit maso na řízky?

    Ať už si vybereme k naložení masa na řízky kuřecí či vepřové, můžeme postupovat stejně v obou případech. Velice podstatným detailem je ale mít řízky naporcované na stejně vysoké plátky.

    S výběrem jogurtové marinády rozhodně žádný přešlap neuděláme. Řízky budou úžasně křehké. Nejsme-li zastánci jogurtu, vystačíme si i klasicky s olejem a námi oblíbenými bylinkami a kořením. V případě vepřového nešetříme česnekem, kuřecí maso zase příhodně doplní hořčice.

  6. Jak naložit maso na čínu?

    Na přípravu “klasické číny“ není třeba maso nakládat. Pokud ale chceme experimentovat, maso naložíme nejlépe na 24 hodin do lednice. Pochopitelně uskladníme v lednici.

    Nejlépe se na čínu po našem hodí maso kuřecí a z vepřového pečeně, samozřejmě bez kosti. Maso očistíme a pokrájíme na tenké nudličky. Marinádu můžeme použít stejnou, jako je popsáno v boxíku č. 5 v návodu na uvaření sojového masa.

  7. Jak naložit maso bez oleje?

    Opravdu snadno! Pokud držíme dietu nebo se obecně chceme stravovat v rámci zdravého životního stylu, můžeme zkusit naložit krůtí maso. Jestliže ho totiž naložíme do jogurtové marinády, naprosto bez oleje, dietní plán do puntíku dodržíme.

  8. Jak naložit maso, aby změklo?

    Velice dobrým pomocníkem při naložení masa bude něco kyselého. Nejenže například citronová šťáva pozvedne marinádu na jinou úroveň, ale navíc nám poslouží i jinak. Jejím působením získá maso na křehkosti. A bude-li křehké, zajisté bude i měkké.

    Místo citronové šťávy, pokud ji nemáme po ruce, nám stejně dobře poslouží i víno, ocet nebo třeba kefír.

  9. Jak naložit maso pro děti?

    Dětem v každé marinádě rozhodně vynecháme pálivé koření. Používáme spíše jemné bylinky a koření. Minimalizujeme sůl. Dobře musíme zvolit i druh masa – rozhodně se pro děti nehodí tučné kousky, vhodnější budou libové.

    Při nakládání masa pro děti se můžeme řídit i samotnými malými strávníky. Starší děti si určitě řeknou, co jim chutná a co by naopak na talíři vidět nechtěly. Pokud jim navíc dopřejeme i zábavu v podobě spolupráce na přípravě marinády, požitek z připraveného jídla bude o to větší.

  10. Jak zdravě naložit maso?

    Příklad zdravého naložení masa si můžeme vzít například od hovězího masa, kdy před vařením svíčkové maso naložíme do pokrájené zeleniny a koření, nebo přímo do láku.

    Zdravým způsobem je i použití jogurtové marinády či kvalitního oleje a bylinek (tymián, rozmarýn, česnek). V případě zdravého naložení bychom se měli vyhýbat soli v každém případě.

    Nezastupitelným doplňkem zdravého naložení masa je i dostatečné množství zeleniny jako přílohy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.