Jak naložit pepř

Lucie Telievová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit pepř

    Pepř černý

    Rostlina s názvem pepřovník černý (piper nigrum) je popínavá rostlina, vzdáleně může připomínat chmel. Pochází původně z monzunových lesů v Indii. I když je to možná překvapivé, není to žádný drobeček – může vyrůst až sedm metrů! Trvá ale okolo osmi let, než pepřovník dosáhne plné zralosti, teprve pak začne plodit.

    Klásky s plody mají okolo deseti centimetrů a nachází se na nich zhruba dvacet pět plodů. Plody vypadají jako pětimilimetrové malé bobulky s dužnatým oplodím.

    Pepř často používáme k nakládání, například s ním můžeme pomoci naložit ananas nebo naložit sýr. Ale i samotný pepř je to, co může být naloženo.

  2. Čtyřbarevný pepř

    Barevný pepř, který můžete koupit, je směsí různě zralého a zpracovaného plodu pepřovníku. Barva bobulek se liší právě podle stupně zralosti, nejedná se tedy o jiný druh.

    • Pepř zelený: je sklízen ještě nezralý a suší se horkým vzduchem nebo mrazem. Hodí se na další zpracování, třeba naložený do slaných nebo octových nálevů.
    • Pepř černý: sklízí se nezralé, ale nechávají se fermentovat a uschnout na slunci. Díky tomuto procesu ztvrdnou a zčernají.
    • Pepř červený: je zralý a ihned naložený do nálevu.
    • Pepř bílý: je zbaven slupky po namočení ve vodě, poté se ještě suší.

    To, jak moc pepř pálí, je dáno množstvím alkaloidů (piperin a piperidin). Černý pepř je velmi aromatický a štiplavý. Což se ale může lišit spolu s místem původu. Bílý pepř pak obsahuje menší procento silic, než pepř černý, protože byl oloupán – proto voní úplně jinak a méně, než pepř černý. Zelený pepř pálí nejmíň, zato je hodně aromatický.

  3. Jak skladovat pepř

    Nejlepší jsou tmavé vzduchotěsné nádoby a suché místo. Pepř by neměl zšednout, protože pak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vám vydrží okolo tří měsíců, celé kuličky ale lze skladovat klidně i několik let. Pepř můžete také zmrazit, pak se jeho chuť ale může měnit – zvýrazní se. Pepř se může ale i nakládat.

  4. Jak naložit pepř v oleji

    Ingredience:

    1 balíček celého zeleného pepře, 1 velký stroužek česneku, slunečnicový nebo olivový olej, koření, sůl

    Postup:

    Do menší skleničky nasypeme zelený pepř, dolijeme olejem, přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření dle chuti (tymián, rozmarýn, oregano, atd.) Skleničku dobře uzavřeme a protřepeme. V lednici vydrží dlouhou dobu.

    Dá se použít například pod maso nebo do omáček.

  5. Jak naložit pepř v octovém nálevu

    Ingredience: 1 balíček celého zeleného pepře, vinný nebo jablečný ocet, sůl a bylinky dle chuti

    Postup: Do menší skleničky nasypeme pepř a dolijeme octem. Přidejte sůl podle chuti. Můžete přisypat i bylinky, jako je tymián. Skleničku uzavřete a protřepejte. Skladujte v chladu.

  6. Jak naložit pepř ve sladkokyselém nálevu

    Ingredience: 1 balíček zeleného pepře, sůl, vinný nebo jablečný ocet, voda, bylinky dle chuti (bobkový list, kopr, atd.), česnek, cukr nebo cukerin

    Postup: Připravte si nálev z vody a octa, soli, cukru a bylinek – povařte ho. Pepř nasypte do menší skleničky, zalijte horkým nálevem. Sterilizujte.

  7. Pepřová omáčka

    Ingredience: Máslo, hladká mouka, vývar (nebo kostku), smetana, zelený pepř, sůl

    Postup: Z hladké mouky a másla udělejte světlou jíšku, zalijte ji vývarem nebo rozpuštěnou kostkou. Důkladně rozmíchejte, přidejte smetanu. Za stálého míchání vařte asi 20 minut. Do omáčky přidejte zelený pepř (zhruba polovina by měla být roztlučená). Ještě krátce prohřejte.

  8. Omáčka ze zeleného pepře a brandy

    Ingredience: Olivový olej, 1 dl brandy, 150 ml smetana ke šlehání, sůl, 1 lžička nakládaného zeleného pepře bez nálevu, vývar.150 ml

    Postup: Ideálně do pánve ihned po opékání masa (na olivovém oleji) přilijte brandy, a nechte ho skoro vyvařit. Přilijte vývar a zredukujte ho na třetinu. Přilijte smetanu a přidejte zelený pepř. Dobře provařte a podle chuti dosolte či dochuťte.

  9. Omáčka ze zeleného pepře s rýžovým vínem

    Ingredience: 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce japonského rýžového vína, 1 lžíce japonského zeleného pepře v nálevu, 2 lžíce másla

    Postup: Smíchejte sojovou omáčku a japonské rýžové víno a zelený pepř. Prohřejte a přidejte máslo.

  10. Pepřová omáčka s hořčicí

    Ingredience: Nakládaný zelená pepř, hořčice, sůl, pepř, smetana, olivový olej. Lze přidat pole chuti ještě portské víno či muškátový oříšek.

    Postup: Nejlépe do pánve ihned po opékání masa nalijte smetanu a přidejte nakládaný pepř (2-3 lžičky bez nálevu) a jednu až dvě lžičky hořčice. Lze přidat i portské víno. Osolte pole chuti a povařte.

  11. Omáčka ze zeleného pepře s žampiony

    Ingredience: rostlinný olej, 1 lžíce másla, 20 g červené papriky, 20 g šalotek, 20 g žampionů, 2 lžíce naloženého zeleného pepře bez nálevu, 50 ml brandy, 20 ml vývaru, 50 ml smetany, sůl

    Postup: Do hrnce nalijte olej a přidejte máslo, rozehřejte. Přidejte na drobno nakrájenou šalotku, červenou papriku a nakrájené žampiony na menší kousky. Pomalu restujte. Osolte, opepřete a přidejte zelený pepř. Jakmile zelenina je měkká a zlatá, podlijte ji brandy a nechejte vyvařit. Přilijte vývar a zhruba 10 minut ještě povařte. Přidejte smetanu, krátce prohřejte a rozmixujte.

  12. Meruňková marmeláda se zeleným pepřem

    Ingredience: 1 kg zralých vypeckovaných meruněk, 500 g třtinového cukru, 2 ks malých zelených chilli papriček, 2-3 lžičky čerstvého zeleného pepře (nebo naloženého), 1 vanilkový lusk

    Postup: meruňky omyjte, osušte a odpeckujte. Zasypejte je cukre a hodinu až dvě je nechejte odstát v lednici. Mezitím nasekejte chilli papričky, ze stonku otrhejte zelený pepř. Odleželé meruňky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte chilli, pepř a vyškrábaný vanilkový lusk. Povařte ještě 10 minut. Marmeláda je hotová, pokud po vychladnutí tuhne (můžete vyzkoušet na talířku vedle). Marmeládu plňte do čistých a horkých sklenic. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechejte takto do druhého dne, v případě potřeby je možno ještě 5 minut zavařit ve vroucí vodě.

  13. Citronový pepř

    Ingredience: 5 chemicky neošetřených citronů, čerstvě nadrcený pepř, lžíce růžové himalájské soli

    Postup: Ostrouhejte kůru z citronu, přidejte pepř a sůl. Směs dejte na pečicí papír a na plechu nechejte hodinu sušit. Celou směs v mlýnku umelte.

  14. Bloody mary

    Ingredience: 4,5 cl vodky, 9 cl rajčatového džusu, 1,5 cl citronového džusu, worchester, tabasco, sůl, čerstvě mletý pepř

    Postup: do sklenice přidejte několik kapek worchesterské omáčky a tabasca, sůl a namletý pepř. Vložte pár ledových kostek a zalijte vodkou a džusy. Promíchejte a přidejte brčko. Možno dozdobit stonkem celeru a plátkem citronu.

  15. Léčivé účinky pepře

    Pepř patří k bylinám, které prokrvují a prohřívají. Také podporují produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů. Pepř také dodává chuť k jídlu, pomáhá zastavit průjem a je dobrý i při nadýmání. Lze ho používat i jako masážní prostředek na bolavé svaly a klouby.

    • Zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus
    • Podporuje spalování tuků
    • Pomáhá při nadýmání
    • Podporuje srdeční činnost
    • Prokrvuje, takže je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce
    • Podporuje vylučování hlenů
    • Stimuluje nervový systém
    • Vhodný při střevních potížích
    • V ájurvédské medicíně se používá jako detoxikant
    • Piperin působí jako přírodní analgetikum
    • Považuje se za přírodní afrodiziakum

    Pepřový prášek na povzbuzení trávení

    Na špičku kulatého nože naberte čerstvě namletý pepř a zapijte 3 dl vlažné vody. Užívejte po dobu 3 týdnů.

    Žaludeční likér

    Ingredience: 1 lžička čerstvě namletého pepře, 1 lžička roztlučených anýzových semínek, 1 lžička roztlučených fenyklových semínek, 1 lžička kořene hořce žlutého, špetku chilli, půl litru slivovice nebo vodky

    Postup: Všechny ingredience smíchejte a přilijte slivovici. 14 dní nechejte louhovat a denně protřepávejte. Pak přeceďte a užívejte při potížích 3x denně lžičku před jídle.

    Pepřové mazání

    Ingredience: 1 lžička čerstvě mletého pepře, 3 dl 60% lihu

    Postup: Pepř zalijte lihem a nechte 14 dní louhvat, denně protřepejte. Přeceďte a hotové mazání můžete aplikovat na revmatické klouby, dnu nebo namožené svaly.

    Pepř není příliš vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.