Jak uvařit sojové maso

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit sojové maso

    Jak uvařit sojové maso

    Před veškerou úpravou je třeba, abychom sójové maso uvařili. Hodně dobré chuti dosáhneme, dáme-li ještě po samotném uvaření sójové maso marinovat.

    Jinou časovou úpravu potřebují sójové boby, sójový granulát i sójové kostky či plátky. Vždy tedy čteme pokyny od výrobce, které najdeme na obale.

    Sójové maso potřebuje při vaření na svých 100 g zhruba 1 l vody. Vodu samozřejmě osolíme a je ještě dobré vylepšit ji bujónem, kořením či přidáním kvalitní sójové omáčky. Nebo kombinací všeho. Vaříme ho do změknutí, doba varu se tak pohybuje mezi 20 – 25 minutami.

    Jakmile je sójové maso uvařené, přebytečnou vodu slijeme a ještě po vychladnutí další vodu ze sójového masa důkladně vymačkáme (sójové maso do sebe natáhne hodně vody, podobně jako houba). Zejména v případě, budeme-li sójové maso ještě následně marinovat. Dokáže totiž do sebe natáhnout nejen hodně vody, kterou nepotřebujeme, ale i neuvěřitelné množství chutí. A na nás je, abychom toho řádně využili a na sójovém mase si řádně pochutnali.

  2. Sojové maso – příprava

    Sójové maso nemusíme před tepelnou úpravou nijak připravovat. Stačí nám připravit si vodu, kterou osolíme, přidáme do ní bujón a koření. Sója do sebe váže chutě, proto ji vaříme v ochucené vodě. Jak je zmiňováno výše, pokud pokaždé z uvařené sóji vodu vymačkáme, je schopná následně, např. při marinování, pojmout další chutě.

  3. Jak dlouho vařit sojové maso

    Každý druh sójového masa potřebuje na změknutí jiný čas. Sójové maso samo o sobě nijak výrazně nechutná, je tedy více než vhodné nezapomenout ochutit vodu, ve které budeme sójové maso vařit. Originální chuti sójovému masu dodá při vaření použití sójové omáčky.

    Obecně lze říci, že sójové maso bude ke svému uvaření potřebovat zhruba 10 – 25 minut. Sójový granulát se totiž bude rozhodně vařit kratší dobu než třeba sójové plátky.

    Vždy ale platí, že než sóju odstavíme z plotny, ochutnáme ji. Jenom tak zjistíme, zda je správně uvařená.

  4. Jak uvařit sojový granulát

    Sójový granulát stačí povařit v osolené a kořením ochucené vodě 10 – 15 minut. I z granulátu po uvaření slijeme přebytečnou vodu a po vychladnutí se snažíme co nejvíce vody také vymačkat.

    Sójový granulát lze využít v kuchyni při zapékání brambor či těstovin, nebo s ním můžeme doplnit různé druhy omáček. Za vyzkoušení rozhodně stojí i sekaná ze sójového granulátu. Protože už bude granulát uvařený, sekaná se peče kratší dobu (zhruba půl hodiny).

  5. Jak uvařit sojové kostky

    Sójové kostky je nutné vařit, taktéž v ochucené vodě, zhruba 20 – 25 minut. Vodu slijeme, kostky vymačkáme a pokud je budeme dále marinovat, je možné je pokrájet na menší kousky.

    Výborné jsou sójové kostky na čínský způsob, naložené 24 hodin v marinádě. Na marinádu budeme potřebovat 4 lžíce oleje, 2 lžíce worcesteru, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci magi (kromě oleje je vše tekuté koření), 2 vejce, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku moučkového cukru, 1 lžičku solamylu, sůl a pepř dle chuti, 1 cibuli pokrájenou na kolečka. Sójové kostky (1 balení) uvaříme dle návodu a nezapomeneme z nich vymačkat vodu.

    Všechny uvedené suroviny, kromě sójových kostek a cibule, dáme do větší mísy a ručním šlehačem rozšleháme. Až budeme mít hotovo, do mísy přidáme pokrájenou cibuli a promícháme. Na závěr do marinády vložíme i uvařené sójové kostky a necháme v lednici 24 hodin uležet. Občas promícháme.

    Smažíme na rozpálené pánvi s kapkou oleje 5 – 7 minut. Vhodnou přílohou je rýže, uvařené brambory nebo bramborové hranolky.

  6. Jak uvařit sojové plátky

    I sójové plátky je nutné uvařit doměkka. Vaří se stejně jako sójové kostky. Tedy v ochucené vodě zhruba 20 – 25 minut.

    Výborně nám sójové plátky poslouží v pokrmech, kde bychom jinak použili maso. Lze si je tedy dopřát např. s koprovou omáčkou či v guláši.

  7. Jak uvařit sojové boby

    Budeme-li připravovat sójové boby, nejlépe uděláme, pokud je minimálně den předem namočíme do vody (12 – 24 hodin). Vodu slijeme, sójové boby propláchneme, dáme čistou vodu a vaříme je do změknutí. I přes dlouhé namáčení nám to zabere zhruba 1 – 1,5 hodiny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.