Jak naložit lososa

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit lososa

    Losos obecný

    Losos obecný (Salmo salar) žije převážně v mořích a jedná se o dravou rybu, která se živí larvami hmyzu , korýši či malými rybkami.

    V dospělosti lososi putují proti proudu řek do vnitrozemí, kde vyvádějí mladé. Mladí lososi se vracejí do moří a v dospělosti opět putují zpátky do sladkovodních řek.

    Losos obecný má protáhlé štíhlé tělo stříbrněmodře zabarvené, má typickou oranžovo-červenou barvu masa za syrova. Po uvaření je spíše oranžovo růžové. Pro průmyslové zpracování se chová i na farmách.

    Losos má jemné delikátní maso, které je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů B, omega-3 mastných kyselin, selenu a draslíku.

    Nejčastěji je připravován na grilu nebo jako pečený v troubě či jako osmahnutý filet na másle.

  2. Jak naložit lososa

    Ve své podstatě by se zjednodušeně dalo říct, že pstruh má tak chutné maso, že veškeré nakládání je téměř zbytečné, ale i přesto jsou kuchaři, kteří doporučují rybu zvláště před grilováním či uzením jemně naložit.

  3. Jak vytvořit Marinovaný losos Gravad lax

    Tato úprava lososa je populární hlavně ve Skandinávii.

    Ingredience: 2kg čerstvého filetu lososa s kůží, 2 hrsti mořské hrubozrnné soli, hrst krupicového cukru, svazek, kopru, 4 cl koňaku, kmínky nebo brandy

    Postup: Sůl smíchejte s cukrem a vpracujte do masa, posypte koprem a zalijte kořalkou. Vložte do mikrotenového sáčku, dejte do mísy, sáček zatěžkejte a dejte do lednice na 4 dny. Každý den sáčky s rybou ráno a večer otočte. Po 4 dnech odkrajujeme z filetu tenké plátky které podáváme s omáčkami (medová nebo majonézová omáčka).

  4. Jak naložit lososa na gril

    Před grilováním je vhodné lososa okořenit pepří a solí a pokapat citrónovou šťávou. Dále můžete využít tento speciální recept.

    Ingredience: 4 steaky lososa bez kůže, 2-4 stroužky česneku, 1 lžíce medu, 1 lžička provensálského koření, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky, 50 ml rumu, plátky citrónu

    Postup: Prolisovaný česnek se zbytkem ingrediencí smícháme a marinádou potřeme lososa. Odležené steaky poklademe plátky citrónu a zabalíme do alobalu. Poté grilujeme z každé strany 5 minut. Podáváme s pečivem, pečenými bramborami nebo pouze se zeleninovým salátem.

    Lososa však můžete i uvařit.

  5. Jak naložit lososa na uzení

    Před uzením lze lososy naložit do solného láku na min. 10h.

    Ingredience: 2l studené vody, 190 g soli, 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 2 větvičky tymiánu, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, 10 kuliček pepře

    Postup:Všechny suroviny svaříme 5 minut v hrnci a odkryté necháme vychladnout. Mezitím očistíme ryby a z každé strany na ně uděláme přes kůži několik zářezů, aby se nálev a sůl lépe dostal přes kůži. Do jednotlivých zářezů vetřete mořskou sůl a ryby naložte do studeného nálevu. Před samotným uzením ryby nechte alespoň jednu hodinu oschnout. Poté uďte na 80stupnů 2,5 hodiny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.